Spotlight

zondag 05 april 2020

De “Hagens” duiven hebben inmiddels sinds vele jaren hun waarde bewezen op hokken in binnen- en buitenland.

De gebroeders Ad en Rinus Hagens presteren zelf al decennia lang aan de top van de marathon wereld. Door de jaren hebben de Hagens duiven ook op vele andere hokken reeds hun kweek- en vliegwaarde bewezen.

 

De Gebroeders Hagens hebben een oersterke basis in hun fondstam gelegd. Zo kwamen er duiven van Jan Theelen, Gebr. v.d. Weerdt, Gebr. Brugemann, Frans Bungeneers en Arjan Beens. Inmiddels kunnen we echt wel spreken van een echte eigen stam duiven. Aan de basis van deze stam zie je duiven die op eigen hok fanastisch hebben gepresteerd. Hierbij noemen we een aantal opvallende namen zoals: Sarina, Carcasonne, Sonja, Maxima, Bauer 014, De Rode Kweker, Kweker 42 enzovoort. Ben je een marathon liefhebber dan moet je deze duiven toch kennen. In een iets latere fase kwamen daar nog vele (nieuwe) toppers bij zoals: Alejandro, Angelo en Gijs 7e Nat. Barcelona 2013.
Ook op de vlieghokken zitten een aantal kanjers zoals: Angeliño, Fedde, Harry, Meghan, Mees, Bram, Seppe, Honey, Maud enzovoort.

In deze verkoop ziet u 9 jonge duiven die speciaal gekweekt zijn voor Toppigeons. Deze 9 jonge duiven komen uit het beste wat bij de Gebr. Hagens op de hokken zit. Doe er uw voordeel mee.

De geslachten zijn naar ervaring ingeschat, maar kunnen we niet voor de volle 100% garanderen.

zaterdag 04 april 2020

Barre tijd voor mens en dier,

Door nou weer de vinger te leggen op het virus dat ons al weken teistert, is misschien wat voor de hand liggend, maar het heeft nu eenmaal iedereen in zijn macht. De vrijheid die wij voorheen hadden is ineens met harde maatregelen van de overheid flink beperkt. Geen tot weinig sociale contacten en met gepaste afstand een conversatie voeren. Dat is iets waar we met zijn allen flink aan moeten wennen en werken de komende tijd. Je gaat pas dingen missen als ze er niet meer zijn en je wordt er bewust van wat je hebt. Juist dat is de les die we eruit moeten trekken, denk ik. Dat sport, duiven en alle andere vermakelijke activiteiten op een lager pitje zijn te komen staan, is helaas noodzakelijk om het virus in bedwang te houden. Tja het merendeel in het duiven wereldje is aardig op leeftijd en behoort tot de zogenaamde risicogroep die er geschetst wordt door de deskundigen, daarom geen risico lopen en afwachten hoe deze situatie zich ontwikkelt de komende weken, dat is dan het enige devies. Uiteraard baal ik ook flink van deze situatie, ik mis de avondjes uit met vrienden, de voetbal (waar ik meestal de gehele zaterdag bivakkeer in de wintermaanden) en alle sociale contacten die je overdag opdoet. Ik ben nu eenmaal een mensen mens en ben graag onder het volk met hier en daar een dolletje op zijn tijd. We zijn al genoeg te serieus in de huidige maatschappij. Qua duiven gebied wordt het ook een hele opgave, gaan we nog vliegen of is het seizoen 2020 ten einde of gaan we in juni nog een paar vluchtjes afwerken? Je kan zeggen bijzaak, maar voor veel ouderen onder ons is dat seizoen hun drijfkracht voor de winter en het beste medicijn tegen eenzaamheid. Dat hele gekke duivenwereldje zorgt toch voor een bepaalde verbintenis en stel het gaat nog door hoe vul ik deze maanden in?

Wat ga je doen? Wat is goed en wat is fout?

Hier op het hok gaan we weinig veranderen en houden ze gewoon nog in winter/voorjaar forme 14 uur per dag licht verduisteren (18:00 – 08:00) 1x daags voeren en 3 tot 4x per week de vleugeltjes strekken. Wel komen ze elke zondag even bij elkaar zodat je die band op de bak houdt en onderling paren van de duivinnen redelijk kan voorkomen met uitzonderingen daar gelaten. Gelukkig heb ik het momenteel nog redelijk makkelijk. Het is relatief nog koud en zeker ‘s nachts. De duiven komen hier altijd pas in forme rond half mei zo is de afgelopen jaren gebleken. In 2018 speelde ik in dat weekend 10-11 tegen 2045 duiven en in 2019 begon ik met de 14e van 7278 duiven of dit toeval is of dat er een patroon in zit? Meestal rond die tijd begint het te draaien. Ik geloof dat de duiven zich er toe zetten dat zie je immers vaker op hokken. Wat ook een optie is het koppelen van de duiven, deze dan enkele dagen laten broeden en dan wederom weer te scheiden. Ik zie hier ook geen probleem in. Duiven die vroege winterkweek volbracht hebben, kunnen daar baat bij hebben een stukje vertrouwen en vertier. Voor mij is dit ook een hele uitdaging, want ik heb in mijn prille duivenleventje dit nog niet voor mijn kiezen gehad. Handelen op gevoel is dan het beste denk ik. Bij twijfel vraag ik raad aan de gevestigde orde en pas ik dit toe in mijn systeem. Dan heb je het lappen of rustig blijven? Wat ik kan adviseren doe wat je leuk vindt, als je er plezier aan beleeft zeker doen! Deze maanden moet je door komen en genieten van de kleine dingen van onze hobby. Wel natuurlijk alleen bij mooi weer, maar dat spreekt voor zich lijkt me.

