Tip van de week 5

Oude gewoontes blijven lang hangen. Ook al is het bewijs zich aan het opstapelen dat men zichzelf niet aan het helpen is.

Het microbioom (het geheel van darmbewoners die samenwerken om de gezondheid van de gastheer te ondersteunen) blijkt steeds belangrijker te zijn

Voor het handhaven van de gezondheid. Waar men in de jaren 60 zelfs in Universiteiten nog riep dat het niet lang meer zou duren voordat men de bacteriën zou uitroeien met antibiotica, blijkt het tegendeel waar. Overmatig gebruik van antibiotica blijkt de gezondheid van het microbioom juist te verzwakken waardoor steeds meer resistente kiemen de darm bewonen. Doordat door de regelmatige toediening van antibiotica de goede darmbacteriën het zwaar hebben, krijgen ziekte verwekkers hierdoor juist meer kan. De verzwakking van het gezonde microbioom werkt de ziekteverwekkers in de kaart. Vaak verzuchten duivenmelkers hoe het toch komt dat het lijkt dat er steeds meer ziekten komen. Wel hierboven leest u een deel van de oorzaak. Overmatig gebruik van antibiotica verzwakt de gezondheid van de duiven.

Veel duivenmelkers zijn gewoon bij het afzetten van de jongen ‘voor de zekerheid’ de duiven al vast maar een kuurtje te geven tegen het een en ander. Bijvoorbeeld het geel. Jonge duiven moeten echter juist de tijd krijgen om een sterk en gezond microbioom op te bouwen. Dat lukt niet door ze al zo vroeg in hun leven vol te stoppen met antibiotica. We maken de jongen zo afhankelijk van deze middelen.

Overweeg de jonge duiven bij het afzetten eens een week Bony SGR te geven en daarna Bony Usneanoplus. Grote kans dat bij Uw duiven bij controle dan geen geelparasieten en coccidiose gevonden wordt. En dat zonder medicatie.

Succes.