Nick van Adrichem


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 22 april 2022 | week 16

Voorwoord

Het gaat nu echt beginnen
Komend weekend start het Nationaal Vliegprogramma met de eerste Vitesse vlucht. Afgelopen week zijn de trainingen gestart, voor de duiven direct al een kennismaking met Oosten wind. Voor de oude en voldoende ervaren duiven geen probleem als ik het zo hoorde, voor de latere jongen en de duiven die alleen op de taartvluchten ervaring hebben opgedaan een behoorlijke klus. Ook voor het komende weekend staat er weer een behoorlijke oostelijk wind, een pittig begin. Succes voor iedereen die vanaf de start mee kan doen.

Helaas is het voor iedereen niet mogelijk om vanaf het begin mee te doen. Een ontzettende tegenvaller voor alle leden die wonen in het gebied met vogelgriep, rond Lunteren. De laatste dagen met telkens nieuwe uitbraken. Inmiddels staat de teller al op 6 uitbraken met vogelgriep. Voor onze leden een klap in het gezicht! Uiteraard, en laten wij daar ook even stil bij staan, voor de betrokken pluimveehouders een ware nachtmerrie. Wij kunnen alleen maar hopen dat er niet meer uitbraken bijkomen!

Erg belangrijk
Wat nu weer? Nou het volgende: door de (hopelijk) achter ons liggende coronaperiode is er even wat minder aandacht geweest voor de procedures en protocollen in de duivenport. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de handtekeningen onder de inkorfstaat die na het inkorven moet worden geprint. Verenigingsfunctionarissen maar ook de liefhebber zelf moet daar de handtekening plaatsen. Dat is niet zonder redenen, want daar kan de liefhebber onder andere zien op welk niveau en hoeveel duiven er zijn ingezet. Erg belangrijk, dat is vorig jaar wel gebleken. Als blijkt dat de staat niet de juiste gegevens weergeeft kan het worden gecorrigeerd. Als alle klokken zijn ingelezen wordt het D bestand gemaakt en verzonden naar de rekenaar. Daarmee is het definitief, dus let goed op of alles juist is ingevuld, het voorkomt teleurstellingen. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk!

Deelname Olympiade Roemenië …… laatste kans!
In deze editie van Op (de) Hoogte de bijgewerkte standen voor de afvaardiging naar de Olympiade in Roemenië. Fijn dat er gereageerd is na de oproep van vorige week. Kijkt u ook vooral zelf naar de standen en kansen om uitgezonden te worden voor Nederland. Dat kan met deze twee linkjes: https://www.compuclub.nu/uitslag/kampioen2020/olympfci/ https://www.compuclub.nu/uitslag/kampioen2021/olympfci/

Het zijn twee overzichten met standen omdat er een A en B team is. Dit is zo omdat de Olympiade op de oorspronkelijke datum niet door kon gaan in verband met corona. Eén duif kan maar in één klasse deelnemen. Door de twee teams kan in een bepaalde klasse nummer 10 of 11 zelfs in aanmerking komen voor plaatsing in het team. U heeft tot en met 28 april de kans om te reageren. Daarna is het echt over en uit en moeten wij de deelnemers doorgeven aan de FCI.

Gezamenlijke verklaring NPO Bestuur en WHZB-TBOTB Bestuur
In deze Op (de) Hoogte vindt u een gezamenlijke verklaring van het WHZB-TBOTB bestuur en het NPO bestuur over de tot stand gekomen samenwerking. De Ledenraad van 12 maart 2022 heeft deze positieve ontwikkeling mogelijk gemaakt. Een belangrijke stap voor de Nederlandse duivensport en bij uitstek de mogelijkheid om er één STERK MERK van te maken. Een merk met aanzien in de duivensport, geen versnippering, maar samen richting de toekomst. Ik wil het bestuur van WHZB-TBOTB bijzonder hartelijk danken voor hun constructieve opstelling en bijdrage aan dit proces. 

Fijn weekend toegewenst en veel succes!


