Nick van Adrichem


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 3 juni 2022 | week 22

Voorwoord


Melden duiven
Twee weken geleden schreef ik in dit voorwoord een kort stukje over het melden van duiven. Tegelijk met een beschouwing “Van de bestuurstafel” onder de noemer wat moet en wat mag. Op dat moment had ik het volledig ontregelen van de meldsite van Compuclub uiteraard nog niet in beeld. Natuurlijk keuren wij het ontregelen van de meldsite van Compuclub ten stelligste af. Dat hebben wij ook laten blijken op onze website. Uit de zeer veel teleurgestelde reacties op social media blijkt wel dat in deze tijd het melden op elke vlucht door zeer velen gewaardeerd wordt. Het draagt bij aan de beleving van de sport. Het is te hopen dat het nu afgelopen is met het ontregelen van de Compuclub meldsite en iedereen weer plezier kan beleven aan de meldingen.
 
Nationale inkorfcentra
De Nationale inkorfcentra voor dit jaar staan op de site en komen volgende week in deze nieuwsbrief. Ik wil u alvast vragen om te controleren of wat er op de site staat juist is. Dat klinkt misschien vreemd maar bij het opmaken van de overzichten bleek dat er zelfs verenigingen tussen stonden die inmiddels al zijn opgeheven. Om dus nog maar niet over de rest van de inhoud te spreken. Graag controleren en reageren dan hebben volgende week de juiste gegevens in het schema voor 2022: https://www.duivensportbond.nl/vluchten/nationale-inkorfcentra-2022
 
Misschien ten overvloede, er is enkele jaren geleden een voorstel aangenomen waarin kort samengevat staat dat het toegestaan is om buiten de eigen afdeling in te korven. Op zich zou dat geen probleem zijn, echter Verenigingen en NIC’s hebben een licentie voor het gebruik van Winver en Autokon. Daarmee hebben verenigingen en NIC’s toegang tot leden uit het eigen werkgebied, en dus geen gegevens buiten het eigen werkgebied/afdeling. Het is dus niet mogelijk om buiten de eigen afdeling in te korven. 
 
Raad voor Dieren Aangelegenheden (RDA)
In deze Op (de) Hoogte de nodige informatie over de Raad voor Dieren Aangelegenheden. De RDA is een onafhankelijke adviesraad welke gevraagd en ongevraagd de Minister van LNV adviseert over dierenaangelegenheden. Het NPO bestuur is ook uitgenodigd en inmiddels in gesprek geweest met de RDA. Een reflectie op het gesprek staat in deze nieuwsbrief evenals het Startdocument over “Dieren in sport en ontspanning”. Zo bent u volledig op de hoogte en zoals u van ons gewend bent zullen wij u op de hoogte blijven houden. Het is een belangrijk item voor onze duivensport.
 
Grand Prix’s
Na een succesvolle start met het nieuwe initiatief de ‘NPO Grand Prix vluchten’ het afgelopen jaar krijgen wij dit jaar uiteraard het vervolg, de 2e editie zullen wij maar zeggen. De laatste puntjes worden op dit moment op de i gezet. De posters worden komende week naar alle verenigingen verstuurd, inclusief alle informatie. Natuurlijk komt dat ook in de volgende nieuwsbrief. Ik wens iedereen nu alvast veel succes met de voorbereidingen.
 
Duiven zetten op verschillende niveaus
Het zou zo normaal moeten zijn en toch gaat het soms fout. Ik heb daar voor aanvang van de 1e wedvlucht nog op gewezen. Iedere liefhebber is zelf verantwoordelijk voor het juist invullen of laten invullen van de klok/gegevens die vervolgens in het D-bestand komen te staan. Je hebt het zelf in de hand, dat kan door het thuis goed in de klok te zetten. Dat kun je in alle rust doen en als je het één of twee keer hebt gedaan is het een fluitje van een cent. Ik mag het zeggen want heb het zelf vorig jaar ook voor het eerst gedaan en het lukt als je rustig de stappen afwerkt. Een andere mogelijkheid is om het door een verenigingsfunctionaris te laten doen, ook dat kan. Het belangrijkste komt nog, dat is de uitdraai waar de handtekening van de liefhebber, controlecommissie en de klokcommissie op komt te staan. Voordat je als liefhebber die handtekening zet dien je te controleren of alles juist is, je bent en blijft daar zelf verantwoordelijk voor. Op dat moment kun je als liefhebber controleren hoeveel en op welke niveaus jouw duiven zijn ingezet. Daarmee is dit vastgesteld en onherroepelijk. Uit eerdere controles is gebleken dat er binnen onze duivensport nogal lichtzinnig wordt omgegaan met de controles en het zetten van handtekeningen. Dat is een slechte zaak en onacceptabel. Wij zullen dit jaar enkele steekproeven doen om te kijken of de instructies juist worden opgevolgd. Uiteraard voorkomt het ook teleurstellingen achteraf als er onjuist wordt gehandeld.
 
