Jos Nijman

Voorwoord

Afgelopen week heb ik met mijn gezin een aantal dagen doorgebracht op Texel. Heerlijk even in een heel andere omgeving, los van werk, huis en haard. Tijd voor en met elkaar, wind in de haren en ook tijd om te lezen. En lezen inspireert altijd, zo ook deze keer.

Het begon met de uitspraak die ik tegenkwam: "insanity is doing the same thing over and over and expecting a different outcome" (Einstein). We kennen allemaal voorbeelden waaruit blijkt dat steeds meer van hetzelfde doen, niet werkt. Denk maar eens aan: het averechtse effect van steeds bozer worden op een kind, steeds meer je best doen om af te vallen of te stoppen met roken. Bovendien blijken korte termijn oplossingen geregeld een nieuw probleem in de hand te werken en dat terwijl je onderweg echt het gevoel had dat je het probleem opgelost had. Er is een mooi woord voor: Vastdenken. Vastdenken is een manier van denken, waarbij de `oplossing` van een probleem, het probleem alleen maar groter maakt.

Omdenken in plaats van vastdenken
Als vastdenken dan niet werkt wat dan wel? Doen alsof problemen niet bestaan werkt ook niet. Dus tijd voor creatieve, structurele oplossingen waarbij een probleem een mogelijkheid wordt. Ofwel je verzet je niet langer tegen een probleem, je accepteert dat het probleem er is, je gaat er mee om en maakt er het beste van. Omdenken dus! 

bron: Ja-maar®, Berthold Gunster


Acceptatie in plaats van stress en irritatie
Zijn problemen dan altijd een uitdaging? Zeker niet. Soms zijn problemen best irritant. Neem het onstabiele weer van afgelopen weken. Voor ons als liefhebbers uiterst irritant, want hoe goed getraind onze duiven ook zijn, de wedstrijdresultaten zijn onvoorspelbaar. Verzet heeft geen zin, het levert alleen irritatie en stress op. Accepteer het, 'het is wat het is'. Train de duiven wat extra bij niet ideale weersomstandigheden en laat je verrassen door wat de dieren aan kunnen. Kijk naar je dieren en maak eigen keuzes, accepteer de onvoorspelbaarheid en wie weet wat het oplevert.

Bevindingen en ervaringen maken ons rijker. Neem ze na het seizoen mee naar de evaluatie en laten we op basis van feiten kijken hoe we met de opgedane kennis en ervaringen het volgende vliegseizoen stap-voor-stap kunnen verbeteren, waarbij we koesteren wat werkt. Na die paar dagen Texelse wind heb ik ideeën genoeg en kijk ik anders naar het weer. De elementen zijn namelijk altijd anders en ook dat is een constante. En mijn duiven? Die kijken met mij uit naar de Natoer en het vervolg van het Jonge Duiven programma.

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 

WEDSTRIJDEN
Actuele vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.
Klik hier voor actuele los- en vluchttijden
 

NPO BESTUUR

Op zoek naar afstudeerstagiaires

De NPO is met ingang van het nieuwe studiejaar op zoek naar:
 • een HBO of WO afstudeerstagiair(e) Marketing
 • een HBO of WO afstudeerstagiair(e) Bedrijfseconomie.
Ben jij of kent jij iemand die interesse heeft in een van deze afstudeerplaatsen? Stuur dan het CV met een korte motivatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ter attentie van Frederik Dekker. 
 
 

WEDSTRIJDEN
Trots op eerste Ladies League 2019

Door Pauline Kroon, Corrie Thiele, Gitta Twaalfhoven en Mary Duindam 

Wat kan het toch snel gaan, vier weken geleden zijn we dan begonnen na vele voorbereidingen met de eerste Ladies League vlucht van kring 3 van de afdeling 6. Duffel was het eerste station die de ladyduiven aandeden en nu afgelopen weekend hebben wij de laatste Ladyvlucht al weer achter ons liggen.

Het initiatief dat in de wintermaanden werd genomen door vier ladies van kring 3 bleek een schot in de roos te zijn en werd dan ook door veel duivenladies van kring 3 en ver daarbuiten wekelijks met veel enthousiasme gevolgd. 25 Ladies gingen de strijd met elkaar aan en deden een gooi naar de prachtige prijzenpot die de organisatieladies (Mary, Pauline, Gitta en Corrie) bij elkaar wisten te sprokkelen. Geweldige prijzen waren er drie weken lang te verdienen en daarnaast nog eens drie geweldige prijzen voor de generale Ladies en voor de Lady asduif.

Zware race
Het afgelopen weekend werd de laatste Ladyvlucht vanuit Quivrain vervlogen. Maar eerlijk is eerlijk dit bleek geen makkie te zijn. De duiven werden om 12.00 uur gelost en keken al snel tegen een bewolkt hemeldek aan, wat achteraf geen makkelijke opgave bleek te zijn. Daarnaast kwam de wind nog eens uit de Noord-Westhoek wat inhoudt dat de duiven de wind flink tegen hadden. Dat kwam dus ook naar voren als we naar de snelheid van de eerst arriverende en winnende ladyduif van Corrie Thiele kijken. Deze maakte een snelheid van 1156 meter per minuut.

