Nick van Adrichem


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 4 maart 2022 | week 9

Voorwoord

Laatste deel voorstel Eerlijk spel, Kampioenschappen en Vlieggebieden
De laatste twee weken heb ik de voorstellen over dit onderwerp in het voorwoord geplaatst, dit om dit belangrijke samenhangende geheel, en feitelijk ook de essentie waar het in de duivensport over gaat, aandacht te geven. Vandaag het laatste onderdeel.
 
Nationale kampioenschappen
Voorstel:

  • We kennen drie kampioenschappen:
    • Hokkampioenschap (Grootmeester)
    • Aangewezen Kampioenschap
    • Duifkampioenschap.
  • Er is een kampioenschap voor
    • Senioren (25+)
    • Jeugdigen (25-).
  • Alleen vluchten van het Nationaal Vliegprogramma tellen voor de Nationale kampioenschappen.
  • We kennen kampioenschappen in de volgende categorieën:

Bijeenkomst Lossingscoördinatoren, IWB en NPO bestuur
Afgelopen zaterdag vond de bespreking van de Lossingscoördinatoren van de Afdelingen met het IWB en een delegatie van het NPO bestuur plaats. Gelukkig was het mogelijk om elkaar in persoon te ontmoeten, in deze samenstelling voor de eerste keer. Er was van elke Afdeling een afvaardiging aanwezig. Samengevat kan ik melden dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt en dat het van alle kanten een constructieve en positieve bijeenkomst was. Een prima fundament om het komende jaar weer samen aan de slag te gaan. Een verslag van de bijeenkomst staat in deze nieuwsbrief. Iedereen bedankt voor de inzet en succes het komende jaar bij deze, voor de duivensport, verantwoordelijke taak!
 
Dopingcontrole
Een update over de stand van zaken omtrent de dopingcontrole en alles wat daarmee te maken heeft staat ook in deze versie van Op (de) Hoogte. Ik vind dat wij als Duivensportbond trots mogen zijn op de manier waarop de dopingcontrole vorig jaar is opgestart. Onlangs heeft er een evaluatie plaatsgevonden en zijn er al weer voorbereidingen getroffen en plannen gemaakt voor het komende jaar. De continuïteit is bij dit team in goede handen en ik durf gerust te stellen dat de bijdrage van 0,02 cent per duif goed besteedt wordt en een bijdrage leveren aan een schone sport!  
 
Voorjaarsbeurs
Komend weekend is het weer zover, wij mogen weer naar de voorjaarsbeurs in Houten. Fijn dat wij elkaar daar weer kunnen en mogen ontmoeten. Als NPO zijn wij daar ook aanwezig. Niet zoals het jarenlang de gewoonte is geweest om eigendomsbewijzen over te schrijven, dat kunt u sinds bijna twee jaar gewoon thuis doen via www.duivensportbond.nl en via uw vereniging.

Waarom zijn wij er dan? Nou gewoon om onze leden te ontmoeten. Het bestuur wil graag dichtbij haar leden staan, en horen wat er leeft in onze achterban. Het is de eerste mogelijkheid na de corona pandemie, wij maken daar graag gebruik van. Het is niet de enige reden waarom wij op de beurs staan. In dit weekend gaan wij ook onze NPO Grand Prix vluchten aandacht geven. Het eerste jaarboek van de Grand Prix vluchten is gereed en beschikbaar op de beurs. Ik mag gerust spreken over een boekwerk. Het zijn ongeveer 100 pagina’s geworden met de reportages over de winnaars van de eerste editie van de NPO Grand Prix vluchten. Het nieuwe initiatief dat komende jaar haar 2e editie krijgt. Voor de duidelijkheid, alle winnaars krijgen een uitnodiging voor de huldiging op 26 maart en de winnaars van de hoofdprijzen krijgen de prijs toegestuurd, dit laatste om misverstanden te voorkomen.
 
