Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 14 januari 2022 | week 2

Voorwoord


Vogelgriep
Vorige week heb ik in het voorwoord al een stukje geschreven over de vogelgriep. Er zijn inmiddels ook vragen binnengekomen over de vogelgriep, met name over wat het betekend voor het loslaten van duiven vanuit het eigen hok. Mag dat nu wel of niet? Het antwoord is ja, dat mag maar wel onder voorwaarden. Duiven mogen worden los gelaten en trainen, maar moeten vervolgens direct na het trainen weer worden binnengehaald. Dit is ook van belang voor de jonge duiven. Die moeten zich kunnen oriënteren in de eerste levensfase maar na het verkennen/vliegen direct weer worden binnengehaald. Wat overigens wel van toepassing is voor onze duiven, is dat ze afgeschermd moeten zijn. Er mag geen mest van wilde vogels in het duivenhok kunnen komen. Ze mogen dus niet in een open ren zonder dat er een dak/afscherming is aangebracht. Laten wij hopen dat zich geen nieuwe gevallen van de vogelgriep zullen voordoen.
 
Bricon Pas systeem goedgekeurd
Deze week heeft onze ECS commissie het Bricon Pas systeem goedgekeurd en het mag met ingang van komend seizoen worden gebruikt. Het NPO bestuur feliciteert Bricon met dit nieuwe systeem.
Ook andere ECS leveranciers hebben aangekondigd met vernieuwingen te komen zoals op afstand afslaan. Een goede ontwikkeling en ook mooi om te zien dat de NPO ECS strategie waarbij evolutie en keuzevrijheid voorop staat goed uit de verf komt.
 
Dopingcontroleurs gezocht ….. en meer……
Dat eerste was de oproep die ik op deze plek vorige week heb gedaan. Ik ben verheugd dat ik kan melden dat er een aantal aanmeldingen zijn binnengekomen. Fijn, dank daarvoor! Er zal binnenkort contact worden opgenomen over de verdere procedure.

Nu zult u denken en wat heeft dat en meer dan te betekenen. Precies, wij zijn al een poosje op zoek naar een secretaris voor ons bestuur. Deze functie wordt op dit moment ad interim ingevuld door Gerard van de Aast. Maar dat is helaas voor u en ons als bestuur tijdelijk. De wekelijkse oproepen in deze nieuwsbrief hebben helaas nog geen enkele reactie opgeleverd.

Het kan uiteraard zo zijn dat u als lezer denkt, dat is niet iets voor mij. Dat kan. Maar meedenken of u mogelijk in uw eigen netwerk iemand kent die dat misschien wel zou willen en daarmee in gesprek gaan, is ook een mooie bijdrage. Het moet toch mogelijk zijn om voor onze landelijke organisatie een secretaris te vinden. Ik kan u verzekeren dat hij of zij in een enthousiast en positief bestuur terecht komt, dat voor een toekomstbestendige duivensport gaat. Wilt u met ons meedenken?
 
Ringen
Wij hebben enkele reacties binnengekregen over ‘slechte ringen’, dat wil zeggen dat de plastificering niet volledig of niet helemaal is zoals het moet zijn. Uiteraard is dat vervelend, maar de oplossing is al voor handen. Graag verzoek ik alle leden die de ringen al in het bezit hebben deze op fouten te controleren. Zijn ze nog bij de vereniging dan zou het fijn zijn als de verenigingsfunctionaris ze even nakijkt. Zijn er ringen die niet goed zijn, stuur deze ringen dan per omgaande naar het NPO Bureau, Postbus 60102, 6800 JC Arnhem. Onze medewerkers kunnen dan in één keer vervangende ringen regelen met de leverancier. Overigens moeten wij het niet groter maken dan het is, wat wij op dit moment weten is dat het ongeveer 30 ringen betreft en dat van een productie van ruim 800.000 stuks. Over de service en medewerking van onze nieuwe leverancier zijn wij zeer tevreden, dat mag ook wel gezegd worden. Dus stuur ze z.s.m. op en u krijgt er een juiste nieuwe ring voor terug!
 