Tot slot,

Wat ik net al zei probeer van de kleine dingen te genieten en zorg goed voor je dieren, want mocht de NPO groen licht krijgen moeten ze er gelijk staan en wordt het verschil erg pijnlijk de eerste vluchten. Zoals een oud leraar tegen mij vertelde mocht je achterlopen op een peloton op snelheid moet je een extra stapje zetten om de boel bij te houden en die tijd heb je niet dit jaar. Dit duidde

die dan op gemaakte opdrachten en deadlines enz. Let een beetje op elkaar, dan spreek ik jullie in mijn volgende column

Tot de volgende keer,

Max van Dongen

zaterdag 04 april 2020

.Ik zit de laatste weken nagenoeg in quarantaine thuis. Mijn ontspanning is alleen maar het verzorgen van mijn duiven.

Ik durf de straat niet meer op. Alleen ga ik de deur uit om naar de supermarkt te gaan. Ik moet toch eten! En bezoek krijg ik ook al niet.

Jawel, maar voor even en op afstand. Gisteren stond mijn dochter voor de deur met een kom tomatensoep.

Blij en verrast hield ik de deur open om haar binnen te laten.

Ze deed enkele stappen terug. Nee pap, dat kan nu niet zei ze verontwaardigd.

Ik kan nu niet binnen komen en u begrijpt wel waarom. Ik kreeg geen knuffel en zelf geen hand van mijn dochter.

Daar stond ik dan met demond vol tanden en met mijn kommetje soep op de stoep.

Mijn kluizenaarsgevoel voelde ik toen heel sterk.

De avond van te voren had ik naar een live uitzending van de NOS gekeken waarin experts de feiten over het coronavirus ontrafelden.

Terwijl ik dat allemaal aanhoorde werd ik geleidelijk aan een beetje angstig.

Niemand overleeft die pandemie dacht ik voor momenten. Ik dacht aan de Spaanse Griep van 1918 toen naar schatting 20 miljoen mensen stierven.

Maar dat is verleden tijd. Ik relativeerde met te denken dat in die tijd de medische wereld nog in de kinderschoenen stond en de griepspuit toen nog uitgevonden moest worden.

En tegenwoordig, nu alle 50-plussers een spuitje tegen de griep halen,vallen nog iederjaar doden.

Blijkbaar worden de mensen nu pas bewuster over de “moordenaar” met de naam coronavirus.

Het is wel degelijk heel erg gevaarlijk.

En de reputatie die het virus heeft die zaaide bij velen paniek. Sommige mensen sloegen al aan het hamsteren.

Die verloren al direct het gevoel over hun controle en werden bevangen door angst.

Het moet in de boeken geschreven staan dat als mensen geconfronteerd worden met een hele kleine virus wat je niet kunt zien of voelen,dat ze dan snelin de war geraken.

Onze Koning en ook de Premier deden hun best om informatie te geven over de ernst van de situatie en riepen op dat de mensen ondanks alles niet bang hoefden te worden.

En hou op met hamsteren de magazijnen zitten propvol met van alles

Maar toch voelt iedereen het corona dichterbij komen en blijft het een bedreiging.

En meteen ook is het bijzonder moeilijk om je er tegen te beschermen. Ik druk mijn neus in mijn elleboog als ik moet niezen, ik was mijn handen vaker als anders en mijnneus snuit ik inpapieren zakdoekjes.

En omdat ik nu niemand meer een hand mag < en kan geven > , daarom neem ik nu mijn duiven vaker in mijn handen.

Toen die me in 1946met de duivenbacterie opzadelden had ik er geen notie van dat ik dit virus niet meer zou kwijt raken.

Ik werd er mee besmet en wat nog erger is,ik raakte verslaafd.Prettig verslaafd.

Nu zijn m’n duiven mijn allerbeste vrienden en wat ben ik blij dat ze me bezig houden.

Ik zit niet met mijn handen in het haaren heb ook nog geen mondkapje op. Ik hoop dat ik ook niet in zo’n positie terecht kom.

De tijd zal het me leren !!!Pie.

zaterdag 04 april 2020

Trots op……….

In gesprek met Bram Hokke uit Ooltgensplaat. Het meest oostelijk gelegen dorpje op het voormalig onderste Zuid Hollandse Eiland genaamd Goeree Overflakkee.
Het dorp, lokaal ook wel bekend als “de Plaet” is bekend om zijn oude Raadshuis. Dit is gebouwd in 1616 naar ontwerp van de bekende 17e eeuwse Vlaamse bouwmeester Melchior van Harbach. Daarnaast bevindt zich ook het Fort Prins Frederik in de regio. Een groot en uniek fort uit de 16e eeuw dat de doorgang in het Volkerak en het Hellegat bewaakte. Inderdaad enkele monumenten om trots op te zijn.

Het gaat in dit geval echter om duiven en wel een duif om trots op te zijn namelijk de Buisman van Bram Hokke. Een liefhebber die in het verleden met zijn broer Leen zijn sporen heeft verdiend met fondduiven voor de overnacht vluchten.
Bram is naast zijn fondduiven weer met programma duiven begonnen. In de jaren 80 heeft hij ook de programma vluchten gespeeld en was toen succesvol met de duiven van Cor Buis uit Aalsmeer.
Een logische stap om nu ook weer eens bij deze bekende liefhebber langs te gaan. Bram was bij het bezoek wederom onder de indruk van de kwaliteit duiven op het hok.
Hij kocht een bon van deze liefhebber en kreeg 2 jongen mee, waaronder de 17-1125738.

