Gisteren weer een snelle vlucht waarvan ik dacht hier niets te kunnen behalen, maar achteraf gezien viel dat dus mee.

Enkele duiven aangevlogen, waarvan één van de betere jongen met een gebroken poot en ook enkele achter die te ver door gevlogen zijn. Ook voor hen is het einde verhaal, mochten ze nog thuiskomen.

De spoeling wordt gaandeweg het seizoen steeds dunner, maar het gaat om degene die overblijven waar we mee verder moeten.

De prijsvliegers

Tegen 8.001d Provinciaal begon ik met prijs 14, 25 en aan de 87e prijs had ik er 10 van de 62 en dat kon deze keer niemand anders in Brabant 2000 zeggen. Wel viel het op een gegeven moment stil, dus het prijspercentage kan beter. Ongeveer de helft wel 1 op 10 erin.

In Friesland won Jan de 5e en 22e Provinciaal tegen 18.613d en daarmee zet hij een puike uitslag neer. De duiven zijn daar op dit moment duidelijk beter in orde dan hier.

Jan’s eerste duif is een kleindochter van Superior en zijn 2e komt uit Maximus (doffer Millennium koppel) x New Goldstar 1e Npo Fontenay.

De eerste duif hier is een zoon uit Blauwe zot x de topduivin van het Millennium koppel (ook moeder van Avatar, 1e Npo en op dit moment 1e Olympiade snelheid Maximal Rocket). De tweede komt uit Avatar 1e Npo x Zus Maxcimus Frans Maris ofwel dochter x kleinzoon 1e Nat Argenton.

De vlucht vanuit Melun verliep hier ronduit slecht. Alles was doorgewaaid en op dit moment nog vier achter. Misschien te fel, pas op weduwschap of nog niet 100% in orde. Wie zal het zeggen.

De nalijn vanuit Quiévrain daarentegen verliep super. Ik had Taiwanezen op bezoek toen er drie tegelijk arriveerden die minuten bleven vliegen, voordat ze durfden te vallen.

Golden Ace (dochter van Super Rossi) landde als eerste en won de 1e tegen 6.509d na eerder al een 1e tegen 5.214d en een 2e tegen 4.550d te hebben gewonnen. Dat is dus zeker geen verkeerde.

Dragon Girl (uit Fast Rocket) was mijn tweede duif en werd 5e tegen 6.509d. Zij was ook niet aan haar proefstuk bezig: ze won eerder namelijk al 1e Orléans tegen 1.652d, 11e NPO Orléans tegen 5.116d en 2e Gouden Crack FZN.

Fado’s Lioness

Mijn derde duif was Fado’s Lioness van Peter van Oerle en werd 9e tegen 6.509d. Wat heeft Peter toch goede duiven, ook mijn 1e NPO Gien komt daarvandaan en mijn Blauwe Leeuw: vorig jaar 1e Asduif midfond, dit jaar 2e Asduif midfond.

Ook Fado’s Lioness is een topper met 7e NPO Pont-Sainte-Maxence tegen 11.477d, 11e NPO La Souterraine tegen 3.087d en de 13e NPO Orléans tegen 7.383d op haar palmares. En dat voor een jaarling.

Ze is tevens een volle zus van mijn 513, die ik een jaar eerder haalde bij Peter. Dit is ook een topper die 1e Asduif in het samenspel werd.

Deze duiven zijn allemaal verwant aan de fameuze 13 van Herman Bevers, die deze week met een reportage te zien is in De Duif. Overigens vandaag nog een zoon uit die 13 gehaald bij Herman. Het moet immers met goede duiven gebeuren.

Super Rossi lijn succesvol

Rene Roks won op Melun de 1e in het Rayon met kleinkind Super Boy (zoon Super Rossi), die eerder al de 1e Provinciaal tegen ruim 17.000d won. De Super Rossi lijn kan winnen tegen grote concurrentie, in meerdere generaties.

Nu op enkele weken tijd weer een achterkleinkind 1e van Melun in het Rayon en een dochter 1e van Quiévrain in het Rayon. Eerder dit jaar al een dochter 1e NPO van Argenton (Super Daisy) en een kleinzoon 1e NPO Gien (National Rossi).

Het is weer de tijd van het jaar: overal one eye cold. Iedereen zwijgt erover, maar de meeste hebben er mee te maken of zien het simpelweg niet eens. Ik had er bij thuiskomst last van, maar heb het sinds enkele jaren binnen twee dagen onder controle. Zeker niet door ze donker te zetten, dat is een fabeltje.

Vaak krijg je een boost in de conditie als ze er vanaf zijn. Ze presteren er vaak niet minder om, maar ze hebben er wel degelijk last van.

