De eerste ringen gaan weer om, wat betekent dat de start is gemaakt. In het Verenigd Koninkrijk kunnen ze de jonge duiven al bijna opleren, zo vroeg krijgen ze daar de ringen. Ik meen begin november zelfs. Het rare is dat ze daar geen eigendomsbewijzen bij de ringen krijgen.

De doelen voor 2019 staan vast: het oude duivenseizoen van 2018 verbeteren zal niet meevallen, maar het jonge duivenseizoen van 2018 verpletteren is een absolute must.

Ik heb er zin in en hoop dat degene die om mij heen staan inclusief ikzelf gezond mogen blijven en dat ik er weer vol tegenaan kan hier en in Friesland, waar het hok met oude duiven sterker lijkt dan hier. Verder probeer ik alle dagen te genieten waar het kan en mezelf iets minder te ergeren aan onbelangrijke zaken.

Huidige situatie

Er zitten 28 koppels oude duiven klaar, waarbij de beste 15 koppels onderling gepaard worden en de overige 13 op hun tellen moeten passen, willen ze er na acht vluchten nog zitten. De 24 kweekkoppels zorgen samen met 12 voedsterkoppels voor de nieuwe aanwas.

Hier geen extreme aantallen oude duiven, ik heb daar altijd een hekel aan gehad. Wellicht dat dit in de toekomst nog verandert, maar dat lijkt me sterk. Ik kan er slecht tegen om duiven aandacht te geven die het niet verdienen.

Bij de jonge duiven ga ik terug naar vroeger: ik kweek tot eind april, maar selecteer tot eind september. Grofweg 35% sneuvelde vroeger door selectie op gezondheid en intelligentie. Daarnaast gaan ze tot aan het vliegseizoen hele dagen los. Wat opgevreten wordt, het zij zo. Het maakt me niet uit of ik moet starten met 40 of 120 jonge duiven, het gaat mij om de kwaliteit die overblijft.

Nieuw is niet altijd beter

Voor de rest weinig nieuwe ontwikkelingen. Ik heb zwarte maïs getest in de Championsmix, maar zag geen verbetering of verandering, dus dat gaat er niet doorkomen. Bovendien zou de mengeling dan weer duurder worden, iets wat we dit jaar overigens toch niet tegen kunnen houden door de verhoging van het lage btw-tarief, maar dat moeten wij zelf ook gewoon weer afdragen.

Het wiel kan men slechts één keer uitvinden, dus waarom zou je iets veranderen wat goed is. Vaak zie je dat veel dingen slechts modegrillen zijn en dat men na enkele jaren weer terugvalt in het oude. Hetzelfde destijds met ATX of stralingswarmte. Ik heb ze zelf ook hangen, maar ze hangen er alleen nog maar om stof te vangen, zoals op de meeste hokken. Ze worden hier al jaren niet meer gebruikt.

Ik krijg nog steeds vragen over hoe ik de duiven kuur voor het kweek- of vliegseizoen, dus leg ik het nog een keer uit. Direct na de vliegperiode krijgen ze een tiendaagse paratyfuskuur gevolgd door de enting. Een week later volgt de paramyxo-enting met een Tricho tablet. Twee weken erna de pokken enting met het kwastje en een luisdruppel in de nek. Dat was het.

Let wel: hier komt daarna niet één duif meer op het hok en wie ziek dreigt te worden, moet zijn verblijfsvergunning inleveren. Spectaculair is het dus niet. De mest laat ik al jaren niet meer onderzoeken, omdat er bij mij de afgelopen 10 à 20 jaar nooit wormen of coccidiose gevonden zijn.

Eind maart / begin april ga ik langs bij de dierenarts voor een keeluitstrijkje, waarbij ik zelf beslis of ik het wel of niet laat behandelen, mochten ze lichte Tricho vinden. Eventuele opmerkingen of mijn duiven in conditie zijn of niet, leg ik direct naast me neer. Dit wordt bepaald door de uitslag, enkele weken later.

