Roger Casier

DSC00741

Membruggen: Is een deelgemeente van de gemeente Riemst, op 1km van het wijnkasteel van Genoelselderen.

Hier heeft Hendrik de uitslag van zijn leven beleefd, op de provinciale vlucht uit Sens won hij de race tegen 4433 jonge duiven. Dat er in Membruggen met duiven kan gespeeld worden is geweten want denk maar aan namen zoals Peumans –Rouffa –Parthoens allemaal kwamen ze uit dat klein dorpje, dit jaar werd er zelfs nog een nationale vlucht uit Chateauroux gewonnen door Roger Bruninx.

Voor Hendrik begon het duivenspel al op een leeftijd van 14-15 jaar , Verschillende familie leden  hadden duiven dus het was gemakkelijk om aan duiven te geraken. Na enkele jaren was de intresse in het op stap gaan groter,  zodat vader de taken goed overnam. Vader was meer een nestspeler, en had een superduif zitten gekregen van zijn broer, deze werd altijd klaargestoomd om de najaarsvluchten in Vreren te vliegen, waar je heel wat prijzengeld kon winnen. Wanneer Hendrik in 1988 verhuisde naar zijn huidige woonst is hij voor eigen rekening gaan spelen.

Spel

6 Koppel kwekers en 12 weduwnaars , neem daarbij nog 20 ringen voor jonge duiven dan kan je Hendrik bestempelen als  melker met de kleine korf. Met lichtmis wordt alles gekoppeld . De oude duiven mogen alleen maar broeden, en trainen in het seizoen zowel smorgens als savonds 1uur. Voor de vlucht worden altijd de duiven maar eventjes getoond, na de vlucht blijven ze bijeen tot Hendrik terug is van het lokaal .

Doordat de kwekers pas met lichtmis samen komen , zijn de jonge ook niet paar lustig wanneer ze de korf ingaan, daardoor blijven ze ook altijd samen. Voor 2020 zal al met nieuwjaar gekoppeld worden. De jonge duiven trainen 1x dag dag , maar worden voor het seizoen gewend aan de korf, zo worden ze dan in de hof na enkele uren losgelaten.

Voeder

Hier worden altijd de Beyers mengelingen gegeven, Hendrik houdt het zo simpel mogelijk , in de kweek is het kweek in de rui is het rui, in het seizoen krijgen de duiven bij thuiskomst Dieet verder in de week wordt er dan sport bijgedaan.

Medisch

Buiten de verplichte inentingen , is Hendrik sinds 1993 niet meer op controle geweest, hij kuurt om de 14 blindelings 1, 5 dag tegen tricho en coccidiose. Voor het seizoen worden ze dan 5 dagen gekuurd. Voor de kop wordt look op het voeder gedaan 2dagen na thuiskomst

19-5034623

DSC00742

De winnares die deze prachtprestatie leverde werd gekweekt uit een duiver van eigen oude soort , deze duiver vloog 2x een eerste prijs bij zwaar weder op vluchten rond de 300km. De moeder is een duivin van Gert en Frans Rondags gekregen via Vos Gerard uit Millen. Deze duivin gaf al met verschillende duivers goede vliegers. De eerste prijs uit Sens werd gewonnen op “het eerste vuur”want ze was juist gepaard. En met 4prijzen op 4 speelde Hendrik 100 % prijs

Voor volgend jaar gaat Hendrik ook met wat duivinnen spelen , want 4 zusjes van” het Sensje” zijn er klaar voor, hopelijk kan ik dan weer langskomen!!!!

Frans

BRON