 

 

Deze “738”een blauwbonte doffer had als vader – 14- 1384395 van Cor Buis Jr. met als grootouders klz Di Caprio / vd Pol Gompel ( 1e Peronne 9181 d / 1e Strombeek 27873 d.) / Buis – Romein.
De moeder 14-1655547 van J&M Geven (moeder was 18e jonge duif Nationaal in 2014) met grootouders een duif van Voets ( vader meerdere 1e prijswinnaars)/ J&M Geven( Beste Asduif WHZB 2005/ mevr. Romein ( 1e Bourges 6518 d.)

Het is deze duif waar Bram zo trots op is, een eigenzinnige doffer die graag alleen vliegt. Als hij op weduwschap staat is hij vaak zo’n 20 minuten kwijt, echter als hij weer terug is op het hok gaat hij niet meer weg, met andere woorden, zijn training zit erop !
Als de Buisman doffer thuiskomt is dat vaak met dezelfde conditie en gewicht als bij het inmanden. Bram noemde dat het enige wat er aan de duif ontbreekt is dat hij niet kan praten, want het is zo’n slimme duif ! In de vereniging PV de Zwaluw heeft de Buisman doffer al 8 x de 1e prijs behaald.
Dit jaar is er voor het eerst uit deze doffer gekweekt en in het najaar zijn er gelijk enkele nakomelingen op het kweekhok gegaan. Dit is de duif waar hij zijn hok mee op wil bouwen.

Is dit niet het mooie van onze duivensport, een bijzondere duif met prima resultaten en grote verwachtingen voor de toekomst ! Uiteindelijk doen we het daar allemaal voor !

Bram nog veel plezier met je Buisman !

 

 

 


 

 

vrijdag 03 april 2020

Hier worden de duiven verzorgd zoals altijd. Ze krijgen dagelijks hun training en voeding, wat dat betreft verandert er niets. Ik kan wel zeggen dat de duivensport op dit moment echt een hobby is.

De jongen gaan zoveel mogelijk los, storm of niet. Laat de slimmeriken maar overblijven. Zo drinken alle jongen hier uit de drinkgoot en hebben ze nooit één korrel voer zelf kunnen pikken omdat ik de kwekers in een voerbak op de grond voer. Bij het spenen snappen ze het de eerste dagen niet helemaal, maar ze vinden de voerbak en drinkgoot vanzelf.

Ik heb er twee verwijderd dit jaar omdat ze na vier dagen zo vermagerd waren doordat ze de drinkpot niet wisten te vinden. Vandaar dat ik het zelf onzin vind om ze in manden te plaatsen en ze te leren drinken. Als ze slim genoeg zijn, hebben ze dat later namelijk zo door.

De vliegdatum zal eerder eind juli gaan liggen, verwacht ik. Mocht dat met oud én jong zijn, dan krijgen we een vervoerprobleem. We zullen dan met de oude en jonge duiven op verschillende dagen moeten spelen. Iets wat we dan toch wel zullen moeten, omdat de Belgen hun eigen losplaatsen zeker in gebruik zullen hebben.

Tot die tijd heeft niets zin. Opleren niet, kuren niet… Alleen afstand bewaren van elkaar, je handen wassen en je zo min mogelijk onder de mensen begeven.

Ik krijg dagelijks veel vragen over hoe en wat te doen in deze uitzonderlijke tijd. Ik kan alleen maar uitleggen hoe ik het momenteel doe.

Hier gaan alle duiven zoals altijd eenmaal daags los. De jonge duiven zijn de gehele dag buiten, mij maakt het niet uit dat de rover er één pakt. Zo leren ze vanzelf opletten. Doordat de jonge duiven de gehele dag los zijn, trekken ze ook vaak weg en is opleren niet nodig.

Het voeren kan niet makkelijker. De oude vliegduiven krijgen twee keer per dag 15 tot 25 gram, bestaande uit 80% Championsmix en 20% NPO-mix. Daarbij houd ik wel in de gaten of alles zo goed als opgegeten wordt.

Aangezien ik al jaren niet meer geloof in dieet- of sportmengelingen zijn onze duiven gewend aan deze uitgebalanceerde basismengeling. Ze vetten niet aan en je zal geen spuitende jongen in je nest vinden. De jongen worden zijdezacht en glanzend gespeend door de aanwezige vetten. Veel bekende tophokken in Nederland en België zijn mede daardoor met volle tevredenheid op onze mengelingen overgestapt.

De doffers gaan om 08.00 uur los en vliegen een vol uur. Ze kunnen op het hok vallen als ze willen maar doen dat nooit, ook al zitten de jongen gewoon in de open rennen. De duivinnen trainen om 16.00 een vol uur, ook zij kunnen vallen maar doen dat niet.

De jonge duiven voer ik ´s ochtends iets minder. Als ze naar binnen moeten komen, wil ik wel dat ze luisteren. In de avond voer ik ze genoeg, zodat er in de ochtend daarna nog wat voer ligt. Leren drinken in de mand doe ik overigens niet.

Verder hebben ze hun PMV-enting gehad. Met de pokkenenting wacht ik totdat ze oud genoeg zijn (eind mei) en dat zal toch de veermethode worden. In juni volgt de paratyfusenting. Ze hebben wel uit voorzorg een week B.S. gehad en driemaal per week Colinol Plus van DHP over het voer. Daarnaast zoals alle duiven hier om de dag Naturaline met extra look in het water en een greepje Champions Mineralenmix.

Op de kwekers na worden alle duiven tot eind juni verduisterd van 18.00 tot 08.00 uur, dus ook de oude duiven. Dit was bij de oude vliegduiven in een normaal seizoen half mei geweest. Voor de rest krijgen ze allemaal een keer per week een bad. De oude vliegduiven laat ik zaterdagochtend bijeen en dan trainen ze samen. Op zondagochtend krijgen ze een bad waarna ze weer gescheiden worden.