Winst voor NL 2019-7000436
Deze geweldige ladyduif van Corrie werd geklokt om 15.22.59 en dit bleek al snel de te kloppen tijd te zijn. De tijd en snelheid van deze ladyduif van Corrie bleek ruim voldoende te zijn om met de eer te gaan strijken als overwinnares van zowel het gehele kringconcours maar natuurlijk ook om de eerste prijs te winnen op de laatste ladyvlucht en dat met ruime voorsprong op de tweede en derde ladyduiven. Deze geweldige ladyduif de NL 2019-7000436 van Corrie ging dus met de volle eer strijken en won de hoofdprijs namelijk Rituals pakket met schoonheidsbehandeling t.w.v. 150.00 euro.

Nummers twee en drie
De tweede prijs ging naar de ladyduif van Astrid Kamstra deze ladyduif is trouwens ook geboren op het hok van lady Corrie en ging als tweede over de finish. Astrid wordt daarmee winnares van een Riviera Maison pakket t.w.v. 100.00 euro.

Als derde werd de duif van José Joosten geklokt en deze lady werd winnares van een High Tea voor 4 personen bij “Gewoon” in Wijk aan Zee.

Rekenwerk
De Lady Generaal kampioenen worden door de enthousiaste dames direct na de vlucht uitgerekend. Het resultaat na een paar uur rekenen mocht er zijn. DE GENERAAL KAMPIOENEN NU DE LAATSTE VLUCHT IS VERVLOGEN ZIJN: 

 • 1e plaats en winnares van een reischeque ter waarde van € 700,-- euro is Lizette Blokdijk 
 • 2e plaats en de winnares van een roze ipad t.w.v.  € 450,--  is Corrie Thiele 
 • 3e plaats en de Winnares van een Michael Kors Horloge t.w.v. € 350,-- is Mary Duindam 
 • Asduif winnaar is: Mary Duindam. Mary wint een weekend lang een auto naar keuze inclusief volle tank. Deze prijs is beschikbaar gesteld door Motorhuis Heemskerk 


LIzette Blokdijk
"Ik ben al mijn hele leven dol op dieren en toen mijn man vier jaar geleden aangaf zich actief met de duivensport bezig te gaan houden was ik dol enthousiast. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld mee te doen toen de Ladies League werd aangekondigd. 

Natuurlijk leun ik net als vele van ons op de kennis en ervaring van mijn man. Wat me meer dan duidelijk is geworden, is dat de duivensport een zeer interessante hobby is die vele aspecten kent. Een sport die het uiterste van de liefhebber vraagt als je mee wil doen om de prijzen. Desalniettemin moet het bezig zijn met dieren de belangrijkste motivatie zijn, want oh, oh, oh, wat zijn het toch een leuke, intelligente bijzondere wezentjes!"
 

Mary Duindam
"Ik ben Mary Duindam, woon in Velserbroek met mijn man Jeroen en mijn twee zonen Sjoerd en Jim. Jeroen had al duiven toen ik hem leerde kennen. Ik ging altijd mee naar de vereniging maar had niet veel met duiven. Toen wij gingen samenwonen kwam er al snel een hok in de tuin en af en toe wachten we samen de duiven op. Ik kwam nooit in het hok, behalve als Jeroen een weekje ging vissen, dan verzorgde ik de duiven. Dat ging niet altijd even goed, blijkbaar moesten de doffers en duivinnen apart en tja als je een deurtje open laat staan dan zitten ze gewoon bij elkaar. Destijds zag ik het verschil niet tussen een doffer en duivin, al vind ik dat nog steeds wel lastig.  

Jeroen heeft mij zelfs duiven laten ringen, maar dat doe ik nooit meer. Zag ik vroeger nooit een duif in de lucht, zie ik nu vaak als eerste de duif op het hok vallen. Door mijn ziekte heb ik afgelopen jaar niet kunnen werken. Hierdoor was ik vaak thuis en kon ik, als Jeroen nog op zijn werk zat, de jonge duiven loslaten om ze te laten trainen. De Ladies League vluchten hebben wij samen opgewacht. Kwam er een jonge duif,  was de eerste vraag is het een lady? 

Gelukkig pakten we elke keer punten en zijn wij 3e generaal kampioen geworden.  
Onze duif 7005777 heeft zelfs de meeste punten gehaald en heeft de titel Asduif gepakt. Volgend jaar ga ik met Corrie Thiele, Pauline Kroon en Gitta Twaalfhoven gewoon weer door met de organisatie van de Ladies League voor afdeling 6 kring 3 en hopen wij op nog meer deelnemers.  

Prijsuitreiking: 16 november in Heiloo
De prijsuitreiking vindt plaats op 16 november aanstaande in Cultuurkoepel Heiloo. Van de 13 prijzen die er te winnen waren hebben wij maar liefst tien verschillende liefhebbers en daar zijn wij stiekem heel erg trots op.  

