Maarten Hakvoort

Zaterdag 18 augustus Bierges 225 km

Goedemorgen allemaal!

De duiven zijn inmiddels alweer gelost. Dat had ik eigenlijk niet verwacht omdat er wat nevel en mis voorspeld werd. Maar ze zijn er dus mooi vroeg uit. Half 8 om precies te zijn. Ik heb geen idee van de snelheid maar tussen de 1400 en 1500 mpm moet mogelijk zijn. Dat zou betekenen dat er rond 10 uur al duiven kunnen vallen.

Hier zijn er 37 mee, en nummer 38 vond ik vanmorgen tussen de oude duiven. Die heeft waarschijnlijk nog een adresje, want ik miste haar vorige week ook al. Ik heb haar nu samen met een oude doffer opgesloten in een broedhok, kijken of dat haar wat meer honkvast kan maken.

Ik had vorige week trouwens wat problemen met mijn automatische melder. Dit ligt niet aan het systeem, maar mijn internetverbinding viel steeds weg. Op een gegeven moment heb ik alle stekkers in de meterkast los gehad en weer overnieuw aangesloten. Vervolgens deed alles het weer. Nu lijkt het goed, maar we zullen straks nog even checken voor de zekerheid.

Nog even de favorieten voor vandaag. Bij ons in de club is Klaas de Vries de te kloppen man (Mr. Bingo), en verder op Urk natuurlijk Willem Post, Klaas Hoekstra en Arie van Urk. Ook de combinatie Schinkel – Korf draait al vanaf het begin ijzersterk met de jongen. Overigens zijn Jan en Hessel ook nog met een mooie ploeg jongen in de strijd.
Concurrenten genoeg dus, maar dat is alleen maar goed. Er zijn ook nog wel een aantal outsiders die op de loer liggen. Laten we hopen op een leuke wedstrijd met mooie aankomsten en vlotte binnenkomsten.

update 11 uur:
Arg (erg), zeggen we dan op Urk. Niet alleen weer met de beide benen op de grond, maar er ook wel een flink eind doorheen gezakt!
Op 11 minuten voor 10 komen er 2 duiven over zeilen. En warempel ook 1 voor mij. Natuurlijk bleef hij vliegen dus de lokkers er 1 voor 1 uit. En toen vlogen er drie. Mijn eerste duif plus de 2 lokkers…… Het zijn verhaaltjes waar je niks aan hebt, maar ik klok pas op 5 voor 10. Het verloop is vervolgens helemaal slecht. Nu om 11 uur heb ik er 16 thuis van de 40. Hier dus een waardeloze uitslag. Voorlopig Mr. Bingo op plaats 1, en dat is een knappe prestatie met deze wind.

Wij gaan zo richting Schiphol, dus alvast een goede zondag toegewenst!

Vrijdag 17 augustus Lijstjes maken

Vanmiddag maar eens gekeken welke jonge duiven het tot nu toe het beste doen. Dat lijkt makkelijk, maar vooral de eerste vluchten verlopen niet altijd zoals het zou moeten. Vooral hoe de duiven naar binnen komen maakt het vaak tot een soort van loterij. En op de eerste 2 vluchten kreeg hier in principe heel Urk tegelijk duiven, en dan moeten ze super strak op de klep duiken.

Hier was gaat het best goed, alleen 2 weken terug werd er een minuutje verspeeld, en dat kost je dan met name regionaal heel veel plekken op de uitslag. Het enigste “pluspuntje” is dat dit bij meerdere liefhebbers het geval is.

Ik heb nu 7 jongen op het oog die als eerste op de lijst komen. Vorige week had ik er 6 uitgezocht. Daarvan was er 1 bij de eerste 10 jongen duiven op de uitslag. Ja, je hebt verstand van duiven of niet #not

Vorige week ging het super! Tenminste met de eerste duiven. De eerste 3 kwamen boven het hok en zaten al vrij laag, voordat ik mijn lokker uit het mandje had waren ze al geconstateerd. Ook de volgende 5 gingen mooi vlot op de klep. Die drinkbak die daar staat helpt daar zeker aan mee.

Maar vorige week is weer verleden tijd. Voor morgen staat Bierges op het programma. Volgens mij krap 230 km van Urk af gelegen. Ik moet de coördinaten nog even invoeren voor de precieze afstand.
De duiven lijken er aardig op te staan. Woensdagmiddag zijn ze in Elburg geweest, waar ik ze 1 voor 1 heb gelost. Toen ik thuis kwam liep alles in de goot, en daar heb ik echt een gruwelijke hekel aan.
Donderdagmiddag heb ik Tineke zover gekregen om ze naar Elburg te brengen. Nu kon ik ze zelf binnen roepen, en dat ging een stuk beter. Toch bleven ze nog 2 minuten rondvliegen en dat is teveel. Ook waren er een stuk of 5 die het tempo niet konden bijbenen en wat later op het hok arriveerden. Toen was het eten op……

Voor morgen ben ik toch wel wat gespannen terwijl dat niet nodig is. Het kan na vorige week alleen maar minder gaan. Maar die spanning kan natuurlijk ook veroorzaakt worden omdat we onze dochter van Schiphol moeten halen.