Tot slot wens ik alle Afdelingen en onze Sectie Sportbeleving veel succes met het afronden van de inbreng/stukken over eerlijk spel en vlieggebieden. Wij zien ze met belangstelling tegemoet!
 
Fijn weekend allemaal en blijf gezond!


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad 12 maart 2022

De voorbereidingen voor de Ledenraad van 12 maart zijn in volle gang. De conceptagenda ziet er als volgt uit:


De volledige agenda inclusief toelichting en informatie m.b.t. punten waarover gestemd wordt is via onderstaande button te bekijken. Vanaf deze week delen we in ODH de stukken ter voorbereiding; via de buttons onder dit artikel. Uiteraard zijn alle stukken ook op onze website terug te vinden.

Terug naar inhoudsopgave

Concept agenda Ledenraad 12 maart 2022
3a. Concept notulen Ledenraad 27 november 2021
3b. Stemuitslag Ledenraad 27 november 2021
5a. Jaarverslag NPO 2021
6a. Rooster van aftreden NPO Bestuur 2022
6b. CV Gerard van de Aast
6c. Afscheid NPO
7. Nationaal Vliegprogramma definitief
7c. Voorstel vliegprogramma marathon 2022
10. Aanpak verruwing duivensport
13a. Voorstel Afdeling 3: lossingsmogelijkheden in België
13b. Voorstel Afdeling 9: automatisch zetten duiven
 

NPO BESTUUR

Toelating Bricon PAS-systeem 


Woensdag 12 januari heeft het NPO Bestuur het Bricon PAS-systeem toegelaten voor gebruik in Nederland.

 
 

NPO BESTUUR

Eerlijk spel en vlieggebieden


Onder dit bericht delen we de werkdocumenten die zijn voorbereid voor de geplande informele bijeenkomst van 11 december. Normaliter hadden we de documenten besproken en de vragen in werkgroepen beantwoord tijdens die bijeenkomst. Zoals al aangegeven in het voorwoord was dat niet mogelijk en daarom nu een alternatieve manier. 

Aanpak en tijdspad
 • Het is de bedoeling dat alle Afdelingen en de Sectie Sportbeleving alle vragen beantwoorden en de antwoorden op deze vragen aanleveren bij het NPO Bestuur vóór 22 januari 2022
 • Op woensdag 2 februari 2022 20:00 uur bespreken we de resultaten en aanbevelingen van het NPO Bestuur met u bespreken in een Teams-vergadering.
 • Op de voorjaars Ledenraad van 12 maart 2022 kunnen we dan vervolgens een besluit over nemen over Eerlijk spel en Kampioenschappen.
Wat betreft een Nieuwe Sectorindeling moeten we realistisch zijn over timing.
De inschatting is dat dit een proces is wat langer gaat duren, wellicht meerdere jaren. Wel is het belangrijk het proces in gang te zetten inclusief een stip op de horizon waar we naartoe willen.
 • Een introductie en vragen over Eerlijk Spel en kampioenschappen.
 • Bijlagen 1a en 1b; Uitleg over Methode Snel.
 • Bijlage 2; Een variant voor spel in team verband.
 • Bijlage 3; De uitslagen van polls van het afgelopen jaar over Eerlijk Spel etc.
 • Een introductie en vragen over de nieuwe Sector indeling.

