peter hok

2020 was sportief gezien een topjaar voor mij met een geweldige kweeklichting, geen kweekproblemen en ook weinig problemen in het korte vliegseizoen.

Alles draait om planning en voorbereiding, daarom zijn de hokken hier weer schoon en ligt er bij de kweekduiven weer een verse laag Vloerdekkorrel in het hok. Ik verschoon de Vloerdekkorrel eenmaal per jaar, zodat ik alleen de bakken hoef te reinigen. De duiven vinden het heerlijk en liggen er vaak gewoon in.

De kweekduiven zijn gevaccineerd en hebben hun jaarlijkse tricho pil gehad. Ik ben met een mestmonster naar De Weerd gegaan voor controle op wormen en coccidiose maar er was niets te vinden. Overal van afblijven is dan het beste. Er komt ook geen duif meer bij, want ik wil geen potentiële besmettingsbronnen op het hok halen.

Vanaf volgende week krijgen de kweekduiven weer 12 uur licht en gaan de bakken volledig open, op dit moment kunnen ze er al voor zitten. Ik werk stapsgewijs naar het nieuwe kweekseizoen toe om ze rustig voor te bereiden. Ik koppel tegen de avond in de schemer en ze gaan dan samen de nacht in. De volgende ochtend zie ik graag dat het koek en ei is zonder vechtpartijen.

Verleggen of omkoppelen doe ik niet meer, de koppels die er zitten brengen drie rondes groot voor mezelf en één voor Jan. Daarna nog een ronde zomerjongen en dan is het klaar. Op deze manier gaan de duivinnen een stuk langer mee.

Als er tussen vijf à zes gekweekte jongen uit een koppel geen goede zit, dan is dat bij 20 stuks ook niet. Een verschil tussen de drie gekweekte rondes merk ik niet, er zitten evenveel slechte als bruikbare jongen in iedere ronde.

Het draait om de genen van een duif en als die van beide partners goed zijn, hoeven die ook niet omgekoppeld te worden. De nieuwe koppels moeten wel kloppen. Geen verkeerdvliegers, maar duiven die elkaar zichtbaar liefkozen. Als ze niet naar elkaar omkijken, kan je ze beter uit elkaar halen, want dan is hun nageslacht vaak ook niets.

Ik ben wel benieuwd naar volgend seizoen. In 2017 kweekte ik ook een toplichting waarmee ik in 2018 bij de jaarlingen drie NPO-overwinningen behaalde en één Olympiade duif had. Die toppers van 2017 zijn nu kweekduiven en gaven allemaal al topjongen. Eens in de paar jaar moet je zo’n topkweek hebben om de boel te kunnen verjongen hier en daar.