Het lijkt nog ver weg, maar we belanden zo weer in 2019. We moeten de teugels dus niet te lang laten vieren. Ook het nieuwe vliegprogramma zal de komende dagen vorm krijgen.

Vroeger en nu

Soms vraag ik me wel eens af of we nog wel dezelfde duiven hebben als pakweg 30 jaar terug. De jonge duiven van nu schijnen niets meer aan te kunnen.

We hadden 30 jaar geleden hetzelfde vliegprogramma met de jongen als de Belgen nu hebben. We begonnen begin juni en eindigden eind september, speelden 2x boven de 400 km en 3x boven de 500 km.

“Nu hebben we meer virussen”, merkte een Engelsman eergisteren op. In het begin van de jaren ’90 hadden we ook last van Adeno met enorme sterfte van oud en jong als gevolg. Tevens hadden we last van het vliesje, wat tegenwoordig one eye cold geworden is. En wat te denken van paratyfus, hele hokken werden toen opgeruimd.

Het enige wat in mijn ogen veranderd is, is dat we onze duiven steeds meer zijn gaan pamperen omdat we ons dingen wijs hebben laten maken door mensen die geen verstand van zaken hebben, zoals de WOWD. Met kreten als: “Als we niet luisteren, is er binnen enkele jaren geen duivensport meer”. Dit soort loze dreigementen worden nog steeds gebruikt om iets erdoor te krijgen.

Vroeger werd er veel harder geselecteerd en maar de helft van het aantal duiven gekweekt als nu. We kenden hier een stevig poulesysteem, dus twijfelaars hield men niet zomaar door. Is zo dan de kwetsbaarheid van onze jonge duiven ontstaan, na jaren gekweekt te hebben uit duiven die we 30 jaar geleden naar de poelier brachten?

Enkele feiten op een rij

De Belgen kennen nog steeds hetzelfde vliegprogramma als wij 30 jaar terug, maar hebben wereldwijd meer aanzien omdat wij Nederlanders in een bananencompetitie spelen volgens buitenlanders.

Vroeger werd er meer gepould en dus minder duiven doorgehouden en was de kwaliteit beter. Er waren toen ook rampvluchten, maar we konden het niet uitdragen zoals nu met een opleervlucht al gebeurt via Facebook. Social media speelt een grote rol bij de negatieve sfeer rondom de duivensport, omdat iedereen daar zijn gal spuwt.

Doordat er gepould werd, waren de belangen voor iedereen groot. Nu zijn de kampioenschappen slechts voor 10% van de liefhebbers weggelegd. Toen er nog auto’s, fietsen, klokken, huishoudapparaten en horloges gewonnen konden worden, keek iedereen uit naar bepaalde vluchten.

Een Provinciale winnaar kwam uitgebreid in drie verschillende kranten met twee bladen tekst en foto’s.

Conclusie

We moeten de huidige leden zien te behouden en hen op alle disciplines de gelegenheid geven mooi te kunnen concoursen. Daarbij moeten we eigenbelang loslaten, dus geen overnachtspeler laten beslissen over een Vitesse vlucht of andersom.

Ook moeten we via sponsoren proberen enkele mooie vluchten te voorzien van prijzen, desnoods maken we de vracht 5 cent duurder.

En het allerbelangrijkste: er moet een inkorfbeperking komen in 2019. Het is niet meer van deze tijd om Barcelona tegen de lokale voetbalvereniging te laten spelen of 11 spelers te laten voetballen tegen 1.

Bij de inkorfbeperking moeten we de overige duiven als trainingsduiven zetten en deze een kwartier later lossen, om zo de trek alsnog bij de tophokken weg te nemen. Als dit organisatorisch niet haalbaar is, kan men zondagsvluchten voor trainingsduiven organiseren, dan is de overnachtspeler ook blij.

Kortom, werk aan de winkel voor 2019!

