Wedvlucht Peronne oud winnaar Comb. W. van de Kooy
Wedvlucht Vierzon winnaar Comb. W. van de Kooy

In het verleden behaalde resultaten,
bieden geen garantie voor de toekomst.

Een leus die geregeld door het hoofd van deze hoofdpersoon door zijn gedachten gaat. Er alles voor doen, geen seconde verslappen, je concurrent slaapt zeer zeker ook niet. Dit zijn zo de redenen waarom de een wat beter met zijn duiven presteert dan de ander. Wil je in kampioensstijl vliegen en dat weet de ware kampioen “je moet niets aan het toeval overlaten”. Meer dan 100 % inzet is gewenst. De hoofdpersoon, in dit geval Wim van de Kooy en zijn vrouw Ria uit Voorhout, weten dit maar al te goed. Zo aan het eind van het seizoen is Wim altijd een paar kilo”s lichter geworden. ( kun je dus zien wat vliegen in kampioensstijl voor een mens kan betekenen) In dit seizoen is het iets anders. In het begin van een week vertrekt hij naar zijn duivenmakkers in de buurt om gezellig wat te “melken” en waarachtig: er is altijd taart cq. gebak. En dat tikt natuurlijk lekker aan voor je gewicht. De reden dat de 72-jarige Wim en zijn 55 jarige vrouw in het zonnetje worden gezet heeft te maken met hun geleverde prestaties in het weekend van 3 augustus jl. Of Ria echt de juiste leeftijd opgeeft, valt te bezien. In haar paspoort staat ongetwijfeld een andere geboorte datum. Maar ja, een vrouw mag je niet tegenspreken, alhoewel.

Ria met de 2018-5171826, winnaar Peronne,
Wim met de winnaar van Vierzon Cirque 2018-1044211.

Het is al bijzonder knap als je in groter verband een eerste prijs behaalt. Maar twee eerste prijzen op één dag is echt wel bijzonder. Twee eerste prijzen in het Samenspel Leiden en Omstreken en als klapper daarmee ook een eerste prijs van afdeling 5 rayon West. De combinatie had op Peronne 18 duiven mee en 8 staan er vermeld op de prijslijst o.a. de eerste en de elfde prijs. Deze blauwband weduwnaar vloog met een snelheid van 1133 meter en liet 910 medestrijders achter zich. Ook de hokgenoot van de `826`liet zich niet onbetuigd en wist voor Ria en Wim een felbegeerde eerste prijs te pakken tegen 1184 medeconcurrenten in Rayon West. Met een snelheid van 1185 meter wist hij de rest te vloeren. Ook de tiende prijs kan op hun conto worden bijgeschreven. ,De `211`was beslist niet aan zijn proefstuk bezig want hij wist dit seizoen al de elfde prijs te bemachtigen. Het is een blauwkras weduwnaar en is van het soort `vroeg op de plank`Zijn vader komt van Ton Wolvers en vermeld op zijn stamkaart de namen Ad Schaerlaeckens en Gerard en Bas Verkerk, terwijl van moederskant de duif van het soort van Willem Vink uit Noordwijk is.(Gouden koppel). Deze doffer is beslist geen slechte binnenkomer. Hij stormt a.h.w. naar binnen soms zonder de antenne aan te raken. Kan daardoor wel eens wat tijd verliezen. De winnaar van Peronne is de weduwnaar `826 `, een blauwband. Zijn stamkaart vermeldt de volgende namen Gaby Vandenabeele (via Dick Postma), Ad Schaerlaeckens via zijn neven gebr. van de Kooy en Willem de Bruijn. Zeker geen onbekende namen in duivensport land..

Wim en Ria kunnen we niet tot de kleine liefhebbers rekenen. Hun grote achtertuin herbergt in totaal zo´n 18 meter Budel hok. De verluchting wordt geregeld door schuiven en die staan zo´n 25 / 30 cm open. De afdelingen zijn ook boven het plafond gescheiden. De duiven worden twee keer per dag losgelaten, tussen 6 en 7uur ´s morgens en ´s avonds om 18.00 uur. Ze zijn dit jaar gestart met 30 weduwnaars (nu nog 22), 12 weduw duivinnen (nu nog 9) en 16 koppels kwekers. De jonge garde is een taak van Ria. En dat kan ze goed, terwijl Wim de oude duiven en de kwekers voor zijn rekening neemt. Het voer wat wordt verstrekt komt van Matador en Zoontjes. Later in de week krijgen ze ook nog Matador Turbo. Het drinkwater wordt soms aangelengd met Elektrolyten, B.S, knoflook teentje, WN Rood of Belgatai al naar gelang. Elke dag krijgen de duiven verse grit. Bij thuiskomst zit er een beetje honing in het drinkwater. Soms wordt het voer bevochtigd met water of roosvicee en daarover vitamineral. Willem is in 1973 in de duivensport gerold en dat kwam mede door Ria, wat hij overigens nog steeds ontkent. Ria werkte in die tijd in een groot warenhuis en een collega had postduiven. (Wim is vroeger als kleine jongen gestart met kroppers. ) Ria wist dat en zo doende leerde Wim dat er ook nog andere duiven bestonden en was meteen verkocht. Wim heeft zijn hele duivensport leven al bij de kampioenen gestaan. Dan bedoel ik niet hij stond per ongeluk naast de kampioen die op de foto werd gezet. Hij was en is een allround kampioen. (Overnachtfond is niet aan hem besteed). M.a.w. Wim heeft het in zijn vingers. Maar het allerbelangrijkste is goede duiven en liefst toppers en die hebben Wim en Ria onder de pannen. Ook andere liefhebbers die met nazaten meer dan uitstekend spelen bewijzen dit op hun hok ook telken male. Wat denkt u van Theo Onderwater uit Lisse, van Delft-Driebergen uit Rijnsburg, Erik Tinga uit Noordwijk, Wim Vink en Zn uit Noordwijk, medeleden van PV De Voorhouter Piet v.d. Hulst/Wiranda uit Voorhout, Ivo v.d. Lee uit Oegstgeest, Schaap -van de Eijkel uit Katwijk, liefhebbers uit Polen, duivenliefhebbers in Oost-Nederland. De lijst is een bewijs dat de duiven van Ria en Wim erg gewild zijn. Ze presteren namelijk ook op andere hokken en dat willen we toch graag allemaal. Dat men nog niet af is van de combinatie Wim en Ria van de Kooy uit Voorhout behoeft geen betoog.
​​​​​​​​​​pct