Maarten Hakvoort

Update Heusden – Zolder zaterdag 29 april

(21.30 uur) Ik ben net terug uit het clublokaal.  Hier een mooie uitslag, maar toch niet helemaal tevreden. De eerste duif was mooi op tijd, maar het gaatje tussen de eerste en de tweede duif was even te groot. Ook lieten de jaarlingen het wat afweten vandaag. Tel daar de aangewezen duif bij op die veel te laat was, dan verklaard dat veel.
Toch was het wel genieten vandaag, met mooie gespreide aankomsten. Volgende week plaats ik wel even mijn eigen uitslag. Hieronder volgt nu eerst het wedstrijdverslag van de club.

Prachtige overwinning voor Jan Pieter Brands.

Door de leden van  Tot Weerziens waren vrijdagavond 521 duiven ingezet voor alweer de 3e vitessevlucht van dit seizoen. Vanwege de aanwezige inversie en de lage tempraturen werd pas om 10 uur het startsein gegeven, en konden de ruim 20.000 duiven van afdeling Friesland de reis naar huis aanvaarden.
De eerste duiven werden rond 12 uur op Urk verwacht, en de spanning steeg dan ook met de minuut toen er om deze tijd nog steeds geen duif op Urk was.

Om 9 minuten over 12 was het de ‘311 van Jan Pieter Brands die de eerste tijd kon neerzetten. Al snel bleek dat geen  van de andere duiven van Tot Weerziens in de buurt van deze tijd konden komen.
Al gauw werd duidelijk dat Jan Pieter de overwinning niet meer kon ontgaan. Feest in huize Brands dus, want naast Jan Pieter en zijn vrouw, heeft ook vader Hendrik een groot aandeel in deze overwinning. Jan Pieter draait onregelmatige diensten met zijn werk, en dan is het altijd fijn als je terug kan vallen op betrouwbare hokverzorgers.

Dat de eerste prijs geen toevalstreffer is blijkt wel uit het feit dat ook de 2e duif van Jan Pieter in de kop van de uitslag terug te vinden is. In totaal vlogen 10 van zijn 14 ingezette duiven prijs, en dat betekent een prijspercentage van meer dan 75%!
Op de 2e plaats vinden we Peter de Vries. Peter is een echte outsider maar het zilver is hem van harte gegund. De winnaars van vorige week, Maarten en Cornelis Hakvoort moesten nu genoegen nemen met het brons, en vervolgens was het de beurt aan het “treintje”van Hessel en Karina de Vries. Met ook slechts 14 duiven in concours namen zij de plaatsen 4, 5 en 6 voor hun rekening, en dat is zeker een eervolle vermelding waard!
Ook Klaas de Vries (Mr. Bingo) was weer terug aan de top met 2 vroege duiven, en een hoog prijspercentage. Vaste klant binnen de top tien is Teun Wakker, die ondanks zijn ongunstige ligging aan een heel goed seizoen bezig is.

Na het bekend worden van de definitieve uitslag bleken de tijden van de eerste duif van Jan Pieter Brands, en de eerste duif van Peter de Vries goed voor een top tien klassering in afdeling Friesland, waar Tot Weerziens deel van uit maakt. Jan Pieter vinden we op plaats 3 terug en Peter op de 7e plek.

Tot slot nog even de gegevens:

Losplaats Heusden – Zolder afstand 182 km
De eerste tien
1 en 10 Jan Pieter Brands
2 Peter de Vries
3 Maarten en Cornelis Hakvoort
4, 5 en 6 Hessel en Karina de Vries
7 en 8 Klaas de Vries
9 Teun Wakker

Tijd eerste duif 12.09 uur
Tijd tiende duif 12.12 uur
Tijd laatste duif 12.25 uur

Heel goed verloop, geen achterblijvers.

Volgende week gaan de duiven opnieuw naar Heusden – Zolder voor de 4e Vitessevlucht van dit seizoen.

Zaterdag 29 april Heusden – Zolder 182 km

Goedemorgen allemaal. Om 10 uur gaan we los in Heusden – Zolder. Hier zijn 29 duiven onderweg (17 duivinnen en 12 doffers). In de club meer dan 500.
Ik was de hele week wel optimistisch gestemd over de conditie van de duiven, maar gisteravond bij het inkorven vielen met name de duivinnen toch wat tegen. Nu blink ik niet uit in mijn duivenkennis, dus het kan ook zomaar weer meevallen.