 

Gisteren de laatste vlucht met een oostelijke ligging en een harde ZW wind erachter, op voorhand kansloos dus. En inderdaad, de eerste zeven duiven kwamen vanachter met zowat alle getekende erbij. Ze maakten er nog een feestje van door minutenlang te blijven vliegen.

Ik heb het al eens vaker gezegd: ik heb er niets mee, die ZW wind erachter. Dat is een goede wind om te winnen op de achtergrond.

Wat ben ik blij dat ik een jaar of vier geleden besloten heb om ook in Friesland te gaan spelen. Daar staat het hok op de achtergrond en werd gisteren het seizoen afgesloten met 3,4,5,6 en 7 tegen 9.474d.

Dezelfde duif als vorige week voorop, ofwel uit Fast Dragon x Space Angel (die nu na een lange vliegcarrière naar de kweek zullen gaan), gevolgd door een reeks kleinkinderen van Super Rossi.

De 05 en 06

Maarten Huijsmans pakte alweer de 1e in het Rayon met één van de gouden tweeling 05 en 06, die hij hier haalde. Ditmaal was het de 06, die vorige week 2e in het Rayon werd. Zijn zus, de 05, won toen de 1e.

Beide komen uit New Missile, een topkweker en directe zoon van Super Rossi (ook mijn twee beste weduwnaars komen hieruit). Noot: ik had vier duiven voor Maarten en begin hier in het Rayon pas met prijs 20. Hoezo bepaalt de wind de prijzen?

Zo heb ik ook mijn twijfels bij sommige spelers in Afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie die gewoon alle weken de eerste winnen in hun afdeling met onverduisterde jongen, zoals ze in een recente reportage vermeldden. Hebben die dan superduiven?

 

Alleen de referenties van afgelopen weekend:

  • In Brabant 2000 1e en 2e in de afdeling bij Maarten Huijsmans, beide hier gehaald.
  • In Afdeling 10 Noord-Oost Nederland bij Adri van der Linden de 1e, moeder hier gehaald.
  • In Oost-Brabant 1e Laon Auke van der Deen, moeder hier gehaald.
  • Bij Richard van de Haterd uit Oss de 8e in de sectie van Orléans tegen 10.583d uit een Embregts-Theunis duif, hier gehaald.
  • Bij Jan Timmermans 1e bij de grootmeesters op de nalijn, en natuurlijk 4x teletekst met 100% Embregts-Theunis.

Hmm, het zal wel toeval zijn.

Zoals ik al eerder aangaf, ben ik geen voorstander van het nieuwe vliegprogramma. De eerste zes vluchten niet verder dan 140 km is vragen om problemen. Hoe die dan ontstaan?

Invloed van de wind

Kijk, geen enkel oostelijk gelegen hok zal het met mij eens zijn – we praten immers allemaal uit eigen belang – maar het is de eerste zes vluchten vaak WZW en meerdere afdelingen staan aan de grens, dan zitten we dus met een probleem.

De verste afdelingen gaan er eerst uit en de anderen zijn pas tegen of in de middag aan de beurt. Met een dan aangewakkerde ZW wind is het vragen om een massa jonge duiven te verspelen, of het nu de eerste of zesde vlucht is.

Ik kom regelmatig in België. Zij beginnen eind mei vanaf 110 km en in de eerste weken verspelen ze een karrenvracht duiven. Daarbij doet een duif geen ervaring op van 140 km, je kan dat al jaren zien aan de mensen die hun duiven alleen op de nalijn spelen. Zij verspelen vaak de meeste jaarlingen.

Losplaatsen

Ook losplaatsen vinden zal een probleem worden. Je kunt immers niet zes weken achtereen vanaf dezelfde losplaats vliegen die bijvoorbeeld een oostelijke of westelijke ligging heeft. Op deze manier  schakel je de helft van de leden op voorhand al uit.

Daarbij zijn de losplaatsen in België niet dik gezaaid als heel Nederland daar op een kluitje wilt gaan lossen. Vandaar dat ik erg benieuwd ben.

