Jos Nijman

zondag 5 augustus 2018

The Day After

 

The Day After

Zaterdag stonden er 2 vluchten op het programma, onze laatste DF vlucht uit Fontenay en onze 6e jonge duivenvlucht uit Quievrain. Spannende dag want je wilt een vroege duif draaien maar gaat dat lukken? De omstandigheden zijn zwaar, de koperen ploert zorgt voor hoge temperaturen in Frankrijk en er staat een aardig kopwindje langs de kustprovincies . In de vroege ochtend vraag ik mij af ‘zijn er al duiven van de 2 marathon vluchten’, dus snel een blik op de diverse sites en die laten zien dat er wel wat duiven vallen maar mondjesmaat, de omstandigheden zijn dus ‘pittig’.

Wat voor snelheid zullen de jongen halen, we zien de snelheid zieneroog kelderen, pas om 11.05.25 wordt de eerste duif in de club gedraaid en de 10e duif pas 13 minuten later. Uiteindelijk staat het in de club 36 minuten open en we moeten gewoon realistisch zijn, onze club pakt ze slecht. Het is dus een taai vluchtje geworden, maar de specialisten ‘elders’ pakken ze aan de lopende band dus absoluut geen slechte vlucht. Zelf ben ik niet (helemaal) ontevreden met de 10e plek in de club en met 10 van de 26 in de prijzen (14e tegen 849 duiven CC), tegen de avond zijn de laatste 2 ook present. Dan begint het wachten op de duiven uit Fontenay en daar kan ik kort over zijn, ik begin veel te laat, weg punten, weg kampioenschap DF. Gewoon op waarde geklopt door de mannen die betere hebben, zo simpel is het. De duiven komen later prima door en in het schemer komen de laatste thuis. Naar de oorzaak hoef ik niet verder te zoeken want het oude duiven seizoen zit er op en de selectie heeft inmiddels plaatsgevonden. In het rayon pak ik met mijn 1e getekende de 37e plek en door deze klassering word ik nog wel 1e kampioen oude duiven, zowel on als aangewezen in de kring, voor wat zo’n kampioenschap waard is. De ‘113’ pakt de titel kampioensduif DF alsmede 1e asduif oud in het rayon. Toch nog iets om het glas op te heffen. We kunnen terug zien op een prachtig oude duivenseizoen met ups en een paar downs, veelal vluchten met kopwind en de laatste maanden onder zeer warme omstandigheden. Verbazingwekkend hoe goed de duiven zich kunnen aanpassen en presteren onder deze omstandigheden.

Bij de jonge duiven pakt Piet Baltus de overwinning en wordt het zelfs een dubbelklapper. Piet van harte gefeliciteerd!

1-2 Piet Baltus, 3-6-8 Siem Durge, 4-5 Hans Baltus, 7 George van Brienen, 9 Mart Knap, 10 Jos Nijman

Fontenay wordt gewonnen door een ontketende Ron van Rijn. Hij kwam, zag en won de enige dagfondvlucht dat hij meedeed met enorm machtsvertoon. Ron van harte

1-2-3 Ron van Rijn, 3-7 Gerrit de Boer, 4 Cees Niesten, 5-8 -9 Comb van der Aar, 6 Mart Knap

 

Cees Niesten wordt 1e onaangewezen, 2e Gerrit de Boer,3e Jos Nijman.

 

Gerrit de Boer wordt 1e aangewezen, 2e Jos Nijman, 3e Cees Niesten

vrijdag 3 augustus 2018

#nieuwsvanachterdeduinen#

 

Zijn de omstandigheden deze zomer nu extreem of is dit een voorbode wat ons de komende jaren te wachten staat? Het is wel zaak om hier over na te denken en te anticiperen want het moge duidelijk zijn dat een vliegprogramma ondertussen niet meer is dan een leidraad en we flexibel moeten zijn te concoursen wanneer mogelijk. (zaterdag of zondag alsmede het wijzigingen van lossingsplaatsen) Ook het jonge duiven programma moeten we goed bekijken, vroeg starten is na mijn mening cruciaal, dit jaar hebben we echt voordeel t.o.v. andere afdelingen die soms pas hun 2e vlucht organiseren. Persoonlijk mag het van mij nog eerder beginnen, de weersomstandigheden zijn vaak beter en de duiven zijn in de meeste gevallen oud genoeg om vroeger te starten. Over een extra instap moment zou ik ook serieus nadenken, nu kregen we dit moment(en) door ‘overmacht’ in de schoot geworpen. Los daarvan zijn we na 5 vluchten nog niet verder dan een 180 km en gaan we komend weekend naar Quievrain ’n kleine 220 km. Prima onder deze omstandigheden want deze week is het wederom ’warm’. Hopelijk ook volgend jaar serieus nadenken hoe we het gat (4 weken) tussen de 5e en laatste MF vlucht gaan dichten.

Ondertussen staan wij aan de vooravond van onze laatste oude duivenvlucht te weten Gien, (inmiddels gewijzigd in Fontenay), een dagfondvlucht, na deze vlucht kunnen we de balans opmaken en de selectie voltooien. Deze week heb ik goed de weerberichten gevolgd en met de kennis van nu wordt het wederom een vlucht met kopwind, volop zon en hoge temperaturen, zaak om met een goed geprepareerde ploeg aan de start te komen.

Deze week ben ik door gegaan met het africhten van de zomerjongen, bijna alle dagen op 25 kilometer, met bewolking, met een brandende zon, of met wat voor wind dan ook gelost, gezonde duiven met een goed G.P.S. systeempje moeten thuis kunnen komen. De duiven zijn ondertussen ook gewend aan de warmte en kunnen er prima mee omgaan. Natuurlijk zijn er enkele achterblijvers, maar die kwamen een dag later thuis.

 

de rennen zijn optimaal met deze warme omstandigheden

Vorige week was een ‘makkie’, nu komen mijn duiven met snelheden van 1500/1600 mtr ook prima naar huis maar het was na al die weken kopwind even wennen voor de duiven. Ik zag Arie Tromp de 1e en 2e van de gehele afdeling op Peronne (9000 duiven) spelen met nazaten uit duiven die van hier komen. Ook Peter Schellevis haalde een paar jaar geleden wat duifjes voor de dagfond o.a. Sophia die al een paar prachtige prijzen won op de Dagfond, hij speelde haar afgelopen week op die snelle Bergerac en pakte de 74e in de Afdeling. Arie is MF kampioen onaangewezen van Kring 1 geworden. Zelf ben ik in de club 1e onaangewezen, in de kring 3, 1e onaangewezen, in de afdeling 6, 7e onaangewezen op de Midfond geworden, een prima resultaat, ben trots op mijn duiven.

Arie met kleindochter voor zijn hok. Arie gefeliciteerd!

Meestal zien we na de 3e of 4e jonge duivenvlucht het vliesje of een nat oogje de kop op steken maar op het moment zie en hoor ik dat het pokken virus weer rond zweeft, vaak gaat dit ook gepaard met een gele aanslag in de bek (difterie) zaak om de boel goed in de gaten te houden! Ook bij duiven die zijn gevaccineerd!

 

Zaterdag weer een fraaie dag maar aan de kust wat meer bewolking waardoor de temperatuur wat lager blijft, ook kans in de vroege middag of wat ‘spatjes’ regen. Redenen genoeg om vroeg te lossen. Tot nu toe is er prima geanticipeerd op de omstandigheden en zijn alle vluchten prima verlopen…chapeau!

17 duiven zijn ermee naar Fontenay en 26 naar Quievrain, succes allemaal…..