Wit van de vorst.

We waren bij Jelle Roziers en die had een haan tussen de duiven lopen nu begrijp ik waarom. 

Stevige vries kou hier maar toch heb ik dat liever dan regen, al lijkt het de duiven niet uit te maken. Afgelopen week kwam ik in de schemering buiten en alle duiven die in januari op de Pipa veiling komen lagen lekker in de stort regen buiten, terwijl ze vanochtend in de vrieskou ook lekker buiten zaten.

Het rare is dat ze gewoon binnen kunnen maar toch verkiezen om zodra het maar enigzins licht word buiten te gaan zitten. Wel een teken van gezondheid en een goede weerstand.

Zo waren ik en Jan vorige week in Belgie en kregen daar zomerjongen te zien met een slechte broekpen, dan is mijn zin al weg en heb ik het dan al wel gezien.

Kijk duiven met slechte pennen kan altijd na een bar slechte vlucht, maar meestal hebben ze wat gehaperd en is er met stevige antibiotica op gegaan om het weer recht te trekken.

Zo waren we dus ook op een plek waar we na een hok vol duiven iets in handen kregen waar mijn interesse wel in was, maar de beste man verkocht haar niet of wilde er een fortuin voor. Schrik niet de duif had een 2e provinciaal gewonnen tegen amper 800 duiven maar werd als een super bestempeld, man wat heb ik dan zelf top duiven zitten.

Kijk in Belgie zijn ze op veel plaatsen het spoor bijster aan het geraken, een handvol Chinezen is daar een fortuin neer gaan tellen voor enkele 1e asduiven KBDB. op zich is daar niets mis mee de prestaties van die duiven liegen er niet om.

Maar liefhebbers die tegen de persoon in kwestie met die asduif op het hok spelen vinden dat ze beter spelen en vinden dat hun duiven dat ook waard zijn, kijk en daar wringt de schoen.

Op vele internet sites worden duiven verkocht waar gem 40% veiling kosten afgaan, dus brengt een duif €1000,- op dan is er amper €600,- over zo simpel ligt dat.

Ook nekken de meeste sites de prijzen die aan huis gevraagd worden. Een voorbeeld een liefhebber verkocht uit koppel X 6 duiven die gingen amper voor € 300,- weg dus €180,- over, maar aan huis vroeg de beste man € 1000,- per stuk dus haken kopers af natuurlijk.

Verkopen op een veiling site is mooi maar dan wel top kwaliteit op een top site op langer termijn kost het je anders klanten lijkt mij.

Ook de buitenlandse klanten zijn niet gek en weten tegenwoordig precies waar de beteren zitten en geven geen cent extra uit dan nodig.

Wel word het ook voor hun steeds moeilijker omdat iedereen met Nationale asduiven schermt maar dat niet zijn.

Hoog tijd voor een competitie met voor iedereen hetzelfde aantal vluchten en spelregels en niets meer of minder.

Lees verder...

Hagel regen sneeuw.

 

Op de foto een van de topjongen 2017 van Jan uit Golden Boy (volle broer Amazing Nugget 3e WHZB) x Lesley,s Girl Theo Pander eerder ook al moeder van Rooney,s Diamond 2e Nat asduif.

Echt het vieste weer wat je kunt hebben in deze dagen van alles wat behalve zon. Gisteren de top lichting 2017 eens in handen genomen de rui loopt goed de doffers nog op een pen en de duivinnen op 2, maar voor de koppel datum van eind januari zijn die meest klaar.

Ze zijn wel al zijde zacht ingepluimd alle dagen Sedochol op het voer doet zijn werk wel.

Ook bij compagnon Jan zit een pracht lichting 2017 (wat wil je als je alle jongen duiven vluchten in de top 10 van de afdeling gespeeld heb) Wat nu in zijn ogen de minste duiven zijn wat prestaties betreft waren enkele jaren terug zijn beste dus dat belooft voor 2018.

Normaal komen ze gewoon buiten met droog weer en daarbij merk je wel dat de rui op zijn einde loopt, ze hangen steeds langer in de lucht.

De laatste jaren laat ik ze in de winter los voorheen nooit, maar ik merk wel dat ze nu beter starten in het voorjaar zonder vleugel problemen.

Ook is het zo in de jaren dat ik ze vasthield pakte de rover in het voorjaar nogal eens een oude duif, nu lijken ze alerter.

De pluim van de duiven lijkt vettiger en zachter als ze meer in de buitenlucht vertoeven, kijk hier staat 12 maanden per jaar 50% van de voorzijde en plafond gewoon open.

Eerst deed ik dat meer voor mezelf omdat ik meer last van de stof kreeg, maar de duiven voelen zich er ook 10 keer beter bij.

Ze moeten er wel doorheen ik was wel altijd iemand van werken met verwarming platen en plafond schuiven ATX verwarming en noem maar op.

Nu dus alles al enkele jaren volledig open maar net ik al aangaf ging dat niet zonder slag of stoot, niet alle duiven konden daar in het begin tegen rulle koppen niesen en noem maar op.

Nu merken ze niets meer van de koude en zitten ze alle dagen strak in het pak met mooie vaste mest en dons.