Te eenvoudige vluchten

Dit jaar was een van mijn minste jaren met de jonge duiven van de afgelopen 10 jaar. Deels eigen schuld (teveel uit bijgehaalde duiven gekweekt), maar ook door de eenvoudige vluchten. Eigenlijk was alleen Gien een zware, selectieve vlucht. Dit zeg ik niet omdat ik dan toevallig 1e, 5e en 6e NPO speel. Alle westelijk gelegen hokken zullen dit beamen.

Wat wel weer raar is, is dat ik met de jonge duiven over alle vluchten provinciaal 2e aangewezen en 4e onaangewezen hok word. Het is nou niet bepaald dat ik met maar tien duiven speel en dus zo mijn punten heb. Het zegt denk ik meer over de andere hokken, die ook geen best jaar achter de rug hebben.

Nieuwe selectienorm

Dit wordt een jaar waarin ik mijn selectienorm niet van de prestaties bij de jonge duiven laat afhangen, maar ga selecteren op vertrouwen in bepaalde duiven. Zo zal de 3e Asduif midfond jong in het samenspel er gewoon uitgeselecteerd worden.

De secties

Mochten de secties toch doorgang vinden (de sectorale vluchten zijn immers wel een zegen voor de duivensport met meer verdeelde duiven), dan hoop ik dat er strenge regels komen en niet dat afdelingen zelf mogen bepalen of ze wel of niet meedoen als de wind een bepaalde kant op staat.

Ook hierin zal het niet makkelijk zijn om de vaak stramme bestuursleden van de afdelingen te overtuigen en alles in de juiste richting te krijgen.

Een definitief programma moeten ze ook niet te snel bekendmaken bij de leden. Wat hebben we immers aan een vliegprogramma zoals dit jaar met de jonge duiven, waarbij iedere vlucht anders verlopen is dan op het programma stond.

Ons verkooppunt Dierenspeciaalzaak De Postduif is verhuisd van Lewedorp naar Goes:

Albert Plesmanweg 15-23

4462 GC Goes

Telefoonnummer: 06 51420538

Hoewel ik weinig heb met kampioenschappen, is het toch mooi als je er weer bij mag zijn. In Brabant 2000 2e aangewezen, 4e onaangewezen hok en 7e provinciale Asduif.

Toch moet ik zeggen dat ik daar altijd mijn vraagtekens bij zet, omdat ze de punten uit de Rayons pakken en niet uit de afdeling. Speel je tegen minder concurrentie, dan ben je dus spekkoper. Het beste zou zijn: de Rayons weg en de punten uit de afdelingen pakken met twee aftrekvluchten.

De prijzen

In het Rayon de fondclub de Blauwe Doffer 1e keizer oud en jong. Bij de jonge duiven 1e hok onaangewezen en 2e aangewezen (en mijn buurman 1e hok aangewezen met grotendeels mijn soort).

Bij Jan Timmermans in de Friese fondclub 1e aangewezen, 1e onaangewezen en 1e Asduif. Die 1e Asduif is een zusje van de 1e Asduif van vorig jaar, oftewel een kleinkind van Super Rossi.

De 1e Asduif in afdeling Friesland (Warrior) won ook teletekst afgelopen Morlincourt. Deze komt uit Nieuw Rocket x Warriors Girl, beide voormalig topvliegers.

Warriors Girl komt weer uit Warriors Boy met zelf 2x teletekst. Een rechtstreekse zoon uit hem won ook teletekst Morlincourt bij Jan dit jaar. Ook een zoon uit Fast Dragon (Rocketsboy x Last Lady) x Space Angel (Spaceboy x Blue Miracle) won teletekst bij Jan van Morlincourt.

Goede komen voort uit goede, oftewel 13x teletekst en 3 NPO overwinningen dit jaar in Brabant en Friesland uit ons gezamenlijke kweekhok. Tevens 1e provinciale Asduif Friesland en 1e provinciale Asduif Brabant dit jaar.

