Maarten Hakvoort

Zaterdag 7 oktober Herfst

Nogmaals taartvluchten (slot)

Tis een trieste bedoening als je naar buiten kijkt, het miezert hier de hele morgen al. Ik hoorde dat er in afdeling 8 toch een taartvlucht gelost is in Breda om half 9. Toen was het weer wel iets beter, maar ik hoop voor de liefhebbers die mee hebben dat het goed is gegaan.

Overigens kwam ik van de week nog berichten tegen op Facebook, dat de duiven van de Urker taartvluchten onder druk van de principiële liefhebbers vorige week met slecht weer zijn gelost.
Niets is echter minder waar (zie nogmaals de verklaring op de site van de taartvluchten) Het lijkt er op dat als een vlucht op zaterdag slecht verloopt, naast de LC ook de principiële liefhebbers de schuld krijgen. Nu is gedeelde smart, halve smart maar het lijkt me allemaal wat kort door de bocht……
Overigens is de taartvlucht van vandaag opgeschoven naar morgen, dus bovenstaande theorie kan ook weer in de prullenbak.

Het welzijn van de duif dient ten alle tijde voorop te staan. (Ook dat is een bijbels principe)

Bezoek
Vanmorgen 2 bijzonder sympathieke liefhebbers uit Nunspeet op bezoek gehad om een jonge duif te halen. Dat geeft je weer een beetje moed als je ziet dat er nog steeds jonge liefhebbers fanatiek de duivensport  beoefenen.
Een prachtige schimmel is richting Nunspeet gegaan. De bedoeling is om het Timco van de Berg de komende jaren een stuk moeilijker te gaan maken.

De verkoopperikelen zijn hier inmiddels achter de rug, en ook de jongen voor de “bonnen” zijn allemaal oud genoeg om gespeend te worden. Ik wil toch proberen om voor de herfstvakantie de meeste duiven weg te hebben, zodat we weer wat meer ruimte en overzicht hebben.

Constateersysteem
Verder zit ik nog een beetje te twijfelen over een nieuwe klok (M1), met een automatisch meldsysteem, maar dat moet financieel ook haalbaar zijn, want ik heb ook nog wat lijntjes uitgegooid voor hokversterking.
Stilstand is wat dat betreft achteruitgang, om maar een beetje in de spreekwoorden trant te blijven.

Gezin
Hoe gaat het verder hier? Dochter Jante is nog steeds in Engeland, maar ze komt met 3 weken een paar dagen deze kant op. Ze zegt dat ze ons niet mist, maar ze belt mij iets te vaak om te vertellen hoe goed ze het wel niet heeft daar. Ik mis haar wel want ik moet nu alles zelf op Facebook prutsen…..
Voor wie haar belevenissen wil volgen zie www.afterrain.nl

Verder weinig te melden, dus alvast een goede zondag toegewenst, en mijn oudste broer nog gefeliciteerd met zijn verjaardag vanaf deze kant!

Dinsdag 3 oktober Puzzelen

Selectie
Afgelopen zaterdag heb ik samen met Mr. X alle jonge duiven door de hand gehad, en nog eens goed bekeken. Bij voorbaat stond al vast dat er geen duiven uit zouden gaan. Zoveel verstand heb ik inmiddels toch wel van duiven dat een bijzonder slecht gebouwde duif hier geen plek heeft.
Maar het jaarlijkse uurtje met Mr. X is gewoon erg gezellig en leerzaam. De jongen die er nog zaten waren allemaal goed van bouw en er waren er een paar die er nog extra bovenuit sprongen. Grootste verrassing was toch wel onze Lier duif. Deze had zich al goed laten zien op Morlincourt met de eerste prijs in de club, maar zij zit ook nog eens heel goed in elkaar.

