Oude en jonge duiven verduisteren is al enige tijd geleden ontdekt als de prestatieregisseur. Maar als ikzelf een gezond hok met duiven zou hebben is dat voor mij persoonlijk niet een optie. Ik zou als alternatief een hok ontwerpen, waarbij een duif zijn eigen ‘licht - donker’ plek kan kiezen. Waarom, omdat elke prestatieduif zijn eigen elektrolyse mag volgen, want met verplicht verduisteren is dat alsnog uitgesloten.
Elektrolyse, het is binnen de moderne duivensport een bekend onderwerp, want na een leuke vlucht met wind op de kop. Is het niet ongewoon om een elektrolyse aan het water toe te voegen. Alleen, elke vermoeide duif kent zijn eigen watersplitsingstrategie uit zogeheten lichaamsvreemde mitochondriën (voeding.) Dus als hij wordt gedwongen om ineens extra waterstof (H) te scheiden van zuurstof (O2) om zijn energieniveau op peil te brengen. Is dat net zo ingrijpend als bij verplicht verduisteren. Maar beiden dwingen een duif zijn genetisch bepaalde wijze van energie genereren op te geven. Het is daarom niet onlogisch dat we duiven kweken, die op den duur genetische afwijkingen gaan vertonen. Ik heb al vrij veel melkers gehad die ik o.a. zwart zout heb aangeraden om dit probleem enigszins te ondervangen.
Het is misschien wat gedurfd, maar het onder dwang de citroenzuurcyclus openbreken (want daar heb ik het hierboven over.) Kan weleens de oorzaak zijn van het toenemen van verlies aan jonge duiven. Nog los van de klimaatomstandigheden, elektromagnetische smog in de atmosfeer.