Fijn weekend, en wie weet tot op de beurs!
 
Ben Geerink
Voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR

Ledenraad 12 maart 2022


Volgend weekend (12 maart) is het tijd voor de Voorjaars Ledenraad. De volledige agenda inclusief toelichting en informatie m.b.t. punten waarover gestemd wordt, is via onderstaande buttons te bekijken.

In ODH delen we wekelijks de stukken ter voorbereiding. Nieuwe stukken (ten opzichte van eerdere editie ODH) zijn eenvoudig herkenbaar aan de groene buttons. Uiteraard zijn alle stukken ook op onze website terug te vinden.

Terug naar inhoudsopgave

 
Agenda Ledenraad 12 maart 2022
2. Kiesregister NPO per 1 februari 2022
3a. Concept notulen Ledenraad 27 november 2021
3b. Stemuitslag Ledenraad 27 november 2021
3c. Actie lijst NPO Ledenraad maart 2022
5a. Jaarverslag NPO 2021
5b. Toelichting exploitatie 2021
5b2. Financieel rapport 2021
5c. Controleverslag 2021 FBCC
5e. Vermogensmutatie
5e2. Balans NPO per 31 december na vermogensmutatie
6a. Rooster van aftreden NPO Bestuur 2022
6b. CV Gerard van de Aast
6c. Afscheid NPO
6c. Afscheid NPO
6d. CV John Geurts
7. Nationaal Vliegprogramma definitief
7c. Voorstel vliegprogramma marathon 2022
7d. Sectorvlucht Vierzon
8. Notitie en voorstellen Eerlijk spel en Kampioenschappen
8a.1 Amendement Afdelingen 10 en 11
8a.2 Reactie NPO Bestuur op amendement afd. 10 en 11
10. Aanpak verruwing duivensport
12. Huishoudelijk reglement (versie maart 2022)
12a1. Leeswijzer wijzingen Huishoudelijk reglement
13a. Voorstel Afdeling 3: lossingsmogelijkheden in België
13b. Voorstel Afdeling 9: automatisch zetten duiven
13c. Voorstel OostBrabant 2

Ledenraad 12 maart: fysiek én online


Op 12 maart is er voor het eerst sinds twee jaar weer een NPO Ledenraad waarbij NPO bestuur, afgevaardigden en genodigden fysiek aanwezig kunnen zijn. De versoepelingen die per 25 februari in zijn gegaan maken dit mogelijk.

Het NPO Bestuur is van mening dat we tijdens de NPO Ledenraad, het advies van de overheid, moeten volgen om de basismaatregelen in acht te nemen. Dit betekent dat mensen met klachten thuis blijven en dat we aanwezigheid bij de Ledenraad beperken tot de afgevaardigden, NPO Bestuur en genodigden. Indien afgevaardigden vanwege klachten zich moeten afmelden, dan kan de reserve afgevaardigde deelnemen.
 
Overige belangstellende worden in staat gesteld de NPO Ledenraad te volgen via de livestream. De link om de vergadering online bij te wonen wordt via Op (de) Hoogte van 11 maart en de website van de NPO gedeeld.
 

NPO BESTUUR

Dopingcontroles: terug- en vooruitblik 


In 2021 is door het huidige NPO Bestuur het dopingbeleid weer opnieuw opgezet. Daartoe is een werkgroep opgezet die onder andere bestaat uit de portefeuillehouders vanuit het NPO Bestuur, Marjan van Berkel vanuit het NPO Bureau en dierenartsen Stephan Göbel en Patrick Derycke.