Ik zag dat ook bij Jelle Roziers altijd in de open lucht niks geen motivatie ( de duiven zitten het hele jaar op kapelletjes ) Volgens de Jelle is motivatie de doodsteek als je een heel seizoen aan de top wil mee draaien en gelijk heeft hij, ook daar wennen de duiven aan ze zijn slim genoeg en halen hun voldoening uit het samenzijn op de vloer van het hok.

Feit is wel dat ik nu geen duiven meer bij haal bij een liefhebber die ze in de watten legt, die duiven lijken het hier gewoon te begeven en kunnen niet tegen het regime hier.

Lees verder...

In deze tijd.

Ik las op de site van John van Dongen nog iets over de maan theorieen, het zal allemaal best wel maar ik geloof er niet in.

Mijn geloof is in de loop der jaren in vele dingen afgenomen allerlei bijproducten,opvoeren, medicatie,tonen,verwarmen noem maar op. Ook vrij koppelen is iets wat ik nooit zal doen een keer bij de vliegers gedaan jaren terug, na 5 weken lagen er hier en daar eieren.

Hier is alles gestuurd ik ben baas op eigen hok en ik bepaal wanneer ik koppel, ga ik 26 november koppelen dan zorg ik er zelf voor dat de duiven er dan klaar voor zijn.

De duiven zijn dan iets krapper gehouden de weken voordien ook zijn ze al 2 weken bijgelicht en voor gekoppeld voor enkele dagen.

Afgelopen zondag gekoppeld en gisteren alle 36 koppels gewoon los op het hok zonder problemen van verkeerd vliegen of vechtpartijen, en dat is voor bereiden besef wel dat er 35% zomerjongen bij zitten ook daar geen enkel probleem.

Nou zijn duiven die elke keer in de verkeerde bak vliegen hier geen lang leven beschoren, gewoon domheid iets waar ik niet van hou van die onrust stokers die behoren niet op het kweek of vlieghok.

Dimmers gebruik ik niet het licht gaat aan en uit op een vast tijdstip de duiven weten dat en zitten dan gewoon in hun eigen bak.

Op de vloer ligt er lava korrel met een laag erwten stro erop zodat ze zelf hun nesten vol kunnen dragen om ook extra bak vastheid te krijgen.

Duiven moeten ook bezig gehouden worden dus alleen maar extra beweging voor de kwekers die hier niet los komen.

Dus gelijk ook een reden waarom ik geen voorstander ben van kweekboxen ze moeten zich toch vrij kunnen bewegen, uitvliegen zou zelfs nog beter zijn denk ik.

Lees verder...

Dagje Belgie.

Gisteren samen met Jan (die al om 5 u vertrokken was uit Friesland) een dagje Belgie gedaan het eerste hok bezoek stond gepland om 9u een boel duiven bekeken maar die paar duiven die wij wilde waren niet te koop en afval hebben we zat dus daar was onze zin snel weg.

Snel ergens gegeten en op naar de volgende Jelle Roziers uit Itegem, Jelle had op voorhand aangegeven dat er niets te koop was maar dat hield ons niet tegen om op bezoek te gaan.

Nou ken ik Jelle al jaren en heb ik er in 2008 een ware super duivin gekocht, ook hebben we meermaals telefonisch contact.

De duiven bekeken ook de Nationale asduiven top materiaal, en de komende jaren zijn ze nog niet af van de Jelle hij heeft ook zijn leeftijd mee natuurlijk amper 34 jaar en bol van ambitie.

De duiven bleken onbetaalbaar te verklaren na een superjaar waarbij van alle kanten ter wereld vraag is naar de duiven.

Maar ook wij zijn fanatiek op zoek naar top duiven en staan ze ons aan dan laten we ons door de prijs niet tegen houden, hoewel ze schrikbarend duur waren maar niet goed andere dus er zit garantie op.

Dus keerde we naar huis met versterking en niet zomaar iets, maar daar hopelijk van de zomer meer over.

Lees verder...

Veranderingen.

Afgelopen week de live beelden nog eens terug gezien van de Npo vergadering, leuk ook dat we de vergadering kunnen volgen en dat een ieder kan zien wat zijn of haar kiesman er vanaf brengt.

Kijk vernieuwing is niet tegen te houden daar heeft onze Npo voorzitter een punt we moeten verder. Ook hopelijk in de nabije toekomst samen met de KBDB.

Ik kom zelf uit een andere periode en ging met mijn 16jaar met hamer en zaag op pad zonder telefoon of computer of wat dan ook.

In de avond uren werd door geleerd om de uitvoerders papieren te behalen om niet altijd met hamer en zaag te blijven lopen. Het is allemaal anders gelopen van de bouw in de tuinbouw.

Maar toch keek ik toen ook vooruit en maakte ik toekomst plannen iets wat men in de duivensport op zich en op het eigen hok ook moet blijven doen. Ook is het goed dat je met jongere mensen om blijft gaan de jeugd heeft de toekomst en houd je jong en scherp.

Wat ik aan wil geven de vernieuwingen die er zijn en aan zitten te komen, is alleen een zegen op langer termijn voor onze sport.

Het leden aantal op krikken met jeugd zie ik niet meer gebeuren, met herintreders misschien nog wel.

