Jos heeft dit jaar een geweldig fond seizoen achter de rug. In de afdeling Limburg werd hij 1e Duifkampioen meerdaagse fond met zijn 15-1048917.
Deze doffer vloog o.a. 43e St Vincent prov. 14e Dax prov. En 45e Bergerac provinciaal ,. Werkelijk 3 kopprijzen waardoor hij door niemand anders te kloppen bleek; De 917 speelde in 2016 20e Prov Valence; in 2017 83e Provinciaal Limoges. Daarmee zijn bewijs van kunnen afgegeven. Ook in de Noord Limburgse Uni werd hij 1e Duifkampioen meerdaagse fond
De 917 is een schitterend mooie Rode doffer die op weduwschap wordt gespeeld. Ook verleden jaar al heeft laten zien dat hij de zware fond aankon. En als jaarling alleen gespeeld werd op de ochtendlossing van de afdeling. Opleiding vind |Jos heel belangrijk, ofschoon zijn duiven als jong zijnde Orleans moeten doen. Voor een fondspeler, is Jos daar wellicht uitzonderlijk in, omdat hij niet verduistert.
Hij speelt met 14 weduwnaars en heeft geen kweekoppels, althans niet thuis, de kwekers worden gedeeld met klubgenoot H Nouwen. En samen delen zij de jonge duiven.
De basis van de duivenstam is afkomstig van Frans van Peperstaten Oude Tonge, , soort Herman Vermeulen, en Ko van Dommelen , hier zien we nog de een dochter Paasborst in de stamboom terug; en C Joosse. Met een duivin van H Nouwen Kessel . soort S aan de Boom en Leike Knubben. Hier uit komt een echt kweekmoedertje de 12-1850100 zij is ook de moeder van de 917. Limburgs Fond kampioen 2018
Denk niet bij Jos een geweldige accommodatie aan te treffen
Hij heeft een schuurtje achter zijn huis omgetoverd tot duiven verblijf. In de breedte 4.50 mtr en diep amper twee meter, met aan de voorzijde voor elke afdeling een ren die dag en nacht openstaat. In een gedeelte zitten de 14 weduwnaar en in compartiment twee zitten de 25 jonge duiven die hij kweekt, en daar zijn er nu in Sept no 12 van over. Niet dat ik op de vluchten veel duiven verspeel, maar wel aan huis bij het uitlaten, in een kinderrijke buurt en klein behuisd is er altijd wel iets waar de duiven van opschrikken. En zeker wanneer ze net buiten komen. Is dat een heel gevaarlijke periode..
Al bijna zijn hele leven duiven gehad, eerst in Kessel eik, nu de laatste 6 jaar in het dorp Kessel zelf. Hij wilde eerst vanwege de kleine behuizing achter de woning, helemaal stoppen met duiven. Maar op aandringen van zijn broer Hatje. Heeft hij toch de sport niet verlaten
Hij vertelde nog dat in 1991 toen hij met 24 jaarlingen naar St Vincent ging.- toen mochten nog jaarlingen gespeeld worden- van een par clubgenoten hoorde hij hier zie er nooit meer een van terug. Maar wat bleek Hij speelde er 21 in de prijzen waarvan 5 bij de eerste 100 provinciaal.
Geen wonder dat Jos erg selectief is met wat mag blijven. Alleen de allerbeste mogen blijven. Het voordeel van weinig ruimte si dat je veel strenger bent zegt mijn gastheer.
En nog een voordeel is dat je sneller een vaste stam hebt. En daar heeft hij wel gelijk in. Want als je ziet wat hier op het hok zit is er een enorme gelijkenis met elkaar , en allemaal duiven die hun graan meer dan verdiend hebben.
Jos is nog een pure liefhebber die geen resultaten bij houdt, wel zijn stambomen via de PC bijhoudt en alles maar op zich af laat komen. Ik zal nu wel verplicht zijn om enkele podia te bezoeken. Ook dat moet ik er voor overhebben ofschoon dat niet mijn hobby is. Typisch Jos die graag goed vliegt, en verder alles gelaten over zich heen laat komen. Maat het volgend seizoen toch weer vooraan op de uitslagen wil staan
© Hans Schuttelaar