Spotlight

maandag 10 december 2018

Zaterdag zag het in Limburg, België en een deel van Noord-Frankrijk maar grijs en nevelig uit. Er waren verbeteringen van het weer voorspeld en dit zou plaats vinden in de loop van de dag. De mist zou optrekken en het zicht zou verbeteren. De verbetering ging echter maar heel langzaam en het bleef heiig en grijs. Op de losplaats in Argenton was het wel vrij mooi, goed zicht en haast windstil. Op de vlieglijn stond een kalme noordelijke wind. Afdeling Limburg loste haar 3.555 duiven om 7.15 uur.

Paul Janssen uit het dorp Bocholtz had voor drieën samen met zijn familie al plaats genomen op het balkon om de vijf ingemande duiven op te wachten.  Vanaf het balkon konden ze de duiven goed zien aankomen. De klok aan het hok wees net 15 uur 13 aan en ze zagen een duif aankomen uit de oosthoek welke zonder dralen op de klep viel. Het display op het systeem gaf aan 15.13.38 uur. De afstand, 574 km. Het was de eerste melding in het inzetlokaal bij café Ackens in Kerkrade. Later kreeg hij te horen dat het een heel vroege duif zou zijn. Spannende uurtjes braken aan.

Zijn blauwe doffer, de “002”, was de enigste duif welke een snelheid had behaald van meer dan 1200 m/min., zoals later zou blijken. De afdelingsoverwinning was een feit. Verder klokte Paul nog twee prijsduiven duiven en wint in Limburg Totaal/Afdeling Limburg de prijzen 1-48 en 673. De “002” had het hem geflikt en zat haast 10 minuten los op de duif van Bert en Roger Martens uit Elsloo.

De Blauwe “002” welke voor zijn baasjes deze eer mee naar huis bracht draagt ringnummer Nl16-1754002 en Paul kreeg hem als pieper van zijn broer Piet, eveneens woonachtig en spelend in Bocholtz. Piet verkreeg de ouders van de “002” van Klaus Beaujean uit het Duitse plaatsje Horbag (Aken). Zowel Paul als Piet zijn geen liefhebbers met een pak stamkaarten in een klapper. Zo is een verdere afstamming niet bekend.

Als jaarling jaar vloog de “002” al een 3e vanaf Argenton (132 d. in SS Bocholtz-Simpelveld) en in Afd. Limburg werd het de 111e (4.121 d). Ook vanaf Mont Lucon wist hij prijs te vliegen en wel de 18e (98 d in SS). Dit jaar vloog hij drie prijzen om vanaf Issoudun de 502e (5.233 d) in het afdelingsconcours te vliegen. Nu bleef hij op Argenton de hele meute voor en wel met een voorsprong. Een broer van de “002” vloog bij broer Piet dit jaar een 1e prijs vanaf Reims (895 d.).

Paul had de duivin van de "002" enkele dagen apart gezet omdat ze met een andere duivin aanpapte. Bij het tonen bleek ze weer heel vurig te zijn. Wellicht voor de “002”een extra motivatie.

Spel en verzorging

Vader Piet was eveneens duivenmelker en eigenaar van café Janssen in Bocholtz. Hier was ook de duivenvereniging Wilhelmina gevestigd. In 1976 nam Paul het café van vader over en kreeg ook meer interesse in de duiven en ging op de hokken van vader spelen. In 1985 verhuisde hij naar zijn huidige stek en al snel stond er weer een hokje voor de duiven. Ook zoon Rob kreeg interesse in de duiven en vanaf 2005 vlogen ze 10 jaar samen in een vader-zoon combinatie. Rob vliegt nu al een drietal jaar zelfstandig op een steenworp afstand van het ouderlijke huis.

In de kleine achterplaats staat een hok met drie afdelingen en biedt plaats voor de ca. 15 weduwnaars en de 15 weduw duivinnen. Verder staan er nog een hokje/ren voor de 5 koppels kweekduiven en een 30-tal jonge duiven. Zijn kleine bestand heeft als basis duiven van Philip Baadjou uit Eygelshoven en broer Piet. Hier vliegt hij in principe mee op het programma vluchten. Voor de fondvluchten zit er iets van fondliefhebber Ritzen uit Schimmert.

In verband met een opname in het ziekenhuis werden dit jaar de vliegkoppels, waarmee hij met de doffers en een zestal duivinnen op totaal weduwschap vliegt, half maart gekoppeld.

Ze mochten een 7-tal dagen broeden om dan op weduwschap te gaan.  Trainen deden doffers en duivinnen tot begin juni eenmaal daags. Daarna mochten ze tweemaal daags ongedwongen trainen. Naast de programmavluchten zet Paul ook graag een duifje in op de overnacht fond.

Tot de tweede midfondvlucht gaan alle duiven als het mogelijk is wekelijks mee, dan wordt per vlucht bekeken welke duiven de beste conditie hebben om ingezet te worden. De duiven voor de dagfond gaan om de twee weken mee.

Jaarlijks weet Paul zich wel in de kijker te spelen en diverse kampioenschappen te winnen. Zo won hij in 2006 de 1e Prov. Bourges (3626 d) en in 2011 de 6e Prov. Dax en 30e Nat. Sect 1.

Paul voert zijn duiven in het begin van de week zuivering en schakelt, afhankelijk van de vlucht, over op een weduwschapsmengeling. Daarbij krijgen de duiven dagelijks enkele pinda’s en snoep als toetje. Twee tot drie keer per week geeft hij producten van BIFS zoals Purovital en Entrocur. Voor het seizoen kuurt hij de vliegduiven 5 dagen met BS tegen het geel. Na thuiskomst van de vlucht zit er elektrolyt in de drinkbak. BS of iets voor de luchtwegen geeft hij afhankelijk van het presteren.

Deze overwinning kwam terecht bij een kleine liefhebber die in de duivensport zijn passie heeft gevonden. Het wordt nu verder genieten van het succes en de gelukwensen stroomden al veelvuldig binnen.

Paul proficiat.

 

Bron

zaterdag 08 december 2018

Hartelijk dank!

Wij kijken terug op een prachtig weekend. Twee drukbezochte beursdagen, veel belangstelling voor de Olympiade kandidaten, een energiek Ledencongres, veel contacten en een hele mooie huldiging van alle kampioenen. Als NPO Bestuur bedanken we alle standhouders, vrijwilligers en bezoekers voor een hele mooie editie van de Nationale Dagen. 

Langzaamaan ontstaat er ook weer tijd voor andere (duiven)zaken. In deze Op (de) Hoogte dus ook aandacht voor overschrijvingen, de vele activiteiten in het land en de voorselecties voor de Olympiade.

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur

 
 

Terugblik Nationale Dagen 2018
 

Afgelopen weken is er veel gepubliceerd over de Nationale Dagen, inmiddels zitten de dagen er op en zijn wij blij dat we vele liefhebbers hebben mogen ontmoeten in Nieuwegein. Op www.nationaleduivensportdagen.nl is een sfeerimpressie te zien en op Youtube zijn de beelden van de lezing van de WOWD, het ledencongres en de huldiging terug te kijken. Zo kunt u ook nu nog de sfeer meekrijgen van de Nationale Dagen. Klik hier voor de beelden: Komende weken evalueren we de afgelopen editie en gaan we aan de slag met de editie voor 2019. Heeft u tips of suggesties? Laat het ons weten door uw ideëen te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 
 

AGENDA
Activiteiten in het land
 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden. Komende maand wordt er veel georganiseerd, neem dus een kijkje om te zien wat er zoal in duivenland georganiseerd wordt en waar u welkom bent.

Dit weekend staan onder meer op het programma: 
  • Duivenmiddag met bonnenverkoop bij PV De Combinatie in Middelburg
  • Fuidfestival afdeling Friesland '96 in Ureterp
  • Noord-Hollandse Kampioenendag door Afdeling 6 (Noord-Holland) in Heiloo
  • Kampioenendag + tentoonstelling door Duivenvereniging Valkenswaard
  • Tentoonstelling Door Vriendschap Sterk in Marken
  • Tentoonstelling PV De Pool in Baarn
Laat het ons weten
Organiseert uw vereniging een activiteit die ook toegankelijk is voor niet-leden? Stuur dan uw informatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met het verzoek uw activiteit op te nemen op de pagina 'Activiteiten in de verenigingen' en in Op (de) Hoogte. Vergeet u niet om erbij te vermelden welke vereniging de activiteit organiseert én waar de activiteit plaats vindt?

 

Klik hier voor het overzicht van de activiteiten in het land
 
 
 

WEDSTRIJDEN
Ladies League


Tijdens de Nationale Dagen is de nieuwe Ladies League geïntroduceerd. En met succes.

Het was een drukte van belang op de stand, veel interactie op social media, nieuwe leden hebben zich aangemeld...kortom een succesvolle introductie. Dat betekent ook hard werken om de aanmeldingen te verwerken én om na de beurs te zorgen dat ook via de reguliere website aangemeld kan worden. Naar verwachting is het mogelijk om vanaf medio december aan te melden via www.duivensportbond.nl, inclusief betaling via Ideal. Via Op (de) Hoogte, de websites en social media houden we u op de hoogte.

Het Spoor interviewde tijdens de Nationale Dagen initiatiefneemster en kartrekker Esther Bultman van de NPO. Klik hier om het item te bekijken.

 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 5 december 2018

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Klik hier voor het overzicht van de aangevraagde duplicaten.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
 

NIEUW

Online duiven overschrijven 

Met de introductie van de nieuwe 'Mijn duivensportbond.nl' is het mogelijk om online duiven over te schrijven. Makkelijk, vanuit huis én snel. In de speciale folder leggen we stap-voor-stap uit hoe het online overschrijven in zijn werk gaat.