Wij feliciteren alle prijswinnaars en mocht je dit jaar geen prijs hebben gewonnen, wij 
hebben in elk geval een aandenken voor je klaar staan tijdens de prijsuitreiking, want uiteindelijk zijn wij allemaal winnaars. Die moet je dan wel persoonlijk ophalen tijdens de huldiging op 16 november 2019.
 


Motorhuis Heemskerk stelt een weekend lang een auto naar keuze beschikbaar (inclusief volle tank) voor de winnares van de Asduif.

Ladies League 2020
Ook enthousiast geworden en wil jij volgend jaar ook mee doen met onze damescompetitie. Meld je aan bij één van ons. Zou je ons willen sponsoren dan kun je uiteraard ook contact met ons op nemen.  

 
 
 

WEDSTRIJDEN
Uitslag eerste wedstrijd Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden

Door Sonja Hagens

Wie kent ze intussen niet, de dames van Noord-Holland Afdeling 6, kring 3? Hierdoor kregen wij ook inspiratie om iets te organiseren in het Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden. 

Twee weken geleden hebben een aantal dames* van het NIC1622 een groepsapp aangemaakt en onderling wat taken verdeeld. De een heeft georiënteerd wie er allemaal met de ringen van de Ladies League speelt. De ander heeft sponsoren geworven. Uiteindelijk hebben deze dames in samenwerking met voorzitter Jaap Jongejan en meldpost Kees en Marlien van den Bos drie vluchten uitgezocht. Daar maken we een klein kampioenschap van.

*Dames van NIC1622
De volgende dames sloegen de handen ineen om een Ladies League kampioenschap voor de Zuid-Hollandse Eilanden te organiseren: 

 • Corina Beijer
 • Purdey Wetterhahn
 • Marlien van den Bos
 • Jozien Wijnties
 • Sonja Hagens

Eerste wedstrijd
Afgelopen zaterdag stond de eerste wedstrijd al op het programma. Het werd een vlucht vanuit Peronne, zo'n 220 km. Er werden door 10 dames in totaal 67 duiven voor deze wedstrijd ingezet. Om 09.45 uur werden de duiven gelost. Het  was de NL19-7005864 van Heléne Zwackhalen die met een gemiddelde snelheid van 66 km. per uur als eerste de thuishaven wist te bereiken. Op de tweede plaats zien we Marlien van den Bos, terwijl Purdey Wetterhahn met plaats drie het podium completeert."

Resultaat 
Hier is onze eerste uitslag, gemaakt door Richard van den Bos.


Prijsuitreiking
De prijzen worden uitgereikt op de feestmiddag van het samenspel op zaterdag 2 november 2019. Graag bedanken we de volgende sponsoren: 

 • Tuincentrum Torreman uit Rocanje, 
 • Toppigeons Veilinghuis - Piet de Vogel uit Oude-Tonge
 • Duivenshop Nobels uit Achthuizen
 • Bakkerij Koese -Gert en Jaap Koese uit Sommelsdijk
 • Slagerij van Zuidland uit Dirksland

Winnares 1e prijs: Helene Zwackhalen

Verder bedanken we iedereen hartelijk die heeft bijgedragen aan onze Ladies League. Wij hopen dat we volgend jaar nog meer dames mogen verwelkomen! En dames van Noord-Holland Afdeling 6, kring 3: bedankt voor de inspiratie! 

 
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten, vergaderingen en bijeenkomsten die georganiseerd worden.

Activiteiten
 • 5 oktober: prijsuitreiking Dutch Golden Classic 2019
 • 2 november: prijsuitreiking Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden
 • 16 november: prijsuitreiking Ladies League 2019 Afdeling 6, kring 3

Vergaderingen/bijeenkomsten
 • maandag 19 augustus Bestuursvergadering Afdeling 9
 • maandag 2 september Bestuursvergadering Afdeling 10
 • maandag 2 september Bestuursvergadering Afdeling 11
 • dinsdag 3 september Bestuursvergadering Afdeling 8
 • woensdag 4 september Bestuursvergadering NPO (Papendal)
Overzicht bijeenkomsten
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 7 augustus 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten

NPO BUREAU

Niet thuis te brengen duif


Wij zijn op zoek naar de eigenaar van duif  2019-1236401. Bent u of kent u de eigenaar? Neem even contact op met het NPO Bureau.
Duivensportbond NPO
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

31 mei 20
  Nog even over vaccins Als ik zie hoeveel vragen ik binnen krijg over vaccins, dan lijkt het me nuttig hier opnieuw even aandacht aan dit onderwerp te besteden. Er is veel te doen in vaccinland. Niet in...

Columnist in Spotlight

21 juni 20
    Het is een tijdje geleden dat ik mijn rondje...
24 april 20
  10 Minuten geleden sprak onze Minister Premier...
27 maart 20
  Nederland stoeit met de verschrikkelijke gevolgen van...
16 maart 20
Het Coronavirus slaat wereldwijd fors om zich...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40