De koppeldatum komt er weer aan, dat is hier tegen december voor de kweekduiven. De vliegduiven krijgen eitjes van de kwekers, dus de eerste helft wordt begin januari gekoppeld. De andere helft twee weken later.

Volgend jaar zijn de dagfond doffers gescheiden van die van de vitesse en midfond. Dit heb ik gedaan omdat het bestuur er niet aan wil de dagfond en zwaardere midfond op één dag in te manden. De duivinnen zitten wel bijeen in een niet te grote, goed verluchte ruimte.

Natuurlijk gaan ook de dagfond doffers mee op de kortere vluchten, evenals dat de vitesse en midfond doffers de laatste dagfondvluchten zullen afhaspelen. Zoals het er nu uitziet 30 koppels, maar dat worden er minder zodra ze door de rui heen zijn.

Verder 20 kweekkoppels en 20 voedsterkoppels, welke na bewezen diensten eruit gaan. Deze voedsterploeg bestaat uit oude vlieg- en kweekduiven die niet goed genoeg zijn voor mij, Jan of anderen. Waarom voedsters? Omdat ik Jan ook bevoorraad, anders zaten ze er niet. De voedsters en kwekers zitten gewoon door elkaar heen, trouwens. Geen separate hokken.

Voor mezelf speen ik na maart niets meer. Deze duiven konden vroeger geweldig uithalen op de laatste vluchten eind september, maar aangezien men tegenwoordig begin september al stopt, is dat voor mij verloren moeite.

De kweekduiven krijgen vanaf half november tot maart 12 uur per dag licht. Dat is gewoon licht van de bouwmarkt, overigens.

Ook ik ga voor komend jaar minder jongen kweken en vanaf het spenen worden ze gelijk kritisch beoordeeld. Duiven die me niet aanstaan gaan vaak niet verloren, maar aan het einde van de rit zijn ze nog steeds waardeloos. Daarom beter vroeg ruimen. Zoals de jongen hun nestschotel verlaten, zo keren ze na de rui weer terug. Een mooie blijft mooi en een lelijke lelijk.

Ik hoor steeds meer geluiden dat mensen ook minder jongen gaan kweken door te weinig aanbod van wedvluchten. De meeste houden net als ik duiven om te spelen en niet om op te leren, daar is het vervoer ook te duur voor. Komt daar dat warmteprotocol nog bij – een prima iets – maar dan later op de avond inmanden, korter spelen en vroeg (maar altijd) los. Als ik hoor hoe laat men in België inkorft, dan moeten wij dat ook kunnen.

Zo zou men vanaf vlucht #1 rond de 100 km centraal in de afdeling tweemaal achtereen een twee-nachten-mand vlucht moeten organiseren om de duiven hieraan te laten wennen. Later in het seizoen gaan er dan minder duiven verloren.

CONTROLES

Jan Timmermans was ook negatief bevonden, hij kreeg gisteren na twee maanden bericht. Die dopingcontroles zijn er gewoon om geld op te halen, reken maar uit wat 5 cent per duif op een heel seizoen en op landelijk niveau oplevert.

Van tevoren aangekondigde controles is geld wegsmijten, evenals alleen gerenommeerde namen controleren. Je denkt toch zeker niet dat een Koopman, De Bruijn, Verkerk of Eijerkamp bereid zijn hun goede naam aan verboden middelen kwijt te raken?

Controleren behoort onaangekondigd na het inkorven in de lokalen of verzamelloods plaats te vinden. Niet alleen de mest, maar ook enkele bloedmonsters.

De ogen moeten toch geopend zijn nadat men dit jaar twee fraudeurs heeft gepakt met slechts enkele fraudecontroles en 0 dopinggevallen na talloze controles. Er wordt dus kennelijk meer gefraudeerd dan gedrogeerd.

Tenslotte een mooi stukje vandaag te lezen op de website van A.S.

peter hok