De controleurs zijn in 2021 (opnieuw) geschoold en geëxamineerd en de samenwerking met het gecertificeerde laboratorium Triskelion (voorheen Ducares) is weer opgepakt. Dit laboratorium heeft een ruime ervaring in dopinganalyses en wordt niet alleen door de Nederlandse duivensportbond ingeschakeld. Het dopingprogramma heeft in 2021 geresulteerd in 87 uitgevoerde dopingcontroles door een groep van 6-8 controleurs. Bij geen van de controles zijn verboden stoffen aangetroffen en ook de controles zelf zijn conform de voorschriften en zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

Verschillen tussen Nederland en België
Zoals wellicht bekend is de dopingproblematiek met name in België op dit moment onderwerp van discussie en zelfs van juridische procedures. Het is goed om hier te benadrukken dat de lijst van verboden stofgroepen waarop het door ons ingeschakelde laboratorium controleert, niet identiek is aan dat van België. Aldaar is men als duivenbond gebonden aan door de overheid opgestelde lijsten van verboden stoffen. Ook de werkwijze en de reglementering is in Nederland en België niet hetzelfde. Het NPO Bestuur zou graag zien dat vanuit de FCI actie zou worden ondernomen om te komen tot harmonisatie, maar tot op heden blijft dit nog uit.
 
Positieve evaluatiebijeenkomst
Zoals aangekondigd is het opnieuw opgezette dopingprogramma geëvalueerd. Begin december vond met de controleurs, een afvaardiging van de werkgroep doping en met het laboratorium een evaluatie plaats van het afgelopen seizoen. De conclusie van deze positieve bijeenkomst was dat er door de kleine groep van controleurs goed werk is geleverd. Uiteraard zijn er verbeterpunten aangedragen en ook zijn we bezig met nieuwe vormen van controles om het dopingprogramma verder te verbeteren. De wens is verder uitgesproken om meer controleurs aan te stellen.
 
In januari 2022 vond een bijeenkomst plaats van de werkgroep doping, waarbij onder andere  over het programma van 2022 werd gesproken en met het laboratorium over de kosten en de stofgroepen waarop wordt gecontroleerd.
 
Uitbreiding werkgroep
De oproep voor nieuwe controleurs leidde tot verrassend veel respons. We hebben bij de selectie van de kandidaten rekening gehouden met het feit dat we een evenwichtige spreiding over Nederland willen bereiken en dat de groep compact moet blijven. Daarom zijn er vijf kandidaten uitgenodigd, waarvan vier op 19 februari jl. de opleiding tot dopingcontroleur hebben gevolgd. Hierbij waren ook ervaren controleurs aanwezig, die situaties uit de praktijk konden uitleggen. Een week later meldden de kandidaten zich voor het examen, bestaande uit een mondelinge toets over de reglementen en de werking van de stoffen en een praktijkgedeelte, waarbij een controle correct moest worden uitgevoerd. De kandidaten werden hierbij flink aan de tand gevoeld en ook de controle zelf bevatte verrassingen. Hiermee werd ook de stressbestendigheid van controleurs getest.  
 
Met de nieuwe kandidaten erbij gaan we in 2022 aan de slag met 11 controleurs. Gezien het belang van een goed functionerend dopingbeleid hebben we als bestuur besloten de controleurs naast de kilometervergoedingen ook de vrijwilligersvergoeding toe te kennen. Met de huidige groep controleurs hopen we in 2022 minstens weer een met 2021 vergelijkbaar aantal controles uit te kunnen voeren. Anders dan soms wordt verkondigd worden deze controles niet altijd aangekondigd en betreft het niet alleen winnaars van concoursen. We controleren zowel oude als jonge duiven, en van vitesse- tot marathonspelers.
 
Een schone sport is in het belang van dier en mens!

Terug naar inhoudsopgave

 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

 

NPO BUREAU

NPO aanwezig op Voorjaarsbeurs Houten


Het NPO Bestuur en NPO Bureau zijn op de Voorjaarsbeurs in Houten (5 en 6 maart) vertegenwoordigd met een eigen stand. Heeft u een vraag of wenst u informatie, dan kunt u langskomen bij de NPO-stand. Een mededeling van praktische aard: op vrijdag 4 maart is het NPO Bureau telefonisch niet bereikbaar. Dit in verband met de voorbereidingen voor de Voorjaarsbeurs..