Klik hier voor de folder.

 

NPO BESTUUR

Uw duiven naar de Olympiade?

Wij vinden het erg belangrijk dat we vanuit Nederland de beste duiven inzenden naar de Olympiade. Tijdens de Nationale Dagen is er al een flinke groep duiven gekeurd door keurmeesters Theo Vervoort en Hans Korewijk.

Resultaat eerste voorselectie
Vanuit de keuringen op 1 en 2 december zijn de volgende duiven geselecteerd voor de eindselectie die in de loop van januari plaatsvindt.

Klik hier voor de kandidaten die tot nu toe bekend door zijn naar de eindselectie voor de Standaardklasse tijdens de Olympiade.

Ook uw duiven laten keuren?
Komende weken zijn er nog vele tentoonstellingen in het land en daar kunt u uw duiven ook laten keuren. De beste duiven doen mee aan de eindselectie in januari. Heeft u interesse uw duiven te laten keuren? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan welke duiven u wilt laten keuren en waar u dit wilt laten doen.

Keurmeesters ook zelf op zoek
Natuurlijk kunt u zelf uw duiven aanmelden. Onze keurmeesters zijn komende weken echter ook extra alert. Dit betekent dat wanneer zij bij tentoonstellingen in het land potentiële kandidaten tegen komen, ze deze voordragen voor selectie.

Naar de Olympiade
En niet alleen uw duiven gaan naar de Olympiade. Als eigenaar én als keurmeester maakt u ook kans op een verzorgd bezoek aan de Olympiade in Poznan. Want wanneer u uw duiven aanmeldt - maakt u kans op een arrangement om de Olympiade in Polen te bezoeken en toppers van de hele wereld met eigen ogen te bekijken.

De keurmeesters kunnen een bezoek aan de Olympiade winnen door eigenaren van topduiven te enthousiasmeren mee te doen én op het inschrijfformulier duidelijk aan te (laten) geven dat het een inschrijving is op aanbeveling van een officiële keurmeester. 
Overzicht kandidaten standaardklasse Olympiade vanuit Nationale Dagen
 
 


WEDSTRIJDEN

Nationaal Vliegprogramma 2019 aangenomen

Zaterdag 1 december kwam de ledenraad tijdens de Nationale Dagen bijeen in een extra ledenraadsvergadering. Op de agenda stond het Nationaal Vliegprogramma 2019. Tijdens de Ledenraad van 10 november jongstleden bleek dat het voorstel nog niet op alle punten kon rekenen op draagvlak. Daarom werd besloten om de knelpunten in kaart te brengen, op 21 november tijdens een extra afstemmingsoverleg deze knelpunten te bespreken en te zoeken naar een oplossing. Dit alles met als doel om op 1 december tijdens een extra Ledenraad alsnog het Nationaal Vliegprogramma 2019 aan te nemen.

Met dank aan inzet van alle betrokkenen zijn wij er trots op dat het programma voor 2019 op 1 december kon rekenen op alle steun, waardoor het programma voor 2019 nu definitief is.

Voor geïnteresseerden delen we graag de achterliggende documenten, zodat u kunt zien wat er besproken en besloten is. Klik hier voor: Afbeeldingsresultaat voor nationaal vliegprogramma 2018
 

Door: Erik Wilmink

Roofvogelsworkshop voor liefhebber


Voor mijn 50ste verjaardag heb ik van goede vrienden een valkerijworkshop gekregen. Een duivenmelker een valkerijworkshop geven is een bijzonder cadeau. Het bleek de moeite waard en daarom een verslag van mijn bezoek. Want er blijken meer overeenkomsten te zijn dan ik in eerste instantie dacht én bovendien is het leerzaam van experts te horen hoe zij tegen de rol van roofvogels aankijken.

Klik hier om het verslag te lezen.
 
 
NATIONALE DAGEN

Uitslag loterij Nationale Dagen


Heeft u tijdens de Nationale Dagen loten gekocht? Kijk dan of u één van de gelukkige winnaars bent. Heeft u een winnend lot in uw bezit? Neem dan contact op met de medewerkers van het NPO Bureau om een afspraak te maken hoe de prijs bij u komt

U kunt zich melden als winnaar door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch contact op te nemen via (026) 48 34 150
.
 
Uitslag loterij Nationale Dagen 2018
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
zaterdag 08 december 2018

 

BAERT-SIMOENS 1e Nationaal Limoges 2018 bij de jaarlingen tegen
Topjaar 2018 voor de Comb Baert –Simoens Torhout.

De Nationale winnaar België op Limoges II in de categorie "jaarlingen" is Baert-Simoens (Torhout). De duif werd geklokt op zaterdag om 15:53:06 uur na een vlucht van 628.59 km, goed voor een gemiddelde snelheid van 1146.85 m/min. DE winnaar is de “FRED”173129251 hij vloog ook al in 16 Arras/ 321d-27e; in ’16 ook Fontenaye 233d-36e; in 2017 Argenton prov 3495d-674 en lokaal 264d-53e en Nationaal 19469d-2965; En nu de topuitslag op Limoges in 2018;1e nationaal 7230 duiven; 1e provinciaal 1457d en 1e Lokaal 225d. De Vader komt van Verhaeghe Martin Torhout en de moeder is een Bolle duivin via vriend Reno Seys Oostende

Ook dit jaar weer een topjaar met als de kroon op het werk van Limoges de eerste prijs nationaal bij de jaarlingen. En vervolgens nog drie keer een eerste op de grote fond in regionaal verband; Maar kijken we verder dan zien we ook een top uitslag op Barcelona met de eerste dag 6 duiven door van de 11 gezette duiven Zowel op Pau als ook Narbonne en Perpignan pracht uitslagen

Ook in 2017 konden ze een provinciale overwinning bijschrijven. Op Tours met de weduwnaar BE14-3009612 tegen 4.113 oude duiven. Dit jaar behaalden ze: 1° Prov Zone A1 op Tours tegen 1.328 jaarlingen . Tours 431 jaarlingen: 1, 4, 15, 28, 33, … Tours 273 Oude: 16, 17, 21, …

Het Bolle soort heeft ook hier weer bewezen uitstekend geschikt te zijn voor het zware werk

En de Mannen hebben het niet gemakkelijk gehad dit jaar Op Bezoek bij de combinatie Baert –Simoens heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe twee compagnons elkaar alle ruimte geven in hun hobby om dat gene na te streven dat voor elke liefhebber en droom is. Top presteren op nationaal en provinciaal niveau.

Vanaf de winter is Gerard al erg ziek en heeft nauwelijks nog voor de duiven kunnen zorgen. Freddie Simoens heeft een drukke baan als Pakketbezorger en daarnaast voor een zieke vrouw zorgen, om vervolgens nog eens de duiven die bij Gerard zitten te conditioneren. Ga er maar aan staan. En dan mogen ze best trots zijn met de resultaten die ze samen hebben bereikt, niet alleen dit jaar, al spant dat natuurlijk wel
de kroon, maar de overige jaren hier aan voorafgaand zijn ze ook steeds op post geweest als het ging om het verdelen van de buit, Nee deze mannen speel je niet van papier. Hier wordt werk gemaakt van een goed verzorging, en als dan de kwaliteit er is , dan kunnen resultaten net uitblijven Het is genoegzaam bekend dat weduwnaars van het Bolle-ras het West-Vlaamse onbuigbare vechterskarakter bezitten. In 2013 zette Georges een punt achter zijn rijkgevulde carrière en hij schonk Gerard nog een aantal eieren, voornamelijk uit de ‘Kolonel’ BE07-3201208. Deze topduif werd bij Georges gekweekt uit een kruising van Noël Lippens duiven met de Bolle lijn. Een kruising van beide bloedlijnen resulteerde trouwens in een 1ste nationaal Albi in 2006. De kolonie Baert-Simoens wordt buiten het eigen oude Baert-ras en de inbreng van de Simoens duiven, aangedreven door drie rassen : Georges Bolle (Kortemark), Lucien Pauwels (Loppem) en Benoit Vandendriesche (Deerlijk). Benoit speelt voornamelijk de internationale wedstrijden met zijn oude duiven. Tegenwoordig ruilen ze vaak onderling met Lucien Pauwels en Reno Seys Oostende. om dat ze alle drie zowat dezelfde stam hebben Een veertig tal weduwnaars moeten voor de resultaten zorgen, de jonge duiven worden niet verder gespeeld dan 3a 400 km. Nooit afjakkeren, en verder is hun hele spel voorzien voor de Nationale vluchten. Met hun favoriete vluchten van 700km en meer, daar hebben zijn ook vaak de mooiste resultaten behaald. Nee opscheppers zijn de mannen zeker niet, handels mensen ook niet en ze genieten ervan om de elite hun hakken te laten zien. Wie zou dat niet ....?


Het kweekhok telt twaalf kweekkoppels. Deze zitten allemaal apart in boxen. Voor hun een garantie dat ze er zeker van zijn dat de jongen ook echt uit dat koppel komen. Freddy & Gerard koppelen veel om. Zoals reeds aangehaald zitten daar o.a.5 zoons van “De Kolonel” van Georges Bolle en 6 duivinnen van Lucien Pauwels. Enkel de kwekers worden samen gezet om verschillende rondes jonge duiven te kweken.