Terug naar inhoudsopgave

Eerlijk spel: briefing en vragen
Bijlage 1a: Uitleg methode SNEL
Bijlage 1b: Uitleg methode SNEL
Bijlage 2: Variant voor spel in team-verband
Bijlage 3: Resultaten polls m.b.t. Eerlijk spel
Introductie en vragen over nieuwe Sector-indeling
 

INGEZONDEN

Nieuwe schoenen, nieuw elan 

Door Theo Hutten

‘Laat van je horen’ was de laatste zin van de column met bovenstaande titel die begin december geplaatst werd in ‘Het Spoor’, in Op (de) Hoogte en op de site van de NPO onder ‘Op (de) Hoogte’. Het is gelezen en de lezers hebben ook van zich laten horen. Vele korte reacties van liefhebbers verspreid over het land, soms met een enkele vraag en/of korte opmerking, maar ook verschillende uitgebreide reacties. Op een na wilden allen  ‘de nieuwe schoen’ graag dragen. Alle reacties per mail zijn persoonlijk beantwoord.

Ik heb nogmaals een bijdrage geschreven die via onderstaande button te lezen is. Wellicht dat mijn column ‘nieuwe schoenen’ een bijdrage kan leveren aan een evenwichtige besluitvorming. 
Bijdrage Nieuwe schoenen, nieuw elan
 

INGEZONDEN

Naar eerlijker spel? Enkele oplossingsgerichte kanttekeningen

Door Jaap van Doormaal

Het bieden van “zo eerlijk of gelijkwaardig mogelijk spel” is een belangrijk beleidsaandachtspunt voor het NPO Bestuur. Om beleidsmaatregelen daarvoor te formuleren zijn vier teams aan het werk gezet met elk een serie vragen. Het is de bedoeling dat alle Afdelingen en de Sectie Sportbeleving alle vragen beantwoorden en de antwoorden aanleveren bij het NPO Bestuur. 

In bijgaand artikel enkele oplossingsgerichte kanttekeningen.

Terug naar inhoudsopgave

Oplossingsgerichte kanttekeningen op weg naar eerlijker spel
 

NPO BESTUUR

Gezocht: nieuwe bestuursleden

Volgens het rooster van aftreden van het NPO Bestuur treden de heren Geitenbeek en van de Aast af tijdens de voorjaars Ledenraad van 12 maart 2022. De heer Geitenbeek is reglementair niet herkiesbaar. Het NPO Bestuur streeft ernaar de functie van secretaris NPO ook permanent in te vullen.

Het NPO Bestuur roept kandidaten op zich te melden bij het NPO bestuur. Daartoe kunt u een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


Regelmatig komen er vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen wekelijks een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers.

Ik ben overgegaan naar een andere vereniging, wat is mijn nieuwe verenigingslidnummer?
Dit kunt u navragen bij uw nieuwe vereniging.
 
Ik wil online een ringnummer overschrijven, welk verenigingslidnummer moet ik invoeren?
U logt in met uw eigen verenigingslidnummer. Wanneer u vervolgens een aanvraag of een overdracht tot online overschrijving doet, voert u altijd het verenigingslidnummer in van de andere partij.

Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.
Antwoord op veelgestelde vragen
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Overzicht Bonnenverkopen


Op de website en in Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van lopende en aanstaande verkopen. 

