Jos Nijman

@paardenindeduinen

Maandag net de verbazing te boven van het astronomische bedrag wat zondag werd betaald voor één duif om vervolgens opgeschrikt te worden door het nieuws uit Utrecht. Ongeloof dat dit ook in Nederland kan gebeuren maar de realiteit is helaas dat ook in Nederland van die geflipte figuren rond lopen. Vreselijk voor de slachtoffers en nabestaanden. Ook al is dit een duivenblog, deze gebeurtenis kun je niet onvermeld laten.

Terug naar de duiven, de weersomstandigheden lieten het toe de duiven regelmatig te laten trainen (beetje rondvliegen)maar ook om een ploegje een 10 tal kilometers weg te brengen om hun g.p.s. systeempje aan te scherpen. Je kunt het maar gedaan hebben. Ook de laatste chipringen om de pootjes gedaan en gelijk het e.c. systeem kunnen controleren. Alle duiven zijn nu gechipt, het systeem functioneert en een gedeelte van de duiven in de mand gehad, dus we zitten op schema. De verduisterplaten zijn in de maak en worden voor 1 april geleverd.

De duiven zitten, op een enkel koppel na, op jongen en beginnen nu de oren van mijn kop te vreten omdat ik er de tijd voor heb, voer ik ze in de broedbakken en wel 3x daags maar zorg er voor dat tegen de avond alles opgeruimd is. Nog een kleine 3 weken en dan zullen de meeste jongen gespeend zijn en komt er rust in de tent. Eind komende week gaan de eerste duivinnen al weer terug naar hun eigen verblijf en moeten de mannen “het werk” alleen opknappen. Zo werken we toe naar de eerste (training)vluchten en hopen daarnaast binnenkort een mooie ploeg jongen af te zetten. De kweekduiven zullen later nog een derde ronde jongen groot brengen maar ik ga wel een paar late zomerjongen van 2018 inpassen dus dat wordt om koppelen, kijken wat dat gaat brengen, allemaal toekomst muziek.

Afgelopen zondag, tijdens onze jaarlijkse Duivenmarkt, werden 18 jonge duiven verkocht t.b.v. onze jonge duivencompetitie in Heemskerk. Peter Beentjes, onze veilingmeester, bracht ze aan de man en wist 1660 euro los te peuteren. Zowaar weer een mooi bedrag om te vervliegen. Blijft opmerkelijk dat in Heemskerk, bij wijze van spreken, de verkoopleider de blaren op zijn tong moest praten om de duiven aan de man/vrouw te brengen en in Haarlem de duiven voor de ladies league in een doos als verrassingspakket vlot verkocht werden en je maar moest afwachten wat er in zat. Best opmerkelijk.

De afgelopen dagen diverse keren op straat (buurtgenoten) aangesproken over de duif van meer dan 1 miljoen, mensen lezen het of zien het op T.V. en vinden het interessant en willen er meer over weten. Jij hebt toch ook duiven, ja is het antwoord en met een lach en een kwinkslag leg je het uit dat het een uitzonderlijk goede duif is en de Chinees over veel geld beschikt en ik geen idee heb wat de man bezielt. Ga het een leek maar eens uitleggen….maar de reacties zijn positief en vol bewondering. 

Als laatste, op de afdelingssite kunnen we het vliegprogramma 2019 lezen, maar ook het ophaalschema. In Heemskerk hoeven we voor de meeste inkorfavonden geen haast meer te maken. (19.30 wordt 22.30) e.e.a. komt opdat onze (Heemskerk-Beverwijk)manden in de wagen van kring 1 worden geladen. (de  overige duiven uit kring 3 bij de duiven uit de Zaan) 

Uit oogpunt van efficiëntie begrijp ik het, wat het sportief gaat brengen? 

@lerenvliegenvoordeduinen