Nu hebben duiven in conditie toch de raarste streken. Ik heb in het verleden al vaker meegemaakt dat de jongen op woensdag ineens coli verschijnselen kregen: braken en mindere mest. Vervolgens niets aan gedaan zo laat in de week, maar toch een knaluitslag in dat weekend.

Duiven blijven rare wezens

Slecht luisteren tijdens het binnenkomen is ook een teken dat de conditie eraan komt en ook als ze de hokken uitstormen. Als ik ze loslaat, zijn ze gelijk uit het zicht voor minimaal een half uur en ik zit hier vrij te wonen, dus ik kan ver kijken. Maar als ze top zijn, zie je ze af en toe hoog in de wolken voorbijkomen.

De spoeling wordt dunner

Hier nog 56 mee. Mijn beste jong met een gebroken poot zou er normaal niet meer zijn, maar op basis van zijn eerdere prestaties heb ik hem opgelapt. Hier komt na zondagochtend 09:00 geen duif meer bij. Al wat later arriveert, wordt verwijderd of het moet een hele goede zijn.

Het spel zit op de wagen en aan duiven die de hele week slecht trainen omdat ze een dag te laat thuiskwamen, heb ik een bloedhekel. Het is een afvalrace tot eind september en alleen de allerbeste mogen blijven. Vaak hoef ik er na de laatste vlucht weinig meer te verwijderen, dan is de selectie meestal wel rond.

Om die reden hoop ik bij de jonge duiven altijd de kans te krijgen selectieve vluchten van boven de 400 km te spelen. Als ze er daar vier van krijgen, zijn ze door de wol geverfd de rest van hun leven.

Resterende vliegprogramma

Over het resterende vliegprogramma maak ik me verder niet meer druk. Wij lijken er nog redelijk vanaf te komen met tot nu toe vanaf zaterdag 355, 145, 385, 455, 450, 300 km te kunnen spelen met de jonge duiven. Mits het niet nóg een keer verandert natuurlijk.

Zoals dit jaar heb ik het nooit eerder meegemaakt, niet één vlucht is hetzelfde gebleven. De eerste Bierges is ten onrechte afgelast. Ze hadden hun fout recht kunnen zetten door volgende week minimaal Péronne 219 km of Pont-Sainte-Maxence 285 km voor te schotelen in plaats van Quiévrain 143 km.

Gisteren heb ik het alternatieve programma gezien en ik kan alleen maar concluderen dat iedereen die erover beslist heeft, geen bal verstand heeft van duiven of er ook maar enige feeling bij heeft.

Brabant 2000 verzint het om zaterdag Melun 355 km te spelen en dan af te zakken naar Quiévrain 145 km op de nalijn, in plaats van de jonge duivenspelers 300 km uit Pont-Sainte-Maxence te laten spelen of het eerdere Pithiviers.

Het gaat steeds meer op veetransport lijken: geld binnenhalen en er niet te ver voor hoeven rijden.

Ze hebben het programma al helemaal verziekt, dus waarom niet nog verder? Er is letterlijk niet één vlucht hetzelfde gebleven. Welk nut heeft een vliegprogramma commissie dan nog?

Secties jonge duiven

De secties jonge duiven, bestaande uit jonge duivenspelers, moeten zich ook achter de oren krabben. Hoe verzin je het om drie sectievluchten op 14 dagen te spelen? Als het 14 dagen warm of wisselvallig weer is, zitten alle kansen op teletekst in dezelfde hoek.

Het was beter dit om de 14 dagen te doen, dan had men dit weekend de eerste gehad en 21 september de laatste.

Afdelingen die niet op tijd klaar waren voor 355 km, hadden dan pech gehad. Dan hadden ze hun jonge duivenprogramma maar eerder moeten laten starten, net zoals Brabant 2000, Oost-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland en Limburg. Zij zitten wel gewoon op schema.

Ik en veel andere serieuze liefhebbers hebben al massa’s verspeeld door tijdig op te leren, ongeacht het weer, om de start van het seizoen te halen. Dus waarom luisteren naar het geklaag van mensen die tot één week voor de eerste prijsvlucht achterover hebben geleund en opeens inzagen dat ze nog op moesten gaan leren?

Social media

Verschillende afdelingen hebben zich op social media laten beïnvloeden door Jan en alleman. Wat ben ik blij dat ik mezelf nooit met Facebook ingelaten heb. Zelfs zonder Facebook moet ik al regelmatig mafkezen blokkeren op de mail die altijd wel ergens een andere gedachtegang over hebben, in plaats van simpelweg deze blog te negeren.