En dat vindt ik ook weer een mooi aspect van onze hobby, die onverwachte verrassingen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik weinig met onze Liercompetitie ophad dit seizoen. Het hok zat hier al meer dan vol, en je weet nooit wat je op je hok haalt.
De meeste in de club kregen 3 jongen, ik (dacht ik toen) “gelukkig” maar twee. En nu blijkt er dus een hele beste tussen te zitten.
De vraag is vanzelf of “Sabine” dit volgend jaar ook kan bewijzen. Maar ook dat is al weer een mooi vooruitzicht naar 2018.

Valk
Bij het maken van de lijstjes bleek dat ik van sportvriend Jan Valk de meeste jongen heb overgehouden. En dat mag toch ook weleens gezegd worden. Bij Jan zitten zeker geen verkeerde duiven, maar door zijn onregelmatige werktijden komt dat er misschien niet altijd uit. (dit even voor de slapers onder ons)

Puzzelen
De moeilijkheid is nu wel dat ik met iets teveel duivinnen zit. Zoals het nu lijkt gaan de duiven van 2013 en 2014 toch plaats maken voor de jongere garde.
Waarschijnlijk komt “Julia” tegenover “The New Jub” te staan, de rest gaat misschien ook op de kweek of in de verkoop.
Overigens heb ik dan nog duivinnen teveel, maar met wat extra duiven de winter in kan nooit geen kwaad is mijn ervaring.

Verloop taartvluchten
Ik heb daar zaterdag wat over geschreven, niet wetende dat het zo’n veldslag zou worden. Gelukkig kwam Simon Zeeman met een duidelijke verklaring. Dit had men niet voorzien. De liefhebbers waar ik contact mee heb gehad, hebben de duiven in ieder geval nog heel goed nagekregen. Al zijn er her en der ook wel wat lege plaatsen te betreuren.
Het maakte deze keer niet uit waar de duiven naar toe moesten, het verloop was overal even moeizaam.

Tot zover maar weer even.

Zaterdag 30 september Eerste duivenloze zaterdag

Dag allemaal.
De titel boven deze bijdrage klopt natuurlijk niet helemaal. Vandaag geen wedstrijd, maar uiteraard toch wel met de duiven bezig. De antennes zijn inmiddels weer schoon opgeborgen, en ook de hokken hebben hun poetsbeurtje weer gehad.

UMF
Gisteravond ipv inkorven naar een concert in Zwartsluis geweest van het Urker Mans Formatie onder leiding van Martin Mans. Het was een topavond! Ik ben normaal gesproken niet direct een fan van dit soort optredens, maar het was echt overweldigend. Ik ben eigenlijk nog steeds onder de indruk, zo als die mannen kunnen zingen! Echt een aanrader als ze eens bij u in de buurt zijn.

Taartvluchten
Met een schuin oog even naar het verloop van de eerste taartvlucht gekeken. Er valt me toch wel wat een paar dingen op. Ten eerste is men beslist niet kinderachtig met lossen, en ook wordt er bijzonder goed geanticipeerd op het weer bij de gekozen losplaats.
Dat valt dus op, maar wat me het meest verbaasd, is dat er niet gezeurd wordt! Niet over de lossing, maar ook niet over de losplaatsen, en dat is in het reguliere seizoen helaas wel eens anders.
Ik heb zelf overigens geen duiven mee. Er waren er twee bestemd voor de taartvluchten, maar dit zijn een broer en zus van de afdelingswinnares van vorige week, en ik twijfel nog tussen verkopen of zelf voor de kweek houden.

Verkoop
Dat verkopen is ook nog weleens een dingetje. Meestal was ik mijn ronde late jongen in één keer kwijt, misschien niet altijd voor veel euro’s, maar je hebt er dan de minste rompslomp van, en de liefhebber die ze koopt heeft meteen een mooi clubje waar hij ook weer uit selecteren kan.
Dit jaar gaan ze dus per stuk of per paar, waar ik nu wel achter komt is dat je er vaak een hoop tijd insteekt, en als dan de verkoop afgerond wordt haakt men op het laatste moment af. Jammer dat het zo gaat, en ook jammer van de kostbare tijd. Ik denk dat ik het volgend week nog maar weer eens via duivenmarktplaats probeer of via duivennet.

