Als wij de duivensport even binnen een spiritueel kader plaatsen, is het heel opmerkelijk dat onze gevleugelde vrienden. Niet alleen volkomen afhankelijk zijn van de zon als leverancier van ultraviolet (UV) licht. Om te kunnen oriënteren. Maar duiven hebben binnen het UV verdeelproces een speciale taak.
Spiritueel gezien zijn duiven instaat om UV licht via de ogen op te nemen. Ook om hiermee het eigen immuunsysteem te voeden. Het systeem dat ze instaat stelt van losplaats naar huis te laten vliegen. Want, als een soort van tegenprestatie roeien ze tijdens de thuisvlucht dwars door de aanwezige UV lichtclusters in de lucht. Dat is zogezegd belangrijk voor de aarde, want die kan alleen het kleinste deeltje UV licht opnemen. Dus in feite is de functie van het immuunsysteem meer als het in de basis gezond houden van duiven. Het is los van gezondheid ook een spiritueel UV lichtsysteem, dat elke duif naar zijn eigen woon- en verblijfplaats leidt.
UV licht voedt niet alleen het immuunsysteem, waardoor onder andere lichaamsvreemde bacteriën worden gedood. Maar geeft dit systeem ook de opdracht om duiven terug te laten vliegen naar de plek waar zij dagelijks. De plaatsgebonden UV lichtclusters in de lucht omroeren, zodat de lucht boven het hok de juiste verhouding behoudt. Dat op zijn beurt weer belangrijk is voor planten en bomen. Waar UV een voornaam aandeel heeft in het omzetten van CO2 in de lucht naar O2 (zuurstof).
Kortom, onze gevleugelde vrienden zijn namens de natuur, ofwel ecologische kringloop. Bij uitstek zeer bereidwillige ‘werknemers’, die met hun soms zeer fanatieke manier van trainen en vliegen tijden de wedvlucht. De meest dikke en samengeklonterde UV clusters omroeren, zodat planten en bomen. Het op een betere manier opnemen, waardoor zij ons uiteindelijk meehelpen voorzien van zuurstof.