Dus moet er eigenlijk 85% van de aandacht van het Npo gaan naar behoud van leden in de categorie 40 tot 75 die willen nog spelen, de oudere garde met alle respect (en ook dat is een grote groep binnen onze hobby ) die gelooft het allemaal wel.

De komende jaren zullen door het onvermijdelijk fuseren van verenigingen en samenspelen heel wat liefhebbers af gaan vallen, en inderdaad de grootste groep boven de leeftijd van 75 jaar.

Toch ontkomen we hier niet aan verenigingen van 5 tot 10 leden gaan een risico vormen (fraude gevoelig). Maar ook met een vrachtwagen door een dorp trekken om 5 manden op te laden is niet meer te betalen.

Lees verder...

Het nieuwe seizoen.

Aanstaand weekend word er op veel plekken weer gekoppeld ook hier worden de kwekers samen gezet, mocht het alleen voor mezelf zijn dan zou ik nog een maand wachten.

Maar we delen de jongen uit de kwekers op in Brabant en Friesland en aangezien we beiden een behoorlijke ploeg jongen willen moeten we wel vroeg beginnen.

Het weer zit zoals vaak niet mee, beter is het dat het tijdens het koppelen licht zou vriezen dan is het vaak mooi weer overdag.

Voor het leggen of de kwaliteit van de jongen maakt het geen bal uit zolang de kwekers maar in orde zijn.

Ik heb het al eerder aangegeven er zitten hier en in Friesland minimaal 3 rondes van de kweekduiven en per saldo zit er bij elke ronde evenveel bruikbaar als onbruikbare duiven.

Bij een dierenarts ben ik niet geweest al zou ik het een ieder ander wel aanraden enkele weken vooraf een mest en keel onderzoek te doen. De duiven zijn ingeent voor Pmv en Paratyphus ook hebben ze een Belga Magic en luisdruppel gehad, de mest is super ze zijn zijde zacht en voor wormen,cocidiose of wat dan ook hecht ik weinig waarde ze hebben dat hier al jaren niet geconstateerd.

Dit jaar heb ik weinig tot geen bonnen geschonken bij mijn weten een aan Jan Polder en een aan Falco Ebben beide hebben in het verleden iets betekent voor mij dus daar kon ik niet onderuit.

Ook gaat er een zomerjong van de kweekduiven naar de FZN een jong uit zoon Olympic Samanta Comb Verbree (hier is niet meer aan te komen volgens Co omdat ze inmiddels verkocht is) x New Goldstar ofwel de 1e Npo Fontenay en zus van Fast Jewel. 

met een 1 jong heb ik dit jaar gespeeld (omdat de doffer pas in maart hier de hokken is komen versterken) maar dat jong wint dus wel 4 x top 100 op de Npo vluchten dit jaar, dus dat belooft wat voor de toekomst.

Uit half zus Olympic Samanta x Mister Gold heeft jan ook 2 knappe jongen ook daar zijn er dit jaar maar 2 van gespeeld een Fast Gold dus won de 7e en 14e Npo bij Jan.

Lees verder...

Hoogtepunt 2017.

Kijk als ik er dan toch een vlucht uit moet pakken dan was het die van Pont Maxcence.

Nou heb ik wel eens vaker een mooie serie gehad  bijvoorbeeld 1 tot 5 tegen 20.000d van Mourlincourt in 2015, 1 tot 10 van 8.115d van St.Quentin in 2011 maar 3 tot 18 van 11.479d Pont Maxcence past er ook bij.

Dit kan natuurlijk alleen maar met een hok duiven in top conditie die aan elkaar verwant zijn.

Het opvallende is wel dat er in de voorgaande series toch vaak duiven zaten die nadien bepalend waren in de verdere stamopbouw, en dan denk ik aan 2011 bijvoorbeeld Super Rossi speelde de 3e destijds en Space Girl speelde de 2e destijds.

Lees verder...

Kleuren.

Over enkele maanden zie je in de schaal weer wat voor kleur de jongen hebben. Hier zijn bijna alle duiven kras of blauw met een enkele witte pen, ook kweek ik wel eens een bonte of eerder zeldzaam een witte.

Persoonlijk heb ik het niet op rood,vaal grijs,zwart schalie maar dat is een persoonlijke keuze als het goeie zijn dan zijn ze welkom natuurlijk.

Las net op een verkoop bij Pipa een stamkaart de duif heeft in beide generaties zowel vader,moeder,opa en oma blauw als voorouders, maar toch is hij zelf knal rood.

Het zal wel een terugslag zijn anders zal er niet veel kloppen van het bijgeleverde dna profiel vrees ik. Volgens Tomaz (een alerte mailer)moet dit recessief rood zijn.

Hoewel dat dna gebeuren ik had een zomerjong enkele jaren terug dat kwam op een verkoop site met een dna profiel daar kwam uit dat het een doffer was, het rare is ze had hier immers gewoon een koppel eitjes gelegd met een oude doffer.

Over enkele weken kunnen we er weer tegen aan, we hebben dit jaar weinig aangekocht op enkele na uit duiven van liefhebbers waar we al eerder mee geslaagd waren.