Let op:
Eigendomsbewijzen worden op de beurs niet overgeschreven, deze hoeft u dus niet mee te nemen. Eigendomsbewijzen kunt u overschrijven via mijnduivensportbond.nl of binnen uw eigen vereniging. Klik hier voor meer uitleg over het overschrijven via mijnduivensportbond.nl 

Terug naar inhoudsopgave

 

Voorjaarsbeurs nieuwe stijl: 5 en 6 maart 2022 in Expo Houten


Door Pieter Kos
 
Een beurs bezoeken zonder enige beperkingen, hoe raar klinkt dat? Maar het is toch écht zo! Straks ook weer inkorven, fijn het seizoen gaat weer beginnen en daaraan voorafgaand hoort natuurlijk een bezoek aan de Voorjaarsbeurs in Expo Houten!
 
Met ruim 150 exposanten staat er weer een leuke Voorjaarsbeurs op het programma. De marktleiders in voeding en voedingssupplementen zijn allen aanwezig. Velen hebben de laatste twee jaar gebruik om hun mengelingen en supplementen aan te passen aan de wensen van de liefhebbers. Sommigen zelfs met een compleet nieuwe voedinglijn! De meeste Nederlandse dierenartsen zijn ook van de partij net als de vele organisatoren van eenhoksvluchten die vanuit heel Europa naar Houten komen om duiven op te halen voor hun races. Met een aantal fraaie blikvangers en de laatste noviteiten op duivensportgebied is een bezoek aan de Voorjaarsbeurs zeker weer de moeite waard! Toch moet één product introductie eruit gelicht worden. Zo heeft de firma Geraldy iets revolutionairs gemaakt wat alleen getoond gaat worden in Houten en uitsluitend op uitnodiging bekeken kan worden in hun stand of op de fabriek in Duitsland.
 
Maar natuurlijk bepalen de vele honderden jonge duiven de sfeer tijdens de Voorjaarsbeurs. Mede door de corona pandemie is helaas een aantal vaste verkopers gestopt met de sport. Ook hebben er een aantal de duiven niet gekoppeld rond oud en nieuw. Dit met de verwachting dat er begin maart geen normale Voorjaarsbeurs zou zijn. Dus het aanbod van jonge duiven is minder dan bezoekers uit het verleden gewent zijn, maar met zo’n 2.000 jonge duiven is er volop keuze!
 
Op initiatief van het digitale magazine NPOrgaan is er in samenwerking met Expo Houten een overeenkomst getroffen om op grandioze wijze de beste duiven van Nederland te presenteren. De vaandeldragers van de Nederlandse duivensport zullen op fraaie wijze in aparte kooien gepresenteerd worden. De bedoeling is dit jaarlijks te gaan herhalen en hier iets prestigieus van te maken! Daarmee zal hal 1 definitief een ander karakter gaan krijgen, waar we in de toekomst leuke dingen mee kunnen gaan doen wat de Nederlandse duivensport en natuurlijk de Voorjaarsbeurs naar een hoger niveau brengt! Alleen Hal 1 is dus zeer beslist de moeite van een bezoek aan de beurs waard. Daarnaast zullen er in de toekomst meer prijsuitreikingen tijdens de Voorjaarsbeurs kunnen gaan plaats vinden. Op initiatief van het Spoor der Kampioenen is daar al een aanvang mee gemaakt en worden de absolute toppers van de Grootmeesters ranking gehuldigd in de stand aan het terras in hal 3. veel plezier dit weekend!
 
