ls ik door de jonge duivenhokken loop denk ik niet dat ik ooit zulke kwaliteitsvolle jongen heb gekweekt als dit jaar. Alles liep van begin af aan van een leien dakje, ik heb er maar een paar verwijderd en er zijn er ook zo goed als geen kwijt.

De voorbereiding was goed en het kweekhok is stevig verjongd. Een groot deel van de toplichting van 2017 is aan het kweekhok toegevoegd en dat zie ik nu aan de jongen af. Maar goed, we zijn er nog niet. Ik heb nog geen kinderziektes gehad en ze moeten nog opgeleerd worden, dus er kan nog genoeg misgaan.

Ik heb dit jaar gekozen om de kwekers drie rondes groot te laten brengen zonder een koppel te verleggen of om te koppelen. De rondes zijn apart gespeend en ronde #1 en #2 zijn pas na de entingen samen gelaten. Ronde #3 vliegt nu om het hok. Die deur gaat over vier weken open, dan kan alles bij elkaar lopen.

Per saldo heb ik dus van bijna alle duiven zes jongen. Vier à vijf weken na het leggen van het eerste ei legden de kwekers opnieuw. Wat was ik vroeger naïef om van bepaalde koppels te blijven verleggen in de hoop hoe meer jongen, hoe meer goede ervan te hebben.

Kweekduivinnen heb ik door al dat verleggen in no-time naar de vaantjes geholpen en kweekdoffers stopten snel met bevruchten. En of je nu vier of twaalf jongen uit één koppel kweekt, de kans is even groot dat er maar één bruikbare tussen zit. Een goede kweker geeft vaak elk jaar één bruikbare tot goede duif. Je hoeft er echt geen twaalf jongen uit te kweken om je dat te realiseren.

Daarbij horen duiven waar je geen vertrouwen in hebt niet thuis op je kweekhok. Uiteindelijk draait alles om die ene topper kweken, zoals Super Rossi, Olympic Millennium of Lichte Super Rossi. Duiven die zelf super gepresteerd hebben en succesvol hun genen doorgeven. Zoals een voormalig kampioen onlangs tegen mij zei: die ene goede duif op je hok zorgt ervoor dat je in de winter alle podia mag betreden.

Het lijkt erop dat de landen om ons heen binnen nu en vier weken met de wedvluchten beginnen. Sommige zijn zelfs al begonnen. Hier moet het ook niet te lang meer duren of een half seizoen is naar de vaantjes.

Ik las dat België in juni hun grenzen opent, dus hoop ik dat er dan meer duidelijk is over het aanpassen van de inkorfregels, het inleveren van ent- en hoklijsten en het chippen van duiven. Het kan maar gebeurd zijn, toch? Stoppen met achteroverleunen en actie ondernemen is wel op zijn plaats.


Hier en daar staat er toch wat te gebeuren, diverse afdelingen maken momenteel concept vliegprogramma’s. Nu de verenigingen nog die voorbereidingen kunnen treffen, het kan maar gebeurd zijn. Ik verwacht begin juni gewoon prijsvluchten.

Bij mijn jonge duiven lijkt Adeno zijn intrede te doen. Enkele hadden slechte mest en een krop vol water zonder dat ze braken. Eén heb ik al verwijderd, twee zitten nu apart om het verloop te bekijken maar worden ook nog verwijderd.

Uit voorzorg heb ik toch maar Furoxine op het voer gedaan. Uitzieken heb ik vorig jaar geprobeerd, toen had ik er binnen de kortste keren 20 minder, dus dat is geen optie.

Nu lijken de duiven met de grootste ent reacties van de pokkenenting de eerste slachtoffers. De laatste ronde ga ik toch met de spuit voor de pokken enten, eens kijken of dat verschil maakt en of die er geen Adeno door krijgen.

Ze krijgen hier gewoon drie keer per week Colinol op het voer met Olympic MG Mix, maar dat lijkt Adeno dus niet voor te blijven. Maar even afwachten hoe hevig het gaat verlopen.

In deze tijd is er volop triest nieuws, zo kreeg ik ook te horen dat Adriaan Scheele plots is overleden. Adriaan was een hele rustige, aardige man. Ik wens Jaap en de familie enorm veel sterkte met dit verlies.

De oude duiven worden eens per week 25 km opgeleerd waarna ze één dag bij elkaar mogen. Bij de jonge duiven valt de adeno-uitbraak vooralsnog mee, vier stuks heb ik verwijderd. Elke ochtend voor het licht aanspringt bekijk ik de mest, zo heb ik probleemgevallen snel in de gaten. Ze lijken de dans dus te ontspringen, of dat komt door de combinatie Colinol, MG Mix en onze Champions Mineralenmix die ik om de dag geef? Geen idee.

Eigenlijk zou ik met de jonge duiven op pad kunnen, ze vliegen goed en hoog. Andere liefhebbers hebben ze al vijf keer weggebracht, maar ik kies ervoor om wat langer rustig te blijven. Dit omdat ik verwacht dat het seizoen ook wat langer zal duren.

Bij Jan in Friesland gaan de jonge duiven altijd pas laat op pad en is de uitslag op de eerste drie vluchten vaak slecht. Maar als ze eenmaal op gang komen, is er de laatste jaren geen houden aan op de midfond.

Hier kies ik er dit jaar voor om alles eind mei/begin juni in de mand te stoppen en op 3 km van huis één voor één los te laten. Ze moeten alleen durven vliegen, anders zullen ze nooit voor de eerste plaats kunnen gaan. Maar goed. Wat er niet in zit, kun je er ook niet inbrengen of in dit geval inrijden. Ik vergelijk het maar met mensen. We starten allemaal op de basisschool, de een groeit uit tot timmerman en de ander tot professor.

Let wel, het is oppassen geblazen met adeno. Heb je het stevig gehad, houd ze dan de eerste drie weken thuis. Datzelfde geldt na een pokkenenting, dit bespaart je een hoop verloren jongen.

De overnacht jongen zijn afgelopen jaar overigens gelijk op 145 km gegaan zonder ze op te leren. Per saldo geen kwijt. De laatste overnacht jongen worden dit weekend gespeend. Ook zij zullen dit jaar ergens in juli gelijk op 145 km gezet worden zonder dat ik er eerst mee op pad ga.

Het licht gaat op groen, dit keer vanuit Limburg / Duitsland. Zoals het er nu uitziet blijft het bij opleervluchten en zit er geen uitslag aan vast. Ik doe nooit aan opleervluchten mee, dus volg ik deze week het nieuws omtrent het vervolgprogramma op de voet.

De jongen zijn weer de oude, enkele heb ik preventief verwijderd. Hier hele dagen los, ze mogen doen wat ze willen. De laatste ronde is voor de pokken geënt met een injectie, de rondes daarvoor met het kwastje. Begin juni wordt de gehele ploeg voor paratyfus geënt en kan alles hopelijk de hort op voor een vliegseizoen dat we niet snel zullen vergeten.

Hier een korte video van de jonge duiven ploeg 2020: