Jos Nijman

#nieuwsvanachterdeduinen 002-12- 2017

Afgelopen week de eerste keuring gedaan, was prima georganiseerd, niet veel duiven, redelijk dicht in de buurt (9.30 uur van huis en om 13.30 uur reed ik Heemskerk weer binnen, bijna een thuis wedstrijd) Waarom ik er wat over schrijf, omdat veel liefhebbers geen idee hebben waar een keurmeester naar kijkt, sterker waar hij naar MOET kijken. De duiven zijn de laatste jaren zo geëvolueerd dat er weinig duiven zijn die de volle punten halen op het onderdeel ‘kop’, veel duiven zijn wat losser geworden in de onderbouw, de rug is wat soepeler geworden en dat alles zorgt voor wat minder waardering maar in deze tijd (eind november, begin december) zijn veel duiven ook nog niet klaar met de pennenrui in de vleugel en staart. Nu hoeft een duif nog niet klaar te zijn maar een collega houdt mij altijd voor ‘wat je niet kan zien, kun je ook niet beoordelen’. Toch zie je veel duiven die onregelmatig de pennen verwisselen of er nog zoveel hebben staan dat het aannemelijk is dat ze niet gegooid gaan worden. Veel liefhebbers kijken waarschijnlijk nooit naar de staart maar een gezonde duif verwisseld de pennen elk jaar! Oude staartpennen laten staan, is not done!  Los daarvan zegt een keuring niets over de ‘vliegwaarde’ van een duif al krijg je duiven in je handen waarvan ik denk, ‘zou weleens willen weten wat die gevlogen heeft’.   Je ziet op de keuringen dat duiven lang verduisterd worden en zware vluchten achter de kiezen hebben. Wanneer na afloop vragen worden gesteld is het alleen maar fijn wanneer je de boordeling kunt uitleggen en wanneer dan nog een duifje uit het kooitje wordt gehaald en je hoort wat zo’n duifje gepresteerd heeft, prima toch…pracht sport!

Maandag de toekomstige 16 weduwnaars in hun nieuwe onderkomen gezet, na een dagje zijn ze al aardig gewend maar het zal nog wel wat dagen stuivertje wisselen zijn met de broedbakken. Alle doffers en duivinnen zijn nu gescheiden. De voorbereiding voor het kweekseizoen gaat van start, Ik ben nog steeds voornemens de kweekduiven medio december te koppelen en de vliegduiven in de maand januari. Het belichten van de kweekduiven is begonnen, de duiven zijn gecheckt en gevaccineerd (paramixo)* Alle kweekduiven zijn gevaccineerd want er loopt wat jongspul tussen die nog niet waren geënt, normaal durf ik de kweekduiven gerust een jaartjes over te slaan maar deze keer alle 16 koppels meegenomen, incluis een zakje mest. Stephan heeft de duiven gevaccineerd tegen paramixo, paar keeluitstrijkjes genomen, mest onderzocht en ondertussen over de duiven en keuringen gebabbeld. De duiven waren prima in orde een bevestiging van wat ik ook wel wist, maar Meten is Weten dus ik kan met een gerust hart aan de winterkweek beginnen!

Het voer is wat lichter gemaakt, de duiven krijgen wat extra producten om te zorgen dat de kweek goed gaat verlopen, want een goede ei leg en bevruchting is essentieel. Kweken midden in de winter is niet natuurlijk, daarnaast komen mijn kweekduiven ook niet los en kunnen niet opzoek gaan naar producten die wellicht noodzakelijk zijn, dus vind ik het verstandig de duiven wat extra te geven. (kan het zonder? Zonder kan altijd maar duivensport is topsport geworden en dan laat je niets aan het toeval over)

Ook maar eens wat tijd gestoken in de administratie, alle overgebleven jonge duiven in compustam ingebracht, de huidige kweekduiven de juiste duifcode gegeven en de overige verwijderd, gelijktijdig overal uitdraaien van gemaakt, die ik mooi in de hokken kan ophangen. Nieuwe duiven inbrengen blijf ik monnikenwerk vinden, dus voer ik het eerste jaar alleen het ringnummer met een ‘naam’ in en wanneer blijkt dat ze nazaten geven die de moeite waard zijn voer ik het volledige pedigree in. Eerdaags de nieuwe update 2018 inc. Prestaties (50euro) bestellen, want het abonnement om alle weken up to date te zijn met de prestaties is mij prima bevallen.

Op PIPA las ik afgelopen woensdag een oproep tot crowdfunding https://www.pipa.be/nl/newsandarticles/news/red-de-duivensport-van-de-vogelgriep-en-steun-het-wetenschappelijk-onderzoek

Zelf lees ik dit met gemengde gevoelens, is het niet de taak van onze bonden? Bij vogelgriep zijn wij ‘de liefhebbers’ de sportieve verliezers maar zijn de beurzen, transporteurs, verkoopsites en commerciëlen niet de grote financiële verliezers. Wie heeft nu het grootste belang? Uitgerekend de grootste en grootverdiener onder de verkoopsites, die er het meeste belang bij heeft komt met dit artikel (later volgden er meer) en biedt de mogelijkheid je geld te doneren………

Donderdagmiddag bij mij thuis fijn met Steef en Cees over duiven gepraat en de nodige duiven (van Cees) mogen zien. Veel goede duiven in handen gekregen, duiven die al jaren op de dagfond laten zien wat ze in hun mars hebben. De duiven uit Den Helder moeten t.o.v. de voorvlucht toch ruim 80 kilometer verder vliegen en dat zie je echt terug in de duiven. Het leuke van zo’n middag is dat naast de gezelligheid en duivenpraat, blijkt dat we vaak een zelfde ‘kijk’ op duiven hebben en je vaak een bevestiging krijgt dat je nieuwkomers en vooral hun nazaten spijkerhard moet (blijven) beoordelen. Lang niet alle bijgehaalde duiven brengen je op een hoger plan. Pracht middag en dan vliegt de tijd.

 

Zaterdag is de kampioenenhuldiging van mijn Afdeling, de club en kring huldigingen/feestavonden kon ik door andere verplichtingen niet bijwonen maar vandaag geven we acte de présence.

 

Volgende week een verslag van deze middag/ avond.

#nieuwsvanachterdeduinen - 25-11-2017

 

Ik blik toch nog even terug op de zaalverkoop van 17 november en wel met gepaste trots want wij (Peter, Peter, Laurens, Martijn) hebben toch ruim 100 man op de been gebracht, die de moeite hebben genomen om een kijkje te komen nemen. Het kan dus nog altijd maar we gaan en kunnen ons echt niet meten/vergelijken met die paar zaalverkopen die gehouden worden door en voor de ‘groten’ uit de duivenwereld, zaalverkopen waar de telefoons in de aanslag liggen om de orders uit China en uit het verre Oosten op te volgen, laten we eerlijk zijn daar hebben de meeste liefhebbers niets te zoeken want daar betaal je de hoofdprijs. Op die paar totaal (zaal) verkopen kun je weleens ‘geluk’ hebben om nog voor een redelijke prijs een leuke duif te bemachtigen. Ik heb ze zelf ook wel bezocht om de duiven in de hand te nemen en te bewonderen om vervolgens al vaak tijdens de verkoop weg te gaan, lekker een uitsmijter onderweg kopen met mijn mede kompanen en in de auto oeverloos napraten over wat we hebben ervaren.

Terug naar Heemskerk, 3 N-H. hokken die in eigen provincie zomer/late jongen te koop aanboden, geen internet verkoop waar je een absurd hoog percentage commissie moet betalen met daarnaast nog kosten voor de foto’s. Dan liever de bezoekers wat drankjes aanbieden en er een leuke gezellige avond van maken en wanneer de kwaliteit hoog is, wordt er toch prima geboden en is de verkoper en koper tevreden en kun je met recht spreken van een win-win situatie.

We naderen het einde van november, ondertussen heeft de elektricien de stopcontacten en verlichting voor de tuin aangelegd en kan ik de kweekduiven gaan ‘voor’ belichten. De ervaring heeft geleerd dat ‘het’ werkt en waarom zal je het dan niet doen, bij de vliegduiven laat ik het wel uit mijn hoofd daar is de pennenstand in de loop van het seizoen van cruciaal belang , zo ook zal ik na het debacle van vorig jaar de broedmachine, in het voorjaar, niet gebruiken. (De broedmachine werkt in een niet verwarmde garage gewoon niet na behoren, tijdens de natour functioneerde het apparaat prima bij mijn broer) Al doende leert men ……

De duiven gaan weer of geen weer, bijna alle dagen los. Kleine 30 minuten per hok en dan willen ze wel weer naar binnen, niets moet, geen verplichting om te vliegen. Deze week de samenstelling van het voer veranderd, van 100% Beijers ruimengeling nu terug naar 60% rui en 40% Zoontjes of te wel de dieetmengeling. Hierbij nog een handje snoepzaad, grit/roodsteen en wat allerhande. Naast het wat lichter maken van de mengeling, krijgen ze ook afgepast voer en enkel bij koude krijgen ze wat meer want in de rennen verbranden ze meer bij lage temperaturen dan in een dicht hok. Daarnaast krijgen ze het hele jaar door diverse producten over het voer om de weerstand hoog te houden, dit doen we al jaren en de duiven varen er wel bij! 

Ik overweeg om volgende week de toekomstige weduwnaars een broedhok te laten uitzoeken, hierdoor zijn ze dan ook gelijk gescheiden. De 1e keer koppel ik de 16 mannen tegen mijn 15 jaarling duivinnen + 1 oude en zij mogen een nestje jongen grootbrengen. Het meeste werk zullen de doffers moeten opknappen want wanneer de jongen zo’n 14 dagen oud zijn, worden de duivinnen verwijderd. 1 weekje na het afspenen van de jongen (bij de doffers) mogen de overige 13 duivinnen, 2 jarige en ouder (zij kennen de klappen van de zweep) een partner uitzoeken wanneer ze na een paar dagen goed zijn aangelopen en gewend zijn aan de broedbakken en uitvliegen op het hok, gaan ze uit elkaar en staan alle 29 duivinnen en 16 doffers op weduwschap. Vorig jaar ben ik de vluchten op nest begonnen omdat ik er nog even tussen uit ging en het mij (verzorger) beter uitkwam, ging best aardig de eerste vluchten maar ik wil ze in 2018 eerder in het systeem/flow hebben.

Zaterdag stond de eerste duivenkeuring alweer op het programma, december is de drukste maand en alles is begrijpelijk geconcentreerd in die paar weekenden zonder feestdagen. De eerste 3 weekenden zitten dan ook vol. Ter voorbereiding de witte jas uit de kast gehaald maar ook het regelement nog even doorgenomen, gewoon om alles weer een beetje scherp voor de geest te halen en fris te zijn. Een duif selecteren is namelijk voor mij een compleet andere tak van sport dan duiven keuren op tentoonstellingen. Op mijn eigen hok zijn de duiven van 92 punten en hoger (bijna)niet te vinden dus wie weet vind ik ze op de tentoonstelling.

Deze week kreeg ik de definitieve agenda van onze afdeling onder ogen, de vergadering is pas op 8 december, over het waarom van deze late datum wordt met geen woord gerept. Het moge duidelijk zijn, ik vind het een slechte zaak om pas 3 maanden na afloop van het seizoen te vergaderen, het lijkt er op dat ze de boel eerst lekker laten indutten, zijn wellicht de scherpe randjes er vanaf.( De meeste liefhebbers zijn kort van memorie.) Het bestuur heeft vooraf al een standpunt ingenomen dat het voorstel van kring 1 en 3 (gezamenlijk lossen van deze 2 kringen tot de Franse grens) wordt afgewezen. De argumentatie volgt tijdens de vergadering. Wanneer je het toch al besloten hebt, zet dan alvast je argumentatie op papier, in plaats van straks gebruik te maken van het rumoer en het wel/nietes verhaal tijdens de vergadering wat ongetwijfeld gaat komen. Het gaat enkel de kringen 1 en 3 aan en ongetwijfeld wanneer iemand namens de kring het woord gaat voeren, komt men weer met de ‘dooddoener’ dat je alleen namens je vereniging mag spreken want kringen hebben namelijk geen enkele bevoegdheid/ inbreng (ook iets om over na te denken). Kring 1 en 3 hebben samen vergaderd en in grote meerderheid zijn ze tot een aantal voorstellen en aanbevelingen gekomen en uiteraard is er ook gekeken naar de kostenkant/ hoeveelheid duiven, het gedrocht splitleden en kampioenschappen. Niets of niemand komt in gevaar of wordt zijn spelvreugde ontnomen en wanneer men zich even verdiept in het verleden, ja U leest het goed vroeger hadden we ook al kringen en wel kring 1 en 2 of te wel oost en west! Natuurlijk zijn er ook enkele tegenstanders binnen onze kringen maar dan speelt ‘eigenbelang’ de boventoon, stel je voor dat hun gunstige ligging wellicht wordt ontnomen. Ik citeer dan maar even uit het boek van Tyler Hamilton (oud wielrenner en ploegmaat van Amstrong). “winnen willen we allemaal maar wanneer je MOET winnen, ben je levensgevaarlijk”.