Ik hoop hiermee wat vragen te hebben beantwoord. Wanneer we gaan vliegen, horen we vanzelf. Tot die tijd: geniet van de verzorging van je duiven, wacht geduldig af en ga zeker niet panikeren.

Ik ben benieuwd hoe het eventueel nieuwe NPO-bestuur eruit gaat zien. Eén ding is zeker: ze krijgen direct een raar vliegseizoen voor hun kiezen. Gaan ze er eenzelfde puinhoop van maken als in het verleden?

Persoonlijk vind ik het een vereiste dat ieder NPO- of afdelingsbestuurslid een hok duiven heeft waar hij mee speelt, zodat hij een goede binding heeft met de duivensport. Mensen zonder binding met de duivensport zijn al snel geneigd er een potje van te maken en niet mee te denken met de leden.

donderdag 02 april 2020

We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit “uit de lucht zijn” door privé omstandigheden ook nog wat langer geduurd.Ik vind het namelijk heerlijk om een periode voor het nieuwe sport seizoen even niet zo intensief met de duiven sport bezig te zijn.Tijdens de beurs werd ik door meerdere liefhebbers aangesproken met de vraag waarom ik geen blogs meer schreef. Zij vertelden me ook dat zij mijn blogs misten.Ik heb hun toen verteld dat ik bij het begin van het nieuwe seizoen weer van de partij zou zijn.Ik had me echter wel een andere start voorgesteld dan wat ons nu overkomt. Wij als oudste nog levende generatie Nederlanders van na de 2e wereld oorlog hebben (tot nu toe) een werkelijk gezegend leven kunnen leiden.Grote oorlogen en epidemieën zijn ons gespaard gebleven.Dat was trouwens echt voor het eerst in onze vaderlandse geschiedenis.Het heeft ons en ook diegene die na ons geboren zijn dan ook echt mee gezeten. Alles in ons leven leek wel vanzelfsprekend te gaan. Maar als er één absolute zekerheid bestaat dan is dat wel het feit dat er niets zeker is in dit aardse leven. Misschien is dit ook wel weer eens goed om te realiseren. We denken dat we bijna alles in de hand hebben en dat het leven op deze aarde alleen om de mens draait.Nu blijkt echter weer dat we zelfs de grootste moeite hebben om een van de kleinste bestaande micro-organisme in bedwang te houden.

We zien ook net als in andere crisis situaties weer het slechtste en weer het beste in de mens naar boven komen. Het “slechtste” in de mens kon je mooi waarnemen door het hebzuchtig hamsteren. Ongelooflijk was het om te zien hoe een grote groep mensen elke dag de supermarkten “leeg roofden”. Bang om ook maar iets van comfort te moeten inleveren. Maar het “beste” in de mens kwam ook nu naar boven en zie je nog steeds op het nieuws, elke dag weer. Artsen en zorgverleners die op een altruïstische manier dag en nacht in de weer zijn om hun lijdende en hulp behoevende medemens te helpen. Het zijn spannende tijden en wat de toekomst gaat brengen weten we niet. Het kan werkelijk alle kanten opgaan. Ik probeer toch optimistisch te blijven en mijn gevoel zegt me dat het plat leggen van alles snel zal moeten worden opgeheven. Een zgn. lock down of iets wat er op lijkt is namelijk niet echt lang vol te houden. De economie moet weer gaan draaien en er zullen dan misschien beperkingen blijven maar met een beetje geluk en goede wil kan de duivensport dan toch weer gaan starten.We kunnen tijdens het inkorven gepaste afstand houden en met weinig mensen tegelijk in het lokaal aanwezig zijn. En vrachtverkeer naar België en Frankrijk moet in principe ook geen problemen op leveren. Wij blijven dus gewoon optimistisch en hopen over een niet te lange tijd weer met duiven te kunnen spelen.

Veel pessimistische telefoontjes gehad van liefhebbers die denken dit jaar amper of niet te kunnen spelen met hun duiven. En vragen om advies of men wel of niet de oude duiven moet gaan verduisteren. Ik denk daar heel simpel over, oude duiven verduisteren is in principe niet nodig en eigenlijk heel paradoxaal. Je doet in het voorjaar je uiterste best om je duiven tip top in orde te hebben.Maar in aanloop naar de dagfondvluchten wil je ook fatsoenlijk op de uitslag lijst komen. Dus aan de ene kant doe je je uiterste best om goed te spelen en aan de andere kant gooi je de rem er op door je duiven te verduisteren. Ik ga daar niet meer in mee en verduister geen oude duiven. Maar als je dan wilt pieken op de dagfondvluchten? Ik zal uitleggen hoe ik het zie en hoe ik het doe, door ervaring rijker geworden. Vorm wordt gecreëerd door drie basis pijlers en als er één van deze basis pijlers ontbreekt of niet 100 % vertegenwoordigd is, zal je nooit echte vorm krijgen. Deze drie pijlers zijn voeding, licht en warmte. Daarom bestaat winter form ook niet, duiven die in de winter een uur vliegen op een wintermengeling en op een koud hok verblijven kunnen nooit in vorm komen. Is allemaal geleuter van jaloerse duivenmelkers wiens eigen duiven misschien heel wat minder goed trainen.