Kijk voor een plattegrond en deelnemerslijst op de website: www.proffsport.nl
 
Openingstijden en entree:
  • Zaterdag 5 maart van 9.00 – 17.00 uur
  • Zondag 6 maart 9.00 – 14.00 uur
  • Entree € 12,50 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis
 
 

WEDSTRIJDEN

ZLU Sterrenshow: 26 en 27 maart 2022

Door Hub Wetzelaer, namens bestuur Zuid Limburgse Unie

It giet oan! Zo wordt het doorgaan van de Elfstedentocht aangekondigd. Ook bij de ZLU gaat na twee seizoenen de Sterrenshow 2020 en 2021 door. Eindelijk, zoals ik velen al hoor roepen.

Het laatste weekend van maart, 26  en 27 maart, zal het dan moeten gebeuren. In de Hanenhof te Geleen aan de Herenhof 1 is dan alles op orde gemaakt voor de 62e  ZLU Sterrenshow die dit jaar de huldigingen van 2020 en 2021 omvat.

Een unicum voor de ZLU, en hopelijk ook voor de vele winnaars die er op beide dagen gehuldigd worden. Hopende dat dit geen traditie wordt!

Programma
Zaterdag 26 maart om 19.00 uur zijn de laureaten van 2021 aan de beurt en op zondagmorgen 27 maart om 11.00 uur de laureaten van 2020.

Uitreiking 2021: zaterdag 26 maart 2022
18.00 uur      Zaal open
18.00 uur      Muziek DJ
19.00 uur      Opening door voorzitter 
19.15 uur      Prijsuitreiking Pau, Agen ouden en jaarlingen, Marseille
20.15 uur      Muziek DJ
20.30 uur      Prijsuitreiking Narbonne, Perpignan, Barcelona, Euregio, Asduiven
21.45 uur      Muziek DJ
22.00 uur      Prijsuitreiking ZLU kampioenen, ZLU marathon, WESM
22.45 uur      Receptie voor het podium voor ZLU keizer/ZLU en WESM
23.00 uur      Muziek DJ
24.00 uur      Zaal sluiting

Uitreiking 2020: zondag 27 maart 2022
10.30 uur      Zaal open
10.30 uur      Muziek DJ
11.00 uur      Opening door voorzitter
11.05 uur      Asduiven
11.15 uur      Prijsuitreiking Pau, Agen ouden en jaarlingen, Perpigna, Narbonne, Barcelona incl. Asduif
13.00 uur      Muziek DJ
14.00 uur      Zaal sluiting

Er is door bestuur ZLU nog veel werk aan de winkel om deze mooie locatie “ Sterrenshow proof “ op orde te krijgen. 
 
Alle te huldigen winnaars van de wedvluchten, winnaars van de diverse ZLU kampioenschappen ontvangen medio maart 2022 de uitnodiging thuis. Natuurlijk zijn ook de centraleiders en hun meldposten van harte welkom, eveneens onze vele vrijwilligers incl. convoyeurs en chauffeurs en de WCS omringcentra in Rucphen en Geleen die tijdens de vluchten dag en nacht klaar staan voor hun verantwoordelijke taak. Eenieder ontvangt zoals gebruikelijk zijn uitnodiging tijdig. 
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Overzicht Bonnenverkopen


Op de website en in Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van lopende en aanstaande verkopen. 
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon./Duiven
Kring 1 Afdeling 9 24-02-2022 / 20:00           10-03-2022 / 22:00          21
Fondclub Parkstad, Heerlen                          26-02-2022 / 20:00 13-03-2022 / 22:00 15
Samenspel NOF, Friesland 04-03-2022 / 20:00 18-03-2022 / 22:00 21
P.V. de Witpen, Hengevelde 14-03-2022 / 20:00 25-03-2022 / 22:00


 

Toppigeons

 

GPS Auctions

Doevepeet

 

Overig


Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen van verenigingen of afdelingen en verkopen voor het goede doel die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH. Vergeet niet om de juiste link naar de veiling en/of contactinformatie mee te sturen. Particuliere verkopen of veilingen kunnen worden opgenomen tegen een speciaal advertentietarief. Neem contact op met het NPO Bureau via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.
 
