Roger Casier

Geplaatst op 18:27h in Blog

Willem de Bruijn en ik hadden het hier nog over toen ik hem bezocht. Wij vroegen ons af waar die duiven zouden zijn. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze allemaal dood zijn. Bij Willem kwamen er ook geen terug, terwijl ze vroeger maanden of jaren nadien nog terugkwamen.

Vorige week werd die stilte doorbroken toen er hier een duif in de stromende regen arriveerde. Het was er één van 2016, die ik als jong verspeelde. Ik Compustam geraadpleegd en inderdaad, hij had alleen als jong gevlogen en goede prijzen behaald.

De duif mankeerde eigenlijk niets. Zijn chipring was verwijderd en hij had even gezworven aan de bordeauxrode kleur van zijn poten te zien. Voor de rest is het een prachtige doffer. Ik heb hem aan een buurman gegeven die hieruit gaat kweken.

Ook ontving ik meerdere berichten uit landen als Marokko, Italië en Libië. Zij hadden duiven van mij waar ze het eigendomsbewijs van wilden. Na onderzoek bleken dat duiven die met netten gevangen waren door een in België wonende Roemeen. Hij zocht vervolgens uit van wie die duiven waren en verkocht ze zonder stamkaart of eigendomsbewijs door.

Alle duiven dood? Nee, daar geloof ik dus niets van. En dan heb ik het nog niet over de liefhebbers die als ze een duif van een bekende speler opvangen, hem gelijk vastzetten in de hoop dat ze een kampioen in handen hebben. De groep liefhebbers die duiven op hun hok hebben zitten waar ze geen eigendomsbewijs van hebben, is groter dan we denken.

Jaren terug kreeg ik een berichtje uit Duitsland over een duif die ik al acht jaar kwijt was. Ze hadden hem gevangen met een vangkooi op een kerktoren, totaal verwilderd. Dus nogmaals: alle duiven dood, daar geloof ik niet in. Minstens 25% leeft verder in gevangenschap en 10% zwerft rond.

Het NPO zou eens moeten onderzoeken hoeveel duiven er na 1 oktober nog terugkeren, hoelang ze al weg waren en wat er in de winter nog in de centrale hokken zit. Ik hoor namelijk nooit iets van een centraal hok in de wintermaanden, enkele uitzonderingen daargelaten.

Een centraal hok in Oudenbosch (3 km van mij vandaan) had enkele jaren terug een duif van mij. Toen ik hem op ging halen ging het over een duif die zes jaar eerder als pieper van het hok verspeeld was. Hij was door een liefhebber in ons samenspel eerst zes jaar netjes verzorgd en werd na bewezen diensten bij dat centrale hok gedumpt.

Zo zat er ook dit jaar een duif van mij in een centraal hok, in dit geval in Rayon 1. Toen ik hem wilde ophalen, bleek hij daar niet meer te zitten. Ik heb hier weinig commotie om gemaakt, maar zoiets mag natuurlijk niet gebeuren.

Zo zijn er dit jaar ook meerdere jonge duiven van mij gemeld door een centraal hok in Waspik, terwijl al mijn duiven gestempeld zijn. Sommige liefhebbers daar kunnen schijnbaar niet eerst even een belletje plegen.

Wat mij dit ook leert is dat onze duiven wel degelijk de oostenlijn aanhouden. Van meerdere vluchten werden de jonge duiven aangemeld uit de oostkant en maar één keer uit de westkant.

Geplaatst op 08:59h in Blog

Het was een drukke week. Ik kreeg bezoek uit Frankrijk en ging met wat Belgische vrienden langs bij Bas Verkerk om daar mooie kwaliteitsduiven te bewonderen.

Gisteren had ik een afspraak bij Belgica de Weerd voor een controle van de kweekduiven. Ik verwachtte geen problemen, ze zien er namelijk uit om door een ringetje te halen. Resultaat: geen tricho en de mest bestond uit kleine bolletjes, ondanks dat de voorzijde van het hok volledig uit gaas bestaat. Tot mijn verbazing vonden ze wel een spoelwormeitje.

Ik had een week lang verschillende mest verzameld en het totaal eens goed door elkaar gekneed. Er bleek volgens Jan van Wanrooij één duif tussen te zitten die er last van had, omdat hij maar één eitje kon vinden. Hij verwachtte dat dit van een nieuwe aankoop kwam, aangezien mijn kweekduiven nooit met andere duiven in contact komen.

Ik heb al meer dan 40 jaar duiven, maar slechts twee keer eerder meegemaakt dat een aangekochte duif wormen had. Ook een keer tijdens het vliegseizoen. Ik had toen al meerdere 1e prijzen gewonnen, maar ging eens per zes weken op controle. De duiven toen gelijk een wormtablet gegeven en het weekend erop won ik weer gewoon de 1e. Na die behandeling heb ik geen worm meer kunnen vinden.

Ditmaal dus ook alle kweekduiven een wormtablet gegeven en ik verwacht dat het daarmee klaar is. Voor de zekerheid krijgen de vliegduiven na de rui ook een wormtablet. In de rui vind ik dat linke soep. Wellicht doet het niets, maar wie weet.

Iedere nieuwe aanwinst geef ik dus voortaan een wormtablet voordat hij de hokken betreedt.