Verder laat ik niemand op de hokken, dus de kans op besmetting van buitenaf in het najaar, winter en voorjaar is klein. Alle dagen staan de hokken vol open, behalve bij regen. De duiven moeten hier altijd afharden. Wie daar niet tegen kan, heb ik niet nodig.

Maar zoals ik al vaker aangegeven heb: ga je dit systeem met duiven doen die van tevoren in de watten zijn gelegd in een verwarmd of klinisch zuiver gehouden hok, dan zal je de eerste maanden raar opkijken. Ze moeten hier aan wennen en niet alle duiven kunnen dat. Sommige zullen met natte ogen en/of vuile neuzen (niezen) komen te zitten. Deze kan je beter verwijderen.

Voeding in de kweekperiode

De voeding is inmiddels wel bekend, die is al meer dan 20 jaar het gehele jaar hetzelfde. In de drinkpot gaat om de dag Naturaline met extra look, ook dat doe ik twaalf maanden per jaar. Ik voel me hier goed bij en de duiven weten niet anders.

Jonge duiven vetmesten in de kweekperiode is niet moeilijk. Geef de kwekers maar alles wat op de markt te vinden is, veel erwten, kunstmatige korrels of pikkoeken. Alles vreten ze op en proppen ze in de jonge duiven. Ga je zes keer per dag voeren, dan voeren ze de jonge duiven ook zes keer. Uiteindelijk speen je vetgemeste jongen af met papkonten en slap en zwak vlees.

Uiteraard gebeurt dat hier niet. Hier moeten ze het doen met de Championsmix en NPO-mix en om de dag krijgen ze een potje Allerlei voorgeschoteld. Ik wil mooie, harde, vaste jonge duiven. Groeien doen ze vanzelf wel. Vetgemeste jonge duiven krijgen gelijk een terugval wanneer ze op eigen benen komen te staan.

De kweekperiode is zo goed als overal in volle gang. Het is wachten op heldere weersomstandigheden en dan zien we de koppels trainende duiven weer voorbij trekken. De duivensport is tegenwoordig vrij intensief en er is weinig tot geen ruimte voor fouten of om achterover te leunen.

Hier heb ik het houten interieur van het hok van de tweede en derde ronde vervangen door plaatmateriaal. Het hout wat er zat, dateerde van 1989. Overigens maakt het de duiven niet uit of ze op planken of platen moeten zitten.

Het verleden

Persoonlijk ben ik blij dat de winter over enkele maanden weer voorbij is. Voor mij voelt de winter als een trieste tijd met donkere dagen, koud en vochtig weer. Ook denk ik in de winter vaak terug aan vervlogen tijden, goede vrienden of liefhebbers die er niet meer zijn of aan vluchten uit het verleden.

Vluchten zoals die in 1997, toen ik de 1e nationaal Bourges won met grote voorsprong en de wind in het nadeel. Het jaar nadien deed ik dit nog eens over met een 1e, 3e en 7e prijs. Of die vlucht vanuit Chartres, toen ik met zeven duiven teletekst vloog in de toenmalige ZNB. In 2002 had ik bijna alle Gouden Cracks met de jonge duiven.

Het heden

Inmiddels zijn het tijden die achter ons liggen en niet meer terugkeren. Gelukkig begint het in maart na de voorjaarsbeurs weer te kriebelen. Jonge duiven die rondvliegen, oude duiven die harder gaan trainen.

Tegen die tijd is het noodzakelijk om de duiven nog meer in de gaten te houden wat gezondheid betreft. Ik kuur zo min mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat ik niets op voorraad heb (al is het meeste inmiddels over de datum, maar dat schijnt niet erg te zijn als de potjes niet open zijn geweest).