Als we dus zorgen dat we spelen met deze drie pijlers dan kunnen we naar de vorm toewerken op het juiste moment. Op het moment dat we vorm op onze duiven willen hebben moeten we dus optimaal gebruik maken van voeding, warmte en licht. Ik adviseer dus houd je duiven op een koud hok en geef ze vezelrijke magere winter voeding. Geef ze regelmatig hun duivin en als je op totaal weduwschap speelt zelfs 2 keer per week. Laat ze dagelijks een uurtje vliegen en geeft ze regelmatig groen voer. Zo kun je weken lang je duiven in goede conditie houden zonder met de duiven daadwerkelijk te vliegen. Mochten we in de toekomst dan misschien onverwacht wel weer kunnen gaan vliegen dan kunnen we direct met duiven spelen die perfect zijn om top te presteren. Een paar dagen goed voer en ze staan er. Als ze weken lang verduistert hebben gezeten gaat dat niet lukken en loop je weken achter als je geluk hebt. Want als je pech hebt krijg je ze helemaal niet meer in topvorm.

Ik wens alle collega duivenliefhebbers een gezond nieuw seizoen toe. Hopelijk blijven we allen gezond want wij( althans de meeste onder ons) zijn bijna allemaal  een grote risico groep.Niet alleen wat leeftijd betreft maar ook de longen van de meeste oudere liefhebbers zijn na jaren intensief duivenstof happen ook vaak niet meer in al te beste conditie.

Groet Martin.

donderdag 02 april 2020

In de tijd van de Romeinen was het nogal gebruikelijk om een boodschapper , die slecht nieuws kwam brengen tot  de keizer , op staande voet te vermoorden .
Zo kon hij zijn woede en frustratie botvieren op een onschuldig slachtoffer .
En daarna voelde hij zich een stuk beter (  beter dan de boodschapper uiteraard )
In dat verband heb ik zo'n beetje meningsverschillen met sommigen  over de INTERPRETATIE van boodschappen .
Het is grondig fout om in deze tijden de mensen iets voor te liegen .
Goed ....Ik heb het corona-virus  onderschat en ik schreef half-maart zoiets als ....
Waarom al die paniek ?
In het onderschatten was ik niet alleen . Een heel land deed dat ook .
Het was de tijd dat bijeenkomsten van 999 man toe gelaten werden en die van 1000 verboden werden wegens hoogst gevaarlijk voor de volksgezondheid .
Weten jullie nog ? Het lijkt een eeuw geleden en we hebben een lange weg af gelegd  want de bijeenkomsten zijn teruggeschroefd tot 1+1 .
Gaandeweg groeide het besef dat we hier te doen hebben met een kwaadaardig monster dat wild om zich heen grijpt .
De wetenschappers en virologen trokken aan de alarmbel , keerden terug op hun stappen , en de politiek volgde schoorvoetend .
Maar toen gebeurde er iets merkwaardigs ....
De beleidsverantwoordelijken kennen natuurlijk ook het verhaal van de boodschapper , en de drastische maatregelen , voorop gesteld door de specialisten , werden zalvend aan de man gebracht en af gevlakt ....
Maar natuurlijk moogt ge uw lief bezoeken en naar de kapper gaan en als de kapper uw lief is , is dat mooi mee genomen . Twee vliegen in één klap .
En als uw duivenkot op 100 km van uw huis staat moogt ge ze nog alle dagen gaan eten geven ( is nog altijd van kracht  -zal waarschijnlijk wel een minderheid zijn die daar van kan genieten )
Nu in alle ernst terug naar de realiteit .
Ik heb met verbijstering de rechtstreekse uitzending gevolgd van de persconferentie door de nationale  veiligheidsraad . 
Alle maatregelen blijven van kracht tot 19 april en MISSCHIEN volgt er een verlenging tot 3 mei .
Die " MISSCHIEN   " is wel belangrijk want ingewijden weten nu al dat het 3  mei zal worden . En zelfs nog later .

 Men probeert dus op die manier de pil te vergulden en ons langzaam aan het idee te laten wennen dat het nog een tijdje zal duren .
Bovenop de leugens rond de regeringsvorming kan dat tellen . Maar ooit gaan de overlevenden terug naar de stembus gaan .
Het Vlaams Belang wrijft zich nu al in de handen ....
Ik was gisterenavond getuige van een gesprek in de AFSPRAAK op EEN . Gwendolyn Rutten was een van de gasten en ook professor Carl Devos was van de partij.
Een nieuwe methode van camera-mannen is het close up in beeld brengen van de gesprekspartners terwijl de ander aan het woord is . 
De T V camera speurt hierbij naar lichaamstaal en reactie's op het gelaat van de luisteraar , en slaagt daar wonderwel in !
Ik zag heel erg duidelijk -  en ik heb daar wegens mijn politiek verleden wel zicht op - dat professor Devos zichzelf geweld moest aan doen

 om niet uit zijn krammen te schieten toen mevrouw Rutten weer zo'n beetje uit haar nek zat te lullen .
Een paar dagen voordien had hij die politici nog een stelletje leugenaars genoemd . 
Terwijl ZIJ aan het woord was zag ik gewoon op zijn gelaatsuitdrukking wat hij zat te denken .
Waarschijnlijk iets in de aard van : " Ach mens , kruip in je kot !!! "