De Hokken Zijn een waar genot om te zien. Het vlieghok van de weduwnaars is meer een open ren. Met aan de achterzijde van de ren een nachthok met broedbakken. Hier zitten de duiven de hele dag buiten in de openlucht Ertegenover staan een paar hokken volgens de bekende traditie, Met enkele afdelingen per hok waar plaats is voor 12 koppels zitten er maar vier koppels op elke afdeling. Dus geen overbevolking en veel ruimte. Tijdens het seizoen kan er af en toe eens een ander broedbak opengezet worden om de duiven wat feller te maken. Maar meestal gaan de duiven zonder een duivin of schotel gezien te hebben de mand in want rust is een heilig streven van de mannen. Wat er wel gebeurt is het druppelen van de ogen zowel voor als na de vluchtEre lijst1ste Narbonne jaarlingen 2012
1ste Narbonne oude 2013
1ste Narbonne jaarlingen 2013
1ste Bourges jaarlingen 2014
1ste Narbonne jaarlingen 2015
1ste Narbonne jaarlingen 2016
1ste Libourne jaarlingen 2016
1ste Tours oude 2016
1ste Tours jaarlingen 2017
1ste Cahors oude 2017
1ste Bourges jaarlingen 2018
1ste Montelimar jaarlingen 2018
1ste Limoges jaarlingen 2018
1ste Libourne jaarlingen 2018 Enkele prov. en Nationale uitslagen 2018

Tours 13/05 Jaarlingen 6-8-41-44 189 Duiven Oude 9-12-18-33 230 Duiven

Chateauroux 20/05 Jaarlingen 5-18-24-37-47-54 234 Duiven

Bourges 27/05 Oude 17-27 445 Duiven Jaarlingen 1-2-81 366 Duiven Prov Oude 299-1255 5445 Duiven Prov Jaarlingen 39-40 4261 Duiven Nat Oude 537 20210 Duiven Nat Jaarlingen 80-81 19063 Duiven

Chateauroux 09/06 Oude 21-54-59-75-84-90-91 389 Duiven Jaarlingen 59-74-79 445 Duiven

Pau 22/06 Reg. 19-45-52-71 235 Duiven Prov 79-91-114-153 1823 Duiven Nat 229-272-328-423 3804 Duiven

Brive 23/06 Oude 6-14-29-36-73 319 Duiven Jaarlingen 22-36-52 189 Duiven Prov Oude 65-115-255-309 2409 Duiven Prov Jaarlingen 157-250 1241 Duiven
Nat Oude 114-192-457-565-1010-1314 8865 Duiven Nat Jaarlingen 312-520 4187 Duiven

Gueret 30/06 Jaarlingen 29-32 246 Duiven Prov Jaarlingen 121-130 2249 Duiven Nat Jaarlingen 246-280 8439 Duiven

Agen 29/06 Oude 17-40-53-65 231 Duiven Jaarlingen 12-15-17-30-36-41 158 Duiven Prov Oude 67-153-207-273-297 998 Duiven Prov Jaarlingen 44-56-64-114-154-173 884 Duiven Nat Oude 211-522-739-1001-1024 4477 Duiven Nat Jaarlingen 182-224-267-520-661-730 4078 Duiven

Montelimar 30/06 Jaarlingen 1-4 41 Duiven Prov 2-9 101 Duiven Nat 62-155 2034 Duiven

Limoges 7/7 Oude 26-68-78 264 Duiven Jaarlingen 1-2 261 Duiven Prov Oude 192-474-523 2032 Duiven Prov Jaarlingen 1-6 1457 Duiven Nat Oude 383-1200-1438 7629 Duiven Nat Jaarlingen 1-9 7230 Duiven

Barcelona 6/7 Reg 7-11-16-19-22-36-62-63 238 Duiven Prov 76-103-157-167-172-317-417-443 1500 Duiven Nat 263-395-629-657-698-1402-1897-2035 7429 Duiven

St. Vincent 13/7 Reg 16-38-39-64 198 Duiven Prov 59-136-137-260 888 Duiven Nat 112-292-293-659 2777 Duiven

Jarnac 15/07 Oude 6-8-36 294 Duiven Jaarlingen 59-61 275 Duiven Prov Oude 40-60-156 1276 Duiven Prov Jaarlingen 231-232 1169 Duiven Nat Oude 64-94-227-361 5371 Duiven Nat Jaarlingen 375-381 4940 Duiven

Libourne 21/07 Oude 12-27-28-37-42-44 136 Duiven Jaarlingen 1-13 97 Duiven Prov Oude 51-114-115-162-181-213 730 Duiven Prov Jaarlingen 5-75 630 Duiven Nat Oude 234-414-415-555-614-711 3176 Duiven Nat Jaarlingen 19-262 2893 Duiven
Narbonne 21/7 Oude 17-25 157 Duiven Jaarlingen 17-35 172 Duiven Prov Oude 103-134 656 Duiven Prov Jaarlingen 62-115 684 Duiven Nat Oude 461-639 3506 Duiven Nat Jaarlingen 228-482 3017 Duiven


Tulle 28/7 Oude 10-33-47 161 Duiven Prov 34-124-167 712 Duiven Nat 59-333-494 4172 Duiven

Perpignan 3/08 Reg 19-45-52-71 235 Duiven Prov 90-120-194-219 804 Duiven


© Hans Schuttelaar

zaterdag 08 december 2018

Verslag afstemmingsoverleg 21 november en toelichting stemgedrag op 1 december.

Beste liefhebbers,

Woensdag, 21 november, heeft het bestuur deelgenomen aan het afstemmingsoverleg tussen de secties, afdelingen en het NPO bestuur aangaande het nationaal vliegprogramma.

Voorafgaand aan dit overleg is er een bijeenkomst geweest tussen de secties en de afdelingen, zonder het NPO bestuur. Dit overleg was een initiatief van afdeling 5 en de sectie vitesse/midfond. De reden voor dit overleg was om nader kennis te maken en om de kou uit de lucht te halen die er duidelijk was tussen de secties en de afdelingen. Het is een constructief gesprek geweest waarbij alle partijen hun zegje hebben kunnen doen. Belangrijkste punt van kritiek vanuit de afdelingen naar de secties ging over het feit dat de secties geen toenadering hebben gezocht tot de afdelingen. De afdelingen zijn van mening dat er veel problemen voorkomen hadden kunnen worden als dit wel was gedaan. Uiteraard zijn de secties van mening dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Ook is er door de afdelingen nogmaals aangegeven dat we eventuele discussie punten niet via de social media moeten uitvechten en dat het onaanvaardbaar is dat afdelingsbestuurders daar zwart worden gemaakt. Hier waren de secties het unaniem over eens.

Ook zijn de secties en de afdelingen het eens dat de hele communicatie rondom GPS2021 niet bepaald de schoonheidsprijs verdient, dit had breder en duidelijker uitgedragen moeten worden. Maar wat vooral niet duidelijk is op dit moment, waar willen we met GPS2021 nu precies naar toe en op welke manier? Gezamenlijk hebben de afdelingen en de secties het NPO bestuur gevraagd om op korte termijn met een stappenplan te komen, zodat duidelijk is waaraan we met z`n allen aan het werk zijn. Wij hopen hier uiterlijk begin januari 2019 meer over te horen.

Hierna zijn we aan de slag gegaan met het vliegprogramma, de meeste knelpunten zijn eruit gehaald omdat iedereen bereid was water bij de wijn te doen.

Over dit vliegprogramma is vandaag , 1 december, gestemd en zoals u heeft kunnen zien heeft afdeling 5 tegen gestemd. Wij horen u denken, hoe kan dit nu als je zelf mee hebt geholpen aan het tot stand komen van dit programma. Wij zullen u dit proberen uit leggen.

Primair zijn we niet tegen het nationaal programma als zodanig, onze concours commissie is inmiddels bezig met de invulling hiervan. Waar we wel tegen zijn is de wijze waarop er gewerkt wordt in het traject GPS2021. Dit werd nog eens versterkt door een stuk in het Spoor van 23 november, waar op de pagina`s 45 en 48 wordt gesproken over de 10 V`s waarop GPS2021 gestoeld is. We hebben daarbij vooral problemen met de V`s 4,5 en 6

V4 Vliegprogramma`s en kampioenschappen

“Vliegprogramma en kampioenschappen worden door de secties voorgesteld. Elke sectie stelt het voor hen ideale vliegprogramma voor. Kampioenschappen kunnen per sectie verschillend zijn, maar voldoen altijd aan de minimum eisen als aangenomen in de NPO ledenraad.”

Het bestuur is van mening dat dit in strijd is met het huidige wedvluchtreglement.

V5 het vervoer

Vervoer is dan niet meer leidend maar uitvoerend, De sectie stelt het ideale vluchtprogramma voor en het vervoer wordt daarop aangepast. De afdelingen berekenen de kostprijs om te vervoeren naar de losplaatsen en bieden data aan de secties aan.

Het bestuur ziet hier grote bezwaren in. Ten eerste willen we er nog maar eens op wijzen dat het vervoer eigendom is van de rechtspersoon afdeling 5. En je wilt toch graag zelf bepalen wat er met je eigendom gebeurt. Daarnaast zien wij nog te veel onduidelijkheden, hoe kunnen we transportkosten berekenen als we niet eens weten waar we heen moeten of waar we duiven op moeten halen in Nederland. Het risico van vluchten die niet rendabel zijn ligt dan wel bij de afdelingen, want de secties zijn geen rechtspersoon. De vraag is zelfs of vrachtprijzen niet landelijk gelijk getrokken gaan worden, gezien de verschillen die er bestaan binnen het vervoer in de afdelingen onderling lijkt dit voor het bestuur geen haalbare kaart.

V6 Veiligstellen van afdelingsvermogens

Veiligstellen van afdelingsvermogens en dus vermogen van de leden: het vermogen wordt geoormerkt en veiliggesteld.

Het bestuur vraagt zich af wat de achterliggende reden van deze V is. Op papier kun je van alles veilig stellen, echter wie draait er op voor een eventueel verlies? Rechtspersoon Afdeling 5 dus..