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR 

Gezamenlijke verklaring NPO Bestuur en WHZB-TBOTB Bestuur
 

 


De besturen van de NPO en WHZB-TBOTB zijn content met de besluiten van de NPO Ledenraad van 12 maart 2022 over de nationale kampioenschappen en staan nog steeds volledig achter de gezamenlijke doelstelling van beide besturen om door samenwerking de onbetwiste kampioenen van Nederland aan te wijzen.

In lijn met dit streven hebben de besturen van WHZB-TBOTB en NPO als volgt besloten:

  1. Het bestuur van WHZB-TBOTB zal het merk en beeldmerk van WHZB-TBOTB overdragen aan de NPO. Uitgangspunt daarbij is dat de NPO een goede hoeder is van het merk. Dit om recht te doen aan de sterke uitstraling van het merk en de rijke meer dan 60-jarige historie. Deze uitstraling komt tot uitdrukking in de huldiging, de opzet van de competitieonderdelen, de films van de winnaars, de website en de stijlvolle ereprijzen.
     
  2. De NPO kan na de overdracht het merk en beeldmerk inzetten voor promotie van de Nationale Kampioenschappen. Er zal een passende naam komen voor de nationale kampioenschappen met bijhorend logo.
     
  3. Een commissie nationale kampioenschappen waarbij naast NPO bestuur ook de Sectie Sportbeleving en een afvaardiging van de afdelingen kan aansluiten is daarvoor een gepaste oplossing; vele (ervaren) handen maken immers licht werk. Vanuit het WHZB-TBOTB bestuur stellen Gerrit Knol en Gerard van de Aast zich daarvoor beschikbaar.
     
  4. WHZB-TBOTB sluit op dit moment financieel haar seizoen af. Na afsluiting is het bestuur van WHZB-TBOTB voornemens het batig saldo van de stichting over te dragen aan de NPO. Het geld dient ingezet te worden voor stijlvolle huldigingen van toekomstige nationale kampioenen.
     
  5. Na afronding van de formaliteiten zal de stichting WHZB-TBOTB, na overdracht van de geldmiddelen aan de NPO, zichzelf opheffen.
     
  6. De NPO Ledenraad heeft als hoogste orgaan in de Nederlandse duivensport het laatste woord over de Nationale kampioenschappen.

Het NPO Bestuur is zeer content met deze constructieve ontwikkeling en hoe de samenwerking vorm wordt gegeven. Samenwerking in de duivensport is de weg voorwaarts. Samen sterk wordt in dit initiatief op een uitstekende manier vorm gegeven.


Namens de besturen van NPO en WHZB-TBOTB,

Ben Geerink, voorzitter NPO
Gerrit Knol, secretaris WHZB-TBOTB
Gerard van de Aast, voorzitter WHZB-TBOTB en secretaris a.i. NPO

 

WEDSTRIJDEN

Vlieggebieden 2022 per afdeling 

De vlieggebieden per afdeling zijn bekend. Via onderstaande button kunt u de vlieggebieden raadplegen. Twee opmerkingen die van belang zijn om hierbij te vermelden: 

  • Afdeling 3 Oost Brabant maakt voor de nationale kampioenschappen nieuwe vlieggebieden. Voor de eerste vluchten met name jonge duiven gelden deze vlieggebieden als er een gezamenlijke lossing is.
  • Voor Afdeling Friesland geldt dat de gepresenteerde vlieggebieden onder voorbehoud zijn.
Overzicht vlieggebieden per afdeling
 

OLYMPIADE

Deelnemende teams Olympiade 

 

Zoals u kunt zien zijn de teams in de sportklasse voor de Olympiade 2022 in Roemenië nog niet compleet. De reden hiervoor is dat een aantal duiven van genomineerden in meerdere categorieën bij de eerste drie zijn geëindigd. Er is al heel wat tijd ingestoken om de teams volledig te krijgen. Dit heeft echter nog niet tot het gewenste resultaat geleid.

