Maarten Hakvoort

 

Slachtoffer(s)
Tot gisteren aan toe verbaasde ik mij over de vele berichten over aanvallen van roofvogels bij veel liefhebbers. De ene foto op Facebook was nog afschrikwekkender dan de andere.
Sinds vorig voorjaar was ik hier praktisch “schadevrij”. Tot gistermiddag dus….
De 5 jongen die vorige week door Henk de Vries voor me zijn opgehaald deden het heel goed. Ze maakten al voorzichtig een paar rondjes om het hok. Ik liet ze donderdag om half 1 los en om kwart over 1 belde een (lieve) buurvrouw dat er een dode duif bij haar op de achterstraat lag. Ik zei tegen Tineke, ik kijk straks wel even want dat is er vast niet één van ons.
Toen ik ’s middags weer thuis kwam lag de bewuste duif al op me te wachten. Netjes in een doosje en half opgevreten…. En, wel een jong van ons dus. Balen uiteraard, en vanmiddag meteen de petitie maar getekend tegen de roofvogeloverlast.
Door menselijk ingrijpen is er inmiddels geen weidevogel meer te bekennen, en als we naar het natuurgebied bij de Oostvaardersplassen kijken wordt je ook niet vrolijk.
Maar goed, het is zoals het is, en ik hoop dat de schade hier verder beperkt blijft.
Een clubgenoot was deze week bij Nanne Wolff geweest, en die vertelde dat hij zijn duiven nu ongeveer 25 keer had losgelaten en hij miste er al 22…….

Nieuw leven
Tot zover het slechte nieuws.
Gelukkig ook goed berichten vanaf Makjan 6b. De meeste eieren zijn uit. Er zijn van de 30 eieren er 5 niet uitgekomen. Dat is volgens mij niet echt verontrustend. Natuurlijk zit er ook wel eens een eitje met een deukje tussen, uiteraard van dan van de betere koppels, maar dit zal op ieder hok zo zijn.
Inmiddels heeft “Julia” ook gelegd, en in ieder geval 1 ei van haar is bevrucht.

Nieuws van de afdeling
Inmiddels is ook het vliegprogramma bekend, en het zal niemand verbazen dat daar op Urk niet echt voor geapplaudisseerd wordt. Nu heb ik inmiddels wel geleerd om niet te gaan klagen voordat je klappen krijgt. Maar een vlieglijn tegen de Duitse grens aan heeft hier niet echt de voorkeur (kan ook eigenbelang zijn natuurlijk)
Maar goed, als we ondanks de tegenstellingen de samenwerking zoeken met afdeling 10 zullen we ook die kant op moeten.
Wat ons hier echter meer zorgen baart zijn de voorstellen rondom de zondagsregeling. Ik wil hier niet te negatief over zijn, maar als deze tendens doorzet kan dat hier een reden zijn om een punt achter de duivensport te zetten. Ik ben me inmiddels al wat aan het oriënteren op het kweken van agapornissen, en dat is ook een heel leuke hobby zonder vlieglijnen en roofvogels.
Het zal allemaal wel zo’n vaart niet lopen, maar toch……..

Sport
Wat ook leuk blijft is het lopen en fietsen. Deze week ondanks de kou nog een dikke 60km gefietst. Even met een lusje naar Vollenhove. De heenweg was pittig met een matige oostenwind, maar de terugweg was ondanks een lekke band (kouwe klauwen) met het windje in de rug een genot.
Ik merk dat door het blijven bewegen het met de rug ook een stuk beter gaat, toch een positieve afsluiter dus!

Nu nog even de ringen klaarleggen, en dan weekend houden!
Groetenis