Terug nu naar de persconferentie  van de veiligheidsraad . Een paar minuten nadien zat specialist Steven Van Gucht in de studio voor de nieuwsuitzending .
Het ging uiteraard weer over die fameuze curve en het GOEIE ( ? ) nieuws dat er minder doden zijn gevallen ....
Het gaat er om wanneer de curve , de piek , haar hoogtepunt zal bereiken en een neerwaartse beweging zal maken .
Veel mensen beseffen niet dat we dan nog nergens staan . Het is zoiets als een  berg beklimmen . JE MOET OOK TERUG NAAR BENEDEN !!!
Men vroeg dus aan Steven of hij een voorspelling kon maken wanneer de maatregelen zouden kunnen versoepeld worden ....
Moeilijk te zeggen was het antwoord ...alles hangt af van die fameuze piek ...volgende week ?? de week er na ???
Zou er een mogelijkheid zijn op 19 april , denk je ? was uiteraard de volgende vraag .
Na enige aarzeling antwoordde Steven  Van Gucht : " DAT ZAL WELLICHT NOG WAT VROEG ZIJN "
Ongeveer het zelfde hoor ik daags nadien in het nieuws op zaterdag 28/3 . 
Een professor , een dame die ik voor de eerste keer zie , komt uitleg geven bij de situatie ....
Zij zit geleerd te doen  over curves , modellen , tabellen , statistieken ....
Zij heeft het op zeker ogenblik over ergens een mechanisme afgekeken van de autowereld , een soort grafiek met een voorspelling .
Martine Tange vraagt haar op zeker ogenblik hoe nauwkeurig die voorspellingen wel kunnen zijn .
Wel ja , is het antwoord , we kunnen toch de juistheid benaderen tot op EEN PAAR DAGEN ! 
Zoiets moet je nu juist zeggen tegen een journaliste !!!
En vraagt Martine droogjes .....Kan je ons dan ook zeggen wanneer we die PIEK gaan bereiken ?
Ineens werd alles weer minder duidelijk ....volgende week ? de week nadien ?
Sta mij toe , beste vrienden , dat ik mij daar aan stoor . Als je het niet weet zijt ge beter dat ge zwijgt ! 
Er zijn twee frappante zaken die  de laatste 24 uur aan het licht gekomen zijn .
Ten eerste staat het vast dat de curves , het verloop van de besmettingen , in alle landen veel gelijkenis vertoont .
Ten tweede staat het vast dat heel wat mensen DRAGER ZIJN VAN HET VIRUS ZONDER DAT ZE HET WETEN .
Ze scannen in de ziekenhuizen ALLE patiënten die binnen komen voor om het even wat ook .
Uit de scans blijkt dat +/- 10% drager is van het corona-virus zonder dat ze het weten en zonder gevolgen voor hun gezondheid .
Ze kunnen dus wel andere mensen besmetten die tot de risicogroepen behoren .

Daaruit volgt dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn . 
Ik krijg zo'n beetje het gevoel van vechten tegen windmolens ....
Maar goed . Ik wil het hebben over de gevolgen voor de duivensport .
Een paar die hun dromen voor werkelijkheid nemen en denken dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen

 en dat we in mei met duiven gaan spelen zullen zwaar ontgoocheld wakker worden .
Als ik hen terecht wijs beginnen ze zo'n beetje te schimpen , noemen mij een drama queen , een negativist .
Ze denken dat ik ziek ben  of ziek ga worden door mijn negatieve instelling .
Ze slaan de bal volledig mis . Ik kan wel iets aan . Ik heb er bijvoorbeeld geen nood aan om buiten te gaan .
Dat is al een paar jaar zo en dus is er voor mij weinig veranderd .
Ik hoef niet te gaan joggen of te gaan vissen of op café te zitten .
En lockdown party 's zie ik al helemaal niet zitten . Veel te gevaarlijk !!   
Ik voel mij hier kiplekker met mijn duiven , mijn hondje en mijn vrouwtje .
Ik kan mij goed bezig houden . Mijn dagen zijn gevuld en mijn gevoel voor humor laat mij nog niet in de steek .
Ik ben gewoon van mijn plan te trekken en niemand tot last te zijn . Ik hoop dat zo nog een tijdje vol te houden .
Ik ga wel verplicht zijn om mijn duivensport en duivenbestand bij te sturen . Mijn leeftijd begint zich te laten voelen en afbouwen is de boodschap .
Ik was van plan om dat heel zacht en geleidelijk aan te doen maar deze crisis brengt mij in een stroomversnelling .
Vroege jongen gaan hier niet meer gekweekt worden , toch niet meer voor mezelf . 
Omdat die ellende zich meestal voordoet in het begin van het jaar , ga ik meer en meer beginnen kweken in volle zomer

 en ze op leren in het najaar of het jaar erop naargelang de situatie .

Er zijn ook nog de roofvogels hé !
Ik heb het in mijn achterhoofd om binnen een paar jaar nog enkel zware fond te spelen .
Dus ja ....wij duivenliefhebbers mogen ons gelukkig achten dat we in deze tijden kunnen terugvallen op onze duiven .
Dat we een lapje grond hebben waarop we eens een luchtje kunnen scheppen en kijken van waar de wind komt ...
Dus mag het van mij nog een tijdje duren . Ik ga er geen last van hebben zolang mijn bevoorrading niet in het gedrang komt .
Ik ben dus helemaal niet negatief in gesteld . Ik ben gewoon realist en laat mij godverdomme geen blaasjes wijs maken !!
Ik erger mij alleen aan die klucht die opgevoerd wordt door sommigen  en aan mensen die Russische Roulette spelen met een levensgevaarlijk virus .
Ik ga het hier niet meer hebben over een aantal onbegrijpelijke maatregelen . We gaan elkaar nog wel spreken ergens in de pruimentijd ....
Besluit : Uit hetgeen vooraf gaat blijkt dat , als we rekenen vanaf 1 maart , en rekening houdend met de gekende feiten 

dat we voor 1 juni zeker niet moeten denken om met duiven te spelen .

Bovendien vergeten sommigen hoe marginaal we wel geworden zijn en dat duivenmelkers het minste van de zorgen zijn van hen die het voor het zeggen hebben !! 

Eerst gaat het herstel van  de economie alle aandacht krijgen en alles wat  " essentieel " is zoals ze het zo graag zeggen .

Ik twijfel er niet aan dat de meerderheid deze zaken heel ernstig neemt en ik twijfel ook niet aan de inzet van velen .

Duivensport is gewoon een detail . Punt uit !! 

