Wist je dat er bijna dagelijks vele miljarden kosmische elektronen dwars door onze duiven schieten. En het maakt werkelijk niks uit of ze in het hok zitten. Ik bedoel, deze 24 uur per etmaal elektronen regen is niet te stuiten! Dus we maken – ook ikzelf – wel eens druk over een 5G zendmast of schotel bij de buren aan de muur. Maar de kosmos is een veel meer gevaarlijke energiebron voor alles dat leeft op aarde. Alleen wat ons hier grotendeels tegen beschermt is de dampkring. Gelukkig maar want anders zouden we heel snel verbranden; samen met onze gevleugelde vrienden.
Goed, kosmische straling. Het is een levensgevaarlijk spulletje, waar zelfs onze wereldse astronauten eigenlijk best bang voor zijn. Immers zij verlaten met enige regelmaat onze aardse dampkring, zonder dat ook maar iemand weet of dat ze in hun wezen kan beschadigen. Maar dit terzijde.
Ik ben is over dit onderwerp in gesprek geweest met iemand die ik zeer zeker respecteer om zijn nuchterheid. Maar ook die zei me enigszins in vertrouwen: ‘Pas toch maar een beetje op met het voortdurend verzamelen van kennis over elektronen voor duiven. Want in elke elektron zit weer een proton en neutron, die samen radioactiviteit kunnen opwekken. En dat lijkt me nu niet bepaald gezond voor ze.’ “Ja, dat snap ik. Maar ik zoek eigenlijk naar dat ene atoom in een duif, dat maakt dat hij voor ALTIJD en EEUWIG zijn ENERGIE BEHOUDT.” ‘Dat begrijp ik want je wilt dat ze niet extreem vermoeid thuiskomen na de wedvlucht.’
Dit gesprek heeft ooit is opgeleverd dat ik zwart zout introduceerde, want dat draagt – als het origineel is – de sporen van oeroude kosmische straling. En, nadat een melker uit België klaagde over dit spul; dat het zijn voormalige 1e prijsvliegers compleet eronder door liet gaan. Moest ik onwillekeurig aan mijn vertrouwenspersoon terugdenken; dat hij me alsnog had gewaarschuwd. Alleen 1 ding: Namelijk, de melker was vergeten dat hij ervoor allerlei zware antibiotica spullen had gebruikt. Maar het heeft me nadien een heel stuk voorzichtiger gemaakt om een, twee, drie, zwart zout te adviseren.