Volle kracht vooruit

Het kweekhok wordt weer geselecteerd. Alle vreemde aanwas eruit en aangevuld met drie 1e provinciale Asduiven en drie NPO winnaars. We focussen ons op de toekomst en dat het met goede duiven moet gebeuren, staat als een paal boven water.

Natuurlijk kweken ook wij een massa afval, maar het gaat om de pareltjes die ertussen zitten en die moet je eruit zien te filteren.

 

Iedere dag staan er positieve dingen in de mailbox van tevreden Championsmix / NPO-mix gebruikers of liefhebbers die goed geslaagd zijn met onze duiven. Uiteraard ook regelmatig mails van D. Boer in de spambox, die het altijd met je oneens is. Hij doet dat ook bij Beute en anderen die de moeite nemen een blog bij te houden.

Hieronder enkele leuke reacties:

“Vandaag had ik op de vlucht van Laon de 1e in club en regio en voor zover ik kan zien de snelste van de hele lossing in Oost Brabant. Deze jonge duif komt uit jouw NL2016-1872005, dochter van de van Blue Miracle. Toen je die meegaf zei je al dat het iets speciaals was, weet je nog?

– Een mail van Auke van der Deen

“The pigeons perform unbelievable today and we are so close to winning the 1st National we are beat by a few yards by someone 17km north of us in a South wind! Six arrive together the winner comes from the cock we get from you in the winter paired to a daughter of Snow Queen so 75% Embregts Theunis breeding, 25% Jan Van Der Putten from his De Orleans I only check the ring numbers today of the first 6 pigeons that arrive together yesterday.  What was amazing – 4 of the 6 are all from the same couple from the cock I get from you last winter and a daughter of Snow Queen, also from you.  The other two, one from the daughter of Spaceboy and another from a different  daughter of Snow Queen. You did joke when I left last year that I would want more like that cock this year.”

– Een mail van Adam Thomas uit Wales

Ook mijn felicitaties aan John en Henri van Comb. van Wanrooij met de sectoroverwinning.

 

De wind bepaalt waar de prijzen vallen en dat was vandaag niet anders. Alles zat in het oosten, dus hier viel geen eer te behalen met alles vanuit de achtergrond.

Gelukkig testen we de duiven op twee hokken en Jan Timmermans zit wel in het oosten, dus daar moest het gebeuren. Het gebeurde met maar liefst vier duiven op teletekst, inclusief de 1e Asduif Friesland. Deze duif zal zijn verdere leven op het gezamenlijke kweekhok slijten. De eerste vier zal ik later vermelden.

Jan is in enkele jaren doorgestoten naar de top van Friesland. Hij is in ieder geval de beste jonge duivenspeler van Friesland, maar ook de oude duiven deden het super getuige de vele kampioenschappen.

Referenties

Bij Maarten Huijsmans ging het ook goed met waarschijnlijk de 1e en 2e in het Rayon met een broer en zus uit een zoon van Super Rossi. Ook bij Jan alweer de 1e Asduif Frisia voor het tweede jaar op rij, allebei uit hetzelfde koppel zoon Super Rossi.

Ook bij Rene Roks uit St. Willebrord alweer de 1e. Ik vermoed al de 7e keer dit jaar bij de jonge duiven en ja, ook hij uit duiven die hij hier vorig jaar haalde. Richard van de Haterd zat vandaag vroeg in Oost-Brabant, ook uit duiven die hij hier haalde.

Duiven verkopen is één, maar je moet de mensen ook proberen vooruit te helpen. Dat is zo te zien aardig gelukt.

Sectie jonge duiven

Ik heb nog met enkele leden van de sectie jonge duiven gesproken en mijn ongenoegen geuit. Zoals het er nu uitziet, laten we alles mede bepalen door afdelingen die niets met het jonge duivenspel hebben en al jaren bezig zijn dit af te breken.