Tot slot : de Vlaamse regering heeft 460.000 euro uit  getrokken om psychologische hulp te bieden aan mensen die het nodig gaan hebben .

Ik denk dat het onvoldoende gaat zijn . De eerste 14 dagen crisis zitten er op .

Er waren enkele naïevelingen die dachten dat het al zou opgelost zijn ....We gaan elkaar nog wel spreken binnen een paar maanden ....hoop ik . 

Belgen 14 dagen in de pas doen lopen dat is best wel goed gelukt . Maar 90 dagen ??

Wil ik wel eens zien . Maar het is in elk geval heel erg nodig .

Hou jullie goed en tot de volgende .

Roger Casier  

donderdag 02 april 2020

maandag, maart 23, 2020

Tsjonge wat een rare tijd!

 
Na mijn vorige post is er heel veel veranderd in de wereld!
Ik hoef dat niet uit te leggen, daar ondervinden alle mensen de narigheid van.

Hier was het een week crisismanagement met tig uren werk en veel stress.
Duiven was even bijzaak.

De jongen komen buiten; de laatste 6 zijn gespeend.
De ouden zitten deels verduisterd. De baas wacht even af wat het vliegseizoen gaat brengen (komt het er überhaupt??).

Take care!!

woensdag, maart 25, 2020

Wat te doen?

 
Ik voorzie dat we een heel beperkt seizoen krijgen.
We mogen blij zijn als de duiven nog aan wedstrijden gaan toekomen.
Fond krijgt dan de hardste klappen omdat we een invliegtraject nodig hebben alvorens de duiven te kunnen inzetten op de lange afstanden.


In de hoop dat er toch nog iets van komt, hou ik de doffers en duivinnen semi donker. De ramen geblindeerd en zo mogelijk qua tijd 's avonds verduistering vo volledig als mogelijk.
Ik hoop de rui wat te remmen zodat de duiven later in het seizoen nog mee gaan kunnen.
elke dag een ploeg uit, de doffers versus de duivinnen. Ze vliegen goed.


De piepers komen naar buiten inmiddels.
Eenhoksambities lijken ook te sneuvelen ben ik bang.


Voer in voorraad (ja ik heb wat gehamsterd).
Ik geef de jeugd nog "kweek" en de ouden nu 50% zuivering met 50% rui.

donderdag, maart 26, 2020

Hoe nu?

 
Ik verdonker de ouden. Laat doffers en duivinnen om de dag vliegen.
Dat zal nog minstens een maand moeten denk ik.
voer 50/50 rui en zuivering.

De jongen kunnen eigenlijk gewoon regime krijgen.
Nu nog kweek maar daar meng ik binnenkort ook een lichtere mengeling door anders worden het kiloknallers. Jongen moeten vliegen, dat is goed voor de fysieke en mentale ontwikkeling!

Die kan ik niet verduisteren (althans, als het perse moet) maar daar gok ik maar op een kort programma met nog net afdoende veren.

Het is was het is!!
Blijf gezond.
Zorg voor elkaar.
Sterkte als er verlies is in je naastenkring.
 
 
woensdag 01 april 2020

Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer.
Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge duiven geringd. Iets wat me altijd blij maakt en vol verwachting uit laat zien naar de toekomst. Nu is dat echter anders.
We zijn in een "roaler coaster" beland. Elders lopen de ziekenhuizen vol en vechten vele mensen voor hun leven. En tientallen km's verder is er grenstoerisme en lopen de stranden en markten vol met dagjesmensen. Dat deden ze in Italië 2 weken geleden ook met giga veel extra besmettingen. Hoe dom en stronteigenwijs kan je zijn?
Zelf proberen we hier met elkaar onze dingen te blijven doen. Net als velen ben ik onzeker en ook wel ongerust wat dit alles teweeg gaat brengen.
We blijven zoveel mogelijk als het kan thuis en werken vanuit hier. Voor mijn vrouw die in het onderwijs werkt is dat niet altijd mogelijk. We houden het kringetje klein zoals geadviseerd. Zelf ben ik blij dat mijn dagelijkse ronde heb bij de duiven als is het alleen maar om het hoofd leeg te maken. We helpen en onderhouden extra contact met mensen die er alleen voor staan.
Mijn gedachten zijn voortdurend bij de velen die nu door de Corona getroffen worden.
Maar ook bij ouderen en mensen die de frontlinie vormen in deze crises. In NL wordt nu Brabant hard geraakt. De rest van het land wacht angstig af.
Ook de duivensport wacht veel onzekerheid. Of we nog gaan vliegen dit seizoen weet niemand. En dat is het minst belangrijke nu. We hebben ontzettend veel oudere liefhebbers en die wens ik extra sterkte toe. Ook de vele ondernemers onder ons wachten zware en onzekere tijden. Ook voor Toppigeons geldt dit natuurlijk.
We hadden al een NPO bestuurscrisis en om eerlijk te wezen kan deze poppenkast me nu allemaal niet zoveel schelen. Onze 4 overgebleven bestuursleden stuurden nog een NPO nieuwsbrief maar dat terzijde.
Straks zullen we er samen aan moeten werken om het straks weer die mooie hobby voor velen te laten zijn.
Samenwerking, ons gezonde boerenverstand gebruiken, solidariteit, elkaar helpen is het enige dat telt. Net als in de echte wereld en ophouden met dat populistische gedoe en alleen gaan voor eigen belang en gewin. Wat mij betreft weg met die handel. Samen de schouders eronder. Aan iedereen hou je haaks en blijf kalm, gezond en positief naar de toekomst toe. Want ook na zware regen en overstromingen komt weer zonneschijn. Zoals in mijn regio in 1953 met de waternoodsramp. Het leven ging na dit trauma ook weer door en gelukkig maar.
De komende periode van mij geen berichten meer op Facebook over de crisis omdat ik geen deskundige ben, maar ik zal af en toe een stukje proberen te schrijven over de vele honderden bezoeken aan vele topliefhebbers en over topduiven die een onuitwisbare indruk op me hebben gemaakt. Puur voor enig vermaak en afleiding. Op mijn Breeding Center ga ik gepassioneerd verder met het maken van topkoppelingen.

