Tja 2019-1,  het zegt feitelijk genoeg het is mijn eerste column in 2019. Dus is het eerste wat ik doe al de lezers een gezond 2019 toewensen , veel succes in de duivensport doe ik niet daar dat niet in mijn visie past en ik dit slechts aan een enkele vriend toewenst, de rest zijn tegenstanders en hoop juist dat die veel tegenwind mogen krijgen. Al dat hypocriete gedoe van ik wens je een goed seizoen terwijl ze je het afgelopen seizoen nog uit het concours wilde laten zetten of een vlucht waarop je hard gepakt had wilde laten schrappen als was het een attractievlucht. Ik hou niet van schijnheiligheid, dus een veel gezondheid en met de familie een gelukkig nieuwjaar .uit.

Deze week kreeg ik weer een stukje geschreven door M.v Zon onder ogen, over de inkorfbeperking en trek van de duiven, stop daar nu mee, toen jezelf met veel duiven vloog en hard pakte op het oude adres hoorde we je er ook niet over dus stop. Zelf vloog ik ook in combinatie en in 1986 korfde we ook in de RPB, 86 jonge duiven in . We zaten samen op zolder en ieder had zijn eigen hok maar samen stonden we sterk dus speelde we combinatie , twee kleinere melkers die de handen in elkaar sloegen en één doel nastreefde. Als liefhebbers zich zo storen aan massa inkorvingen dan deden dit er meer. Neem de landjes bij het bos , 5 melkers op één terrein zouden gezamenlijk misschien 200 jongen kunnen inkorven, ieder verzorgd zijn hok en bepaald zijn gedeelte van de kosten maar je vormt wel een front en de naam ? ,,Boskabouters,, lijkt me leuk. Maar er staat wel wat, en de animo en de felheid onder elkaar wordt groter om een prestatie neer te zetten. Ik zou het graag zien en gun het de mannen.

Maar even terug naar de massa t.o.v het eerlijke spel. Ik sta nog steeds achter het ooit eens door mij bedachte concept, het doet geen afbreuk aan het inkorven, het maakt het spannender voor iedereen. En de kritiek van de massa die de trek dan zou bepalen blijft vind ik onzin. Stel dat de liefhebbers in Reeuwijk samen 500 duiven inkorven maar mijn duivencluppie 1000 duiven zouden dan opeens de duiven via de Euromast afdeling 5 in komen vliegen? Liefhebbers die dat geloven moeten hun kop in een emmer steken en dan hard ja roepen , dan horen ze zichzelf het hardst.

Op het hok gaat alles gewoon zijn gangetje, bij de kweekduiven liggen veertien jongen en die groeien als kool ondanks dat ze schijten als reigers , de andere dag weer mooi en dan weer het reiger gedrag. Ik ben er nooit bang van, vaak is het invloed van pap op voer , en ook het weer en de luchtvochtigheid kunnen dit beïnvloeden. Ook het drinkgedrag van de ouders. Ik ben de laatste jaren een andere fase in de duivensport ingegaan. Ben niet snel bang meer als een duif niet zo oogt als hij behoord te ogen en laat het gewoon gaan en meestal na een dag of drie is het vogeltje weer de oude. Ik zie het zo dat alle mensen die in Thialf zitten te kijken zijn ook niet zo topfit als topatleten op het ijs , en Sven schaatste ook niet omdat hij niet lekker was en Irene voelde zich ook een dagje rotter. Maar onze duiven willen we allemaal 100% top hebben elke dag, ik wens u succes. Denk zelf dat je door een duif die zich niet happy voelt gewoon in het hok te laten de rest sterker maakt. Uiteraard wel vinger aan de pos houden en opletten dat zoiets handelbaar blijft. Maar …. ik wens u er uiteraard geen succes mee.

Tot de volgende rondom.

C.Commijs

Racing Pigeon Whisperer.