Het zou beter zijn dat Zeeland, Zuid-Holland, Oost-Brabant en Brabant 2000 de koppen bij elkaar steken en een mooi programma maken. De secties te laten voor wat ze zijn, zodat iedere afdeling zijn eigen ding kan doen.

De rui staat weer voor de deur en veel liefhebbers maken zich daar weer zorgen om. Hier doe ik dat gelukkig al jaren niet meer. Gezonde duiven ruien vanzelf en al zou er één met een oude pen staan, wat dan nog.

Super Daisy vloog dit jaar met een oude staart en twee oude pennen. Ze was vorig jaar in mei gespeend en was laat gaan ruien afgelopen najaar, maar toch één van de beste vliegduivinnen. Ze won zelfs een 1e NPO Argenton met loodzwaar weer.

Ik zie dus liever een topper met één oude pen, dan een perfect ingepluimde duif die geen prijs kan vliegen. Alles draait om kwaliteit en gezondheid, twee zaken waar je op kunt selecteren.

Hoe doe ik het in de ruiperiode?

Ik geef ze veel Sedochol en al jaren 80% Championsmix met 20% NPO-mix, oftewel een goede vetrijke basismengeling zodat ze mooi en zacht inpluimen. Verder veel zuurstof, dat is goed voor zowel duif als liefhebber. Als het kan alles open; ramen en plafonds.

Hier de 6e prijs in de sectie vanuit Limoges, de klassieker der vallende bladeren. Ik dacht: laat ik ook eens meedoen. Ik had vier duiven opgezocht: één die weg mocht blijven en drie die al goed gekomen zijn dit jaar. Zoals het er nu uitziet, zitten er drie bij de eerste 75 in de sectie.

Bij Jan in Friesland zitten de vluchten die meetellen er ook op. Jan heeft alweer de 1e Provinciale Asduif van Friesland, welke hij hier als eitje heeft gehaald uit Nieuw Rocket x Warriors Girl.

Bij de jonge duiven weer eens een waaivlucht en alweer een overduidelijk verschil tussen Rayon 1 en 2. In Rayon 1 lijken ze de punten bijna gratis te krijgen voor Nationale of Olympiade kampioenschappen.

Hieruit blijkt maar weer dat de kampioenen niet altijd de terechte kampioenen zijn. Maar goed, zoals altijd: tegen de wind valt niet te spelen.

Nieuwe vliegprogramma

Nu wil men met het nieuwe vliegprogramma de eerste zes vluchten met de jonge duiven min of meer rond de kerk gaan vliegen (allemaal vluchten van amper 145 km). Hoe krijg je zoiets verzonnen?

Het Vitesse spel gaat overal in Europa op de schop. De samenspelen willen ze binnen Brabant 2000 weg hebben en alleen maar in de Rayons gaan concoursen. Hoe kun je überhaupt concoursen vanuit amper 140 km met een overvlucht in sommige Rayons van 25 km?

Mocht de wind een bepaalde richting op staan (en dat is meestal west of zuidwest op dit jaar na), dan kunnen de westelijk gelegen hokken beter stoppen. Jongen ga je net zoveel verliezen. Die verlies je namelijk altijd de eerste vijf vluchten, of het nu 25 of 250 km is.

Ik denk dat ze met een kortere afstand met een ZW wind gemakkelijker verloren gaan als van 300 km, maar dat zal aan mij liggen. Ik heb er vast geen verstand van en diegene die dit voorstel in elkaar geknutseld hebben, wel.

Hoe dan wel?

Neem een voorbeeld aan België, waar ze al jaren vanuit 110 km spelen. Massa’s duiven gaan daar verloren bij de eerste zes jonge duivenvluchten, daarna is dat voorbij. Wat ze nu in Nederland willen voorstellen, is dus water naar de zee dragen.

Gewoon vroeg beginnen met twee korte vluchten, daarna oplopen en die groepslossingen snel vergeten. Boven de 300 km alle vluchten binnen één sector gelijk los, dan krijg je pas eerlijk duivenspel en een betere verdeling van de duiven.