Wel heb ik enkele prachtige jongen gehaald bij goede vriend Peter Colijn&Fox waar ik ook vorig jaar 2 toppers gehaald heb. We hebben nog wel enkele hok bezoeken gepland staan bij liefhebbers waar we al eerder iets goeds gehaald hebben,dus je weet maar nooit mocht ik iets tegen komen wat me aan staat.

Ik blijf op zoek en inderdaad plekken waar je eerder super mee geslaagd bent zal je vaak voor de 2e keer niet zo slagen. Maar mij gaat het om dezelfde lijnen waar eerder wel mee geslaagd werd die hebben toch bewezen dat ze met mijn eigen duiven kruisen.

Het voornaamste tenminste zo handelde ik altijd, vroeger ging ik gericht op zoek voor een doffer of duivin maar dan wist ik in mijn hoofd waar ze tegen moest komen.  Dus de duif in kwestie moest wel bij het eigen soort passen was dat niet zo kocht ik haar niet.

Lees verder...

Nieuwe verkooppunten Noord-Holland en Friesland

Vanaf heden zijn de Championsmix en NPO-mix ook verkrijgbaar bij:

Gebr. Fanger
Adres: Jan van Gentstraat 44, 1171 GL Badhoevedorp
Telefoon: 020 659 3136

Agra Totaal Dierenspeciaalzaak
Adres: Bûterhoeke 62, 9041 AD Berlikum
Telefoon: 0518 462 456

Lees verder...

Kampioenschappen 2017

Het meeste is al weer bekend het jaar 2017 was goed, al zullen er vast genoeg zijn die beter gedaan hebben.

Fondunie Brabant 2000  Rayon 2

1e hokkampioen Jong

1e – 2e – 4e – 5e Asduif Jong

2e duif kampioen Midfond oud

Brabant 2000   1800 leden (NPO)

2e asduif vitesse oud

3e asduif midfond oud

2e hok onaangewezen jong

1e hok aangewezen jong

1e – 2e – 5e – 6e – 13e – 14e – 15e – 30e – 34e asduif jong

PV De Eendracht    35 leden

1e hok vitesse oud

2e hok midfond oud

2e hok dagfond oud

1e hok jong

1e duif vitesse oud    5e duif vitesse oud

1e duif midfond oud

2e duif dagfond oud

1 t/m 13 duif jong

1e en 2e generaal duif oud

1e Keizer

Samenspel de Westhoek     101 leden

1e hok vitesse oud

2e hok midfond oud

2e hok dagfond oud

1e hok jonge duiven

1e generaal hokkampioen

1e duif vitesse oud

1e duif midfond oud

4e duif dagfond oud

1 t/m 15 asduif jong

FZN Fondclub Zuid-Nederland

1e Gouden afdelingskampioen

1e – 2e – 9e – 10e Gouden Crack Jong

PIPA rankings

1e beste jonge duif van Nederland

Eendaagse Fondspiegel 2017

8e asduif jong

WHZB 2017

15e Beste liefhebber van Nederland

20e Asduif vitesse

Lees verder...

Zomaar uit de oude doos.

Kijk in de jaren 90 maakte ik vooral met de jongen duiven de Zuid Nederlandse Bond onveilig ik herinner me nog een vlucht uit Chartres waarbij ik er 7 op teletext vloog.

Samen met o,a, Louis Stabel stond ik elk jaar van 93 af wel bij de 1e 10 kampioenen van de toenmalige ZNB.

Ook werd er in die jaren meermalen op de teletext gevlogen met als uitschieters de 1e Npo/Znb Bourges in 1997 en 1998.

Ook bij de Goudencracks FZN haalde ik in die jaren een massa kampioenschappen op.

Toen kwam Brabant 2000 die in 1999 opgericht werd (toen 5000 leden) en ja wie was de 1e hok kampioen en 1e asduif jong Brabant 2000? en wie is het nou weer 18 jaar later zowel 1e hok als asduif?? Ik zei de gek.

Velen Goudencracks en asduiven,teletext vermeldingen ver boven de honderd zouden volgen nadien, tot de totale verkoop in 2006.

Ik had het wel helemaal gehad met die duivensport alles gewonnen wat wil je nog meer. 

Ik deed het in die jaren 90 tot 2006 vaak met de nazaten van het teletext koppel mijn enige kweekkoppel wat ik ooit bezat, op elkaar was het goud wat eruit kwam ook de nakweek was super.

Tot ik besloot ze uit elkaar te halen en ging om koppelen al wat er uit beiden kwam was waardeloos, vanaf toen heb ik het gezocht in individuele kwekers en werd alles hier elk jaar om gekoppeld.

Na 2006 dus had ik op aandringen van mijn vrouw besloten om 6 koppels bevlogen jongen 2006 door te houden en bij mezelf een hok neer te zetten (de hokken stonden voordien bij mijn schoonouders).

Na enkele jaren kreeg ik er weer zin in om vervolgens in 2008 de draad weer goed op te pakken en verder te gaan zoals vroeger, het duurde ook niet lang voordat ik weer op alle podia te vinden was.

Kijk op zich valt het velen niet mee om het oude niveau ooit nog te behalen, voor sommige die totaal verkocht hebben lukt dat nooit meer.

