peter hok

Binnen nu en twee weken start overal het jonge duivenprogramma. Een groot deel van mijn leven heb ik in de aardbeien gezeten. We plantten de jonge aanplant altijd in de laatste week van juli tot halverwege augustus. In die periode was het altijd hoogzomer en bloedheet.

Vroeger startten we de derde week van juni met de jonge duiven, dus hadden zij eind juli al veel ervaring als de echte zomer kwam. De laatste jaren zagen we dat de eerste vluchten ingekort of afgelast werden doordat we steeds later met de jonge duiven begonnen en zij daardoor sneller in een warmere periode terechtkwamen.

Onze vereniging hangt altijd drinkgoten aan de manden en daar drinken ze gretig van. Het zou nog beter zijn als we van de tweede vlucht een korte afstandsvlucht zouden maken waarvoor ze twee dagen in de mand zitten, om zo de jongen het drinken aan te leren. Of een dag eerder inmanden in de lokalen.

Vroeger had ik wedstrijdmanden waarin ik mijn duiven zette. Inmiddels heb ik die weggedaan en laat ik mijn jonge duiven altijd uit een drinkgoot drinken in het hok. Wegwijs maken is namelijk cruciaal bij jonge duiven.

De verduistering hier is opgeheven. Iets later dan normaal, omdat ik ze rustig wil houden. Tevens ben ik deze week op controle geweest bij De Weerd. Ze mankeerden niets, dus het spel kan zo op de wagen. Ik hoop dat de eerste vluchten goed verlopen en er verantwoord wordt gelost zodat we er allemaal een mooi seizoen van kunnen maken.