Er zijn steeds minder liefhebbers, dus er blijven steeds minder hokken over. Vanzelfsprekend neemt de kans dat één of enkele hokken vluchten gaan domineren met grote aantallen duiven, toe.

Er wordt mij wel eens gevraagd waarom ik geen Facebook heb, zelfs door mijn neefje van 10. Ik zei: ome Peter heeft geen vrienden. Hij zei: “dan krijg je die toch van mij? Ik heb er genoeg”.

Door de ogen van een kind ziet de wereld er heel anders uit, maar in de werkelijkheid gunnen de meeste mensen je het licht in de ogen niet. Of het nu vreemden, bekenden of zogenaamd goede vrienden zijn.

Dat is één van de redenen waarom ik mezelf daar niet mee bezig houd. Ben je ergens succesvol in, dan wordt je vaker bejegend als bejubeld en vaak door mensen die zelf nooit iets bereikt hebben in het leven.

Er zijn er veel die zichzelf en anderen voor de gek houden met “ik had er 5 van de 6 toen hij er maar 20 van de zoveel had. Maar hij had er meer mee…”. In werkelijkheid heb je dus gewoon slecht gespeeld. Je hebt goede en slechte vluchten en goede en slechte duiven. Hier zit verder niets tussen.

Inzet

Dit jaar zijn de duiven op alle fronten goed gekomen. Als je bij alle kampioenschappen op alle disciplines jong en oud bij de eerste 10 hok en Asduiven staat provinciaal, dan mag je niet mopperen. Daarbij nog drie NPO overwinningen en tal van teletekstplaatsen. Nou, ik heb mindere jaren gekend.

Nog twee weken gas geven, maar alles wat nog extra is, is bonus. De inzet blijft echter 150% t/m 21 september, om daarna terug te gaan naar 100%. Zo moet je de sport beoefenen als je wilt slagen, ook al is dat geen garantie voor succes. Maar alleen dan kun je jezelf geen verwijten maken.

Ik heb de hele week vragen gehad over wat ik de duiven gegeven heb. Ik vermoedde problemen in het darmstelsel, dus na overleg met Jan van Wanrooij (Belgica de Weerd) heb ik ze drie dagen Belgafox gegeven.

Maar nu komt het: andere liefhebbers hebben dit op mijn advies ook gedaan, maar zij hadden juist een mindere vlucht. Of het daar dus aan gelegen heeft, weet ik niet. Ik had er in ieder geval zelf wel baat bij.

Waarom vermoedde ik darmproblemen?

Door het warme weer vermoedde ik dat het water dat in de vrachtwagens vervoerd werd, wel eens bacteriën kon bevatten. Misschien slechts een gedachtegang, maar er stak dit jaar bijna niemand boven de rest uit met de jonge duiven, dus ik denk dat iedereen er wel eens last van kon hebben.

Met een kuur moet je mazzel hebben dat je de juiste geeft. Bij de een werkt het wel, bij de ander niet. Dit kan komen doordat de duiven elders minder van de desbetreffende kwaal last hebben en de oorzaak toch ergens anders blijkt te liggen.

Maar zoals altijd: van een ezel kan je geen renpaard maken, dus de duiven zullen het te allen tijde moeten doen.

Selecteren jonge duiven

Onder de 40 jonge duiven liepen er 30 die het konden en de andere 10 waren simpelweg niet goed genoeg. Het gekke is dat deze 10 ook Belgafox hadden gekregen, en natuurlijk hetzelfde voer en verzorging.

Natuurlijk begin ik met twee duiven van de onderste getekende, maar hier wordt alleen gelet op de bovenste tien. De rest gaat voor de voet de mand in. De tien mindere zijn inmiddels verwijderd. Wind op kop, 455 km… Als ze er dan niet bij zitten, ben ik overtuigd dat ze het niet kunnen.