Op voorhand is de weersverwachting nog niet zo gunstig het komende weekend, hopelijk valt het allemaal nog mee. Ik wens iedereen veel succes!
 

Ben Geerink
Voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 


NPO BESTUUR

Van de bestuurstafel: duivensport en maatschappij


Bij het opstellen van het NPO Beleidsplan 2021 heeft het NPO Bestuur naast het spelplezier van de liefhebber het welzijn van onze duiven centraal gesteld. Dat was een bewuste keuze aangezien het welzijn van onze duiven ons aan het hart gaat en omdat de maatschappij steeds kritischer is als het gaat om het houden van dieren en in het bijzonder over het bedrijven van sport met dieren. In het NPO Beleidsplan 2021 hebben we daar o.a. het volgende over geschreven:

De manier waarop de samenleving de omgang met dieren beleeft en beoordeelt, is de laatste jaren steeds nadrukkelijker in de belangstelling komen te staan. Steeds meer mensen zijn van mening dat de mens naar de dieren toe een grote verantwoordelijkheid heeft. Het houden van duiven en het houden van wedstrijden met duiven moet passen binnen deze algemeen geldende maatschappelijke opvattingen. In toenemende mate zien we dat de regelgeving op dit gebied zich verder ontwikkelt en ook wordt aangescherpt. Op zich is deze ontwikkeling een goede zaak, maar het geeft tegelijkertijd aan welke grote verantwoordelijkheid wij als duivenhouders hebben ten opzichte van de instandhouding van onze hobby. Het idee dat deze ontwikkeling wel aan ons voorbij gaat is onrealistisch.
Citaat uit het NPO Beleidsplan 2021

Deze ontwikkelingen gaan inderdaad niet aan ons voorbij. De Raad voor Dieren Aangelegenheden (RDA) www.rda.nl is een onderzoek gestart naar Dieren in sport en ontspanning en noemt daarbij de duivensport als een van de aandachtsgebieden. Het RDA is een onafhankelijke adviesraad welke gevraagd en ongevraagd de Minister van LNV adviseert over dierenaangelegenheden. Het RDA heeft voor haar onderzoek naar Dieren in sport en ontspanning een startdocument opgesteld welke is bijgevoegd. (Bijlage) De RDA heeft het NPO Bestuur uitgenodigd voor een dialoog en het eerste gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden. Er zullen nog meerdere gesprekken volgen. Het NPO Bestuur laat zich in deze bijstaan door de WOWD.
                                                                                                                                   Terug naar inhoudsopgave

Lees hier verder
Startdocument Dieren in sport en ontspanning
 

VAN DE BESTUURSTAFEL

Compuclub Live 


Zaterdag 28 mei was er wederom sprake van het ontregelen van de Compuclub Live meld site. Compuclub Live wordt op digitale wijze ontregeld met als gevolg dat de site dan niet beschikbaar is. Dat is voor Compuclub heel vervelend als ook voor de liefhebbers die als onderdeel van hun sportbeleving Compuclub Live volgen voor het verloop van de vluchten. Compuclub heeft het NPO Bestuur laten weten er alles aan te doen om Compuclub Live beschikbaar te houden voor de liefhebbers. Het NPO Bestuur steunt Compuclub hierin en keurt het digitaal ontregelen van de meldsite ten stelligste af. Het dient geen enkel doel, is onsportief, de duivensport onwaardig en bederft het spelplezier van de liefhebbers. Het NPO Bestuur hoopt dat deze duidelijke stellingname bijdraagt aan het stoppen van het ontregelen van Compuclub Live.                                                                                                                                                                                                                          
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 



WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
Wie lost waar
 


Foto: Olympiade.ro

OLYMPIADE

Nieuws vanuit de Olympiade 2022 


Beste vrienden van de duivensport,

Wij zijn verheugd u te kunnen mededelen dat er een nieuw artikel op onze website staat over Oradea - een bruisende stad, de gaststad van de Racing Pigeon Olympiade 2022.

Als u nieuwsgierig bent, kunt u meer informatie vinden op onze website:

https://www.olympiad.ro/oradea-a-vibrant-city/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dear friends of pigeon sport,We are pleased to inform you that there is a new article on our website about Oradea - a vibrant city, the host-city of the Racing Pigeon Olympiad 2022.

If you are curious, you can find more informations on our website:

https://www.olympiad.ro/oradea-a-vibrant-city/

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Terug naar inhoudsopgave
 
 

NPO BUREAU

Bureau gesloten op Tweede Pinksterdag

Het NPO Bureau is op maandag 6 juni gesloten in verband met Pinksteren. Dinsdag 7 juni staan de medewerkers weer voor u klaar. 

Fijn pinksterweekend gewenst!
                                                                                                                                      Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Nieuws vanuit de Fondvrienden Brabant Limburg


Fondvrienden Brabant Limburg organiseert ook in 2022 voor haar leden weer 6 vluchten met €5175 aan prijzengeld gegarandeerd. 




Middaglossingen :             St. Vincent 14 juni, Dax 05 juli, Bergerac 26 juli
Morgenlossingen:             Barcelona 30 juni, Marseille 18 juli, Perpignan 01 aug            

Inschrijving als lid van Fondvrienden Brabant-Limburg staat open voor liefhebbers die voldoen aan een van de volgende criteria:

*Lid zijn van de Afd. Limburg met een minimumafstand Perpignan van 965 km
*Lid zijn van de Afd. Oost-Brabant én deelnemer zijn aan een van de volgende samenspelen: de CC Eindhoven, de CC Peel en Maas e. o., de CC Uden, de C.C. Kempen-West en de C.C. Oss.

Inschrijven is mogelijk tot dinsdag 14 juni (inzetdatum St. Vincent). Voor verdere informatie zie de bijlage.
                                                                                                                                  Terug naar inhoudsopgave

Lees hier verder
 

LADIES LEAGUE 

De Toppershoedje Ladies League Grand Prix 


                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave

Tussenstand RCN Topperhoedje Grand Prix oude duiven 2022
 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 



Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers.
 
 

Vragen van de week 

Iemand meldt mijn duif, maar ik wil de duif niet terug of ik kan de duif niet ophalen. Wat nu? 
Als eigenaar bent u verplicht te reageren op een melding van uw duif. U dient te laten weten of u de duif ophaalt, laat ophalen of het eigendomsbewijs opstuurt. Kom in ieder geval met een oplossing waar beide partijen tevreden over zijn. Ook al heeft u geen auto, bent u niet meer goed ter been, dit is geen excuus om geen oplossing te bieden. Kijk of iemand in uw omgeving de duif kan halen. Ook kunt u contact opnemen met een koeriersdienst die dit voor u kan verzorgen.

Zolang de duif op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de duif. Dus ook wanneer u niet meer weet aan wie u de duif heeft gegeven of verkocht, dient u te zorgen voor een oplossing. Laat een melder nooit zitten met een duif. Vaak is het iemand die geen duiven heeft en die weet niet wat te doen met de duif. Neem desnoods contact op met het Bureau. Daar kan worden gezocht naar een postduivenvereniging in de buurt van de melder. Die contactgegevens kunt u vervolgens doorgeven aan de melder.

                                                                                                                                      Terug naar inhoudsopgave
Antwoord op veelgestelde vragen
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 2 juni 2022


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

AGENDA

Activiteiten in het land

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 

Data om niet te vergeten


2022

  • 26 november 2022 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40