Overzicht actuele bonnenverkopen
 

RUBRIEK

Strava-duif Mathieu heeft een jong
 

De beroemde Strava-duif Mathieu heeft een jonkie gekregen. Op 17 februari 2022 is Duif Junior uit het ei gekropen. Nog geen dag oud en direct een missie: duif Junior is de namelijk de enige postduif die van noord naar zuid getraind gaat worden. 

Van noord naar zuid
Nederland telt in totaal 460.000 wedstrijd-duiven. Daarvan vliegen er 460.000 van zuid naar noord. Simpelweg omdat traditiegetrouw alle wedstrijd-vluchten van zuid naar noord gevlogen worden. Een postduif weet vanuit Frankrijk in een rechte lijn zijn hok terug te vinden, maar als je een postduif een paar kilometer ten noorden van het hok loslaat komt hij nooit meer thuis (of heeft er heel veel moeite mee). Duif Junior gaat het compleet anders doen. Duif Junior zal als enige duif in Nederland getraind worden om van noord naar zuid te kunnen vliegen. Andersom dus. Het doel is om in mei 2022 van Friesland terug naar het hok in Warmond te vliegen. 

Waarom?
Om te onderzoeken of dit interessante activiteiten oplevert. Is het überhaupt mogelijk? Wat voor verschillen in gedrag gaan we zien? Navigeert Duif Junior op dezelfde wijze (stand van de zon / magnetische velden / herkenningspunten)? Hoe komt hij vanuit Friesland thuis? Zal hij over de Afsluitdijk vliegen? Of vliegt hij linksom via Lelystad? Of dwars over het IJsselmeer? Allemaal nieuwe data en leuk om te volgen. We kijken uit naar zijn vluchten. 

Volg duif Junior
Duif Junior wordt voorzien van een GPS-ring en de activiteiten worden geüpload op Strava. Het vlieg-programma van Duif Junior is reeds bekend gemaakt: www.strava.com/athletes/duifjunior. De trainingen worden rustig opgebouwd. Duif Junior zal stap voor stap steeds een stukje verder naar het noorden worden weggebracht.  

Net uit het ei gekropen en direct een eigen trainingsprogramma. Bij Max Verstappen was immers bij de geboorte ook de route al uitgestippeld. 



 

Terug naar inhoudsopgave

Artikel Leids Dagblad
Vliegprogramma
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

WEDSTRIJDEN

Overleg lossingscoördinatoren
 

Door Frank Marinus, NPO Bureau

Recent vond het eerste overleg van de lossingscoördinatoren plaats. Bij de opening werd gememoreerd dat het afgelopen jaar een moeilijk jaar is geweest en na een voorstel rondje van de aanwezigen werd Eric Chavanu van Zimoa, het weerbureau dat ons tijdens het seizoen ten dienste staat, het woord gegeven. Hij gaf uitleg met betrekking tot de wedvlucht begeleiding portal en tools die de lossingsverantwoordelijken ter beschikking staan tijdens het seizoen. De aanvullingen en verbeteringen ten opzicht van verleden jaar werden besproken. Per afdeling is er een specifieke pagina beschikbaar waarop voor de afdeling belangrijke informatie beschikbaar is. Per afdeling wordt met kleurcodes weergegeven in verschillende tijdsblokken wanneer er gelost kan worden. De risicotabel lossingen wordt gebruikt om tot een advies te komen.
 
Werkafspraken 2022
Na de uitleg van de wedvlucht begeleiding portal werd er overgegaan tot het maken van werkafspraken voor 2022. Allereerst werden de afspraken zoals deze nu gelden besproken:  Deze afspraken zijn op de NPO najaar Ledenraad van 2020 vastgelegd. Deze afspraken zijn te vinden op de site van de NPO.