Toevallig vijf jongen uit een koppel bijgehaalde duiven, dus ook die gelijk verwijderd. Ik had er zes uit gekweekt voor mezelf en vier voor Jan. Ook Jan had ze allemaal nog, maar nu ook verwijderd omdat ze het daar ook niet konden. Het toeval wil dat we er niet één van verspeeld hebben, dus “de rotzooi blijft achter” is ook een fabeltje.

Dit jaar kochten we drie erg dure duivinnen van twee liefhebbers uit de top van België, uiteraard uit hun beste koppels. Deze gekoppeld aan onze beste doffers en ook nog eens omgekoppeld en de jonge duiven gedeeld in Brabant en Friesland.

Wat bleek: van deze 24 jonge duiven die we eruit gekweekt hadden, was er niet één in staat om op de uitslag te geraken in Brabant en Friesland. Ook deze zijn dus inmiddels verwijderd, met als gevolg dat we van onze drie beste kweekdoffers geen enkel jong hadden dit jaar.

Ook van die beroemde kweker uit Nederland zes kleinkinderen ingebracht, waarvan er niet één de uitslag haalde hier en bij Jan. Ook die gaan dus terug naar de oorspronkelijke eigenaar, maar kostten gelukkig niets (was een test).

Het mooie is dat we de duiven kunnen testen op twee hokken. Zo zien we snel wat goed is en wat niet.

Gien

Gien was voor mij een vlucht van de waarheid. De wind licht op kop, de eerste duiven net in de 1200mpm en mooi verdeeld over het vlieggebied. Bij de eerste zeven duiven zes kleinkinderen van Blue Rocket of achterkleinkinderen van Dragon Rocket.

Dit zijn de duiven die hier samen met Super Rossi al 20 jaar de kar trekken. Over Super Rossi gesproken: Jouke Elzinga uit Harkema heeft hier een dochter van. Die weet inmiddels ook hoe deze lijn kan winnen tegen grote aantallen duiven.

Pasa uit Roemenië heeft een Olympiade duif, dat is dan weer een kleinkind van Dragon Rocket.

 

In principe hier nog één belangrijke vlucht en in Friesland nog twee, waarvan er één telt. Jan Timmermans staat daar fier bovenaan en was ook enkele jaren terug al eens 1e Asduif Friesland en ook dit keer weer met een jong dat als eitje hier is gehaald.

We verhuizen de laatste jaren gewoon de eitjes, dat schijnt op de een of andere manier beter te lukken dan gespeende jongen. Of dat met het klimaat te maken heeft weet ik niet, maar het is wel een feit.

De actualiteiten

Hier nog drie nalijn vluchten en één NPO vlucht, dan kan de riem eraf en het definitieve selecteren beginnen. Het bestand zal dan gelijk op peil gebracht worden op enkele duiven na. Ook houd ik twaalf voedsterkoppels door.

Zo goed als alle vreemde aanwas is verwijderd of wordt verwijderd. Alleen duiven die het eigen bloed voeren, mogen op een enkeling na blijven. Het zijn toch altijd weer de lijnen Super Rossi, Blue Rocket of Witbuik die de toon zetten.

De duiven van goede vriend Peter van Oerle doen het hier ook super. Ik mag er gelukkig ieder jaar zes uitzoeken, met elk jaar wel een topper ertussen.

Limiteren aantal duiven inmanden

Verder lees ik op verschillende blogs hoe hoog het inkorf beperkinggehalte zit bij mensen. Het NPO bestuur zou er goed aan doen om maar 40 oude en 60 jonge duiven te laten tellen op de uitslag en voor de punten. Alle extra duiven alleen als invliegduif toestaan, maar niet op de uitslag.

Mocht je tussen de 40 oude en 60 jonge enkele duiven kwijtraken, dan heb je wel de mogelijkheid die in het vliegseizoen te vervangen, al tellen ze dan niet meer mee voor de Asduiven.

Men zal iets moeten doen om de leden tegemoet te komen. Twee verschillende uitslagen gaat simpelweg niet werken, dat kan ik wel voorspellen. Daarmee versnipperen we de boel nog meer.

