Nick van Adrichem

olie

Heb je weleens het etiket van producten zoals knoflookolie bekeken? Vaak bevatten ze ingrediënten zoals sojaolie en koolzaadolie, samen met 2% knoflook. Waarom zou je 17 euro betalen voor een flesje van 500 ml sojaolie, terwijl sojaolie meestal slechts 1 euro per liter kost? Deze vraag heeft een eenvoudig antwoord: je kunt het zelf maken! In dit artikel zal ik je laten zien hoe je je eigen knoflookolie kunt bereiden, en je zult verbaasd zijn hoe makkelijk het is.

Waarom zelf maken? Nou, om te beginnen bespaar je geld, en het geeft je de volledige controle over de kwaliteit van de ingrediënten. Bovendien is het een bevredigend gevoel om je eigen culinaire creaties te maken voor je duiven. Het is belangrijk op te merken dat sommige mensen mijn recepten gebruiken om hun eigen producten te maken en zelfs geld te verdienen door het duur te verkopen, dus waarom zou je het niet zelf maken?

Laten we beginnen met het basisrecept voor zelfgemaakte knoflookolie, maar wees gerust, je kunt ook experimenteren met andere smaakmakers zoals oregano, tijm of zelfs bietensap.

Wat heb je nodig:
1 liter koudgeperste plantaardige olie bijvoorbeeld soya olie
2 bollen knoflook (of andere smaakmakers naar keuze)

Bereidingswijze:
Snijd de knoflook fijn of bereid de andere smaakmakers voor. Je kunt experimenteren met verschillende smaken om je eigen unieke olie te creëren.
Voeg de fijngesneden knoflook (of andere smaakmakers) toe aan de 1 liter koudgeperste plantaardige olie.
Verwarm de olie en de knoflook in een pan op laag vuur. Het is belangrijk om de olie niet te laten koken, maar enkel te verwarmen tot de knoflook zacht is geworden. Dit proces helpt de smaken van de knoflook in de olie te laten trekken. Maar ook om je eigen kruidenolie lang houdbaar te maken.
Laat de olie afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze gaat zeven. Gebruik een fijne zeef of kaasdoek om de olie te filteren en de stukjes knoflook (of andere smaakmakers) eruit te halen. Je mag het ook gewoon laten zitten als je slechts kleine hoeveelheden maakt wat snel op is, laat ik aan jezelf over.
Giet de gezuiverde olie in een donker flesje. Het gebruik van een donkere fles helpt de olie te beschermen tegen licht, wat de kwaliteit kan verminderen.
Bewaar de knoflookolie op een koele, donkere plaats. Het is ideaal om het in de koelkast te bewaren om de houdbaarheid te verlengen.

Nu heb je je eigen heerlijke knoflookolie, volledig naar jouw smaak. Mocht je het voor jezelf willen gebruiken. Neem dan olijfolie i.p.v soya olie en je kunt het ook zelf gebruiken i.p.v. aan je duiven te geven. Je kunt deze olie gebruiken bij het koken, als dressing voor salades, of als smaakmaker voor allerlei gerechten.

Het is ook belangrijk op te merken dat je kunt experimenteren met andere oliën in plaats van sojaolie. Bijvoorbeeld, als je lijnzaadolie gebruikt, voeg je gelijk omega 3, 6 en 9 toe aan je eigen olie, wat extra gezondheidsvoordelen kan bieden. Het zelf maken van dergelijke producten is niet alleen kostenefficiënt, maar stelt je ook in staat om de ingrediënten naar jouw smaak aan te passen. Dus waarom zou je nog de hoge prijzen betalen voor kant-en-klare producten als je ze gemakkelijk zelf kunt maken? Probeer het eens en ontdek de voordelen van DIY-knoflookolie. Laat even weten of je het gemaakt hebt, zou ik leuk vinden.


By Ome Willem / duivenhouden.com