Hitteprotocol
Hitteprotocol is opgesteld door de WOWD en in door de NPO Ledenraad bekrachtigd. Ben Geerink en Gerard van der Aast verklaren het hitteprotocol, indien nodig, werkend na overleg met het IWB. Dit kan voor heel Nederland gelden maar ook voor een deel van Nederland. Het besluit om het Hitteprotocol van kracht te verklaren is bindend.

Bevoegdheden Lossingscoördinatoren en IWB
Het IWB is een adviserend orgaan binnen onze organisatie. De lossingscoördinatoren van de afdelingen nemen het besluit om al of niet te lossen na advies van het IWB. De lossingscoördinatoren zijn dan ook verantwoordelijk voor het besluit om te lossen. Het uitroepen van code rood is een exclusieve bevoegdheid van het IWB. Dit is bekrachtigd door de NPO Ledenraad.
Wordt er besloten tot code rood dan is dit bindend. Code rood kan worden uitgeroepen voor een afdeling, een deel van het land of het hele land.

Daarnaast is gesproken over:

Wanneer wordt code rood wordt uitgeroepen?
Onderwerp van gesprek vanwege het feit dat vorig jaar code rood is uitgeroepen op vrijdagochtend, terwijl er al afdelingen onderweg waren. Uitkomst van de discussie is, dat code rood niet meer wordt afgeroepen als er afdelingen onderweg zijn. In principe gebeurd dit alleen op de wedstrijddagen. In uitzonderlijke situaties kan hiervan afgeweken worden en kan code rood al voordat er is ingekorfd worden afgeroepen.
De vraag werd gesteld welk belang staat voorop. Hierop werd geantwoord dat altijd het belang van de duif voorop staat.

Vrijdaglossingen en verplaatsen van oost naar west en omgekeerd
Lossen op vrijdag is in principe niet is toegestaan. Alleen in uitzonderlijke situaties kan er op dit middel worden teruggegrepen. Dit wordt ook ingegeven door het feit dat we door ons gedrag in het buitenland steeds meer losplaatsen kwijt raken. Het uitwijken naar de vrijdag is daar een van de redenen van. Ook het verplaatsen van oost naar west en omgekeerd moeten we zien te beperken. Dit is ook ook een reden waarom we losplaatsen verliezen. Een optie is misschien in het laatste geval om plaatsen te kiezen die al gebruikt worden in een weekend.

Midweekse lossingen
Vraag voor de midweekse lossingen van verenigingen is of dit zo geregeld kan worden dat de verenigingen en CC’s die door de week africhtingen verrichten zelf contact opnemen met het IWB. We willen echter de lijn die we nu hebben in stand houden. Verenigingen/kringen vragen een vergunning aan via de afdeling. De afdeling vraagt de vergunning aan bij de NPO. De verstrekte vergunningen gaat de omgekeerde weg.

De afdeling blijft verantwoordelijk voor de lossingen. Dus de contactpersoon van de afdeling neemt contact op met het IWB. Het is ondoenlijk om verenigingen rechtstreeks met het IWB te laten communiceren (NB: er zijn 520 verenigingen in Nederland).

Het blijkt dat verenigingen zich niet altijd houden aan de gegeven adviezen en instructies van de afdeling lossingscoördinatoren. Geadviseerd wordt de  verenigingen of kringen die zich niet houden aan de instructies geen vergunning meer te verstrekken.

Certificering transport
De aanpak van certificering van het transport en de duivenwagens is besproken. We zijn nu nog zelfregulerend en dat moet zo blijven. We hebben hier een duidelijk gezamenlijk belang.

Uitingen op social media 
Uitingen op “social media” die niet in het belang zijn van onze sport, komen aan de orde. Dit valt onder de handhaving van de gedragscode, die op de agenda staat van de NPO Ledenraad van 12 maart. Afhankelijk van de ernst van de gedane uitingen kunnen mensen worden opgeroepen voor een gesprek met NPO Bestuur, of kan de zaak worden aangebracht bij het ISR.