We gaan het zien morgen. Hier 37 of 38 in de mand (ik ben iedere keer de tel kwijt) en ook nog 3 van Theressa. Voor nu allemaal alvast veel succes toegewenst!

Woensdag 15 augustus Stavaza

Stand van zaken
Toch wel wat positieve reacties gehad op mijn vorige bijdrage. Ook wel wat vragen, maar die heb ik geprobeerd te beantwoorden.
Verder zit ik zelf nog midden in mijn revalidatie na mijn operatie. Elke dag kan ik wat meer, en ik ben inmiddels alweer voor 50% aan het werk. Vanaf vrijdag 14 dagen vrij, en dat komt goed uit met de jonge duiven. Probleempje bij mij is wel dat ik aan mijn schema vast wil houden. Dus ieder morgen om 7 uur de boel los, uitslapen komt hier niet gauw voor.

Weelde
Het voelt trouwens als een ongekende weelde om nog zo’n ploeg jonge duiven te hebben zitten. Als ik terugkijk op de voorgaande seizoenen is dit echt heel mooi. Nu hopen dat het zo blijft. Alles lijkt ook wat makkelijker te gaan. Een grote groep traint wat makkelijker, als een clubje waar ook nog wat nakomers tussen zitten. Overigens vliegen ze hier 1 keer per dag een uurtje. Soms uit zichzelf, soms met wat hulp.

Volgens mij zijn ook van afgelopen zaterdag alle 37 jongen weer thuis. Gisteren hadden we een perfecte africhting vanaf Harderwijk, en ook nu geen verliezen.

Druk
Tis hier wel een drukke week. Zaterdag komt Jante weer thuis vanuit Engeland, dus Tineke heeft samen met Theressa de zolder weer leeggeruimd. Eindelijk ook de dozen vol oude uitslagen weggegooid. Een mens bewaard al gauw teveel. Was wel leuk om sommige weer even door te kijken. Maar ik werd ook wel wat weemoedig. Je leest veel namen die er helaas niet meer zijn. Wat me ook opviel is dat er met veel meer duiven werd gespeeld. Er waren er nogal wat die met meer dan 100 jongen aan de start kwamen. Dat zal ook wel met het kosten plaatje te maken hebben.

Toppers
De eerste 2 duiven van zaterdag waren broer en zus, we hebben ze vernoemd naar de 2 kinderen van het gezin waar Jante als au pair gewerkt heeft. Zo hebben we toch een aandenken (mits ze overblijven)
“Arthur” en “Victoria” zijn kinderen van “Barend J” de doffer van het wonderkoppel. Bij Eijerkamp staat er volgens mij ook nog wel wat van te koop. Nu weer verder poetsen voor zaterdag a.s. beter als vorige week kan haast niet. Maar met je beide benen weer op de grond heeft ook wel weer wat 

 

Maandag 13 augustus Tolerant?

Ik hoor de verschillende lezers al 2 dingen denken als ze dit bericht van mij gaan lezen.
In de eerste plaats natuurlijk: Waarom heeft Maarten al 3 weken niets geplaats?
En in de 2e plaats: Ooh, nu maakt hij een mooie uitslag, dus daarom durft hij weer te schrijven.

Nou is niet menselijks mij vreemd, maar ik ga hier vandaag niet over de uitslag van afgelopen zaterdag schrijven. Hoewel ik natuurlijk hartstikke tevreden ben.
Maar ik krijg van diverse kanten wel wat vragen, en daar wil ik toch proberen om een antwoord op te geven. Let wel, ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ik wil mijn gevoelens van de laatste weken toch wel even toelichten, al is dat lastig en niet voor iedereen te begrijpen.

Sinds een hele tijd plaats ik alles wat ik hier neertyp ook op Facebook. En uiteraard krijg je dan ook reacties, en lees je ook andere schrijvers op FB en daar staan dan ook weer reacties bij.

Een paar weken terug werden vanwege de warmte de wedstrijden op zaterdag afgelast. (terecht denk ik). Sommige afdelingen gingen naar de zondag, maar ook enkele afdelingen, waaronder afdeling 11 deden dat niet. Voor mij als principiële liefhebber deed me dat heel goed. Maar ik begrijp ook dat er liefhebbers anders over denken. Maar toen ik de reacties van sommigen op FB las, ben ik heel erg geschrokken. Pakweg 10 jaar terug was ik misschien in de pen geklommen maar dat heb ik inmiddels wel afgeleerd.
Naast geschrokken, was ik bovenal teleurgesteld in deze reacties. De benamingen die de principiële liefhebbers kregen zal ik hier maar niet herhalen, maar ik heb het me wel persoonlijk aangetrokken. Juist van liefhebbers waar ik anders van had verwacht, en die ik hoog heb staan kregen de principiële liefhebbers er van langs. En nogmaals, dat deed zeer.
En dan ga je jezelf afvragen: Wil ik nog langer deel uit maken van deze hobby/sport? Sommige lezers zullen nu glimlachend denken “Welkom in de echte wereld Maarten” en dat is misschien ook wel zo. Waarschijnlijk ben ik nog steeds heel naïef. De maatschappij is ontzettend veranderd en de duivenwereld dus ook. Maar dan is juist principeel blijven voor mij heel belangrijk. We zijn ontzettend tolerant, behalve als het over het Christelijke geloof gaat. Dat moet achter de voordeur blijven.