Bron Facebook Piet de Vogel
 
 
 
woensdag 01 april 2020

Inleiding - Het was de Avondster Venus, die als eerste het verzoek deed om samen met haar tegenspeler Mars. Een hele speciale vogel te mogen scheppen: De postduif. Maar zoals wel vaker was God niet meteen bereid om hemel en aarde te bewegen. Immers, Hij had het gewoonweg te druk met de mens als zijn plaatsvervanger op aarde. Dus keerde Venus, God de rug toe en klopte aan bij de Duivel. Maar ook die wilde zijn duistere engelenschare hiervoor niet aan het werk zetten. Teleurgesteld droop Venus af. Om in een laatste poging haar verzoek aan de Kosmische Hoge Raad voor te leggen.
De Kosmische Hoge Raad was voltallig bijeen en vergaderde exact drieëndertig volle Maanrondes om tot een eenmalige beslissing te komen: Venus en Mars, mochten in samenspraak met God en de Duivel een vogel scheppen. Die letterlijk de mens de weg terug naar God zou wijzen. Zo gezegd, zo gedaan; het idee postduif was een feit.
Mars, Maan, Venus, vergaderde avond aan avond. Maar raakte voortdurend in onmin met elkaar, zodat de Zon erbij moest komen om de vrede te bewaren. Want de zonnekwaliteit oriënteren behoorde tot zijn scheppingsdomein. Het moet ergens rond de Ark van Noach zijn geweest dat Venus de mens voor het eerst mocht wijzen op deze unieke kwaliteit.

Het ging alsnog mis…

Geruime tijd na de Zondvloed ging het alsnog mis, want de mens hield zich niet aan de afspraak om als de plaatsvervanger van God op aarde te dienen. ‘Hier moet de Duivel achter zitten.’ Ten minste dat zei Venus tegen de Zon, Mars en Maan. “Nee.” Zei, Mercurius. De boodschapper van de Dierenriemgoden. “Jullie zijn in tegenstelling tot de Waarheid, zo onbekwaam geweest om tegen de wil van God naar de Kosmische Hoge Raad te stappen. En dat is jullie dus duur komen te staan, want hoe denken jullie dit tij nu te keren.” Het bleef oorverdovend stil. “Weet je wat, ik zal de Heilige Geest vragen om in te grijpen. Maar dan verwacht ik hiervoor in de plaats jullie absolute gehoorzaamheid.” Zo gezegd, zo gedaan: De Geest der Geesten op aarde, was bereid om Zijn kennis van de Waarheid in de postduif te plaatsen. En de mens te wijzen op de doop bij de Jordaan, waar Johannes, Gods enig geboren Zoon mocht dopen.

Nawoord: Vanaf de doop bij de Jordaan, mochten Venus, Mars, Maan en Zon, ons mensen verder helpen, blijvend te leren van de postduif als degene op aarde. Die ons de innerlijke kwaliteit voorhoudt om gericht te blijven op ’t Licht. En de duisternis in onze harten te zien als tijdelijk waar de Duivel Zijn zwarte engelen voedt met ijzer.

 
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

26 februari 20
Pestkop Laat me hier als eerste vertellen dat de naam Pestkop niet door mij is bedacht. Die eer komt Gert-Jan Beute toe die deze naam op een briefje had geschreven bij een duivenmelker. Hij had hem...

Columnist in Spotlight

01 april 20
Kleinzoon Unionkoppel H Simonsz                   Andere spanning Dit...
25 maart 20
18 maart 20
                                  Bedolven onder de makke jongen van 2e ronde 2020...
11 maart 20
    Overnacht toppers Krijgsman en Keijnemans...
04 maart 20
Feestavond de Snelle Vogel Druk weekend De...
26 februari 20
           Jongen van de 2e ronde kwekers Voorjaarsbeurs Nu het...
19 februari 20
Jongen 2020 in eigen hok Storm Wat het weer...
12 februari 20
Deel van de Kampioenen Fondclub Utrecht Fondclub De...
05 februari 20
     Oudste jongen van 14 januari 2020 Corona /...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...
24 februari 20
“Ons wacht een geweldige show!  Als ik dit zit tikken dan is het een zonnige dag. Van...
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, close-up en binnen
22 februari 20
Na alle heisa van de voorbije dagen tussen KBDB en Natuurpunt i.v.m. de roofvogels en alle...
18 februari 20
  P.V. AALTEN Nieuwe vereniging … nieuwe naam Gisterenavond tijdens een gezellige...
22 januari 20
  Wij, Erica Saarloos en Monique Gielen vinden dat de dames in ons samenspel niet achter...
19 januari 20
Trijntje van Ham is in Rotterdam bekend geworden als 'het duivenvrouwtje'. Jarenlang...
18 januari 20
De duiven van St. Vincent werden toch vrijdagmiddag gelost rond 14.30 in St. Vincent....
16 januari 20
De  Sterrenshow 2020  is op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021. U alvast een voorspoedig en...
13 januari 20
  Afgelopen weekend huldigde de ZLU haar vluchtwinnaars en kampioenen van het zware...
03 januari 20
Elk jaar is het een verassing wie nu uiteindelijk de kampioen wordt van de oude duiven...
01 januari 20
Bij deze de 2e serie van 36 prijswinnaars van de vierde vlucht van de 2019 editie.   De...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40