Wij kunnen niet voldoende benadrukken dat wij eerst duidelijkheid willen over deze zaken voordat we voor een nationaal vluchtprogramma stemmen wat niet volgens de regels tot stand komt. Stem je nu voor dan ben je het in feite eens met deze manier van werken en stellen de statuten die de autonomie van de afdelingen waarborgen ook weinig of niets meer voor. Om die reden heeft uw bestuur besloten tegen te stemmen om niet in een later stadium in de problemen te komen.

We willen ook benadrukken dat het bestuur ook niet anti- GPS2021 is, echter we zijn wel tegen de manier waarop er uitvoering aan wordt gegeven.

We hopen binnen een paar weken het vliegprogramma klaar te hebben, deze wordt dan ter goedkeuring aan de ALV voorgelegd.

Het bestuur.

vrijdag 07 december 2018

HEEMSKERK - Natuurvorsers maken een sprongetje van geluk, maar voor duivenmelkers is het opduiken van de zeldzame steenmarter een regelrechte nachtmerrie. Heemskerker Jos Nijman wil na een reeks incidenten zijn omgeving waarschuwen. "Alle mensen in de IJmond en langs de kust met vogeltjes of dieren in de tuin; denk erom en sluit ze goed op."

Want de steenmarter stroopt al wekenlang meedogenloos door Heemskerk. Eerst doodde het beschermde roofdier in oktober tachtig duiven bij duivenmelker Philemon van Goethem. Voorts doodde hij in dezelfde straat, op de Kruipwilg, ook op twee plekken kippen. Een paar blokken verderop heeft de marter nu ook toegeslagen bij duivenmelker Ton Mooij. "Ik werd wakker van gestommel", vertelt Mooij NH Nieuws, die nadat hij was gaan kijken plotseling in zijn pyjama oog in oog met de steenmarter stond. "Je schrikt je rot. Maar als ik niet was wakker geworden dan had hij alle duiven gedood. Nu heb ik nog geluk met 'slechts' vijf dode duiven", aldus Mooij.

Lees ook: Duivenmelker heeft geen duif meer over na aanslag steenmarter

Nijman is, zachtjes uitgedrukt, geen fan van het dier. Hij adviseert iedereen met dieren het hok zo goed als mogelijk af te sluiten. Meer dan twee centimeter ruimte zou al genoeg kunnen zijn binnen te dringen, weet hij. "Komt 'ie toch binnen; dan is alles dood. Want hij doodt echt alles wat in het hok zit."

Bijzonder
PWN bracht deze week bewegende beelden naar buiten van een steenmarter in Egmond. Voor het eerst is het dier gespot in het Noordhollands Duinreservaat. "Ik snap dat ze voor duivenmelkers heel irriant kunnen zijn", vertelt boswachter Veronique van Meurs. "Maar wij vinden dit heel bijzonder, want eigenlijk kwamen ze alleen nog voor in Brabant of in het oosten. Ik wil iedereen die hem spot oproepen om het te melden."

Een melding van een steen- of boommarter kan worden gedaan via e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron NH Nieuws

donderdag 06 december 2018

Beste sportvrienden,

Bijgaand de vijfde uitslag van de Golden Regio 4 Race 2018 vluchten.

De uitslag van de vlucht vanuit Melun op 15 september 2018.

  
Met sportgroeten,

De commissie

 

1e prijswinnaars Schenk-van Vugt &
Schenk-van Vugt 2018
Joh. Ackermans
Joh. Ackermans 

Uitslag Melun 15 september 2018
GR4R 2018 Uitslag Melun 15-09-2018

 

donderdag 06 december 2018

Ik ben dus aan het koppelen . Een heel karwei waar ik al een week aan bezig ben .
Ik heb nogal veel duiven en uiteraard ook veel kweekkoppels . Hoe komt dat ?
Omdat ik bezeten ben van inteelt . Van het gegeven dat je op die manier capaciteiten kunt vast leggen voor de toekomst . Experimenteren ....
In volle zomer kweek ik dus nieuwe kweekduiven , meestal in inteelt gefokt .
Zo heb ik van mijn  10 jarige ROCCO nog 10 jongen gekweekt in 2017 waaronder enkele met zijn eigen dochter . Dit jaar heeft hij mij er maar 4 meer gegeven en dus gaat het zienderogen achteruit .
Die afstammelingen krijgen nu de kans om mijn ras in stand te houden . Te verbeteren !!
Die duiven zitten verspreid over heel mijn accommodatie , in hoeken en kanten zeg maar !
Ik heb natuurlijk wel enkele boxen en nog twee kweekhokken . Daar naast heb ik ook nog wat kleinere hokjes die in de zomer dienen om duiven die , tijdelijk of definitief , uit het spel genomen te worden in onder te brengen . Ook die worden ingenomen door , meestal voorname , koppels . Ze hebben er ruimte zat onder hun tweetjes , ze kunnen ook  al eens de vleugels uitslaan en dat is goed voor de conditie !

 
 

Daaruit volgt dat ik veel werk heb om de bewoners van die hotelletjes van al het nodige te voorzien .
Ik word ook een dagje ouder en dat weg en weer springen van t een naar t ander is verleden tijd en dus probeer ik het wat te spreiden .
Koppels die in boxen onder gebracht zijn zorgen voor weinig problemen maar ik zorg er wel voor dat er geen vechtpartijen gebeuren . Koppels die er te lang over doen om te paren worden onmiddellijk uit elkaar gehaald . Het moet klikken !
Als dat O.K. is kan ik mij bezig houden met de eigenlijke kweekhokken . Ze zitten opgesloten in de nestbakken . Op het hok staat er een volle  eten-bak met kweekmengeling . Het licht blijft 24 uur branden voor enkele dagen en de koppels mogen om beurten een uur vrij op het hok om te eten en te drinken . Vervolgens krijgen  twee koppels twee uur de vrijheid en zo verder .
Na enkele dagen stel ik de timer in op 5 uur ‘s morgens en het licht blijft aan tot 14 uur in de namiddag .
Er is hier dus totaal geen sprake van enige voorbereiding , ook niet op medisch vlak . Kuren voor kweekduiven zijn al lang af geschaft !!
Het is wetenschappelijk bewezen dat de eigenlijke bevruchting pas plaats heeft rond 4 a 6 dagen na de koppeling .
Tegen dan zorg ik er wel voor dat ze in topconditie verkeren en haal ik alles uit de kast . Ik geef ze veel  licht en bijproducten allerhande zoals levertraan , naturaline , jodaline , vitamineral enzovoort .
Ik zorg er voor dat alles in de eitjes aanwezig is om van het embryo een kampioen te maken .
Eenmaal de eitjes er zijn neem ik wat gas terug en worden ze opnieuw wat kariger verzorgd om er dan weer tegenaan te gaan als er jongen in de nesten liggen .
Door de spreiding in het koppelen is er ook een spreiding in het ringen en het spenen . En dat vind ik belangrijk . Op die manier kan ik mij op een aangename manier bezig houden zonder stress. Zoals ik al zei ...ik word een dagje ouder en bovendien haat ik de winter en de kou en ik  ga niet langer buiten dan nodig  is .
Wat dit jaar ook mee speelt is de miserie met jicht . De symptomen komen vooral tot uiting in mijn rechter grote teen . En dat is niet om te lachen . Bij ons in Vlaanderen noemen wij dat de “ kozientjes “ en dat is de tol die je moet betalen voor een Bourgondische levensstijl ....
En daar kan ik van meespreken . Ik heb het gehad . Ik heb genoten met volle teugen maar nu moet ik de prijs betalen , in binden ,  want met twee gezonde benen is het al moeilijk genoeg .
Als een kreupele mijn duiven verzorgen is heel pijnlijk en dubbel werk . Dus ...voor mij vanaf nu een flinke portie “ zuiveringsmengeling “ .....
Maar goed ! We roeien verder met de riemen die we hebben .

Ik heb goed nagedacht over bepaalde koppelingen en de richting die ik wil volgen .
De basis-koppelingen met mijn topkwekers zijn van die aard dat de jongen er uit kunnen dienen om verder mee te kweken ongeacht of ze nu prijs vliegen of niet !
Dat kan grootspraak lijken maar dat is het allerminst . Ik geef een voorbeeld .
Het koppel WINNY x ZUS ROBBE .
Winny is een topduif . Hijzelf , zijn kinderen en zijn kleinkinderen geven eerste prijsvliegers op snelheid . Hij is een sneeuwwitte duiver en ik heb er een hele tijd naar gestreefd om witte jongen uit hem te kweken . Maar Winny is nu 9 jaar en ik wil nog wel eens iets uit hem waarmee ik kan terug-paren naar de stam .
Het zijn zeer regelmatige duiven waarmee je kampioen kunt worden !!!
Hij kreeg nu een blauwe duivin als partner . ZUS ROBBE .
Robbe huist op de hokken van Deschacht –Denduyver waar hij in zijn carrière 11 eerste bijeen vloog .

 
 
 
 

ZUS ROBBE gaf mij al een aantal eerste prijsvliegers en gaf mij ook al een kleinkind met een eerste prijs . Ze durven rats aan de kop vliegen om de week daar op grandioos te missen .
Uitzondering gemaakt voor de “ 13 “ , een duivin die toch 15 prijzen vloog als jonge duif met 6 per tiental .
Haar broer , de 312 , presteerde het om de eerste prijs te winnen op Arras op 19 juni 2016 aan een snelheid van 1490 meter per minuut . Er waren die dag geen 3 duiven in gans de provincie die sneller vlogen dan hem !! De week er op miste hij !!!
Zijn broer gaf mij dit jaar een jonge duivin die laat op geleerd werd met het oog op de nationaals voor jonge duiven .
Zij toonde zich al op Clermont met 151° op 1162 duiven wat toch bijna per 10-tal is .
Op 18 augustus vloog ze 10° uit Chateauroux tegen 196 jonge duiven en op 1 september vloog ze zonder pluimen 20° uit Argenton tegen 101 jongen in de club en mooi per 4-tal provinciaal .

