We hebben mogen lezen dat de voorstellen van de N.P.O advies groep “eerlijk spel” om te komen tot een enigszins eerlijk inkorf gedrag tot niets heeft geleid. Verbaasd was ik hier niet over want de drie voorstellen waaruit een keus gemaakt kon worden waren wat mij betreft qua inhoud totaal onbevredigend en al bij voorbaat kansloos. Toen deze voorstellen op de N.P.O site gelanceerd waren werd ik niet veel later gebeld door een jonge liefhebber uit de regio Dordrecht. Hij vroeg me waar ik op zou stemmen en ik vertelde hem dat alle drie opties wat mij betreft waardeloos waren. De drie opties waren in mijn ogen gewoon slecht overdacht en bij voorbaat gedoemd om te mislukken.

Hij vertelde mij dat zijn club in Dordrecht voor optie twee had gestemd en hij was daar nogal enthousiast over. Ik vertelde hem toen dat optie twee en optie één geen schijn van kans zouden hebben bij een eventuele stemming. Ik heb hem toen uitgelegd dat je een aantal professionele hokken niet zo kan kortwieken dat ze nog maar met 40 oude duiven en 60 jonge duiven hun duivensport zouden mogen bedrijven.

Stel je voor dat bijvoorbeeld dat de familie Verkerk of Eijerkamp, ik noem maar een paar namen (omdat deze beschikken over volledig professionele duivensport installaties) bijna alles moeten gaan sluiten. Ze zouden dan verder moeten met nog geen 20 % van hun vliegduiven en dat gaat natuurlijk ook helemaal nergens over. Ook deze liefhebbers moeten hun nieuwe aankopen kunnen testen op de vluchten. Dat kun je dus deze professionele hokken gewoon niet aandoen. Deze hokken hebben gebruik gemaakt van hun mogelijkheden om te groeien tot hun huidige omvang en die kun je nu niet genadeloos kortwieken. Met optie 3 bereik je ook helemaal niets. De duiven van de mega inkorver blijven dan net als nu met pelotons tegelijk aanvliegen en laten alle individuele duiven die iets buiten hun lijn wonen ver achter hun. Wie wordt er echt serieus genomen als je de 1e wint in een bepaalde categorie als je er op dat moment al een paar honderd voor jouw 1e prijs winnende duif op de hoofduitslag hebt staan. Want die uitslag is de uitslag die er uiteindelijk alleen toe doet.

Ik heb in 2017 een blog geschreven over een nieuwe duivensport die een prachtige nieuwe beleving zou kunnen geven aan alle duiven liefhebbers.Ik denk dat we de duivensport om moeten vormen naar een veel eerlijkere sport. Een sport die ook voor buitenstaanders te begrijpen valt en buitenstaanders ook uitdaagt om hier aan mee te willen gaan doen. We hebben in Nederland op dit moment meer gefrustreerde liefhebbers dan liefhebbers die genieten van hun hobby. Ik zou zeggen lees dit opinie stuk nog eens zorgvuldig. Het enige commentaar wat ik er destijds op kreeg was dat het extra werk met zich mee zou brengen voor de vervoerders. En dat begrijp ik maar als we zien wat we er allemaal voor terug krijgen dan staat dit toch niet in verhouding tot die extra inspanning richting de vervoerders. Het is gewoon heel goed realiseerbaar en desnoods proberen we het gewoon een aantal vluchten.

NIEUWE DUIVENSPORT (oct 2017)

Dat de hedendaagse duivensport van een betrekkelijk eerlijke en mooie sport is verworden tot een sport die geen enkel sportief toekomst perspectief heeft moge duidelijk zijn
Het gevoel dat de meeste liefhebbers ervaren van “volledig kansloos te zijn en niets terug krijgen van alle offers qua financiën en tijd” ligt hier aan ten grondslag.
Ieder mens wil toch op zijn minst het gevoel hebben dat hij/zij in een spel of sport een serieuze partij is.

Ik heb het dan over de duivensport zoals die heden ten dage wordt beoefend.
Het systeem onbeperkt inzetten van wedstrijdduiven maakt door groeiende excessen werkelijk alles kapot.
Iedere herintreder of nieuw lid (met een beetje verstand) die ziet wat dit aanricht zal zich wel twee keer bedenken voordat hij/zij (weer) met de duivensport begint.

We hebben de laatste tijd heel wat gesprekken gevoerd en mailtjes ontvangen en gestuurd om een oplossing te vinden voor dit mega probleem.

