Maarten Hakvoort

Zaterdag 12 mei Quievrain 283 km

Goedemorgen allemaal. Wat een prachtig weertje wel. We worden wel verwend op deze manier. Onze duiven in Quievrain zijn al onderweg vanaf 7.45 uur. 
Vanaf een uur of 11 zou het zomaar spannend kunnen worden hier op Urk. In de club 444 duiven, waarvan 20 van ons.

Overigens vielen de duiven me in vergelijking met vorige week niet mee. De doffers zaten er wel redelijk bij, maar als ik het hier op de Makjan van de doffers moet hebben gaat het gegarandeerd verkeerd.
Het blijft toch wel vreemd dat het steeds verschilt hoe de duiven erbij zitten. En dat met exact dezelfde verzorging.

Naast Urk, zullen de mannen in Workum (neef Hanjo) en de Harlingers vandaag niet verkeerd in het lijntje liggen. Op de grootste afstanden kunnen de duiven nu ook nog wat meer snelheid maken. Maar met een paar uur weten we meer.

Gistermiddag nog even 80 km gefietst. In Genemuiden even gezwaaid naar Cees van Veen en toen met het pontje naar de overkant en via Vollenhove en Emmeloord weer naar Urk. Prachtige route trouwens.
Misschien vanmiddag nog een heel klein rondje. Inmiddels staat ervoor dit jaar al 1500 km op de teller. Maar de duiven zijn aan een inhaalrace bezig…

Veel succes allemaal!

12 uur.
Een lastige wedstrijd is het geworden! De eerste meldingen kwamen hier ongeveer 10 over 11 binnen druppelen. Om 17 minuten over kwam hier ook een duivinnetje ronddraaien. Ze was wel even de kluts kwijt, want ze heeft alle kleppen aan het hok geprobeerd voordat ze de goeie had. Op 11.19 uur eindelijk op de antenne, gelukkig wel meteen gevolgd door de 2e duif. In een goed kwartier 8 duiven binnen van de 20 waaronder de getekende duif. Goed is het niet, maar dit zijn wedstrijden die je ook moet overleven.

Overigens komen er nu nog steeds koppels duiven recht vanaf het water over ons hok heen. De snelheid is er totaal uit, dus die zijn nog lang niet thuis.

Ik zal de jongen even in de mand steken.

Update 13 uur.
Inmiddels 14 thuis. In de club rond de 20e plek, gauw vergeten en weer door.

Goede zondag alvast toegewenst!

Vrijdag 11 mei Stress

Opleren
Deze week toch maar begonnen met het goede voornemen om de jongen stressbestendiger te maken. Eerst een uurtje in de mand laten zitten, en toen een km verderop losgelaten.
Het begon al goed……

Ik heb bijna een uur bij de hokken gestaan eer dat het koppel weer boven het hok zwierde. FF billenknijpen dus. Morgen wil ik dit weer even doen en dan iedere keer wat verder weg loslaten. Moet dat allemaal, dat weet ik niet, maar ik wil er alles aan doen om hier de verliezen terug te dringen. Ze zijn in ieder geval gezond en vanmorgen vlogen ze ook een uurtje om de deur.
Kijk ik naar de GPS gegevens van Rieks Lonsain (interessant om te volgen trouwens) Dan zie je dat zijn jongen soms meer dan 20km van het hok verwijderd zijn tijdens hun training. En dan lijkt mijn manier van voorbereiding een beetje onzin. Maar ze wennen in ieder geval aan de mand en dat scheelt stress. En stress is vaak Coli op mijn hok.

Feiten
Die GPS gegevens zetten trouwens veel zaken die we zomaar aannemen in een ander daglicht. Enkele feiten op een rijtje:
-Duiven vliegen niet gauw over het water.
-Duiven vliegen wel gewoon over het water en pakken de kortste route.
-Duiven trekken om de Veluwe heen (roofvogel gevaar)
-Duiven vliegen recht over de Veluwe heen om zo snel mogelijk hun thuisbasis te bereiken
-Duiven vliegen om buien heen
-Duiven vliegen recht door de buien heen, en trekken zich niets aan van een bewolking en regen
-Met een oostenwind is de westkant in het voordeel
-Met een westelijke wind is de oostkant in het voordeel
-Vanaf een oostelijke losplaats met een oostelijke wind kunnen duiven aan de oostkant van het concoursgebied toch een topklassering in de afdeling behalen
-Vanaf een oostelijke losplaats met een westelijke wind kan de westkant van het concoursgebied geen topklassering behalen

Zomaar wat zaken die je kan waarnemen wanneer de duiven een GPS ring dragen. Lijkt me toch mooi voor de toekomst. Praten kunnen ze niet, maar dit maakt veel duidelijk.

Quievrain
Vanavond maar weer 20 in de mand voor Quievrain. Het weer lijkt goed, ik hoop op net zo’n uitschietertje als vorige week, maar het kan ook zomaar weer tegenvallen. In ieder geval maar weer genieten van de aankomsten!

Woensdag 9 mei Beter…..

Evaluatie
Toch eerst maar even terugkijken naar de uitslag van afgelopen zaterdag. In de club werd het een hele mooie serie. Tegen 466 duiven werd het: 1-8-9-12-23-24-45-47-53-69-77-89-121 en 123. Totaal 14 vd 20 in de prijzen. Op de site van Eijerkamp staat nog een leuke vermelding bij de referenties. Ook is daar de stamboom te vinden.
Overigens bleek de eerste duif van Klaas Hoekstra en Arie van Urk ook nog weer een achterkleinkind van het “Wonderkoppel” te zijn. Met overigens met ook veel inbreng van de gebroeders de Ruijter uit Baarn.

Midfond
Maar het is inmiddels alweer woensdag en de 1e midfondvlucht is in aantocht. En dan tellen de in het verleden behaalde resultaten niet meer.
Afgelopen zondag lag er een doffer dood naast de woning van de buren. Het bleek 1 van mijn weinige prijsvliegende doffers te zijn. Waarschijnlijk tegen een lantaarnpaal aangeknald. Behalve wat bloed uit de snavel zag ik er niks aan. Jammer, hij was afgelopen zaterdag nog de 45e prijsduif in de club. Weer een losse duivin dus.

Training
Verder weinig te schrijven, volgens mij lijkt het weer voor zaterdag wel aardig te worden maar de duiven zullen het moeten doen. Het trainen gaat bij de duivinnen wel wat beter als de voorgaande weken.

Gisteravond heb ik de thuisblijvende doffers nog even naar Elburg gehad om ze toch in het ritme te houden. Ook zijn de foto’s een aantal van mijn beste duiven bijna klaar. Die zal ik binnenkort nog wel even plaatsen.

Kweek
Met de kwekerij gaat het wat minder, er zijn steeds vechtpartijtjes in het kweekhok, met onbevruchte eieren en schade als gevolg. Van mijn “drooomkoppeling” “Julia”x “The New Jubb” heb ik dan ook nog maar 2 jongen, terwijl ze al vanaf januari samen zitten. Ook nu lijkt er weer een ei onbevrucht.

Gisteravond ben ik nog even bij Timco v/d Berg in Nunspeet geweest> Ook een topliefhebber met een prachtig stel duiven! Zeker iemand om in de gaten te houden.

Jonge duiven
Onze jongen doen het goed op dit moment, ik wil proberen om ze iedere week al even aan de mand te laten wennen. Maar dat doel heb ik ieder jaar en meestal wordt het niks. Maar goed je moet ook ambities houden natuurlijk.