We hebben nog twee weken om de teams volledig te maken. Dit is ook de deadline waarop we de gegevens moeten hebben. Daarom krijgt u nog de gelegenheid om op de onderstaande standen te reclameren tot 29 april 2022 per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Later binnengekomen reclames kunnen niet meer in behandeling worden genomen.

                                                                                                                                        Terug naar inhoudsopgave

Overzicht deelnemende teams
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

Uitslagen Ladies League invullen

We willen graag de aandacht vragen voor het volgende: het is belangrijk om de gegevens in Compuclub volledig in te vullen. Staat er geen naam van de dame waar het om gaat, dan komt de duif niet in de uitslag van de Ladies League. In onderstaand voorbeeld ziet u waar de naam ingevuld dient te worden. Als alle andere rekenaars ook het betreffende scherm sturen dan plaatsen wij deze schermen volgende week. Graag sturen naar //Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./" target="_blank" rel="noopener" style="text-size-adjust: 100%; color: rgb(0, 124, 137); font-weight: normal; text-decoration: underline;">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . 

 

 

NPO BUREAU
NPO Bureau gesloten op Koningsdag

Op woensdag 27 april is het NPO Bureau gesloten in verband met Koningsdag. Donderdag 28 april staan de medewerkers weer voor u klaar. 

Fijne Koningsdag!

 

NPO BUREAU

Afscheid commissieleden Dutch Golden Classic

Door Wim Vos 

De 17e editie staat voor de deur, maar twee van de drie oprichters van de Dutch Golden Classic namen afscheid. Het prachtige evenement 'de Dutch Golden Classic' werd in 2004 opgericht door de heren Kees Bosua, Wim Vos en Peter van Sintmaartensdijk. Zij werden op het idee gebracht tijdens de Nationale Dagen in Engeland. Daar werd namelijk een breeder/buyerrace gehouden. Kort samengevat worden er een aantal speciale ringen verkocht waarmee liefhebbers thuis 1 of meerdere duiven mogen ringen. Vervolgens worden die duifjes vóór ze kunnen vliegen publiekelijk verkocht en de opbrengst van die ringen en de verkoping wordt op één of andere manier verspeeld op een vooraf vastgestelde vlucht. Afhankelijk van de prijzenpot kan die vlucht meer of minder aantrekkelijk gemaakt worden. Het belangrijkste is wel dat elke prijs wordt gedeeld tussen de koper van een duifje en de kweker er van. Dat is het succes!

Sinds 2004 organiseert een commissie, waarin ook Henk Penninkx sinds 2009 als penningmeester fungeert, een soortgelijke vlucht in Nederland, meer concreet binnen Afd. 5, gestart werd in het samenspel Drechtsteden. Dat verliep 4 jaar probleemloos maar toen het succes groter werd en men een uitbreiding van het werkgebied trachtte te realiseren ontstond er enig gezeur vanuit het Afdelingsbestuur. Hierdoor kon in 2008 dit evenement niet gehouden worden. Medio 2008 drong het besef door dat een zo groot succes trachten te dwarsbomen niet erg slim was en verkreeg de commissie volledige medewerking van het afdelingsbestuur. Vanaf dat moment groeide de belangstelling in Nederland maar ook in België en kwamen er zelfs deelnemers uit Duitsland en Engeland met duifjes. Ook het werkgebied werd uitgebreid tot eerst 4 en nog later 5 samenspelen binnen de afdeling 5.

Het maximaal aantal ringen wat nu wordt uitgegeven is 300, waarvan er door allerlei oorzaken gemiddeld een 250 duifjes worden aangeleverd die op de 4 zaterdagen in de maand maart publiekelijk worden verkocht. En zo ging het ook dit jaar weer en is er een prijzenpot van maar liefst € 37.000 te verspelen op de eerste vlucht met de jonge duiven met 2 nachten mand en een gezamenlijke lossing.

