Zo begin je met koppelen en zo moeten de jongen er weer af. Zoals het er nu naar uitziet staat de eerste lichting tegen het weekend op eigen benen. De eerste kweekduiven leggen momenteel bij.

Ik ga ervan uit dat het vliegseizoen later begint, vandaar dat de vliegduiven eerder dan gepland zijn gekoppeld. Toch waren ze er klaar voor. Ze koppelden vanzelf en alles zit nu los. Af en toe wordt er nog wat gevochten, maar ze kunnen dat beter nu doen dan wanneer er eitjes liggen.

Ik laat ze niet bijleggen dit jaar, wat voorheen wel gebeurde. De jongen blijven bij de doffers wanneer ze veertien dagen oud zijn. De duivinnen mogen er eenmaal per dag bij wanneer de doffers los zijn om te eten. Ik weet nog niet of ik ze vlak voor het seizoen opnieuw koppel, dat zal dan hooguit drie dagen zijn.

Exacte plannen kunnen we pas maken zodra er een definitief vliegprogramma is. Dat zal nog niet meevallen, want iedereen heeft daar tegenwoordig wel een mening over. Daarom zal dit ongetwijfeld nog vaak wijzigen.

Ik hoop net als iedereen weer enkele toppertjes te kweken, oftewel duiven die het verschil maken. Elk jaar kweek ik er zo’n vijftien die boven de rest uitsteken. Na vijf jaar schieten er daar nog zo’n vijf van over die zich ook in de kweek hebben bewezen.

Topduiven zoals Olympic Millennium en Pure Gold kweek je maar zelden. Dat zijn duiven die de hoogste podia behalen. Olympic Millennium kweekt ook nog fantastisch met al vijf 1e prijswinnaars en twee top 10 nationale Asduiven.

Ik kweek gemiddeld ieder jaar een officiële NPO-winnaar. Bij Jan in Friesland wordt er ook elk jaar wel één geboren. Toeval is het niet, want er zijn nu eenmaal bepaalde lijnen die in de grootste verbonden kunnen winnen.

Er zit een groot verschil tussen duiven die een 1e prijs in de vereniging winnen of een 1e prijs provinciaal. Mensen hebben dan ook wel eens moeite met dubbelingen. Ik niet. Een duif die in de vereniging wint, wint niet automatisch de 1e prijs in het samenspel. Zo ja, dan wint hij nog niet per se de 1e prijs in het rayon. Zo ja, dan wint hij nog lang niet altijd de 1e prijs provinciaal. Een provinciale winnaar daarentegen wint automatisch overal de 1e prijs.

Zo won Mathieu (zoon Millennium koppel) 5x de 1e prijs: 2x in de vereniging, 2x in het samenspel en 1x in het rayon. Urana (dochter Urano x dochter Super Rossi) won 2x de 1e prijs in de vereniging, 2x in het samenspel 2x in het rayon. Verder nog 1x de 1e prijs provinciaal. Zij wist dus 7x te zegevieren. Mathieu en Urana zijn van 2020 en kunnen hun palmares nog aandikken dit jaar.

Dit alles zegt ook iets over de sterkte van een vereniging. Speel je 10x de 1e prijs in de vereniging en maar 3x in het samenspel, dan zit je in een zwakke vereniging. Althans, dat is mijn gedachte.

peter hok