Maarten Hakvoort

hakvoort31 7 

Hendrik Schenk en Cees Kramer zegevieren vanuit Perigueiux

Seizoen 2020 is door alle corona perikelen een bijzonder seizoen geworden.  De oude duiven werken hun wedstrijden af volgens een aangepast programma. En dat betekent soms meerder wedstrijden op zaterdag. Zo waren er afgelopen zaterdag maar liefst 3 wedstrijden te vervliegen voor onze gevederde atleten. De jonge duiven vlogen vanaf Gennep, en de oude duiven vanuit Arlon en Perigueiux.

Gennep
Gelukkig kunnen de jonge duiven die geboren zijn in 2020 wel op de gebruikelijke manier van start. Afgelopen zaterdag was het zover voor de junioren. Ze mochten voor hun eerste echte krachtmeting naar Gennep.
Op de nadering van een regenfront vanuit het westen werden de jonge duiven al vroeg losgelaten. Om 7 uur klonk dan ook al het startschot voor maar liefst bijna 24.000 jonge duiven van onze afdeling.
De eerste wedstrijden voor de jonge duiven zijn altijd lastig, ze moeten wennen aan het eten en drinken in de vrachtauto, en ook de massale lossing met zoveel duiven tegelijk is nieuw voor hun.
Bijkomend nadeel voor de Urker duiven is dat ze de kortste afstand af moeten leggen. Veel jonge duiven vliegen met de massa mee naar het noorden, en moeten daarna vaak alleen, en met tegenwind de weg naar huis vinden.
Op zulke wedstrijden zie je dan vaak de specialisten naar voren komen. Eén van die jonge duivenspecialisten is Klaas de Vries. Klaas heeft zijn jongen optimaal voorbereid op de wedstrijden, en dat betaalde zich afgelopen zaterdag dubbel en dwars uit!
terwijl de meeste liefhebbers hun eerste duif nog binnen moesten krijgen, kreeg Klaas ze aan het spreekwoordelijke “touwtje”. Hij eiste maar liefst de eerste 5 plaatsen voor zich op, wat best wel uniek is te noemen. Ook Jelle van den Heuvel eiste meerdere topklasseringen voor zich op.
Het bestuur van onze vereniging was ook goed vertegenwoordigt bij de beste tien, met ereplaatsen voor Herman Leeuwestein, Juriaan Romkes en de Combinatie Brands

De wedstrijd in cijfers:
Losplaats: Gennep 113 km
Aankomst eerste duif 08.09 uur
Aankomst 10de duif 08.18 uur
Aankomst laatste duif 9.45 uur

De eerste 10:
1-2-3-4 en 5 Klaas de Vries
6 Jan Pieter en Hendrik Brands
7 Herman Leeuwestein
8 Juriaan Romkes
9 en 10 Jelle van den Heuvel

Het verloop van de wedstrijd vanuit Gennep was zeer moeizaam voor de meeste duiven. Gelukkig bleven er de hele dag nog duiven thuiskomen, al waren er ’s avonds nog wel wat lege plaatsen te betreuren.

Arlon
Voor de oude duiven klonk ook om precies  7 uur het startschot in Arlon, dit ligt vlak bij Luxemburg op een gemiddelde afstand van 332 km van de bult. Met een windje in de rug werden hoge snelheden verwacht. Om iets voor half 11 kwam de eerste duif aan in Nagele bij Jacob en Jaap Post. Deze vader en zoon combinatie lijkt dit seizoen definitief door te breken met al meerdere eerste plaatsen en vroege duiven. Naast de eerste prijs was ook het brons voor de mannen uit de polder.
Het verschil tussen de ervaren oude duiven, en de nog onervaren jonge duiven was in de uitslagen goed terug te zien.
Was het verloop bij de junioren heel traag, bij de oude duiven ging het bijzonder rap en waren de prijzen in no time verdeeld.

De gegevens van Arlon 332 km:
Aankomst eerste duif 10.27 uur
Aankomst 10de duif 11.37 uur
Aankomst laatste duif 10.58 uur

De 1 eerste tien
1 en 4 Jacob en Jaap Post
2 en 10 Cees Korf
3 en 8 Maarten Hakvoort
5 en 9 Kees Koffeman
6 Herman Leeuwestein
7 Kees Kramer en Hendrik Schenk

Periguieux
Ook was er nog een marathon wedstrijd vanuit het Zuid Franse Periguieux. Op deze super lange afstand werd onze vereniging vertegenwoordigd door Hendrik Schenk en Cees Kramer. Ze vliegen nog steeds onder de naam van wijlen Willem Baarssen.
Deze duiven werden op vrijdagmiddag om 13 uur gelost. Zaterdagnacht om 3 uur had Hendrik nog even poolshoogte genomen om te kijken of er al een duif gearriveerd was. Toen dat niet het geval was, werd de wekker opnieuw gezet, en om 5 uur bleek er wel inmiddels een duif te zijn.  Deze duif had de ruim 900 km (!) supersnel afgelegd, en ipv te gaan rusten was deze topper gewoon in het donker door gevlogen. Om 5.04 uur werd ze geregistreerd. Dit leverde Cees en Hendrik de eerste plek op van heel Noord Nederland! Een unieke prestatie. Ook hun tweede duif was nog goed voor een topklassering.
Alle winnaars van harte gefeliciteerd.

Aankomende week is er op donderdag inkorven voor een fondvlucht vanuit het Franse Issoudun, dit vindt plaats bij onze zustervereniging PV IJsselmeervliegers.

Vrijdag a.s. gaan de jonge duiven voor hun 2e uitdaging naar Venlo. Inkorven vindt plaats in ons eigen club gebouw.