Het zijn de 3 initiatiefnemers die deze Dutch Golden Classic hebben weten uit te bouwen tot de huidige succesformule. Het afscheid van twee van de medeoprichters, maar ook de penningmeester Henk Penninkx dat dit jaar nog wil afronden is een aderlating. En dat voor een evenement wat zijn weerga binnen de Nederlandse duivensport niet kent! Nergens valt zoveel geld te winnen en nergens is dit idee zo geslaagd als via de Dutch Golden Classic! Hier en daar is en worden er wel vergelijkbare pogingen gedaan maar met veel minder succes. Want maar eens een evenement op waar in enkele weken een prijzenpot wordt vervlogen van € 37.000 met talloze winmogelijkheden?

De 3 eerder genoemde commissieleden, waarvan er 2 aan de opzet hebben meegewerkt, hebben te kennen gegeven dat zij hun activiteiten wilden afbouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de voltallige commissie het op prijs stelt om voor deze 3 heren een passend afscheid te organiseren. Medeoprichter Wim Vos schetste in een passend historisch overzicht over het verloop van dit gebeuren hun aandeel daarin en het was voorzitter Antoon v.d. Burg die hen een prachtig boeket overhandigde met een doosje aantrekkelijke rode wijn. Hiermede kregen zij de, meer dan verdiende lof toegezwaaid want wie kan er in de duivensport terugkijken op iets wat in 17 jaar tot een zo geweldig succes is uitgegroeid. Ook in maart 2022 werd de verkoop weer een prachtig succes, mede dank zij de verschillende topliefhebbers, niet alleen uit Nederland maar zeker ook uit België. Uit het hele land zijn er telkens weer echte topliefhebbers die zich aanmelden en graag 2 duifjes willen leveren zodra daar ruimte voor komt, want meer als 300 worden er niet toegelaten.

Kees Bosua, Peter van Sintmaartensdijk en Henk Penninkx jullie bedankt. Niet alleen namens alle deelnemers, spelers en kwekers, voor 17 jaar inzet voor de duivensport. Maar jullie hebben geholpen om in de duivensport iets unieks op te bouwen waar zowel de kwekers als ook de kopers van die duiven al veel jaren plezier aan beleven. Jullie kunnen terugkijken op iets moois. Daar past een waardig afscheid bij!

Namens alle deelnemers bedankt!

 

OLYMPIADE 

Nieuws over de Olympiade Roemenië 


Onderstaand bericht hebben we recent ontvangen van de organisatie Olympiade 2022:

Dear friends of pigeon sport,We are pleased to inform you that there are 2 new articles on our website about the National Racing Pigeon Exhibition of Romania and the "Oradea Arena", the place of the Racing Pigeon Exhibition, that will take place in 13th August 2022.

If you are curious, you can find more informations on our website:

 https://www.olympiad.ro/the-racing-pigeon-olympiad-promoted-at-the-national-racing-pigeon-exhibition-of-romania/ and https://www.olympiad.ro/oradea-arena-the-place-of-the-racing-pigeon-exhibition-an-investment-of-30-million-euros/  

We would really appreciate if you would help us promoting this event by sharing it on Social Media or so.


Thank you!

Adina 
Secretary of the National Romanian Federation of Pigeon Fanciers
 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen

 
Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers.


Vraag van de week

Ik ben overschrijvingsfunctionaris van de vereniging. Wanneer leden bij mij ringen willen laten overschrijven op hun naam, is dan het verenigingslidnummer van de vorige eigenaar nodig?

Nee, dit is niet nodig. De leden dienen enkel de betreffende eigendomsbewijzen te laten zien.

Antwoord op veelgestelde vragen
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 20 april 2022


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
  • Postduivenvereniging De Zwaluw, Expositie PV De Zwaluw 1951-2021 ,19 maart t/m 19 juni 2022
  • Open huis PV De Zwaluw (Oudewater) vrijdag 6 mei 2022 vanaf 20.00 uur
    Voor alle (oud)leden, sponsors en bestuurders en andere betrokkenen. Tijdens dit open huis vieren wij ons 101 jarig bestaan. Locatie: clubgebouw van P.V. De Zwaluw, Touwslag 1 te Oudewater 
     
 
 

Data om niet te vergeten


2022

  • 26 november 2022 - NPO Ledenraad

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40