De wind is hier nu westelijk, maar lijkt in de loop van de dag meer variabel te worden. Ik hou er toch wel rekening mee dat er hier op Urk voor 12 uur duiven moeten zijn.

We gaan het meemaken straks. Succes in ieder geval aan alle deelnemers, en maak er een fijne dag van!

Donderdag 27 april Koningsdag

Showband Urk
Vandaag is onze koning alweer 50 jaar geworden. Het is bij ons altijd een drukke dag, omdat Jante en Theressa beide lid zijn van de plaatselijke showband. En op zulke dagen is het natuurlijk vaste prik dat ze 2 keer per dag een rondgang door het dorp doen.
Inmiddels is onze jongste zoon Baren ook al toegetreden tot het kidskorps, dus het kan zomaar zijn dat we volgend jaar 3 spelende kinderen op de band hebben,

Dat showband Urk niet zomaar een korps is, blijkt wel uit het feit dat ze al diverse prijzen gewonnen hebben. Ook zijn ze deze zomer van de partij op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Daar spelen ze tussen topkorpsen vanuit de hele wereld.

De duiven
En dan weer snel naar de gevederde atleten. Het trainen lijkt nog steeds goed, het blijft alleen heel vervelend dat sommige doffers zich niet aan de afgesproken tijd houden.
Vanavond ging de laatste er pas om 10 voor half 8 in…….. En die was om 4 uur al losgelaten. Heel lastig omdat ik op een gegeven moment er ook de duivinnen maar heb uitgegooid. Ook die moeten immers trainen.
Ik weet niet hoe dat bij andere liefhebbers is, maar ik sta liever niet zolang bij de hokken. Morgen blijven ze lekker binnen, en bovenal geen korrel voer meer, anders moeten we dat zaterdag weer bezuren.

Gisteren is er overigens opnieuw een jong door de sperwer geslagen, ook deze had een gat in de rug. Ik heb deze vanmorgen uit zijn lijden moeten verlossen, want de schade was toch wel heel erg.
Ook mis ik inmiddels een paar jongen, en daarom vandaag de boel maar vast gehouden, volgende week maar weer eens proberen om ze los te laten.

Overigens kwam Djoerd van de Veen vanmiddag langs om het aantal jongen weer op peil te brengen (bedankt Djoerd). En vanaf nu gaan er geen jongen meer bij in het bovenhok. De rest gaat in de ren beneden, en mogen op de natoer hun kunsten laten zien.

Dinsdag 25 april Attack

Helaas hier ook vandaag het eerste (bijna) slachtoffer van de rovers. Tegen de avond zag ik een jong lopen bij de trap van het hok, die het niet makkelijk had.
Bij inspectie bleek ze een flink gat in de rug te hebben, een typische roofvogelwond. Best wel diep, en we moeten maar zien hoe het zich ontwikkeld. Uiteraard was het een jong uit de betere duiven…..

Dat was het slechte nieuws, nu het betere.
Daarom nog even terug naar de uitslag van vorige week zaterdag. In de club waren 497 duiven in concours waarvan 29 van ons. Deze zetten de volgende serie neer: 1-5-6-7-18-23-28-35-39-44-52-87-91 en 117, bijna 50% prijs, dus dik tevreden. Ook in het ACG waren we met een 7e plek zeer content.
Nu maar afwachten of we deze lijn door kunnen trekken. Vorig jaar maakte ik ook een mooie uitslag op één van de eerste vluchten, en daarna was het zeer wisselend.

De duiven trainen lekker, dus daar zal het niet aan liggen, wel waarschijnlijk een andere wind a.s. zaterdag. Onze eerste duif was een Eijerkamp x Evert van der Horst. Deze doffer “Reddington” genaamd, vloog vorig jaar al een 2e tegen meer dan 16.000 duiven.
Ik heb het stamboompje er maar even bij geplaatst.

Voor de rest is het behelpen in huize Hakvoort., alhoewel het nu wat rustiger is. Cornelis is met het vakantiekamp van de kerk mee, en Theressa en Barend met het instructiekamp van de showband. Scheel wel een hoop rommel voor mij als halve huisman. Aan de andere kant ben ik ook weer blij dat ze morgen weer thuis komen, want we missen ze wel uiteraard. Ook onze Jelle viert dan z’n 18e verjaardag alweer, dat wordt dus een goede voorbereiding op de koningsdag.