Jos Nijman

Vorige week een redelijk resultaat met de jonge duiven en met de oude duiven 2 ‘vroege’ duiven. Resultaten waar ik tevreden op terug kijk. Deze week staat voor de jonge duiven Lennik op het programma en tikken we bijna de 200 km aan en voor de DF vliegen wij Issoudun bijna 650 km en deze vlucht is gelijk de ‘Nationale’ vlucht voor wat dat waard is.

Begin van de week gaven de weerberichten (voorspellingen) voor het weekend oostenwind aan, vervolgens zuidwestenwind (in Nederland) en nu westenwind. België geeft ook west aan en in de middag misschien een buitje met onweer en in Frankrijk lijkt het vrijdag ‘bloedje heet’ te worden met > 34 graden en zaterdag tegen de 30 graden. Voor de jonge duiven (incluis de ouden) kan Lennik een mooi vluchtje worden. Wat Nationaal Issoudun gaat worden??

Afgelopen weken keek ik nog eens in de uitslagen en zag ik veel bekende hokken geweldig presteren, andere coryfeeën vallen nog een beetje tegen maar daarentegen zie ik ook hokken tegen het venster kloppen, die vorig jaar nog niet echt opvielen. Op de marathonvluchten zag ik menig Noord-Hollander een vroege duif pakken en het was omdat de duiven op Agen met een kopwindje moesten afrekenen want anders waren ze vrijdagavond met bosjes gevallen. Marcel Tromp was er één die nog voor 23.00 uur een duif klokte en dan is het echt al donker. Diezelfde Marcel draaide op zaterdag 5.22 uur een duif van Bordeaux en pakt de 1e Nationaal in de sector maar is ook de ‘overall’ winnaar. Ik belde zaterdagmorgen Marcel want we zijn goede duivenkennissen om hem te feliciteren en ik kan mij voorstellen dat de adrenaline nog door je aderen spuit, wat een prestatie!  Marcel vertelde dat hij na de nachtelijke aankomst van Agen onder de wol was gekropen maar vroeg uit de veren was en hij zat nog maar net op zijn stoel over de landerijen uit te kijken toen er één aan kwam knijpen…zou het een Agen duif zijn? Nee, had was er één van Bordeaux en dan slaat je hart op hol en het duifje bleef ook nog 20 minuten op de ren zitten, alvorens op de antenne te landen. De rest is voor de bladen die zeker en vast een rapportage gaan maken. Ik kreeg er kippenvel van, Marcel nogmaals van harte!.

projectx

Het laatste jong uit project X werd woensdagmiddag gebracht, een juweel van een doffer. Het is de laatste van de samenkweek dit jaar. Er zitten er een 10-tal voor de Natour om te laten zien wat ze waard zijn, deze laatste zal ik samen met nog 8 andere duifjes (wanneer ze de selectie overleven) van de winter aan de tand moeten voelen.

 

 

Dit moet ook het weekend worden van Barcelona, helaas zijn er wat Franse duiven gestorven door ‘verkeerd’ water oftewel ze zijn vergiftigd. Uiteraard niet expres maar door een menselijke  fout, namelijk gebruik een verkeerde jerrycan (zo las ik). Vreselijk nieuws.

Nog een paar weken en de Natour gaat al beginnen, ik heb een 9-tal herintreders en 18 stuks zomerjongen. Met de zomerjongen ben ik begonnen ze wat africhtingen te geven maar ben benieuwd of we nog een kring africhting krijgen. Er staat niets op het programma.

 

De duiven zien er prima uit, trainen goed en hopelijk gaan we op de vluchten weer serieus meedoen.

Woensdagavond kwam het bericht dat Nationaal Issoudun wordt opgesplitst in sector vluchten (kortere afstanden) voor sector 2 wordt het Blois een kleine 50 km minder. Dit vanwege de warmte en dan te bedenken dat Barcelona ook dit weekend vervlogen gaat worden.  Aan minder duiven in de manden, minder manden in de vrachtwagens, onderweg vaker stoppen, goede ventilatie, meer water geven, daar zou ik eerder prioriteit aan geven en bewaken (wat zeggen en doen is niet het zelfde). Het besluit is genomen, prima we gaan dus Blois spelen en het zal vast met 50 km minder ook geen ‘makkie’ worden.

Ik verwacht er tussen de 15 en 20 mee te geven naar Blois, 20 tot 25 jonge duiven want die ga ik ook uit zoeken en misschien een 8 tal oude duiven op Duffel.