Mij is dat gelukkig goed afgegaan omdat ik altijd maar weer die wil had om te winnen en de oude basis nog in het bezit had door middel van die 6 koppels  jongen van 2006. 

Terug gaan in de tijd is meestal niet iets waar ik mee bezig ben. 

Sommige zijn in de jaren 80 blijven hangen toen ze hun top prestaties vaak te danken hadden aan die befaamde cortisonen druppels van Peeters uit Belgie.

Het rare is dat die zogenaamde specialisten van de jaren 80  nadien nooit iets meer gepresteerd hebben of zelfs gestopt zijn.

Lees verder...

Het kweekhok is de basis.

Vandaag begint hier het bijlichten van de kwekers alweer hier krijgen ze 12 uur licht per dag en dat is ruimschoots voldoende.

Kijk je moet die mannen toch wakker schudden en vooral met dit donkere weer, is zo vroeg kweken noodzakelijk?? natuurlijk niet.

Voor mezelf begin ik pas half december de eerste eitjes gaan naar Jan.

Ook bij de eerste eitjes van Jan zaten per saldo evenveel bruikbare duiven als bij mijn ronde van 15 dec, wel moet ik zeggen dat er van die eerste gespeende jongen de minste verloren gingen zowel hier als in Friesland.

Die verliezen zijn enigzins te verklaren de jongen die in februari/maart gespeend worden komen eerder buiten dan die winter ronde die blijven langer in het hok hangen.

Een van de voornaamste redenen dat ik de jongen vroeg afspeen zonder ouders is om ze af te harden en het snel alleen uit te laten zoeken.

Je zal verbaast staan de eerste 2 dagen denk je dat ze er allemaal aangaan en dan liggen ze met barstens volle kropjes en hebben ze alles opgegeten wat er ligt.

Dus weer een voorname reden om nooit junioren voer zonder mais aan de pas gespeende jongen te geven ze moeten van meet af alles eten ook de mais.

Ook heeft het vroege afspenen als voordeel dat ze langer in het hok verblijven en beter gewend zijn dus minder verliezen,

Sommige spenen de jongen van hun ouders als ze al door het kweekhok vliegen, kijk zulke jongen zitten de andere dag op het hok en zijn verloren bij elke schrik reactie.

Jonge dieren leert je het best alles zo vroeg mogelijk aan ook het op eigen benen staan en het alleen durven vliegen maar alles daarover zal ik volgend jaar toelichten.

Lees verder...

Championsmix.

De Championsmix neemt een enorme vlucht steeds meer liefhebbers schakelen over, een soort voer 12 maanden per jaar hoe gemakkelijk kan het zijn. Ook komen er steeds meer afhaal punten vanaf deze week ook af te halen bij de Gebr Fanger.

Lees verder...

Kampioenschappen

Gisteren dus ook weer een mail van iemand met een top jonge duif maar hij was niet bij de Pipa rankings te vinden wat hij dus terecht raar vond.

Ik heb de beste man uitgelegd dat er maar weinig kampioenschappen eerlijk verlopen, als ik alleen bij mezelf kijk heb ik bij de jonge duiven op 5 verschillende competities de 1e asduif met 5 verschillende duiven dus rara wat is nou je beste jonge duif.

Ook bij die Pipa rankings en Olympiade zouden ze de nalijn niet mee moeten laten tellen, je ziet gewoon dat de duiven die op de nalijn gespeeld worden 10 keer beter presteren als in het normale programma.

Op de nalijn is er simpelweg een gebrek aan tegenstand vaak wat kale late jongen en overnacht spelers die er al hun jongen op kieperen zonder te klokken.

Maar die uitgekookte kampioen laat alles links liggen en komt daar met zijn allerbeste duiven en maakt er het mooie weer. 

Zelf speel ik geen nalijn alleen de tussen vluchten, als we geen spel hebben met de jongen speel ik wel nalijn ongeveer 2 x per jaar.

Vaak word dan alles opgerold en de nalijn spelers van voorgaande weken worden dan weggevaagd, een duidelijk gebrek aan concurrentie dus.

Om op de Pipa rankings terug te komen en dan heb ik het ook over mijn beste jong van Nederland, die is 2 x op de tussen vluchten op de nalijn gespeeld en vroeg geklokt.

Ik weet zeker dat als bij al die beste duiven op de Pipa rankings of die Olympiade gangers de nalijn weg gelaten word je een heel andere uitslag krijgt, een van de sterkste tegen elkaar zoals het hoort en zoals het zou moeten zijn.

Daarom moet de NPO en KBDB naar duidelijke richtlijnen en een kampioenschap maken over alle te spelen vluchten per categorie, bijvoorbeeld iedereen hetzelfde aantal vluchten en km en dan een aftrekvlucht en verders alle kampioenschappen vergeten.

Ook in Belgie is er nog werk natuurlijk, de nationale kampioenschappen zoals ze nu zijn kan ik niet serieus nemen zolang men zelf in dient te sturen.

Lees verder...

De kwekers zijn gekoppeld.

De kweekduiven zitten alweer bij elkaar (voor 3 dagen) 24 koppels en 8 voedsters daar moet het mee gebeuren en dat zijn er meer dan genoeg, de kweekstal is flink verjongt 8 zomerjongen 2017 erbij en enkele bewezen vliegers.