Verkopen via Duivennet:
Verkoper Start datum Eind datum Bon./Duiven
P.V. Velp-Zuid, Velp 31-12-2021 / 20:00 14-01-2022 / 21:00 36
P.V. Us Nocht, Oudehorne 31-12-2021 / 20:00 14-01-2022 / 21:30 27
Samenspel Maasvallei 01-01-2022 / 20:00 14-01-2022 / 22:30 29
P.V. De Postduif TW, Zwartsluis 01-01-2022 / 20:00 15-01-2022 / 22:00 35
C.P.L. Silvolde 01-01-2022 / 20:00 15-01-2022 / 21:30 37
Fondclub Betuwe-Waal-Rijn-Combinatie (BWRC) 03-01-2022 / 20:00 17-01-2022 / 22:00 28
P.V. de Snelvliegers, Genemuiden 03-01-2022 / 20:00 17-01-2022 / 21:30 28
Friese Fondclub 04-01-2022 / 20:00 18-01-2022 / 22:00 15
P.V. de Luchtpost, Weesp 05-01-2022 / 20:00 19-01-2022 / 21:30 21
P.V. de Hunevliegers, Havelte 05-01-2022 / 20:00 19-01-2022 / 22:00 25
P.V. de Snelle Wieken, Hardenberg 06-01-2022 / 20:00 20-01-2022 / 22:00 33
P.V. de Zilvermeeuw te Nunspeet 07-01-2022 / 20:00 21-01-2022 / 22:00 23
P.V. de Luchtpost. Wijchen 07-01-2022 / 20:00 21-01-2022 / 20:00 30
P.V. de Flevopost, Vollenhove 08-01-2022 / 20:00 22-01-2022 / 22:00 21
P.V. de Koerier te Utrecht 13-01-2022 / 20:00 27-01-2022 / 22:00 26
P.V. de Reisduif, Den Hoorn 14-01-2022 / 20:00 28-01-2022 / 22:30 22
P.V. de Streekvliegers, Staphorst 14-01-2022 / 20:00 28-01-2022 / 21:00 57
P.H.V. De Orion, Leeuwarden 14-01-2022 / 20:00 28-01-2022 / 21:30 28
P.V. de Vredesduif Noordwolde (Fr.) 14-01-2022 / 20:00 28-01-2022 / 22:00 47
P.V. t Harde 15-01-2022 / 20:00 29-01-2022 / 22:00 22
P.V. Steeds Sneller, Ee 15-01-2022 / 20:00 29-01-2022 / 21:30 24
P.V. de Ollewitte, Winschoten 15-01-2022 / 20:00 29-01-2022 / 22:00 22
P.V. Gevleugelde Vrienden, Poeldijk 16-01-2022 / 20:00 30-01-2022 / 22:00 18
P.V. de Vriendschap, Leidschendam 16-01-2022 / 20:00 30-01-2022 / 22:30 27
Rayon De Driesprong, Zwaagwesteinde e.o. 16-01-2022 / 20:00 30-01-2022 / 21:30 21

Verkopen via GPS Auctions
 • Bonnenverkoop P.V. Zaanstreek-Noord, Wormerveer, loopt af 21 januari 20.00 uur

Verkopen via Toppigeons Verkopen via Doevepeet
 • PV De Luchtreizigers Hengelo, loopt af op 17 januari
 • PV De Uiver, Mookhoek, loopt af op 21 januari
 

Overig

Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen van verenigingen of afdelingen en verkopen voor het goede doel die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH. Vergeet niet om de juiste link naar de veiling en/of contactinformatie mee te sturen. Particuliere verkopen of veilingen kunnen worden opgenomen tegen een speciaal advertentietarief. Neem contact op met het NPO Bureau via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.
 
Overzicht actuele bonnenverkopen
ZLU verkoop jonge duiven 2021 en bonnen 2022
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 12 januari 2022

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • ZLU Sterrenshow, zaterdag 26 en zondag 27 maart 2022
 
 

Data om niet te vergeten


2022

 • 12 maart 2022 - NPO Ledenraad
 • 26 november 2022 - NPO Ledenraad
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Foto1
24 februari 23
Salmonella een blijvend probleem? Een oude duivenwijsheid door de jaren heen te be- luisteren is en was: ‘Als je paratyfus op je hok krijgt kunt je het hok beter aansteken. Daar kom je nooit van...

Columnist in Spotlight

03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23
24 februari 23
Toen ik op Face Book  het bericht  plaatste dat ik van...
17 februari 23
01 februari 23
Als je door het hekken aan het kerkhof van...
13 januari 23
BEELDEN UIT MIJN KINDERJAREN DEEL III Deze foto is...
23 december 22
Ik heb vroeger enkele heel mooie kerstverhalen...
21 december 22
  Alvorens dit verhaal aan te vatten een woordje...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new LouisvZuijlen185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40