En nu kom ik naadloos aan bij hetgeen ik alleszins wil vertellen . Die duiven zijn van de mooiste die ik heb . Prachtige blauwe , ferm uit de kluiten gewassen duiven  en boterzacht van pluim .
Ik heb wat duiven van de hand gedaan om uit  de kosten te komen  en als ik “ ze “ laat kiezen grijpen ze er eerst naar . Eerlijk als ik ben vertel ik dan het verhaal en toch nemen ze die duiven mee .
Ze verdenken mij er waarschijnlijk van dat ik ze wil houden .....
” Ze “ lieten onder andere de 412 zitten , een lelijke geschelpte ( kras ) duivin met een schoon palmares . Ik heb ze tenslotte mee gegeven aan een koerier voor een Hollander die mij WEL vertrouwde . HIJ GAAT ER GOED MEE ZIJN !!!
Haar broer , de 413 , won , NIET VERDUISTERD , 8 op 9 met 3 per 10-tal en 3 per 5-tal .
Hij is nu gekoppeld aan zijn nicht, de 935/18 , die “ ze “ nota bene ook lieten zitten . Het is nochtans een beauty !
TOKIO met zijn eerste prijs uit Limoges en 75° Nationaal  , de vader van de 412 & 413 , is van het beste uit mijn kolonie . De Zus van Tokio  is moeder van mijn 2 beste jonge duiven 2018 die samen 24 prijzen wonnen met 18 per 10-tal .

Zij komen allemaal uit de HUMBEEK-GROEP .
Moet er nog zand zijn ?
De 935 /18 komt dus uit ZUS TOKIO maar haar vader is ook belangrijk want dat is de 206 van 2008 .
De 206 is toch naast de “ 19 “ en ROCCO een van mijn absolute stamduiven !

 
 

Eigenlijk ben ik blij dat “ ze “ uiteindelijk  de 935 lieten zitten .
Na dit verhaal kom ik terug op het koppel WINNY x ZUS ROBBE .
Winny geeft mij REGELMATIGE eerste prijsvliegers . ZUS ROBBE geeft mij ONREGELMATIGE eerste prijs prijsvliegers .

Als jullie de bedoeling niet snappen dan heb ik mij hier voor niets uit de naad zitten schrijven !
Ik hoop alleen maar dat de eitjes bevrucht gaan zijn want ze zijn tenslotte bijna  10 en 9 jaar oud .
Maar als ik er jongen uit haal twijfel ik er niet aan dat het hele mooie zullen zijn en ....nee! Ze gaan niet te koop zijn !
Tot genoegen

Roger Casier 

woensdag 05 december 2018
Jos en Jacqueline Martens
winnen glansrijk de West-Europese Super Marathon.
 
Zo‘n 403 liefhebbers uit West-Europa schreven zich vooraf in voor de competitie West-Europese Super Marathon 2018 van de ZLU. De wedstrijd is internationaal maar de grote meerderheid van de deelnemers komt uit ons eigen kikkerlandje. Drie inschrijvingen kwamen uit Frankrijk, 12 uit Duitsland en 44 uit België en al we dat optellen en aftrekken van 403 dan komen we op 344 Nederlandse hokken die geprobeerd hebben voor WESM 2018 zo goed mogelijk te scoren. De ‘strijd‘ ging over de vluchten Pau, Barcelona, St. Vincent en Perpignan en per vlucht telt de beste score van de 1e of 2e duif van de inkorflijst oftewel de 1e- of 2e-getekende.De prijzen die op de internationale uitslag gehaald worden tellen en niet die van de nationale uitslag maar dat is logisch. Zo‘n 39 liefhebbers gelukte het om vier keer een score te behalen en dat zijn er niet veel. En het betreft drie Belgische en 36 Nederlandse liefhebbers. Omdat de uitslag niet automatisch uit de vier internationale uitslagen kan worden berekend moet iedereen zelf zijn eigen resultaten insturen. En een liefhebber die op voorhand begreep hele ogen te gaan gooien moet Jos Martens uit het Limburgse Stein zijn geweest want hij had op de vier vluchten vier keer zijn 1e-getekende heel vroeg. Op Perpignan won hij zelfs de 1e prijs internationaal en heeft hij dus 1000 punten te pakken. En het was zijn ‘Helios‘ die de 1e internationaal vloog na al eerder de 38e nat. Pau en de 21e nat. St. Vincent te hebben gewonnen. Een prijzenreeks waarvan men slechts kan dromen. En dat telkens als 1e-getekende. Hiermee is ‘Helios‘ ook 1e asduif ZLU 2018 geworden en dat met een fikse voorsprong op toppers van combinatie Gebraad-de Wilde uit Sint Maartensdijk en Ronald Geerdink uit Hoogerheide en hun duiven vlogen ook de reeks van Pau, St. Vincent en Perpignan. De vierde tellende vlucht is Barcelona en daarop scoorde Jos Martens ook geweldig met prijs 18 tegen 3912 duiven met zijn eerste getekende en wel ‘Black Night‘ van 2013. Maar zoals gezegd tellen de internationale prijzen en dan wordt de 38e nat. Pau (3551 d.) prijs 274 internationaal tegen 11.714 duiven en de 21e nat. St. Vincent (2570 d.) prijs 405 tegen 9.544 duiven. Op deze twee vluchten scoorde Frankrijk enorm veel vroege prijzen en op Pau had Frankrijk 186 duiven voor de eerste vroege duif van Jos Martens en op St. Vincent zelfs 298 duiven voor de eerste vroeg duif van Jos. En dat terwijl Frankrijk niet veel meer duiven in de strijd had staan. Op Pau 3830 tegen 3551 duiven en op St. Vincent 3076 tegen 2570 duiven. Jos Martens begreep dat eventueel uit de Franse hoek nog geduchte concurrentie voor de WESM kon komen maar met slechts drie deelnemers uit het land van Marianne kon die nooit heel groot zijn. Jos had ook gezien dat zijn geweldenaar ‘Helios‘‘ met zijn drie prijzen internationaal werd overvleugeld door zes Franse duiven waaronder twee inschrijvers voor WESM die echter op Pau die duiven niet als getekenden pakten. Op Barcelona was de 18e nationaal voor de ‘Black Night‘ ook internationaal een pure kopprijs met prijs 51 tegen 15.700 duiven en zelfs iets beter! En met het winnen van de West-Europese Super- Marathon komt Jos Martens in een illuster rijtje van winnaars te staan. Vanaf 1983 wordt dit kampioenschap vervlogen en de tellende vluchten zijn niet altijd hetzelfde geweest. Zo telden ooit Pau, Barcelona, Marseille en Perpignan en later werd daar de vlucht Dax (nu St. Vincent) aan toegevoegd. En Marseille is dus weer later komen te vervallen zoals nu nog is. Wie zijn de voorgangers van Jos Martens geweest? Hier volgen de winnaars van de WESM vanaf het begin:Jos Martens voor de drie foto‘s van zijn internationale winnaars.
 
Alleen in 2003 is er geen WESM-competitie geweest vanwege de toen heersende vogelgriep en het deels of niet vervliegen van bepaalde internationale vluchten. Jos Martens is dus de 35ste winnaar van de WESM vanaf 1983. En met het winnen van internationaal Perpignan in 2018 staat voor hem de teller wat betreft internationaal zeges op drie! En dat is waarlijk ongehoord sterk en dat is nog nooit door een Nederlandse liefhebber gepresteerd! In 2010 wonnen Jos en zijn vrouw Jacqueline namelijk internationaal Tarbes en in 2015 internationaal Marseille. En dat binnen negen seizoenen fondpspel! En op de nodige andere vlakken heeft hij indrukwekkende scores over de jaren neergezet. In de competitie van WHZB-TBOTB heeft hij al vier jaar een duif in de top-5 gehad bij de beste ZLU-duiven met twee prijzen. In 2010 werd de ‘Bordeaux‘ 3e asduif ZLU. In 2015 werd ‘André‘ twee beste asduif ZLU in deze competitie en een jaar later en wel in 2016 werd ‘Attila‘ 2e beste asduif ZLU. En afgelopen seizoen is ‘Helios‘ 4e beste asduif ZLU in WHZB-TBOTB geworden. Vier keer zo‘n topduif in 9 jaar is me even wat! Naast vroege prijzen scoort Jos Martens ook vaak hoge prijspercentages en dat over een periode van vele jaren al. Zowel op de ochtendlossingen als ook de middaglossingen alhoewel hij de laatste discipline de laatste jaren steeds minder is gaan spelen. Zo waren er seizoen dat hij zowel in de Nationale Fondspiegel en de ZLU-fondspiegel van de voormalige Fondkrant heel hoog eindigde. Om Jos nader te leren kennen hebben we hem een aantal vragen gesteld:


Deze NL04-1249458 ‘der Sjef‘
is de stamdoffer van de fondkolonie van Jos Martens.

