Jos Nijman

Afgelopen weekend kwamen de duiven prima naar huis, zeker wanneer je de omstandigheden (noordwestenwind, regen, hagelbuien en de kou) in ogenschouw neem. De duiven moesten die narigheid toch maar even trotseren en dat ik niet tevreden was, ligt aan mij zelf. Soms moet je relativeren. De duiven worden t.o.v. vorig jaar verduisterd, overdag staat alles open en heeft de wind vrij spel, de duiven zijn gezond maar top conditie laat staan forme is ver te zoeken en dat kan ook nog niet.

Zondag was ik met broer Peter mee naar Tjitte en Lesley de Vries in het mooie Friesland. Peter ging daar een bonnetje verzilveren maar daarnaast waren wij ontzettend nieuwsgierig naar het daar gespeelde ‘nestspel’. Aller hartelijke ontvangst en fijne duivenpraat over het nu, de toekomst en O.L.Races. Na de koffie togen we naar de hokken, we stapten het oude duivenhok in en het eerste wat mij opviel was de behaaglijkheid, nu geven nestduiven altijd wat meer warmte en gezelligheid maar dit klimaat kwam mede tot stand door de vloerverwarming en de verwarmingsplaten tegen het plafond. Tal van kleine dingetjes vielen mij op en daar was allemaal over nagedacht, aan poetsen wordt de minste aandacht gespendeerd en is ook volstrekt onbelangrijk, goede duiven in een behaaglijk hok en met de beste zorgen/juiste voeding, daar draait het om. Geweldige duiven in handen gekregen en ook nog een paar prachtige jongen meegekregen. Mooie ochtend en opnieuw veel gezien. Geleerd dat met het wisselvallige voorjaar van dit jaar (in 2018 was mei de warmste maand in 300 jaar), je met open hokken ‘geduld’ moet betrachten. Niks nieuws maar je wordt met je neus op de feiten gedrukt dus was het ritje Friesland het meer dan waard!

Vorige week, halverwege het 1e blad en 40% prijs in de kring, hoe nu verder in de wetenschap dat het opnieuw koud en nat blijft. We blijven nog een aantal weken verduisteren maar overdag kregen de duiven via het dak 50% licht inval en dat gaat naar 100%, omdat er nu dan volop licht en zonnestralen via het dak binnenkomen, zal ik bij dat koude natte weer de voorkant wat vaker dichtzetten, zodat het wat behagelijker op het hok gaat worden en wie weet geeft dat een klein’ duwtje’ in de goede richting. Ga nu anticiperen op de omstandigheden.

De jonge duiven gaan uiteraard alle dagen, weer en wind, los, meestal rond 9.30 uur en worden om 13.00 uur binnen geroepen, ze hebben inmiddels de benodigde vaccinaties achter de rug, resteert de volgende week de pokken vaccinatie en een ‘geelkuurtje’. De vlag er op vliegen met die hap, een 40 tal zijn al voor een uurtje weg, de overige vliegen wat rond het huis en spitten daarna de tuin om, ze schrikken om de haverklap en opnieuw zijn er de nodige met koppijn want de afdrukken staan in het glas. A.s. zaterdagmiddag mogen ze weer de mand in om een nachtje door te brengen.

Voor a.s. zaterdag staat onze 1e midfondvlucht op het programma, de enige met één nacht mand. Peronne 313 km voor mij, de verwachting is dat de wind uit de noordwesthoek zal waaien met een temperatuur van 13 graden.

Begin van de week waren de vooruitzichten voor de zaterdag (Nederland) ronduit slecht, vanaf donderdag wordt het steeds meer bijgesteld en lijkt het droog te worden. Zuid België en Frankrijk geven zaterdag tot het middaguur veel regen dus het is afvragen of ze los kunnen. De Belgen en ook een paar Nederlandse afdelingen hebben dan ook besloten de concoursen naar zondag te verplaatsen. Het zou zo maar kunnen dat onze duiven dus toch 2 nachtjes mand krijgen. We wachten het maar af…