Bij duivenvoer daarentegen moet je wel letten op versheid. Een van de voordelen van onze mengelingen is dat ze een hoge omloopsnelheid hebben, omdat ze jaarrond gebruikt worden. Op alle verkooppunten vind je dus verse zakken. Dit in tegenstelling tot seizoensgebonden mengelingen, die her en der in winkels onder een laag stof op het vliegseizoen hebben liggen wachten en dus niet meer vers zijn.

Olympiade

Op naar de Olympiade met Olympic Millennium. Deze duivin zit nu gekoppeld aan Super Rossi en zal later dit jaar in samenkweek gaan met die top duif van Willem: Murphy’s Law. Goed op goed blijft nu eenmaal de enige weg naar succes. Let wel: samen kweken heeft alleen zin op basis van vertrouwen en met duiven van hetzelfde kaliber.

Gisteren besloot ik een eindje te fietsen en kwam ik in mijn geboortedorp langs het huis van mijn oude leermeester, wijlen Willem van Peer. Willem is enkele jaren terug overleden en zijn woning heeft inmiddels plaatsgemaakt voor nieuwbouw dat gerealiseerd wordt door – hoe kan het ook anders – Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling. Wat opviel, is dat de oude duivenhokken nog op hun plaats stonden, in afwachting van de slopershamer.

De tijd vliegt en is amper bij te benen door het gehaaste leven dat we allemaal leiden. Zo weet ik nog goed dat ik in 2006 bijna alle duiven van de hand deed en op aanraden van mijn echtgenote zes koppels bevlogen jonge duiven aanhield. Die twaalf jonge duiven hadden in 2006 het jonge duivenspel gedomineerd door provinciaal massa’s Asduif kampioenschappen weg te kapen, alsmede diverse teletekstplaatsen.

Ik was er in 2006 even helemaal klaar mee. Ik had het meeste al eens gewonnen en kreeg steeds meer rugklachten. Daarnaast ging het werk in combinatie met een jong gezin zijn tol eisen. Daar kwam nog bij dat de hokken bij mijn schoonvader stonden en ik daar op een dag nogal eens heen moest.

In 2007 ben ik toch maar weer van start gegaan, totdat die rampzalige Pithiviers vlucht mijn twaalf jaarlingen decimeerde. Dat was eigenlijk het sein om definitief te stoppen. Gelukkig wisten Rocketeer (1e Provinciale Asduif) en Supergirl (2e Provinciale Asduif) enkele weken later nog terug te keren.

Afgesproken werd dat ik de helft van de hokken bij mijn schoonvader zou afbreken en een nieuw hok bij mezelf zou plaatsen. Het jaar 2008 werd een beter jaar met Cannonball (Rocketeer x Supergirl) en Bingo als teletekstvliegers, beide kruisingen Dragon Rocket x oude Witbuik.

Die oude Witbuik

Die oude Witbuik kwam overigens uit twee rechtstreekse duiven van Cees Gijzen. Cees had in die tijd duiven van Wouters-Coremans en gebroeders Hasendonckx. Ik spreek dan over de jaren ‘80 waarbij volgens mij die oude Hasendonckx duiven ook de grondleggers werden van onder andere Leo Heremans.

De oude Witbuik  was een topvlieger- en kweker, maar is in 2006 niet weggedaan omdat hij niet goed meer bevruchtte. Toch wist ik er in 2008 nog de jonge Witbuik uit te kweken; de huidige grondlegger van de nieuwe Witbuiklijn. De jonge Witbuik is vitaal, ook dit jaar zijn de eerste eitjes weer bevrucht.

De jaren 2008 en 2009 verliepen weer als vanouds met diverse teletekstnoteringen. Het jaar 2010 was super met de 1e Cannonball Boy (Cannonball x Beauty Queen), die zijn verdere leven op de hokken van Great Wall in China ging slijten, en de 4e Nationaal Orléans met Blue Rocket (Rocketeer x Fientje). Blue Rocket is nadien erg bepalend geworden in de kweek, maar bevrucht vanwege artrose al enkele jaren niet meer. Hij is onder andere grootvader van Olympic Millennium.