Hoe ziet de toekomst eruit? Niemand zal het weten, maar in de duivensport heb ik wel een sterk vermoeden.

Fuseren

Volgens mij zal er binnen nu en 10 jaar geen samenspel meer overeind staan en ook geen Rayon, simpelweg door een tekort aan leden. We zullen provinciaal moeten concoursen en ook die provincies zullen nog samengevoegd moeten worden om het betaalbaar te houden.

Ik denk dat er ook geen concoursen onder de 300 km meer zullen zijn, vanwege te grote afstanden tussen de spelende hokken. Ik denk dat we meer vluchten tussen de 300 en 1100 km zullen krijgen: zware midfond, dagfond en ZLU.

We zien dat ook in België: het snelheidsspel loopt hard achteruit en de zware halve fond en zware fond leven steeds meer.

Fuseren met de grensgebieden in België is niet meer tegen te houden, ook daar zitten ze met hetzelfde probleem. Internationale dagfond concoursen gaan er dus zeker komen.

Meer massahokken

Ook vermoed ik dat de duivensport meer naar professie zal gaan en het hobbymatige zal verliezen.

Er zullen vast en zeker meer massahokken komen. De gemiddelde overnachtspeler kan immers niet meer bij de kleine liefhebber gerekend worden. Let wel: een kleine liefhebber houdt niet meer dan 60 oude duiven de winter door.

De sport blijft bestaan

Ik geloof absoluut niet dat de duivensport over 10 jaar voorbij is. Veertig jaar geleden was ik al jeugdliefhebber en nu behoor ik nog steeds tot de jongste in eigen vereniging. Nee, het blijft bestaan, alleen in mindere mate.

Van de jeugd hoeven we het niet te hebben. We kunnen ons beter richten op het behouden van de huidige leden. Het zal ook een probleem worden om de oudere garde bij de duivensport te blijven betrekken, vooral vanwege het toenemende fuseren van verenigingen binnen gemeentes.

Hier in Hoeven wordt de laatste vereniging opgeheven dit jaar. De oudste vereniging is jaren terug al ter ziele gegaan. Ik ben in 1989 lid geworden en de twee verenigingen in Hoeven hadden toen nog 150 leden. Een handvol is gestopt met duiven. Het merendeel is echter gestorven door ouderdom.

Ik kreeg onlangs nog een vraag van iemand over een liefhebber uit Hoeven waar hij vroeger goede duiven van had gekregen. Natuurlijk ken ik de beste man, maar ook hij is jaren geleden overleden door ouderdom.

De teletekstvlieger bij Jan Timmermans vorige week is een jong uit Mister Gold, die zelf ook teletekst won. Vorig jaar won een zoon van hem teletekst en nu dus een dochter, oftewel al twee teletekstvliegers hieruit. En dat terwijl Mister Gold pas van 2016 is.

Mister Gold komt uit Young Witbuik: de vader van Miss Goldnugget en vele andere toppers. Tevens grootvader van Super Rossi.

De moeder van Mister Gold is Fast Jewel, zelf teletekstvlieger en 5e Provinciale Asduif (zus New Nugget 1e NPO Fontenay). Zij is dan weer een kleindochter van Miss Goldnugget, oftewel een achterkleindochter van Young Witbuik.

Vaak komen bepaalde lijnen dus toch weer bovendrijven.

Het voorjaar en de zomer waren top dit jaar met elke week zware klassiekers af te werken. Of het nu vitesse of marathonvluchten waren, ze kregen het niet voor niets dit jaar. Veel tophokken waren op de afspraak, verschillende tophokken misten de boot door teveel snelheid in hun duivenstam.

Bij de jonge duiven is dit seizoen wisselvallig verlopen. Hier komen ze absoluut niet naar mijn zin, maar in Brabant 2000 bij de tussenstanden alsnog 1e aangewezen, dus bij anderen zal het niet veel beter gaan.

Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur

Nog twee NPO en vier nalijn vluchten en dan zit het erop. Daarna moet de balans opgemaakt worden. Duiven die dit jaar teleurstelden, gaan volgend jaar geen wonderen verrichten. Massa’s duiven aanschaffen, ben ik geen voorstander van. Ik koop liever één goede dan twintig slechte.

Het nieuwe seizoen begint direct na de laatste vlucht. Hier ga ik zeker niet achterover leunen. Gelijk selecteren, de duiven luisvrij zetten, een geeltablet erin en een goede paratyfuskuur.

Goed voeren tijdens de rui

Hier krijgen ze de gehele winter door Championsmix & NPO-mix. Duiven hebben juist in de rui deze bouwstoffen nodig om goed in te pluimen. Ruien doen duiven uit zichzelf als ze gezond zijn. Je kunt ze wel wat minder voeren, maar beslist niet armer. Dat ga je later in de pennenrui terugzien, met veel afgeschuinde pennen als gevolg.

