Jos Nijman

De stofwolken van de afdelingsvergadering zijn op getrokken (nog niet alles maar dat leest U later), de NPO heeft inmiddels ook zijn ALV, van meer dan 6 uur, achter de rug en een aantal daar genomen besluiten zullen door de afdelingen over genomen moeten worden. Hopelijk wordt alles binnenkort helder en komt alles goed op papier/mail/site te staan.

De vergaderingen/leden hebben besloten en zo hoort het…..niet meer zeuren, plannen maken of bijstellen en gaan met die banaan………….Voor mijzelf kunnen de kampioenschappen de prullenbak in, mooie uitslagen proberen te maken en hopen op een paar duiven die ‘echt’ mooie prestaties neerzetten, is mijn doel en dat zal niet van zelf gaan, maar dat is ook de uitdaging.

De duiven zien er prima uit, maar wil je straks wat presteren moeten ze nu ook ‘tip top’ in orde zijn. De laatste dagen vind ik steeds meer lege eierschalen en liggen er bij de meeste koppels jongen in de schotel. Bij de meeste want er zijn ook wat koppels die later hebben gelegd. De afgelopen dagen was het fris, veel regen, wind en inslag, het deert de duiven echt niet, alleen de mestladen lijken soms net zwembaden dus een paar keer in de week moest ik ze ledigen. Wanneer het even kon, gingen de duiven los maar er waren dagen bij dat ze gewoon binnen moesten blijven. De komende weken gaan ze wederom zoveel mogelijk los en wanneer de omstandigheden het toelaten, gaan we ze een ‘vluchtje’ (20km) geven, beetje het richtingsgevoel aanscherpen. De groep zomerjongen zal dat zeker nodig hebben!  

Stofwolken op getrokken? Dinsdag bereikte mij het nieuws dat de vluchtpenningmeester van de afdeling de hr. Wijfje uit zijn functie is gezet, in de vergadering vrijdag 8 maart is er geen woord over gerept, terwijl de mail naar de hr. W. toch echt voor aanvang van de vergadering was verstuurd. Het is aan het bestuur om het toe te lichten…. of niet, ben benieuwd. Ben ook benieuwd, hoe zij/wij de samenwerking met Afdeling 5 weer nieuw leven gaan inblazen want als je 2 jaartjes vooruit kijkt zijn we echt op elkaar aangewezen dus stap over je schaduw heen en ga met elkaar praten. (Wie weet zijn ze al in gesprek maar dat is de wens van de gedachte) In de week voor de verkiezingen, horen we niets anders dan de dialoog aan gaan, bruggen bouwen en na de stevige en verhitte discussies schudden ze elkaar weer de hand want ze weten dat je wel moeten samenwerken. Na dit geschreven te hebben, denk ik,’ het is maar duivensport er zijn zoveel belangrijkere zaken in het leven’ maar het is wel mijn hobby.

Deze week even langs geweest bij een top melker en daar zag ik een groep afgespeende jonge duiven waar de klasse vanaf straalt, niks gepiep, honger en duiven die zich verdringen rond de voerbak, alle dagen hun buikjes meer dan vol en nu al ‘slaan’ naar de baas maar vooral heldere koppies, glanzende nekken, super zachte en vettige pluim, geweldig en ze waren ‘pas’ tussen de 24 en35 dagen oud! Een heel contrast met wat ik regelmatig op Facebook voorbij zie komen, jonge duiven die de voerbakken aanvallen en over elkaar heen tuimelen en waarschijnlijk 1x daags voer krijgen en dan ook nog afgepast. Vele wegen leiden naar Rome maar hoe groeien die op? Verder reageerde ik op facebook op een interessant onderwerp; het nooit krijgen van coli bij je jonge duiven want er zijn echt hokken die hier nooit last van hebben en dan wil ik weleens weten wat ze doen of misschien wel juist niet doen want daar kun je wat van leren. Veel wijzer ben ik (helaas) niet geworden.

Zaterdag, even bij de club want hand en span diensten verricht en geholpen de ‘boel’ klaar te zetten voor onze jaarlijkse Duivenmarkt. Bij broer Peter een jong duifje opgehaald voor de verkoop en zelf een proforma stamboom uitgedraaid (de eitjes moeten nog uitkomen) van een koppel jaarlingen waar ik veel vertrouwen in heb, sterker ik hoop dat ik de stamboom weer mee naar huis kan nemen. Zondagmorgen vroeg uit de veren om F1 te kijken, daarna de duiven gevoerd om vervolgens naar onze jaarlijkse Duivenmarkt te vertrekken. De regen kwam ook deze ochtend met bakken uit de hemel, het enige pluspunt was dat de wind was gaan liggen. Het resultaat was wel dat we als haringen in een ton zaten maar het klaarde op. Veel belangstelling, goede verkoop met een leuke opbrengst en ook de dierenarts kwam handen te kort. Kortom een geslaagde duivendag.

de zaal zat stampvol

Op de valreep kreeg ik nog mee dat het record duurste postduif is verpulverd ruim 1.2 miljoen werd neergeteld...................