Ik schrijf er over omdat ik het beloofd heb en het mij zeker aan het hart gaat. Wij de leden aan de kust verdienen op het korte werk OOK mooie concoursen alsmede een goede opleiding voor onze (jonge) duiven. ( Mooi voorbeeld In afdeling 5 lossen ze de oost, midden en westkant op het korte werk ook niet gelijk). Ik wens iedereen veel wijsheid en begrip voor elkaar, hopelijk komen we er met zijn allen uit.

Genoeg er over, zelf laat ik mij niet gek maken, heb zo mijn eigen gedachten en plan in het hoofd en voor mij is de Midfond en Dagfond de hoofdmoot, het DF programma geeft aan dat wij opnieuw gaan vervoeren (indien nodig en in samenwerking) met Zuid- Holland. Ook 2 sectorale en 1 nationale vlucht worden benoemd. Het programma is als volgt; Chateaudun/Bourges(ZH)/Vierzon(ZH) +sectoraal/La Souterainne(ZH)+sectoraal/Chateauroux Nationaal/ Vierzon(ZH). Uitdagingen genoeg met dit programma. > Blijft de vraag; sectoraal is dat Afdeling 6 & 5 ?, ik kan de uitleg van sectoraal noch op onze site als die van de NPO vinden. Inmiddels een mailtje (dank Wim) ontvangen met uitleg Sector 1 is 1+2+3+4  Sector 2 is 5+6 sector 3 is 7+8+9 sector 4 is 10+11 

Deze week ook een paar uurtjes gebrainstormd, hoe we het in onze club leuk en spannend kunnen krijgen en vooral houden zodat leden niet vroegtijdig afhaken. Tijdens het kopje koffie passeerden uiteraard ook de T.T., de duivenbeurs etc. de revue. In de duivensport moet je de boel regelmatig even opschudden en fris houden. Wie weet komen een aantal zaken van de grond….

Retro wordt decoratief

 

 

Bijschrift toevoegen

Ze lagen te verstoffen, weggestopt in de kast.
Nu decoratief aan de schutting. Ha ha ik wil weer bordjes

Nieuwsbrief Peter Boskamp

08 april 19
Jonge duivenziekten (1)   Ik wil in de komende tijd in een paar artikelen aandacht besteden aan het fenomeen JDZ. Zeg jonge duiven en dan kun je tegenwoordig ook gelijk jonge duivenziekte zeggen in...

Columnist in Spotlight

26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...
29 maart 19
Op bezoek bij één van de beste overnachters van...
27 maart 19
  Zo af en toe heb je zo'n weekend. Zo'n weekend...
18 maart 19
14 maart 19
Ik heb er niet vaak veel tijd voor, maar als er...
06 maart 19
Begin maart,  je merkt het onder de liefhebbers, het...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

19 april 19
IMG 7325
03 maart 19
Reeds voor de 42e maal werd het feest van de Riddersclub van België georganiseerd en dit in...
20 februari 19
Nog steeds is het niet duidelijk hoe de vluchtkalender 2019 eruit gaat zien? Daarbij...
14 februari 19
Traditioneel staat de eerste zaterdag van februari voor de leden van fondclub “De...
13 februari 19
Hieronder staat het reis-programma van de Afdeling Limburg voor 2019 Reisprogramma...
09 februari 19
Voor de 5de keer in haar bestaan organiseert P.V. Heemskerk op zondagochtend 17 maart...
07 februari 19
De data voor de Sterrenshow in 2020 en 2021 zijn: 2020: vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5...
03 februari 19
  De jaarlijkse feestavond met uitreiking van provinciale, nationale en internationale winnaars...
30 januari 19
Afgelopen zaterdag vond in het lokaal van PV de Snelvlucht te Bodegraven weer de...
28 januari 19
Weer even op antenne… Het nieuwe jaar 2019 is reeds een paar weken oud. Duiven...
26 januari 19
Fantastische jubileum Sterrenshow ter afsluiting van het 60 jarig bestaan van de ZLU 60...
25 januari 19
Olympiade Poznan stand Bony Farma een half uur voor de start Hieronder foto,s zaterdag...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40