Hier zitten de duiven het gehele jaar goed in hun vlees. Onze mengelingen zijn zo afgestemd dat de duiven onmogelijk blauw vlees kunnen krijgen.

Duiven los in de winter

Ook komen de vliegduiven de laatste jaren met regelmaat los in de winter en dat bevalt me beter dan toen ik ze de gehele winter vasthield. Ze moeten in conditie blijven. Het is dat het te waardevol is, maar anders gingen de kweekduiven ook gewoon los.

De duiven zijn dan meer op hun hoede en zullen minder snel op het menu van de kromsnavel komen in het voorjaar. Let wel op: als ze uitgevlogen zijn, dan wel gelijk naar binnen. Duiven in de winter buiten laten slenteren is namelijk vragen om moeilijkheden.

Zo goed als het vrijdag in Friesland ging, zo slecht ging het zaterdag hier. Verschillende duiven nog achter en ze komen gedemotiveerd over.

Dat ze niet in de haak zijn, is zeker. Maar wat ze mankeren, ik weet het niet. Bij Jan Timmermans zitten duiven uit dezelfde koppels en die doen het wel super. Ook hier gingen de eerste vluchten super, maar nadien stortte alles in.

Maar goed, we blijven zoeken naar de oorzaak. Enkele zullen verwijderd worden en met de duiven waar ik nog heil in zie, ga ik verder.

De nalijn daarentegen was top. Er arriveerden meerdere duiven tegelijk, maar doordat het stevig stond te regenen kwamen de laatjes niet binnen en de oude duivinnen wel.

Voor je het weet, is het seizoen weer voorbij. De oude duiven waren top dit jaar, de jonge duiven minder. Ik maak al jaren dezelfde fout door teveel op nieuwe aanwas te vertrouwen en die tegen mijn beste te zetten, met als doel nog betere te kweken.

Dit jaar is dit te zien aan de resultaten. Ze komen niet op gang en de kwaliteit van de jonge duiven is gewoonweg minder, al zitten er nog zo’n tien die voor verrassingen kunnen zorgen.

Op naar volgend jaar

Op drie na gaan alle duiven eruit waar geen Embregts-Theunis bloed in zit. De duiven van vriend Peter van Oerle mogen blijven natuurlijk. Deze duiven doen het super en de twee uit samenkweek met Herman Bevers ook.

Duivensport is hier hobby en geen professie, dus uittesten hoort erbij. De twee duiven van Scheele bevallen me ook prima, maar in België zal ik niet snel meer shoppen.

Knaluitslag Jan Timmermans

In Friesland zijn ze een dag eerder aan het concoursen vanwege het slechte weer dit weekend. Het is mooi dat ze hier op een positieve manier op anticiperen. J&S Timmermans zette vandaag een knaluitslag neer in Friesland. De duiven zitten daar goed op schema.

Referentie

Nog een mooie referentie van Jan van der Putten, die de 1e wint in het Rayon met een kind van zijn provinciale winnaar Saar en dat is ook een halve Embregts-Theunis uit de Rocket lijn.

Een tip vanaf deze kant

Ik geef de kwekers al enkele dagen Sedochol nu ze aan het inpluimen zijn. Hier volgt direct na de laatste vlucht de eindselectie, een 14-daagse paratyfus kuur en enting + een geeltablet en luisdruppel, daarna om de dag Sedochol of Naturaline tot aan het koppelen.

Naar aanleiding van mijn blog over one eye cold kreeg ik tientallen mails en telefoontjes. Gelukkig hier geen geheimen voor vriend of vijand.

Ik zet de duiven op zaterdag- of zondagavond een hele nacht in een afgesloten hok in de rook met een Koudijs tablet. De eerste dagen lijkt het dan erger te worden, maar tegen woensdagavond is het verdwenen.

Zo niet, dan is er meer aan de hand en raad ik een Orni kuur aan met doxycycline erin.

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
13 augustus 20
Kuren of niet kuren?In deze Coronatijd lijkt alles anders. Ik denk dat iedereen in het begin wel onzeker was, over hoe het verloop van dit virus zich zou gaan ontwikkelen. Nu, na een paar maanden,...

Columnist in Spotlight

21 juni 20
    Het is een tijdje geleden dat ik mijn rondje...
24 april 20
  10 Minuten geleden sprak onze Minister Premier...
27 maart 20
  Nederland stoeit met de verschrikkelijke gevolgen van...
16 maart 20
Het Coronavirus slaat wereldwijd fors om zich...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40