De kinderen van ‘der Sjef‘ van 2004 en zijn duivin ‘441‘ van ook 2004 spelen wel een heel belangrijke rol in jouw stam. In 2010 won een zoon van 2008 van dit koppel internationaal Tarbes. Een dochter van dit koppel van 2005 is de moeder van de ‘André‘ van 2013 die in 2015 internationaal Marseille won. Een andere dochter van dit koppel en wel ‘Sacha‘ van 2007 is weer de moeder van ‘Dolly‘ die de moeder is van Helios die in 2018 internationaal Perpignan wist te winnen. En bovendien is ‘der Sjef‘ langs vaderskant ook nog de opa van ‘Helios‘ daar zijn vader de goede vlieger Hyperion (van 2013) hem als vader heeft. Heb je al bewust van ‘der Sjef‘ in 2005 gekweekt toen hij zelf pas jaarling was en nog niets gepresteerd had? Welke jaren stonden ‘der Sjef‘ en zijn duivin op elkaar na 2005? Heb je meer goede vliegers (dus doffers) uit hem gekweekt die een volle broer van de 1e internationaal Tarbes zijn? Van welke jaren?

Dat is in 2005 niet doelbewust gebeurd maar ‘der Sjef‘ komt uit het ‘Kweekmoedertje‘ van de gebr. Kuypers en haar vader was ‘de Nachtvlieger‘ die in Neer een topper was. Je probeert de basislijnen via kinderen en kleinkinderen vast te leggen. En ‘der Sjef‘ startte als jaarling zelf geweldig met de 14e Bergerac (3462d.) en de 39e Cahors (2863 d.). In 2007 vloog hij nog drie prijzen op Limoges, Cahors en Barcelona. Ik kweekte uit hem verschillende goede doffers zoals de ‘Bram‘, de vader van ‘Helios‘ en de nestbroer van de ‘Tarbes‘ die in mijn ogen nog een betere duif als zijn broer was.


De NL12-1936249 ‘Bellissimo‘ vloog in 2016 de 5e nationaal Perpignan.


Alle jonge doffers die je voor jezelf kweekt kun je toch niet allemaal als jaarling een plaatsje op het vlieghok geven? Hoe selecteer je jonge doffers? Vallen er in de hand en qua gedragingen af? En hoe selecteer je je duivinnen want die kan je niet op vliegprestaties beoordelen? Je vertelde ooit dat ‘der Sjef‘ die naar je vader is vernoemd precies de duif is zoals je vader die graag zag en hoe ziet zo‘n duif eruit?

Bijna alle jonge doffers krijgen de kans zich te bewijzen. Of je moet iets in de handen krijgen waarvan je zegt daar kan ik niet verder mee. Het moeten fatsoenlijk gemaakte duiven zijn en als ze telkens veel te laat als jonge duif afkomen dan mogen ze ook niet blijven. Mijn vader zag ook graag ranke en atletisch gebouwde duiven. Met ogen die rijkgekleurd en goed gepigmenteerd zijn. En de vleugel moet ook goed ventilerend zijn.

Worden bijgehaalde duiven puur voor de kweek behouden? En ook de producten uit samenkweek zoals met de duiven van Theo Daalmans? En wanneer moet een duif op het kweekhok plaats maken voor anderen. Hoeveel kweekkoppels heb je trouwens en is dat aantal in de loop der jaren gegroeid?

Duiven krijgen de kans zich te ontwikkelen en moeten passen bij de eigen fondduiven die ik al heb en die zich al bewezen hebben. Een bijgehaalde duif die men geweldig aanstaat gaat gelijk naar het kweekhok en anderen moeten zich eerst bewijzen op de vluchten. Als er na drie jaar geen goed nageslacht is dan moet een kweekduif weg. Ik heb zo‘n twaalf kweekkoppels.


Deze klepper en wel de ‘André‘ vloog de 1e internationaal Marseille in 2015.

Worden alle doffers als jaarling al gespeeld op de grote fond? En met hoeveel jarige weduwnaars begon je in 2018 en welke vluchten zijn ze gespeeld? En moeten ze als jaarling presteren om te mogen blijven? Hoe hoog ligt de lat?

Ja, alles moet mee. De jaarlingen speel ik op Agen van de ZLU en op de kortere morgenlossingen van de afdeling. Doffers die zich op Agen bewijzen hoeven niet meer mee en de anderen krijgen bijvoorbeeld op Narbonne nog een nieuwe kans. Jongen uit toppers waarin ik het echt zie zitten gaan ook wel eens gelijk naar het kweekhok.


Deze ‘Bordeaux‘ werd in 2010 3e beste asduif ZLU bij WHZB-TBOTB.


Is het zo dat je jarige doffers in 2018 minder goed presteerden dan veel voorgaande jaren? De ‘533‘ pakte je drie keer en de ‘550‘ en ‘546‘ twee keer. Op Agen jaarlingen begon je gelijk met de 1e- getekende! Een speciale duif?

Ja, dat is wel zo dat de jaarlingen voorgaande jaren beter presteerden. Van de jaarlingen weet ik niet gelijk uit mijn hoofd waaruit ze stammen en met totaal zo‘n 80 weduwnaars is dat ook vrij moeilijk. Die van Agen toonde zich vooraf heel goed en was duidelijk in vorm zodat ik hem als1e-getekende korfde.

 

Naast ‘Helios‘ pakte je nog twee weduwnaars drie keer op de reeks Pau, St. Vincent en Perpignan. Wat kan je over hen vertellen? Afkomst?

De ‘308‘ van 2016 komt uit een zoon van de ‘209‘ van 2010 die zelf asduif op Bordeaux/Agen is geweest en deze zoon stond me geweldig aan en werd gelijk op het kweekhok gezet. De ‘315‘ van 2016 komt uit een zoon van de ‘Bandiet‘ van plaats- en clubgenoot Lei Martens maal een kleindochter van de ‘Tarbes‘.

Terwijl je zo geweldig in de roos schot voor de WESM was begon je op de eerste vlucht voor de Nationale Marathon en wel Agen oud met een misser. Je zult niet twee ‘koekebakkers‘ als de twee getekenden op die vlucht gekorfd hebben. Je had er op Agen toch 4 van de 8 inde prijzen en was je daar tevreden mee?

Ja, dat waren twee goede vliegers en wel de ‘Atlas‘ en de ‘Comte de Bergerac‘ en de laatste is zelfs achtergebleven. De ‘Atlas‘ was daarna van Narbonne in Limburg weer op tijd. Als je met 50 procent prijs niet tevreden bent dan zal je nog vaak op je snufferd moeten vallen!

Limburg had op nationaal Narbonne weinig prijzen omdat men ongunstig zat? In Limburg had jezelf 4 van de 6 in de prijzen en je begon met een prijs bijna 1 op 10 maar dat was nationaal te laat.

Ja, Limburg haalde nationaal maar een kleine 40 procent van de prijzen waarop ze recht had. De duiven zijn duidelijk langs de kust gegaan en daar zit ook de massa van de gekorfde duiven.

Speel je per vlucht een hele afdeling of een heel hok? Zat de succesvolle duiven op Pau, St. Vincent en Perpignan op één afdeling of hok?. Of zaten ze op verschillende hokken? Waren bepaalde afdelingen of hokken in 2018 beduidend beter in vorm dan anderen?

Ik speel het meest en liefst duiven van een afdeling op dezelfde vlucht. Duiven doen de reeks Pau, St. Vincent en Perpignan, de vluchten Barcelona en Perpignan of Narbonne en de reeks Agen en Marseille.

Met hoeveel overjarige weduwnaars ben je begonnen en hoeveel daarvan vlogen minimaal één keer prijs? Waaruit stamt de ‘525‘ van 2003 die de 18e Barcelona en 114e Perpignan vloog. Wat presteerde hij voorgaande jaren?

Ik ben met 40 overjarige weduwnaars begonnen en zo‘n acht stuks zitten er niet meer. Slechts één duif ben ik op Agen verspeeld. De ‘525‘ is een donkere doffer en heeft de naam ‘Dark Night‘ en ook in 2016 en 2017 won hij al twee echt vroege prijzen op die vluchten. (noot schrijver: via de stamboom kan men zien dat de moeder van de ‘525‘ uit twee rechtstreekste Kuypersduiven van 1999 is gekweekt en dat zijn vader drie rechtstreekse Kuypersduiven van 1999 als grootouders heeft en eentje daarvan is dezelfde als langs moederskant.

Wanneer worden de vliegers gekoppeld en brengen ze jongen groot? Hoe vaak gaan ze in april en mei op de vitesse en midfond mee? En worden ze tussen grote-fondvluchten nog gelapt of meegegeven?

Half maart wordt alles gekoppeld en de jaarlingen mogen de eieren van de kwekers grootbrengen. Alle koppels brengen twee jongen groot en als de jongen 17 dagen zijn dan gaat er één jong met de duivin er vanaf. Voor de eerste grote fondvlucht moeten ze 1000 km gevlogen hebben. Op de trainingsvluchten geeft ik niet alle doffers tegelijk mee omdat me dat te zwaar en teveel werk. En ik moet met mijn minder goede longen daar wel op letten. Op de tussenvluchten van de afdeling kan ik de ploeg goed splitsen. Op de zaterdag voor een grote-fondvlucht worden de duiven die dan gekorfd gaan worden gelapt vanuit Namen of Charleroi voor de westlijn en vanuit de richting Luxemburg voor de oostlijn.

Waren de gedragingen en de vorm van ‘Helios‘ in 2018 opvallend? Of ging hij gewoon op in de grote groep. Laat je alle weduwnaars tegelijk los of trainen de jaarlingen apart. Hoe vaak per dag mogen ze trainen?

De ‘Helios‘ was top voor Pau en daarom vertrok hij als 1e-getekende. Als jaarling won hij 3 op 3 maar zonder vroege prijzen. Met zijn potentie zat het dus wel goed. Voor Pau pikte ik zes weduwnaars eruit die in mijn ogen het beste in vorm waren en met 5 van de 6 in de prijzen pakte dat goed uit. De weduwnaars trainen tegelijk maar ik laat het ene deel zo‘n 15 minuten eerder los dan de andere. Twee keer per dag mogen ze aan huis trainen.