Gebruik DIMAPRO
Er wordt nog gevraagd of het programma van DIMAPRO wat er is geweest weer in gebruik genomen kan worden. Geconcludeerd wordt dat de werking van het programma niet voldoende is om er verantwoord mee te kunnen werken. We denken met de ingestelde app-groepen modernere middelen beschikbaar te hebben en met het tijdig doorgeven van lostijden tot betere resultaten te kunnen komen. Het tijdig  vooraf doorgeven van lossingstijden is wel essentieel om het werkbaar te houden.

Hoeveel groepen mag een afdeling maximaal lossen?
Op dit moment mogen er maximaal twee groepen gelost worden. Maar voor de komende Ledenraad staat een voorstel geagendeerd om er een tijdsslot op te zetten van maximaal 1 uur en geen beperking meer in het aantal groepen. Met betrekking tot dit laatste komen er niet veel positieve reacties. Men is bang dat dit voorstel de lossingstijd voor de afdelingen met de kortste afstanden alleen maar verlaat. 
 
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen

 
Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers.


Vraag van de week

Hoe kunnen we als vereniging een onderscheiding aanvragen voor één van onze leden?  
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef in de mail aan wie het betreft en voor welke verdiensten u de onderscheiding wilt uitreiken.

Voorwaarden:
  • Bronzen speld van Verdienste
    Het aantal jaren lidmaatschap is geen reden voor een onderscheiding. een bestuursfunctie, maar ook bardiensten, helpen bij het inmanden of het schoonmaken van het verenigingsgebouw. Men komt in aanmerking voor een bronzen speld van verdienste NPO wanneer men zich op zijn minst 9 jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor de vereniging. Dat kan gaan over hele verschillende taken, bijvoorbeeld
  • Zilveren speld van Verdienste
    Een zilveren speld van verdienste NPO wordt toegekend wanneer men zich minstens 9 jaar verdienstelijk heeft gemaakt op afdelingsniveau. Denk hierbij aan bijv. een bestuursfunctie, convoyeur, lossingscommissie, ledenwerving.
  • Gouden speld van Verdienste
    Een gouden speld van verdienste kan worden toegekend wanneer iemand zich minstens 9 jaar heeft ingezet op landelijk niveau. Dit kan zijn een kiesman of iemand die zitting heeft gehad in een of meerdere commissies van de NPO.
Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de juiste webpagina. 
Antwoord op veelgestelde vragen
 

WEDSTRIJDEN

Golden Classic Marathon Ringenrace 2022

 

PV De Luchtbode uit Hendrik-Ido-Ambacht organiseert De Golden Classic Ringenrace met gekweekte of aangeschafte jaarlingen van 2021. Lees er alles over in de bijlage via onderstaande button. 

Aanmelden kan tot 1 april 2022.
 
Golden Classic Ringenrace 2022
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 2 maart 2022

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
  • Prijsuitreiking Noordelijke Unie op zaterdag 5 maart 2022
  • Voorjaarsbeurs Expo Houten: zaterdag 5 en zondag 6 maart 2022
  • Prijsuitreiking Fondclub NH, zaterdag 13 maart 2022
  • Prijsuitreiking en Kampioenenhuldiging Fondunie 2000 op 19 maart 2022 te Nijkerk
  • ZLU Sterrenshow, zaterdag 26 en zondag 27 maart 2022
  • Open huis PV De Zwaluw (Oudewater) vrijdag 6 mei 2022 vanaf 20.00 uur
    Voor alle (oud)leden, sponsors en bestuurders en andere betrokkenen. Tijdens dit open huis vieren wij ons 101 jarig bestaan. Locatie: clubgebouw van P.V. De Zwaluw, Touwslag 1 te Oudewater 
     
 
 

Data om niet te vergeten


2022

  • 12 maart 2022 - NPO Ledenraad
  • 26 november 2022 - NPO Ledenraad
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40