Mister X
Vandaag komt ook mister X weer even langs om de jonge garde te bekijken. Waarschijnlijk blijft alles wel zitten want in het vlieghok blijven maximaal 15 oude duiven over.
Totaal zitten er nog 16 jongen, dus dan heb ik net een mooi aantal voor de winter hier zitten. De ervaring leert dat er ook nog weleens ééntje verdwijnt voordat we aan het nieuwe seizoen gaan beginnen.

Weinig nieuws
Verder weinig te melden. De vergadertijd komt weer aan, dus daar moet ook weer van alles voor worden geregeld. De duiven zitten op dit moment lekker buiten in de regen, ook staat het bad gereed zodat ze weer schoon de nieuwe week in kunnen.
Tot zover maar weer even, voor een ieder een bijzonder goede zondag toegewenst!

Woensdag 27september Nagenieten

Resumé
Terugkijkend op afgelopen zaterdag kunnen we hier alleen maar meer dan tevreden zijn.
Ik had de duiven pas rond half 2 verwacht, maar stond uiteraard ruim voor die tijd op mijn post. Om 8 minuten over 1 valt er als vanuit het niets een duif. Een klein rondje om het hok en binnen 15 seconden op de klep.
Als we hier een duif niet aan zien komen betekend dat ze achter de woning wegkomen, en dat is altijd een vroege duif want dan komen ze recht vanaf het water (IJsselmeer). Dat leek heel goed dus, maar toen er 2 minuten later alweer een duif viel en weer 2 minuten later weer twee ging ik toch wel weer twijfelen.

Als hier de eerste duif valt bel ik altijd even met sportvriend Jan Valk uit Joure. Dat doen we al jaren ook al hebben we nu de “Blauwband” om te melden. Jan zei tegen me dat er alleen nog maar twee duiven uit de Flevopolder gemeld waren. Die maakten echter 100 meter per minuut minder.
Cornelis was deze zaterdag ook thuis en die melde (als vanouds) gelijk de eerste vier duiven.
En dan begint het wachten. In het begin leek het een veredelde vereningsuitslag te worden van PV Tot Weerziens, maar (gelukkig) was dat niet zo.

Goede spreiding
Bij de eerste 100 duiven in de afdeling zitten heel veel verschillende liefhebbers van West tot Oost, en van Noord tot Zuid. Dat bevestigd ook een beetje mijn mening, dat niet de losplaats de uitslag bepaalt, maar dat de weersomstandigheden van veel grotere invloed zijn op het wedstrijdverloop.
En afgelopen zaterdag was het weer zodanig dat overal vroege duiven konden vallen.

De uitslag
Hier was de complete uitslag als volg: In de club 322 duiven, en onze 10 duivinnen maakten de volgende serie.
1-2-5-6-16-17-26-33 en 58. Dat bleek later in de afdeling ook goed te zijn voor 9 prijzen, waaronder de eerste plaats.
Gisteren hoorde ik dat we ook de beste hokprestatie hadden in de afdeling, dus dat maakt het succes wel compleet.

Onze eerste duif was “Jolanda” die nu al een mooie serie koprijzen bij elkaar geklepperd heeft. Onder andere:
1e van 10.579 duiven
1e van 2.129 duiven
1e van 1.243 duiven
2e van 1.419 duiven
3e van 1.404 duiven
etc.

Realistisch
Maar goed we zullen de loftrompet maar weer opbergen, want zo moeilijk is het nu ook weer niet om een eerste te vliegen tegen ruim 10.000 ruiende zomerjongen.

Toch blijf ik toch het bestaansrecht van de natoer verdedigen. Nu dus ruim 10.000 duiven in concours op de laatste vlucht, maar vorig jaar (toen er gewoon nog invliegers mee mochten) ook bijna 10.000. Wat dat betreft zeggen de cijfers genoeg. Maar bovenal, en dat is misschien eigenbelang, het is een prachtig spelletje!