Begon je het spel op de grote fond met de middaglossingen? En wanneer ben je de morgenlossingen gaan spelen. Kan een goede duif zowel op de middag- als ook op de ochtendlossingen uitblinken? Of zijn dan andere typen?

Toen ik voor de generale titels speelde moest ik ook duiven voor de middaglossingen hebben. De omschakeling vond in 1995 plaats en ik haalde toen duiven bij van plaatsgenoten Thjeu Cox en Hein Janssen. In die jaren speelde ook al een 3e prijs van Bordeaux bij de ZLU met een duif die veel soort van de gebr. Vroomen in zich had. Dezelfde duiven kunnen op beide disciplines uitblinken.

Heb je in 2018 alleen de middaglossing St. Vincent gespeeld? Ik zag dat je op die vlucht 1 van de 8 in de prijzen had. Je had wel je 1e-getekende knap op tijd. Deze duiven daarna nog op andere vluchten gespeeld?

Ja, alleen St. Vincent. Op die vlucht had ik duiven van hetzelfde hok als Pau mee en die waren duidelijk in goede vorm gezien de uitslag. Maar voor Pau had ik de besten in mijn ogen uitgekozen. Een aantal van die St. Vincentduiven vlogen later nog prijs van La Souterraine.

Wat voer je je weduwnaars in het vliegseizoen? In de bak of in een bak op de vloer? En hoeveel? Wat krijgen ze extra? Bijproducten die op het hok staan en extra worden gegeven? Worden ze van half mei tot begin augustus nog gekuurd? Of nagekeken?

Ze krijgen altijd Mariman Super Power. ‘s Morgens worden ze na het trainen gevoerd en krijgen dan een soeplepel in hun potje. Wat overblijft wordt dan geledigd en dan krijgen ze snoepzaad en daarna nog pinda‘s. Laat in de middag worden ze voor hun training gevoerd en krijgen dan weer een soeplepel maar geen snoepzaak en pinda‘s. In de loop van het seizoen begint de training ‘s avonds steeds later om ze in de latere uren te laten vliegen. Als bijproducten hebben ze altijd de beschikking over grit, piksteen en Vitamineral. Voor het seizoen worden ze door Norbert Peeters nagekeken en krijgen ze op de eerste eieren een geelkuur. Voor elke grote-fondvlucht krijgen ze een geelpil opgestoken. En als ik twijfel over hun gezondheid dan raadpleeg ik Norbert Peeters die ik al zolang ken.

Komen de duiven in de winter nog los? Kunnen ze in de winter in een ren buiten komen. Waar baden ze en hoe vaak in het vliegseizoen per week?

Ook in de winter laat ik ze het liefst ze elke dag los. Hoe groter de ploeg in de lucht is hoe kleiner de kans is dat een roofvogel er eentje tussenuit kan pikken, denk ik. De duiven baden in een bak op het grasveld en dat staat in het seizoen op elke dinsdag voor hen klaar. In de hokken zelf geeft dat teveel nattigheid.

Je vrouw Jacqueline is onmisbaar bij de duivensport. Kun je beschrijven wat zijn allemaal doet?

Ze helpt bij het africhten en helpt ook bij het poetsen. Ik het seizoen begin ik om half zes met de verzorging en het uitlaten en later komt Jacqueline mee helpen. Twee maal daags wordt er gepoetst.

Wat is het ‘geheim‘ dat je maar top blijft presteren terwijl de meeste fondspelers na hoogtijjaren tot minder of veel minder gaan presteren? Heb je ‘feeling‘ voor de duivensport ?

Dat zou wel kunnen. Maar als je boven op de berg bent gekomen dan is het natuurlijk de bedoeling daar te blijven maar dat zal niet gemakkelijk zijn. Je hoopt zelfs nog hoger op de berg te komen terwijl afdalingen voor je opdoemen. Echter die afdelingen poog je natuurlijk te voorkomen.

Voor je fondduiven ben je nooit heel ver van huis gegaan. Naast de Kuypersduiven uit Neer ben je toch amper buiten Stein en Elsloo gaan aankloppen? Of haal je tegenwoordig ook versterkingen verder van huis nu je meer en meer een ‘grote meneer‘ bent geworden en veel meer contacten heb gekregen? En wat zijn aanwinsten waarvan je het nodige verwacht of is dat niet te zeggen.

Ik heb dit jaar gekweekt met aanwinsten van Joost de Smeyter uit het Belgische Melden. Afgelopen zomer is er ook van zijn Mechelse herder een jong naar Stein gekomen.

Een liefhebber wenst ook graag succesvol de grote fond gaan spelen en wat raadt jij hem aan om de kans op succes zo groot mogelijk te maken? Uit topduiven jongen kopen? Een hele ronde late jongen of eieren halen uit bewezen vliegers? En welke rol speelt hierbij geld om aan succesvolle kwekers of vliegers te verkrijgen?

Daar kan ik moeilijk een goed antwoord opgeven. Iedereen doet dat naar eigen inzicht en iedereen heeft een andere portemonnee. Maar jongen uit bewezen vliegers is natuurlijk op zich altijd een goede start.

Is veel kweken en spelen altijd een goed advies? En als het niet lukt want is dan de oorzaak? Geen goed hok of niet op de goede plaats? Liefhebber begeleidt ze niet goed? Of de duiven missen kwaliteit?

Elke liefhebber moet allereerst in de eigen binnenzak kijken. Je moet kritisch op jezelf zijn. Doe ik het goed wat betreft trainen en voeren? Is het hok goed? Vroeger als inkorver kreeg ik moddervette duiven in de handen en deze duiven kunnen natuurlijk geen prijsvliegen.

Kijk je zelf naar hoe de jongen groot komen? Mogen ze dunne mest hebben of piepen? Selecteer je ze al als ze 5 0f 10 weken oud zijn? Raak je veel jongen aan huis kwijt en/of zijn dat meestal de ‘domste‘? Of heb je ook al goede vliegers gehad die als jong moesten worden
opgehaald?


Tuurlijk, jongen die niet goed opgroeien gaan gelijk weg. Daarmee kun je niets beginnen. Dit jaar ben ik bijna geen jongen aan huis kwijt geraakt maar in 2016 was dat wel anders. Toen raakten we aan huis op een dag 30 jongen kwijt. En dat is wel schrikken. En naar de oorzaak kan je gissen.

Worden je jonge duiven al gespeeld? En wanneer en tot hoe ver? Kijk je naar hoe de jongen thuiskomen en hoe hun conditie dan is? Of is dat onbelangrijk?

Dit jaar zijn de jongen met de vroege toer meegegaan tot 240 kilometer. En over alle vluchten zijn we zo‘n zes jongen van een ploeg van 75 stuks verspeeld. Ik kijk ernaar hoe ze afkomen en of ze nog fris zijn. Veel te laat komen is vaak ook geen goed teken.

Ik zie dat je de nodige schenkingen doet aan organisaties, samenspel en clubs en dat is enorm te waarderen. Je krijgt door het geweldig presteren natuurlijk veel aanvragen en de ontvangers van de schenkingen mogen blij zijn omdat die vaak bovengemiddeld opbrengen. Is dat allemaal nog te doen?

Je wilt toch clubs en organisaties die het spel mogelijk maken steunen. Maar intussen wordt het wel meer en meer en moeten we keuzes maken. Ik moet zeggen dat de mailbox tegenwoordig aardig vol kan raken met allerlei vragen en verzoeken. Iemand kan tegenwoordig zo maar even uit Noorwegen of Roemenië overkomen.

Wat is het mooiste aan de duivenport? Succes belangrijk? En zijn er schaduwkanten aan succes en bekendheid? Andere negatieve kanten aan de duivensport?

Het is heerlijk om met de duiven bezig te zijn en niets anders aan je hoofd te hebben. Als iets voor negativiteit zorgt dan zou men zeggen dan moet men ermee stoppen. Je moet er tenslotte zelf voor zorgen dat het plezier oplevert. Contacten en vriendschapsbanden zijn belangrijk en die moet je ook zelf leggen en onderhouden.