Ook in het kweekhok moet je selecteren en verversen en er voor waken dat het geen bejaarden huis word.

De oudste kwekers zijn hier 2 van 2011 en ook nog 2 van 12 en 4 van 13 de rest jong spul, ook op het vlieghok 95% jaarlingen, kijk een jaarling kan nog eens uithalen iets wat een oude niet zo snel meer zal doen.

En voor de dagfond dan?? in 2014 hadden we de eerste 3 dagfond vluchten met amper 1100mpm en won ik alle 3 de keren teletext met een jaarling.

Als het goede duiven zijn en ze zijn in orde hoef je niet van de tegenstand wakker te liggen of het nu 100 of 700 km is, ik heb nog nooit gelooft in afstand geschikte duiven het heeft vaak alleen te maken met voeding en gezondheid en kwaliteit.

De selectie is hier op alle vluchten je mannetje kunnen staan. Daarom is het jammer dat we met de jongen niet verder kunnen dan enkele malen 500km en eigenlijk niemand de ballen heeft om die grens aan te vechten.

De 500km vluchten voor de jongen waren vroeger de selectie vluchten die daar kop konden winnen en bij de asduiven stonden dat was de toekomst. 

Ook hoop ik in de nabije toekomst dat de KBDB en de NPO enkele malen samen kunnen concoursen zodat we onze duiven direct kunnen meten met de Belgen.

En natuurlijk geld ook daar dat er goede zitten( op de ene plaats meer dan op de andere), maar ook enorm veel slechte daar kunnen inmiddels veel Nederlanders over mee praten die er een massa geld achter lieten.

Ook ik heb er een massa gehaald ver over de honderd in al die jaren en op een uitzondering na (Maximus bijvoorbeeld) waren de meeste geen versterking, de beste komen nog van goede vriend Peter van Oerle.

Ik moet wel zeggen dat ik ze daar zelf uit mag zoeken en er al 3 x een  1e asduif in het samenspel gehaald heb, vooral de duiven van de lijn Johhny Jonckers doen het hier goed, ook dit jaar weer een goed jong kruising dochter Supperrossi x broer Rudy 504 Jonckers.

Lees verder...

Top koppels.

 

Zo als ik al eerder aangaf komen goeie uit goeie iets waar ik tijdens het koppelen altijd rekening mee hou, in het geval van de beste jonge duif vitesse van de Pipa rankings ( Maximal Rocket) zal ik hier eens dieper op in gaan. De vader van die Maximal Rocket is een directe zoon van Maxi ofwel de 1e Nationaal Argenton van Frans Maris Itegem.

De moeder van Maximal Rocket is een zomer jong uit Blue Rocket die won zelf de 4e Nationaal Orleans met 1100mpm en is vader van 2 Npo winnaars en grootvader van 3 npo winnaars.

Die moeder van Maximal Rocket  was een vrij laat zomerjong niets van bijzonders wat grote betreft haar nestzus was 10 keer mooier maar moet haar eerste bruikbaar jong nog geven, terwijl zei vorig jaar als laatje de 2e npo Orleans gaf.

Wat ik dus al vaker aangaf wat kweken betreft gaat het niet altijd om het uiterlijk maar om wat erin zit, vandaar dat ik hardop moet lachen met alle duivenkeurders van deze wereld.

Dit jaar dus werd ze gekoppeld aan Maximus (ook al vader van de 1e Brabant 2000 met een andere duivin.)

Ik heb er dus 6 jongen van gekweekt 1 koppel is naar Jan gegaan en daar zat dus Avatar bij ofwel de 1e Npo Quevrain 13.331d in Friesland.

Maximal rocket 17/984 word dus beste jonge duif van Nederland, haar nestzus 17/985 word 6e asduif Brabant 2000 en een andere zus wint de 9e Pont Maxcence 11.477d.

Ook is er een zomer jong verhuist naar Maarten Huijsmans die er vast iets uit gaat kweken. En nee ze gaan in 2018 niet op elkaar mijn kweek strategie is dat ik enkel geloof in goede kweekduiven en niet in goede kweekkoppels. Ook super kweker SuperRossi krijgt elk jaar andere partners.

 

Lees verder...

Verkooppunt De Groot Diervoeders

Zowel de Championsmix als de NPO-mix zijn vanaf heden ook te koop bij de vestigingen van De Groot Diervoeders B.V.

Vestiging in Overijssel:
Zwolseweg 115, 8275 AD 's-Heerenbroek
Telefoon: 038 355 7214

Vestiging in Flevoland:
De Aar 18, 8253 PN Dronten
Telefoon: 0321 311 755

Lees verder...

Bezoek uit Wales

Gisteren dus Adam Thomas en zijn compagnon Ian op bezoek gehad, Adam komt hier nu voor het 5e jaar en koopt elk jaar 2 duiven waar hij wonderlijk elk jaar mee slaagt.

Een duif in het bijzonder haalde hij hier jaren terug bijna een hele witte, die witte bood ik enkele dagen van tevoren aan bij enkele Chinezen maar die wilde hem niet vanwege zijn kleur.