Gaan de duiven op zondag los ivm het weer heb ik daar geen moeite mee. En hoewel we zelfs een mooie regeling hebben om zelfs nog mee te kunnen doen met de kampioenschappen, zou ik er geen moeite mee hebben om daarvoor uitgeschakeld te zijn. Het is immers mijn keuze om wel of niet mee te doen op zondag.
Gaan we echter bij voorbaat al op zondag vliegen, dan wordt er voor mij een grens overschreden waar ik niet aan mee wil en kan werken. Zelfs al zou ik geen duiven mee hoeven te doen. Gelukkig is het (nog) steeds niet gebeurt, en ik hoop dat het ook zo blijft.
Ik ben dankbaar en blij dat we als principiële liefhebbers nog steeds mee mogen doen. Ook al denkt de overgrote meerderheid anders. Met dank aan onze bestuurders.

Er zijn nog steeds mensen die denken dat wij hier op Urk zaterdagsavonds ons onder een zwart kleed verstoppen en daar zondagsnachts onder vandaan komen. Zo is het dus echt niet, we hebben ook hier gewoon internet en stromend water op zondag. Maar de zondag is voor mij wel een speciale dag waarop mijn geloof en gezin centraal staat.

Overigens moeten we als principiële liefhebbers ook de hand in eigen boezem steken. En ikzelf voorop. Als onze mede sportbeoefenaars alleen maar aan ons kunnen zien dat we Christen zijn omdat we niet op zondag vliegen, dan is er iets goed mis. Nee, dat laat je zien met je hele gedrag. Dus ook in het clubgebouw. Zijn we er altijd als eerste bij om bijvoorbeeld onze LC en (afdelings)bestuursleden in een hoek te trappen. Nou dan gaat er weinig van ons uit. Daarom heb ik ook wel moeite met de gang naar de rechter wat in afdeling 8 gebeurt is. Ook dat is voor mij een brug te ver.
Voor mezelf ben ik er ook eigenlijk wel uit, op een gegeven moment houdt het gewoon op, principes gaan voor de duiven. Maar hoewel ik best wel veel moeilijkheden voorzie in de toekomst, ga ik er toch vanuit dat ik nog heel lang met duiven kan blijven spelen.
Maar hier op Urk zijn dit jaar al enkele (top) spelers gestopt met onze prachtige hobby, allemaal om verschillende redenen, maar ik weet zeker dat bovenstaande ook heeft meegespeeld in hun overweging om de stoppen.
Als je van je ontspanning, veel ongezonde spanning krijgt, is er iets niet goed.

Principes houden alleen stand als we het elkaar gunnen. En wel of niet op zondag vliegen is een keuze die je persoonlijk maakt, Daarmee ben je niet beter of slechter als een ander.

Misschien roept bovenstaande wel vragen op. Stel ze gerust maar dan even via de mail //maartenhakvoort.nl/WP/laatste-nieuws/Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik plaats nu op FB alleen nog de prestaties, en wie meer wil lezen kan dat gewoon op deze site doen. Volgende keer schrijf ik weer over de duiven  Ik moet ook degene bedanken aan wie ik de goede prestaties van afgelopen zaterdag te danken heb: Hans Eijerkamp, Alfred Stijker en Gert Jan Beute om maar eens een paar namen te noemen.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

13 oktober 21
Zie je geen afbeeldingen? Klik hier Nieuwsbrief Oktober 2021    Beste, Wist U dat…..?De ruiperiode is bij uitstek de periode om de duiven extra goed te verzorgen. De meeste melkers weten dat de...

Columnist in Spotlight

RC9 1 1
09 januari 22
DERDE KEER , GOEDE KEER ? Ik heb in mijn leven...
RC5 1 1
05 januari 22
Mijn naam is Roger Casier .Altijd duivenmelker...
RC16 12
18 december 21
Het is echt gebeurd . De Kerstnacht in 1914 aan...
RC16 11
21 november 21
DE MAN MET DE MONDHARMONICA . Dit verhaal...
RC8 11 1
12 november 21
Ik beschouw mezelf als een ambassadeur voor de...
RC3 11
03 november 21
Hoe een dubbeltje rollen kan .Het geluk dat mij...
24 oktober 21
Ik ben niet echt tevreden over mijn vorig...
RC11 10 1
15 oktober 21
Hierboven Tiest van Turnhout en ernaast Ikke met...
RC29 9
01 oktober 21
Ik ga een eigenaardig verhaal vertellen . Beetje terug...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40