Ad van Gils


dinsdag 04 december 2018

Zondag 25 november - Het gaat bijzonder -

Terug van een weekend Old Comrades Show, eendaagse beurs aan de andere kant van de plas. Moet zeggen erg druk en als ik hardop denk de toekomst van duivenshows, één dag is toch meer dan genoeg. Komt er in feite op neer dat een beurs 'maar' over een paar uur gaat, dat is de realiteit. Daarna verdwijnt de aandacht en is het alleen nog de uren uitzitten. Klinkt mogelijk niet al te positief en toch zoals het gaat, al jaren. Zaterdagochtend staat iedereen op scherp, net als tijdens het seizoen, zodra de buit verdeeld is verslapt de aandacht. Voor organisatoren uit een ander tijdperk natuurlijk veel minder interessant, je moet immers een hal voor een langere tijd huren om een betere prijs te kunnen onderhandelen, alleen zit je de industrie daarmee wel in de weg, zie hotelkamers, en andere overhead kosten. Zij zijn wel degenen die de rekening betalen, en ervan profiteren. Niet aanwezig zijn is geen optie, no one likes a loser, dus tijd voor nieuwe inzichten. Op het grote eiland zijn ze blijkbaar wel al los van de traditie, en zijn er meerdere eendaagse beurzen op het programma. Doncaster is één hal op het terrein van waar normaal paardenkoersen zijn, dus grote 'stands' en 'terasses' welke dit weekend niet gebruikt worden uiteraard. Verder op het decor een zestal zaalveilingen waar nog flink uit de buidel gebruld wordt. Tenminste bij die door Les georganiseerd worden, by far de beste auctioneer die ik ken of meegemaakt heb. Als er iemand is die ze aan de man krijgt, zijn publiek bespeeld 'boy and girls' dan is hij je man. Bijzondere persoonlijkheid met meerdere fascinerende verhalen. Samen de nacht doorblazen met een hotelbar voor onszelf aan de andere kant van de aardbol was legendarisch, te meer omdat hij uitverkocht was op dag één en ik was f***** in zijn bewoording, hij had gelijk. Bij het ochtendlicht van dag twee gingen bij mij de ogen dicht, was niet zo handig en past wel heel erg in mijn avonturenboek. Teleurstellend? Wen er maar aan. De dagen daarna met mijn Chinese kameraad op pad geweest en ik weet nog steeds niet waar precies, wel mooie avonturen op plaatsen waar ik bijna zekere de eerste witneus was, tenminste zo voelde ik mij wel bekeken. Avonturen die niemand mij afpakt. Mijn kwijtraken is al vaker gebeurt op andere wereldbol plekken, en zal nog wel eens voorkomen. Waar was ik ook alweer? Owja weekendje Doncaster Old Comrades show. Zit wel wat in de bad karma hoek, waar mijn Engelse collega een zwiepert van heeft meegekregen. Zaterdagochtend bij de receptie de onheilspellende vraag wat ons kenteken van de auto was, want er was bij drie auto's ingebroken. Je mag niet meer raden, inderdaad het achterruit van Simon's nieuwe wagen was ingeslagen en een koffer verdwenen. Een paar auto's verderop de golfclubs uit een witte BMW gestolen en nog een die naar de lokale glasorama kon. Politie was niet zo haastig, bleken het nogal druk te hebben de weken voorafgaand met dit soort gevallen, ze kregen het maar niet onder controle. Prima hotelketel overigens, top bedden, alleen zeiden ze dit nog niet eerder te hebben meegemaakt waar het blauw meldde de week ervoor al dezelfde meldingen van dezelfde parkeerplek hadden gekregen. Slecht voor de reputatie van de lokale middenstand uiteraard, zwijgen is? Zaterdagochtend op de beurs flink druk, veel handen door de voersoorten, vragen, adviezen, prima zo. Op naar Blackpool, timetraveling..

Zondag 2 december - Melkweg afgesloten -

Als het de kromsnavel afschrikt wil ik volgend jaar alleen maar roze chipringen, heb ook niet altijd begrepen waarom die camouflage groen of zwart moeten zijn? Alsof het de vliegeniers wat uitmaakt. Prachtig initiatief de lady's league, hoe dat op mijn hokken geregeld moet worden nog geen idee. Ben al lekker fris met veranderingen, snellen tussen mijn fonders gaat ook spontane allergieën opleveren, vooral bij mij. Vandaar ook dat de kwekers voor het eenhoksracen ook niet onder de dakpannen in Nijemirdum zitten, macho's en zenuwlijders met graagte elders onder gebracht. Kromsnavelmans is wel overactief heb ik gezien. Wanneer was het, vrijdag volgens mij. De laten vlogen in de middag nog steeds om, dan is er wat aan de hand natuurlijk. Op de q-hokken zat de toeschouwer mooi te wachten tot ze de landing zouden gaan inzetten, McDuif open. Vloog natuurlijk weg toen ik eraan kwam, kwartiertje later liep ik door de hokken en wie landde op de valplanken, juist ja. Laten naar binnen, oudere jongen naar buiten en wie vloog er omheen, alweer correct. Een tiental seizoenen terug zouden ze op de vlucht slaan, deze generaties hebben blijkbaar wat geleerd en blijven rustig hun rondjes doen. Eenmaal uitgevlogen zouden ze naar binnen, dat gaat met gedrang begrijpelijk. Zat nog één buiten en wie kwam met een rotgang op de hoek, je mag niet meer raden. Het is allemaal goed gegaan uiteindelijk, leven genoeg en ik heb niet eens een brouwerij. Nu zondagochtend alweer actief, mooie reden om de laten een dag binnen te houden, kwam wel lekker uit. Gisterochtend in het donker naar buiten, alweer een nieuwe les, beetje extremen blijven opzoeken. Kon wel gelijk verschil in gedrag in het hok zien. De ouden zaten verstopt in de bakken en wilden niet op de vloer op te eten, de late jongen die dagelijks geconfronteerd worden met gevaar, gingen normaal naar de voerbak voor hun ochtendscrum. Op naar beter. Gisteren nog naar Nieuwegein, gezicht laten zien en vooral bekenden tegen het lijf lopen. De overlevers van de sport zijn daar aanwezig. De opzet is over nagedacht, denk zelf dat ze er beter een dag-evenement van kunnen maken, zelf maar uitvinden dan. Zijn tenminste weer wat nieuwe initiatieven, de negatieve spiraal maar wat ombuigen dan, klinkt het al zweverig, mooi dan. Ik miste vooral de stands van de dierenartsen, nog iemand opgevallen dan? Zal wel een reden hebben, uitstraling of gewoon geen zin? Heb ik een vrij weekend, ga je alsnog naar een duivenbeurs, blijft nog altijd hobby ook hé.

maandag 03 december 2018

 

Bij deze de 20 prijswinnaars van de vijfde vlucht van de 2018 editie.  Zij verdelen €1.000,-
 

1e prijs

NL18-3838651 wint                           €250,-

Speler: Schenk-van Vugt                  €125,-

Kweker: Joh. Ackermans                  €125,-

 

2e prijs

NL18-3838700 wint                          €200,-

Speler: A. Altelaar                            €100,-

Kweker: F. Kerpentier                       €100,-
 

3e prijs

NL18-3838716 wint                          €150,-

Speler: A. Altelaar                            €75,-

Kweker: Jeroen van Vugt                 €75,-
 

4e prijs

NL18-3838712 wint                          €100,-

Speler: W. Coenmans                      €50,-

Kweker: Johan den Hartog               €50,-
 

5e prijs

NL18-3838611 wint                          €50,-

Speler: H. Arisse & Zn                     €25,-

Kweker: v.Velzen-v.Utrecht              €25,-
 

6e prijs

NL18-3838677 wint                          €50,-

Speler: J. den Hartog & Zn              €25,-

Kweker: Gebr. van Oort                   €25,-
 

7e prijs

NL18-3838713 wint                          €50,-

Speler: R. van Dee                          €25,-

Kweker: Leen van Horsen               €25,-
 

8e prijs

NL18-3838725 wint                         €50,-

Speler: A. Altelaar                           €25,-

Kweker: Corné Keijnemans            €25,-
 

9e prijs

NL18-3838711 wint                          €50,-

Speler: J. den Hartog & Zn              €25,-

Kweker: Alex van Zomeren              €25,-
 

10e prijs

NL18-3838777 wint                          €50,-

Speler: v. Velzen-v.Utrecht               €25,-

Kweker: H. Arisse & Zn                    €25,-
 

1. Schenk-van Vugt
Schenk-van Vugt 2018
2. A. Altelaar
A. Altelaar
3. A. Altelaar
A. Altelaar
4. W. Coenmans
Willy Coemans 2018
5. H. Arisse & Zn
H. Arisse & Zn 2017
6. J. den Hartog & Zn
Johan den Hartog & Zn 2017-2
7. R. van Dee
Rinus van Dee
8. A. Altelaar
A. Altelaar
9. J. den Hartog & Zn
Johan den Hartog & Zn 2017-1
10. v. Velzen-v.Utrecht
Van Velzen-van Utrecht
1. Joh. Ackermans
Joh. Ackermans
2. F. Kerpentier
Frenk Kerpentier 2018
3. Jeroen van Vugt
Jeroen van Vugt 2018
4. Johan den Hartog
Johan den Hartog 2018
5. v. Velzen-v.Utrecht
Van Velzen-van Utrecht
6. Gebr. van Oort
C.J. van Oort & Zn
7. Leen van Horsen
Leen van Horsen 2016-2
8. Corné Keijnemans
Corne Keijnemans 2018
9. Alex van Zomeren
Alex van Zomeren 2018
10. H. Arisse & Zn
H. Arisse & Zn 2017

Nieuwsbrief Peter Boskamp

06 oktober 18
Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn...

Columnist in Spotlight

23 november 18
Er speelt momenteel van alles in duivenland, de...
12 november 18
Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment....
31 oktober 18
De duivensport moet geweldig zijn voor mensen...
05 oktober 18
Inderdaad alweer een tijdje niets geschreven....
20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

21 november 18
  In verband met het overlijden van Ries van Zundert worden alle duiven verkocht. De...
18 november 18
Beste sportvrienden, De duivensport is momenteel het spoor een beetje bijster. Ondanks de...
15 november 18
A van Zoeren Regio A: onaangewezen: 10eGeneraal,8eGeneraal Snelheid. Regio A2: 5eGeneraal,...
De ZLU
29 oktober 18
  Afgelopen weekend verkaste een afvaardiging van het ZLU besuuur vanuit het Zuid...
24 oktober 18
  Rumbeke onder de rook van Roeselare; in prachtige landschap van het echte west...
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht hier wel thuis...
20 oktober 18
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht...
18 oktober 18
Datum: Vrijdag 16 november 2018 Adres: Clublokaal aan de Nachtegaalsteeg ( naast...
11 oktober 18
Het keizerkampioenschap komt voor deze combinatie van de 70 jarige Jan en zijn 44 jarige neef...
30 september 18
” Winnaars Duuk, Ravi, Frans en Jordi Damen”   Door Chris den Braber Zaterdag 14 september...
27 september 18
Alblasserdam 21 sept. 2018'DAT WAS HET DAN.' Enkele dagen later dan gepland dat wel....

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40