Adam vertelde mij gisteren dat hij nog nooit zon kweek duivin in zijn bezit had al wat eruit komt slaagt hij mee, ook een directe zoon uit Superrossi geeft bij hem alleen maar 1e pr winnaars.

Een jong uit die zoon Superrossi had hij bij voor Jan van der Putten ook dat was een pracht exemplaar waar Jan zeker mee zal gaan slagen.

Al met al een gezellige middag daarna gingen die gasten nog naar de golden ten waar ze bleven overnachten.

Ook Stefano heeft zon witte en die is 1e asduif geworden daar in Italie ook een echte topper, het rare is dat ik weinig tot geen bonte heb maar zo nu en dan kweek ik eens een hele bonte en vaak zijn dat echte goeie.

Op de foto Stefano uit Italie met zijn witte raaf een 100% Embregts-Theunis dus

Lees verder...

Het gaat om de beste.

 

Beste Jonge duif Vitesse van Nederland - 4 prijzen

Hiervoor tellen de 4 beste resultaten behaald op alle vluchten met een afstand tussen de 60 - 299,999 km die op het vluchtprogramma van de Afdeling staan. De duiven binnen deze ranking dienen geboren te zijn in 2017.
 

Voor de berekening van deze ranking komen alle resultaten behaald binnen spelniveaus welke door de Afdeling zijn goedgekeurd NA het verenigingsspel en minimaal in aanmerking komend voor de Nationale kampioenschappen.

Nr.PrijsVluchtUitslagAfstand# duivenCoeff
1   Embregts-Theunis Hoeven 3714984-2017   0.4046%
  3
12
19
16
N34 Quievrain 2017
N36 Peronne 2017
J30 Morlincourt-noyon 2017
J32 Pt.st.maxence 2017
Afd. 2 Ray2 De Blauwe Doffer (4220)
Afdeling 02: Brabant 2000
Afdeling 02: Brabant 2000
Afdeling 02: Brabant 2000
142.678 km
216.261 km
248.253 km
289.097 km
8257
11758
15027
11447
0.0363%
0.1021%
0.1264%
0.1398%

Maximal Rocket beste jong van de pipa ranking  en volle zus van Avatar 1e Npo Quevrain 13.331d in Friesland en volle zus van Rockets Winner 6e asduif Brabant 2000 en Maxima 9e Pont st Maxcence 11.477d Brabant 2000  dus 4 supers uit 1 koppel op 1 jaar tijd met alweer die Bluerocket aan de basis een van de beste zonen van Rocketeer.

Lees verder...

De winter maanden

In deze tijd is het vooral druk met pluimen ruimen en bezoek ontvangen, vele zijn er uit het buitenland.

Wat me elke keer opvalt is nadat ik enkele duiven laten zien heb dat je gelijk kunt zien of je met een duivenliefhebber te maken hebt of een verzamelaar.

Kai Er uit China is van een ander kaliber iemand die meerdere keren per jaar Europa bezoekt op zoek naar de allerbeste, niet zo moeilijk voor hem hij is immers een van de meest invloed rijke mensen van Beijing.

Maar die Kai Er heeft kijk op duiven en weet moeiteloos de beste eruit te halen, je kan dat ook zien op zijn manier van een duif beoordelen.

Het enige jammere is dat ik geen woord Chinees spreek en hij geen woord Engels anders was het met zo iemand leuk om te brainstormen over de kwaliteit van duiven.

Ook heb ik er hier gehad die ik na enkele duiven geen duif meer in handen gaf omdat ik bang was dat ze de veren zouden beschadigen, kijk dat zijn dus de verzamelaars.

Lees verder...

Voor Koppelen

Hier worden de kwekers dit weekend ingeent tegen pmv en krijgen gelijk hun enige geeltablet voor een jaar + luisdruppel ik gebruik die van Schroeder, het lijken wel de enige luisdruppels die er zijn met een goede werking.

Volgende week 10 november worden ze bijeen gezet voor enkele dagen en daar maak ik geen probleem van ik zie altijd dan pas welke koppels er tegen elkaar gaan, omgekoppeld worden ze elk jaar een kwestie van nieuw talent ontdekken.

Ook dan pas zie ik waar ik van ga kweken vaak zie je na enkele dagen aan een koppeling dat het klopt ja of nee en daar word van gekweekt, er zitten 30 koppels maar dat wil niet zeggen dat ik uit alle 30 daadwerkelijk kweek.

Het is meerdere jaren voor gekomen dat ik in een zomerjong een rots vast vertrouwen had en dat het daadwerkelijk zo was. Dus na 3 dagen bijeen haal ik ze uit elkaar en dan 14 dagen later gaan ze bij elkaar en zie je dat ze elkaar goed kennen zonder vecht partijen.

De leg verloopt dan meestal vlot, duiven die in de verkeerde bak vliegen keer op keer in vlieg of kweekhok zijn hier toch geen lang leven beschoren dat is gewoon een kwestie van stomheid zullen zelden je beste worden.

Alle duiven eten eenmaal daags ook de kwekers krijgen pas 2 maal daags eten als er jongen zijn, bij de vliegers is dat eind februari.

