Tip van de week 6

Toen ik 30 jaar gelden aangaf dat we in de duivensport meer aandacht zouden moeten besteden aan het gezond houden van de duiven, werd ik meestal vreemd aangekeken. Iedereen was toen nog gefocust op het behandelen van ziekte met medicijnen. Zodra de duiven dan verlost waren van hun kwaal verwachtten de meeste liefhebbers gewoon gelijk weer prestaties. Net alsof een marathonloper na een griep gelijk weer een marathon kan lopen alsof de griep niets met de conditie heeft gedaan. Zo is het natuurlijk niet. Na een ziekte moet eerst de gezondheid weer hersteld worden, voordat de vorm weer terug kan komen. Het een gaat over in het ander, waardoor veel liefhebbers weinig aandacht besteden aan de gezondheid.

Nu zijn duiven gevoelig voor allerhande infecties. Dat weet iedere liefhebber. Maar omdat dierenartsen niet opgeleid zijn om aandacht te besteden aan de gezondheid en aan goede voeding, waren er enkele ‘heldere geesten’ onder hen, die de liefhebbers vertelden dat men preventief antibiotica kon geven om ziekten voor te blijven. Deze handelwijze kent iedere liefhebber wel. Velen , zo merk ik keer op keer, weten niet eens dat de ‘ontsmetting’ die ze na de vlucht geven antibiotica zijn. Alle zakjes die ze in het water kieperen na de vlucht zijn in hun ogen gewoon ontsmetting en de zakjes voor de vlucht zijn in hun ogen ‘voor de conditie’. Deze gang van zaken is zo ingeburgerd dat hier niet of nauwelijks enige verandering was aan te brengen middels gezond verstand verhalen.

‘Oude gewoontes, sterven langzaam’.

Ben ik tegen het gebruik van medicijnen? Nee helemaal niet. Maar ik neem zelf geen aspirine tegen hoofdpijn die ik mogelijk over een week kan oplopen.

We zien echter de laatste tien jaar toch een begin van een bewustwording bij liefhebbers dat ze meer aan de gezondheid moeten werken. Op die manier kunnen de prestaties zienderogen verbeteren ten opzichte van de aanpak van de toediening van preventieve medicatie tegen ziekten die duiven niet hebben.

Deze aanpak vereist wel wat van een liefhebber. Goede observatie is een kunst.

Dat is niet voor iedereen weggelegd. Die liefhebbers, die dat niet kunnen, zijn waarschijnlijk beter af door op de oude voet door te gaan. Maar een groeiend aantal liefhebbers ziet het nut van energie steken in het verbeteren van de gezondheid in plaats van het bestrijden van ziekten steeds meer zitten. Zonder noemenswaardige medicatie zien ze hun resultaten vaak sterk toenemen.

Sterker nog. Als duiven dan noodgedwongen medicatie moeten krijgen, dan reageren ze er doorgaans veel beter op.

Ik adviseer dan ook om eens meer aandacht te besteden aan de gezondheidpreventie dan aan ziektebehandeling. U ben dan net een stap eerder.

De weg naar vorm loopt via gezondheid en niet via ziekte.

Succes.