Eén ding is zeker: om de duivensport van de ondergang te redden, kan men zich hier op korte termijn beter op focussen dan GPS 2021. Want hoe goed die bedoelingen ook zijn, dat is en blijft een kansloze missie.

Nieuwe leden onder de jeugd zoeken waarvan de ouders niet met onze hobby betrokken zijn, gaat simpelweg niet lukken, vrees ik. Om die reden kan men zich mijns inziens beter richten op het behoud van de huidige leden.

Dan de Limburg kwestie nog

Schop ze overal uit alle secties. Het kan toch onmogelijk zijn dat als de wind niet gunstig staat, men dan maar niet sectoraal gaat concoursen? Spijtig voor de leden, maar dan moeten ze maar in opstand komen tegen het bestuur in plaats van alles maar te pikken.

Drie NPO vluchten winnen in één jaar, dan kun je onmogelijk zeggen dat het slecht gegaan is. Er zijn genoeg liefhebbers die dat in hun hele leven niet lukt.

Het was weer eens ouderwets knallen. Met de wind op kop en zware omstandigheden, voelde ik mijn kansen groeien. Van tevoren had ik nergens op gerekend. De nalijn ging te snel naar mijn zin, dus kon er niet veel wind staan.

Toen ik de eerste duiven in Zeeland zag arriveren, leek het echter wel eens een pittig vluchtje te worden en kreeg ik hoop op een betere afloop. Natuurlijk heb ik mijn best gedaan om de duiven uit hun dal te sleuren en ze er weer enigszins bovenop te krijgen, en dat is kennelijk goed gelukt.

Het verloop van de vlucht

Ik kreeg de melding van Zeeland van de Gebr. Scheele, dus om die voor te blijven moest ik voor 38 pakken. Er moesten nog drie zomerjongen komen van de ochtendvlucht, dus meestal weet je dat wel.

Op 31 komt er één aangeknald, een zomerjong dus. Op 33 komt er weer een met een bloedgang aan, alweer een zomerjong. Toen dit jong nog op de klep zat, viel er uit het niets nog één op het hok, om een halve minuut later op de klep van de zomerjongen binnen te wippen.

Voor de zekerheid ben ik gaan kijken of ze nu allemaal thuis waren en zag ik dat het er een van Gien was. Enkele minuten later arriveerde de tweede met een bloedgang en ook nummer 3 kwam met hoge snelheid aanzetten.

Het frappante was dat er tussen de tweede en derde dik 3 minuten zat en er geen duif tussenviel op de NPO uitslag. Tegen ruim 10.503d maar één duif ertussen, terwijl ik de 1verspeel in de sectie met secondewerk.

Al met al tegen 3.880d NPO werd het 1, 5, 6, 23, 50, 72 en in de sectie tegen 10.503d werd het 2, 8, 10, 46, 95.

Mijn eerste zeven duiven

  • Mijn 1e is een duif van goede vriend Peter van Oerle en een kleindochter van de fameuze 13 van Herman Bevers.
  • Mijn 2e is een kleindochter van Fast Rocket (haar beide ouders wonnen teletekst).
  • Mijn 3e is een duif uit Blauwe zot x duivin Millennium koppel.
  • Mijn 4e is een duif direct uit het Millennium koppel en een volle zus van Avatar (1e NPO) en Maximal Rocket (1e Asduif PIPA Rankings en dit jaar 1e Provinciaal Asduif, 3e Nationaal Asduif én in de running voor Olympiade duif).
  • Mijn 5e is een dochter van Fast Rocket.
  • Mijn 6e is een volle broer van mijn 3e, dus weer uit Blauwe zot x duivin Millennium koppel.
  • Mijn 7e is een duif uit Young Witbuik x dochter Millennium Koppel.

Duiven 2, 3, 4, 5, 6 en 7 dus allemaal kleinkinderen van Blue Rocket.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40