Eenmaal daags gaat perfect 12 maanden per jaar maar dan moet je ze in de avond wel op je gemak afvoeren met een goede veelzijdige mengeling de Championsmix bijvoorbeeld.

Trouwens heel wat topspelers hebben een eigen mengeling daarbij denk ik aan Koopman,Verkerk van Denabeelen,A.S. en noem maar op ook hun geloven niet in seizoen gebonden mengelingen maar in een goed uitgebalanceerde mengeling. 

Kijk 12 maanden per jaar dezelfde voeding is beter voor het darmgestel dan elke keer wat anders de duiven moeten daar toch elke keer aan wennen.

Elk jaar win ik wel van die voerbonnen in het verleden gaf ik die zakken aan de voedster duiven maar de helft aten ze niet eens op, tegenwoordig geef ik die bonnen gewoon weg.

Ook in het water doet men best niets een duif heeft toch een bepaalde hoeveelheid water nodig en vaak zie je dat er iets in zit dat er minder gedronken word, zoiets is gemakkelijk uit te testen met een maat beker kieper er maar iets van een medicijn of bijproduct in en je zal verstelt staan.

Hier gaat wel om de dag Naturaline met knoflook in het water het gehele jaar door dus de duiven zijn dat gewoon ze weten niet beter maar dat is ook het enige, Sedochol geef ik dagelijks in de rui daarna niet meer maar wel op het voer.

Lees verder...

Kweekseizoen 2018.

Even terzijde af en toe zet ik wel eens iets op deze blog doordat ik me door een of andere persoon (vaak mensen die zelf amper blad kunnen raken) uit de tent laat lokken maar dat kan niet de bedoeling van deze blog zijn.

Vandaag nog een vracht Championsmix,grit allerlei en dozen tabak stelen gelost het koppelen staat immers voor de deur en vorig jaar was er toch moeilijk aan de lange tabak stelen te geraken.

Hier worden de duiven volgende week enkele dagen voor gekoppeld om ze weer wakker te schudden, dat voor koppelen doe ik al jaren vandaar dat de duiven na de koppeling 26 november vrij gemakkelijk en niet te ver uit elkaar leggen.

Tijdens het voor koppelen gaan de lichten hier niet aan maar 10 dagen voor de koppel datum word er wel gestart met bij lichten.

Lees verder...

F.Z.N.

Kijk sommige kampioenschappen heb ik wel hoog staan vooral de Gouden Duif viering alleen het zou pas echt eerlijk en oprecht zijn als men zelf niet in zou hoeven sturen maar dat de gegevens automatisch aangeleverd werden, kijk ook dit jaar ben ik gewoon een categorie op de dagfond vergeten in te sturen 3 zou anders 4 vermeldingen kunnen zijn maar wat wil je anders in volle seizoen spullen aanleveren dan kan er wel eens wat vergeten worden.

Bij de Fondclub Zuid Nederland is dat gelukkig beter geregeld en ben ik 1e Gouden Afdelings kampioen geworden met jong en oud op de dagfond vluchten die daar voor tellen, tevens ook 1e (Harry,s Rocket) en 2e (Dragon Girl) gouden crack jong.

Nou ben ik dat al vaker geweest en vaak waren dat duiven die nadien top in de kweek bleken te zijn hierbij denk ik aan Blue Star 1e Gouden Crack en 1e asduif Brabant 2000,

Die Chinezen hebben dat wel goed gezien dat ze op 1e asduiven azen in Nederland en Belgie, vaak zijn dat toch de duiven waar een hok mee opgebouwd kan worden het zijn zeker geen eendaags vliegen maar duiven die er altijd zijn en vroeg ook anders hoor je er niet bij.

Alleen een asduif kampioen over een heel seizoen heeft voor mij meer waarde dan een van enkele vluchten die door WHZB of het Npo gekozen worden vaak gaat dat over een 6 tal vluchten. Kijk de duiven die 1e (Athena,s Rossi) en 2e (Future Rocket) asduif in Brabant 2000 werden dat was dus wel 8 uit 9 en dat is andere koek.

Lees verder...

Golden Ten.

Aanstaand weekend is het weer Golden Ten in Assen ik heb het vaker gekscherend het miljonairs bal genoemd, opgeklopt tot en met net als elke verkoping iets wat perfect uitgevoerd word door het team van Jan Hermans.

Hier kweek ik 1 op de 10 een goede/bruikbare (te zien aan al de asduiven die ik in de eerste 50 had in Brabant 2000 )dus mag je verwachten dat er van de 168 die daar onder de hamer gaan zeker 17 goede te vinden zijn, het is immers goud wat daar zit anders kom je niet in aanmerking voor de Golden Ten.

Overal zitten goede duiven op de ene plek meer dan op het andere ook op het ene hok meer dan op het andere het heeft ook vaak met de plaatselijke concurrentie te maken, week in en week uit vluchten domineren zegt meer over de concurrentie als over de liefhebber in kwestie.

Belgie heeft wel een voordeel ten opzichte van Nederland nationaal concoursen kunnen we hier vergeten en is onmogelijk, ook de vluchten met een middag lossing lijken me niet eerlijk door de neutralisatie tijd een ochtend lossing is gewoonweg eerlijker.