Om in de toekomst verzekerd te zijn van een duivensport die aantrekkelijkheid uitstraalt zullen we heel snel het roer om moeten gooien.
Het basisprincipe van de duivensport kan hetzelfde blijven maar de spelregels/inrichting moeten op de schop.
Ik begrijp dat het moeilijk is om liefhebbers die honderden duiven bezitten en hun inkomsten genereren uit de duivensport compleet lam te leggen door een inkorf beperking.
Dit moeten we ook niet willen en is ook nergens goed voor.
We moeten dus niets afpakken maar er iets bij creëren zodat de groot inkorver gewoon in kan blijven korven en de kleine liefhebber weer voelt dat hij er ook toe doet.

Extra competitie.

Een perfect systeem voor de toekomst zou het zgn.“ fair race systeem” zijn. Dit systeem behelst een hele eerlijke manier van duivensport, waar in principe alleen maar voordelen aan zitten.
De duivensport zal weer glans krijgen en aantrekkelijk worden voor een ieder die geïnteresseerd is in het spelletje dat we duivensport noemen.
Het “eerlijke” race systeem zou als volgt kunnen plaatsvinden.

We creëren een soort super League en in deze League spelen we allemaal tegen elkaar met dezelfde hoeveelheid duiven. We bepalen van te voren wat het maximum is dat we per onderdeel( Vitesse, midfond, fond) mogen inkorven. Dat kunnen we doen door bijvoorbeeld het landelijk gemiddelde als leidraad te nemen en daar ruim boven te gaan zitten.
Stel ik mag dan 20 duiven inkorven voor de Super league op de midfond. Maar mijn vliegduivenploeg is veel groter ik heb er totaal 80 zitten. Ik ga dan met 80 duiven naar het lokaal en zet mijn 20 beste duiven voor de super league. Deze duiven gaan in aparte manden met bijvoorbeeld rode labels. De overige duiven gaan in groen gelabelde manden. Op het overlaad station gaan de rood gelabelde manden zoveel mogelijk bij elkaar in dezelfde auto. Ze worden in ieder geval zodanig geladen dat ze tegelijk kunnen worden gelost. Als het groene licht voor de lossing wordt gegeven gaan de rode labels als eerste los. Een halfuur later gaan de groene labels los.

Wat er dan gaat gebeuren is een droom scenario.

We krijgen een super eerlijke uitslag waar de beste duiven ook echt naar voren komen. Het concours zal langer openstaan want de duiven zullen op eigen kracht naar huis toe moeten vliegen. Alles zit prachtig verspreid en we zijn direct af van de invloed van de ligging/massa. Vluchtlijnen zijn absoluut niet meer van toepassing voor deze Super league duiven. Waar we ook wonen, we wonen dan allemaal geografisch even gunstig. Als de spanning van de eerste vlucht er op zit kunnen we nogmaals genieten van de groene labels die een halfuur later arriveren. Hier kunnen we dan ook mooi het invlieg duiven probleem mee oplossen. Alle invlieg duiven kunnen ingekorfd worden tussen de groene labels.
Ook hier( de groene labels) kunnen we dan eventueel gewoon een competitie vlucht van maken.
En uit deze groep groene label duiven kunnen we de volgende week weer onze“Super league duiven” zoeken.

Kortom we creëren een reeks van nieuwe mogelijkheden en voordelen met voorbeelden als.

1.We doen de grote liefhebbers niets te kort ze kunnen wekelijks al hun duiven gewoon zetten en wekelijks nieuwe talenten in de Super league plaatsen.

2 De kleinere liefhebbers krijgen weer het gevoel dat ze er toe doen en hebben weer een serieuze kans op een goede uitslag. Ze worden immers nooit totaal weggespeeld door één of twee grote spelers.

3 Iedere liefhebber krijgt voor dezelfde inspanning 2 vluchten met een halfuur verschil voor het zelfde kostenplaatje.

Nu is het zo dat we vaak denken, zeker als een vlucht snel verloopt (of er gaat iets mis), heb ik hier nu de hele week voor lopen zweten!!
Twee keer ultieme duivensport beleving voor het zelfde geld dus.

4 De grote liefhebbers die goed presteren zullen ook door de kleine spelers weer gewaardeerd gaan worden.
Disrespect voor de grote inkorvers/liefhebbers is op dit moment heftig aan het toenemen en groeit de pan uit.

Als bestuurders moeten we nu eindelijk eens durven openstaan voor veranderingen en vernieuwingen en de uitdagingen die hier aan ten grondslag liggen niet uit de weg gaan.

Het is nu ook de tijd van vergaderen en misschien kunnen we met dit idee dat door verschillende mensen is bedacht een nieuwe gezonde duivensport creëren. Een sport die ook weer aantrekkelijk is voor nieuwe leden en starters .Een sport waar we weer in geloven en ook uit kunnen dragen naar iedereen die geïnteresseerd is in onze mooie sport. Het wordt echt de hoogste tijd om nu tot actie over te gaan.

Martin van Zon.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40