In 2011 beschikte ik over een toplichting met Super Rossi en Space Girl, twee topvliegers- en kwekers. Er werd zelfs 1 t/m 10 gespeeld tegen dik 8.000 duiven.

Ups & downs

Toen kwam 2012, een spectaculair jaar met de jonge duiven waarbij het gehele seizoen en de twee Orléans vluchten volledig werden opgerold. Het kweek- en vlieghok waren op oorlogssterkte, tot in de winter van 2012-2013 het noodlot toesloeg: paratyfus.

Door miscommunicatie met mijn dierenarts, die het op dat moment beter dacht te weten, werd mijn gehele kweek- en vliegploeg in tweeën gehakt met Goldnugget en Rocketeer als belangrijkste slachtoffers.

De gehele lichting 2013 was hiermee besmet en heb ik bijna volledig opgeruimd. In 2014 kon ik dus weer opnieuw beginnen met opbouwen, waarna 2015 gelukkig weer een superjaar werd, gevolgd door 2016, 2017 en 2018.

Inmiddels is alles weer op oorlogssterkte en vandaar dus mijn waakzaamheid en weinig vertrouwen in duivendokters of keurders, maar meer in eigen vermoeden of ervaring.

Conclusie

De conclusie van dit verhaal: met duiven ben je er nooit. Er kan altijd iets gebeuren. Een kweekhok opbouwen wat tegen een stootje kan, is het belangrijkst. Topduiven doe je het beste op tijd naar de kweek, omdat ze bepalend zijn voor de jaren die volgen. Kies je voor het grote geld, dan kan het snel afgelopen zijn en kom je met een dikke portemonnee wat prestaties betreft tussen de krabbers terecht.

Daarbij is een bikkelharde selectie op prestatie en gezondheid essentieel en moet je alles zo simpel mogelijk zien te houden. Mooie vluchten maken door middel van medicatie of dagelijks kilometers met duiven rijden, is op lange termijn gedoemd te mislukken. Zoek het in de simpele dingen: een goede verzorging, selectie op gezondheid en kwaliteit.

Wel moet ik vermelden dat ik het geluk had om tegen de oude Witbuik en Dragon Rocket aan te lopen. De oude Witbuik kreeg ik gratis en voor Dragon Rocket betaalde ik 75 gulden. Ze lopen door hun ijzersterke verervingskracht nog als een rode draad door de huidige generatie duiven die in kruising met elkaar alle vluchten en omstandigheden aankunnen. Maar goed, zonder dat ene beetje geluk op zijn tijd vaart niemand wel.

Niet alleen ik ga naar de Olympiade (althans, Olympic Millennium dan). Team Allesandroni en Eddy van der Pijl namens Italië en Istvan Grampsch namens Hongarije gaan er ook naartoe. Wat hebben zij gemeen? Ook hun Olympiade duiven stammen af van Embregts-Theunis duiven.

Hello Peter,

I wish you and your family health and a successful New Year. After Brussels where NL13-3351354 Last son’s (zoon Rocketeer) daughter participated in the Olympics as the best yearling, now its grandchild 6 coeffient will represent Hungary in category G in Poznan.

 

Kind regards

Istvan Grampsch

Het nieuwe jaar start met een aantal nieuwe verkooppunten. Vanaf heden zijn onze Championsmix en NPO-mix ook verkrijgbaar bij:

  1. Theuns Dierenvoeders

Adres: De Hak 16B, 5107 RG Dongen
Provincie: Noord-Brabant
Telefoon: 0162 313 043
Facebook pagina

  1. Dierenwereld van Someren

Adres: Strengweg 15, 1969 KP Heemskerk
Provincie: Noord-Holland
Telefoon: 0251 232 268
Facebook pagina

  1. Erwin van der Linden

Erwin uit Zierikzee bezorgt onze producten zonder bijkomende kosten in de onderstaande provincies. Bestellen of meer informatie verkrijgen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..