januari 12th, 2020 |
 

Het woord kampioenenmaker is in wezen een groot woord maar zeker niet overdreven. Enkele tijd terug was ik gevraagd om de duiven in de ,,pv De Reisduif,, in Sommelsdijk te keuren en daarna een babbeltje te houden over mijn duivensport beleving. Duiven gekeurd had ik voor het laats gedaan in verenigingsverband bij pv De reisduif in Rotterdam in de jaren 80. Dus Ienepien zei ,, je moet het doen, maar zelf zag ik weer de nodige bokken op de weg. Maar zaterdag ochtend vroeg uit de veren en samen met Ienepien naar Sommelsdijk. Zelf mooie keuringkaartjes gemaakt met als blikvanger ,,indruk als vliegduif,,. Dit moest ik wel doen want als ik de originele kaartjes gebruikt die ook de groep van keurmeesters gebruikt dan mag je geen keuringen doen. Al denk ik dat dit nooit hard te maken is in de rechtbank maar uiteraard ben ik het liever voor er is gezeik genoeg in de duivensport.

Gezelligheid troef in pv De reisduif toen ik er kwam ,hartelijk welkom , bakkie koffie erbij en keuren. Niet veel duiven slechts dertien hokken maar wel dertien hokken die aan elkaar gewaagd waren. Uiteindelijk waren er natuurlijk altijd winnaars , Schoonste oude Doffer, Peter van den Boogaart  92,50 pnt. Schoonste Oude Duivin, Peter van den Boogaard 92,25 pnt, Schoonste Jonge Doffer Cor& Yvonne Kleijn 92,25 pnt en Schoonste Jonge duivin , Patrick van den Boogaart 92,25 pnt. Schoonste hok , Peter van den Boogaart 367,50 pnt en het tweede hok Jaap Hoekman 366,75 pnt en derde Cor & Yvonne Kleijn met 366,25 pnt.

Daarna een geweldig gezellige en leuke duivenmiddag gehad met de aanwezige melkers. Ging zelf ook met een voldaan gevoel naar huis en als liefhebber van licht krassen en blauwe duiven wil ik even kwijt dat de schoonste allemaal donker krassen met driemaal bont erin waren, leuk detail.

De kaartjes schrijver deze ochtend was Piet van Moort waar ik later uitvoerig mee aan de praat raakte , (al tussen het eten van de heerlijke erwtensoep met rookworst erin) Piet was de te kloppen man op de vluchten en grosseert in kampioensduiven op de midfond, en Piet doet dit met duiven van/uit duiven van Willem de Bruijn. Bij de eerste vijf kampioensduiven vier rechtstreekse uit Reeuwijk vandaan , dus vanaf nu denk ik dat ik mag spreken van de kampioenenmaker als ik het over grootmeester uit Reeuwijk heb.

Tot de volgende rondom en het is inmiddels 13 Januari en sta ik 75 jaar op deze aardkloot.

Kees Commijs

Postduivencoach.