Wat nu rest is de schoonmaak en het aantal duiven weer op een aanvaardbaar niveau brengen.

Tot slot
Terugkijkend over het hele seizoen mogen we niet ontevreden zijn. Grootste minpunt blijft hier toch het verlies van enkele hele beste oude duiven en ook de extreme verliezen met de jongen.
En dat doet best wel pijn, de opvolging is er hopelijk wel, maar je hecht je toch ook aan je vogels. Een duivenmelker moet in de eerste plaats dierenliefhebber zijn anders wordt het nooit wat. En een echte dierenliefhebber heeft niks met de PVDD want die begrijpen er echt niks van…..

Groetenis

Bedankt!

Niet mijn gewoonte, maar vanavond toch nog even een berichtje van deze kant.

Vandaag hebben we hier een prachtige duivendag gehad met waarschijnlijk de snelste duif van de gehele lossing, wat dan ook meteen de eerste duif van Urk betekend.

Het is heel mooi als alles volgens plan verloopt, na 3 x Gennep met niet altijd het beste weer, was het vandaag prachtig. Volgende week doe ik wel even een verslagje (DV) Maar nu wil ik toch enkele mensen bedanken aan wie ik mede deze prachtige eerste plaats heb te danken. Juriaan Hakvoort, Hans Eijerkamp, Arnold Paalman en Jolanda Koelma. Allemaal hartelijk bedankt voor de hulp in wat voor vorm dan ook!

Voor nu een goede zondag toegewenst!

Nieuwsbrief Peter Boskamp

26 februari 20
Pestkop Laat me hier als eerste vertellen dat de naam Pestkop niet door mij is bedacht. Die eer komt Gert-Jan Beute toe die deze naam op een briefje had geschreven bij een duivenmelker. Hij had hem...

Columnist in Spotlight

26 februari 20
           Jongen van de 2e ronde kwekers Voorjaarsbeurs Nu het...
19 februari 20
Jongen 2020 in eigen hok Storm Wat het weer...
12 februari 20
Deel van de Kampioenen Fondclub Utrecht Fondclub De...
05 februari 20
     Oudste jongen van 14 januari 2020 Corona /...
29 januari 20
                                  Christian v d Wetering kreeg de felicitaties...
22 januari 20
                                      Gezellig op net uitgekomen jongen Op naam zetten Door...
15 januari 20
Jonge duivenhok weer schoon Brief De vorige week...
08 januari 20
Kweekdoffer op de eieren   Branden Na weer veel...
01 januari 20
U allen een gezond en sportief 2020 toegewenst Het jaar...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

22 januari 20
  Wij, Erica Saarloos en Monique Gielen vinden dat de dames in ons samenspel niet achter...
19 januari 20
Trijntje van Ham is in Rotterdam bekend geworden als 'het duivenvrouwtje'. Jarenlang...
18 januari 20
De duiven van St. Vincent werden toch vrijdagmiddag gelost rond 14.30 in St. Vincent....
16 januari 20
De  Sterrenshow 2020  is op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021. U alvast een voorspoedig en...
13 januari 20
  Afgelopen weekend huldigde de ZLU haar vluchtwinnaars en kampioenen van het zware...
03 januari 20
Elk jaar is het een verassing wie nu uiteindelijk de kampioen wordt van de oude duiven...
01 januari 20
Bij deze de 2e serie van 36 prijswinnaars van de vierde vlucht van de 2019 editie.   De...
29 december 19
In deze Riviera hal van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp werd jaren aan één de...
23 december 19
Breaking News. Vooraankondiging Totale verkoop Jan Schreurs Nieuw Vennep Één van de...
Kenny De Tobel en Roger van Doorslaer, respectievelijk het jongste en oudste lid van Union Opdorp. “De duivensport is de schoonste die er bestaat”, menen ze.
20 december 19
“Het koeren van een duif, dat is het mooiste geluid op aarde” Geert De Rycke Kenny De...
17 december 19
Hieronder ziet u de foto,s van de feestavond 2019 Klik hier voor...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40