Deel 15: Hoe komt een wedstrijdduif het snelst naar huis..?

Blauw Perzisch zout

Het is geen huis tuin en keukenzout, maar een leuk alternatief ervoor, want laten we eerlijk zijn: onze vertrouwde zoutbronnen van ons land, zijn voornamelijk het meest geschikt om als pekel voor een al te gevaarlijk glad wegdek te worden gebruikt.

Blauw of Perzisch zout, komt feitelijk uit Iran, waar ze een enorme voorraad van dit wonderbaarlijke zoutspul hebben in de vorm van zoutmijnen. Alleen, voor de goede orde: je moet er natuurlijk geen al te grote wonderen van verwachten, maar wie zijn duiven iets extra’s wil geven. Bijvoorbeeld om de invang altijd aanwezige schimmels in een duif terug te dringen. Is dit zout een welkome gast aan tafel, want het bevat een heel lichte mate aan het element: kopersulfaat. Dat als kenmerk heeft om een te kort aan zuurstof aan te vullen.

Trouwens, we kennen als duivenliefhebbers allemaal het probleem van een beginnende slijmvorming bij zowel, oude en jonge duiven. Meestal, wordt dit euvel gekoppeld aan een geelbesmetting, wat het vaak ook is. Alleen, eronder ligt naar mijn alchemistische idee, een nogal hardnekkige schimmelvorming. Dus regelmatig een klein beetje blauw zout oplossen in het drinkwater kan zeker een kleine verbetering te zien geven.

Iets heel anders: ik sprak van de week een beginnende duivenliefhebber, die ik heb ik geprobeerd een zogeheten, duivensport waarheid als een koe te vertellen. Namelijk, dat je als starter je niet vol moet laten stoppen met allerlei verschillende soort rasduiven. Immers, je kruist op die manier alsmaar verschillende bloedlijnen, waarvan je vooraf niet weet of ze echt goed bij elkaar passen. Het hele wonderlijke aan blauw Perzisch zout is dat het een hele lage dosis kopersulfaat kent. Dat zoals ik hierboven al schreef, zuurstof aanvult. Maar het doet nog iets aparts. Namelijk, het schenkt aan het bloed een nieuwe elektromagnetische puls om een soort van kopersulfaat geleide verbinding tussen, zuurstof en stikstof aan te maken. Wat als doel heeft om de verschillende bloedlijnen op elkaar af te stemmen. Dit heb ik maar geadviseerd aan deze goedwillende beginner in onze mooie sport.