Jos Nijman


Vorig jaar werd i.v.m. de nationale feestdag “Quatorze Juillet" (14 juli) de lossing een dag verschoven. Nu was het op vrijdag het onweer, dat op het einde van de middag aan de oostkant van Noord-Frankrijk, de Benelux en ook in Duitsland werd verwacht, de spelbreker. Deze informatie deed de inrichters, de Entente Belge ofwel de Belgische Verstandhouding, besluiten het lossen in St. Vincent uit te stellen tot zaterdag. Zaterdagmorgen was er in St. Vincent een wind uit het Noordoosten en op de vluchtlijn heerste overwegend een Noordoostenwind. Tegen de avond vanaf Noord-Frankrijk noordwestenwind. Gelost werd er om 7.15 uur bij een temperatuur van ca. 18 ̊C welke in midden Frankrijk kon oplopen tot ca. 27 ̊C. Zowel in Nederland als Internationaal was het aantal deelnemende duiven weer toegenomen. In Nederland waren dit er nu 2.692. Internationaal werden 10.597 duiven ingemand.

 

De eerste Franse melding kwam uit het plaatsje Saint Martin L‘ Hortier in het departement Seine-Maritime, aan de westkust even noordwestelijk van Le Havre. Hier klokte Xavier Larchevêque om 19.19 uur zijn eerste duif. Dit op een afstand van 710 km en gaf een snelheid van 980 m/min. De volgende meldingen kwamen vrijwel allen uit de westkant van Frankrijk. Alleen Jean Luc Dumas uit Pulligney klokte de snelste Franse duif om 19.53 uur op 789 km. Snelheid 1040 m/min. Hij werd nationaal winnaar in Frankrijk. In Frankrijk kwamen er op de losdag 224 duiven door. In België waren er 11 duiven doorgekomen en hier was het Olivier Deprez uit Poperinge, nabij de Franse grens, die als eerste een duif klokte om 21.44. Zijn afstand 853 km en liet een snelheid berekenen van 982 m/min. Iets meer dan een kwartier later zou fond vedette Noël Peiren uit Zedelgem een snellere duif klokken. Hij klokte om 22.02 uur op 892 km. Snelheid 1005 m/min. en werd hiermee nationaal winnaar in België.




In Nederland moesten de liefhebbers wachten tot zondagmorgen en de eerste melding kwam uit Limburg waar Jos Habets uit Heerlen zijn 2e inzet klokte om 4.56 uur op een afstand van 975 km. Dit gaf een snelheid van 1040 m/min. Amper een half uur later was het Ad Fortuin uit het Zuid-Hollandse Strijen, de nationale winnaar van Agen ZLU-jaarlingen 2018, die bij zijn eerste aankomende duif een snelheid van 1052 m/min. liet afdrukken. Zij werd geklokt om 5.37 uur en dit op een afstand van 999 km. Voor Ad Fortuin betekende dit zowel nationaal als internationaal de overwinning, terwijl Jos Habets zilver behaalde.

 




Zowel eerste nationaal als internationaal, een feestdag voor Ad Fortuin.
Viert Frankrijk haar nationale feestdag op 14 juli, ofwel “Quatorze Juillet", nu was 14 juli een nationale feestdag voor Ad Fortuin uit Strijen. Ad had 14 duiven mee zijnde 7 nestkoppels. Hiervan waren 3 koppels jaarlingen. De jaarlingen zaten op een jong van ca. 5 dagen. De overjarige duiven hadden allen Pau gevlogen op een jong van ca. 4 dagen en zaten nu weer te broeden op eitjes van ca. 6 dagen. Ad had een dag eerder zijn systeem reeds aangezet en als er een duif zou arriveren, zou er een sms‘je worden gestuurd naar zijn mobile telefoon. Maar die bleef stil. Ad was al bij het krieken van de dag opgestaan en rond 5 uur ging hij toch even naar buiten om even te kijken of er soms toch een duif was aangekomen. Rondkijkend zag hij een duif op het dak van het huis zitten. Dat was even schrikken. Roepen en lokkers uitlaten hielpen niet om er enige beweging in te krijgen. De minuten verstreken en Ad begon al aardig nerveus te worden. Uiteindelijk pakte hij de schuifladder en zette deze tegen het dak van het huis om de duif d.m.v. een stok in beweging te krijgen. Maar het lukte niet en Ad wilde ook niet dat ze zou opvliegen en elders zou gaan zitten. Heel voorzichtig kon hij de duif toch pakken en snel werd ze boven de antenne gehouden. Bij het melden kreeg hij te horen dat hij wel heel vroeg zat want hij zou de duif uit Limburg voor blijven. Nu was het wachten op eventuele meldingen op de verdere afstanden. Deze bleven uit en zo werd Ad zowel nationaal als internationaal winnaar van deze St. Vincent.

 




Duivin “Willeke" 1ste Nationaal en 1ste Internationaal St. Vincent.
De winnende kras witpen duivin met ringnummer Nl17-1262043 werd na haar nationale en internationale zege “Willeke", genoemd naar de echtgenote van Ad. Ze was als eerst-getekende de mand ingegaan op eitjes van ca. 6 dagen. Ze had alle vertrouwen van haar baas meegekregen. Als jaarling won ze op Agen jaarlingen de 678ste prijs (4.776 d) en de 761ste prijs op Narbonne (3082 d). Dit jaar was ze op een jong mee geweest op Pau en won de 67ste prijs nationaal (3.785 d). En nu op St. Vincent nationaal en internationaal zou ze zegevieren. Ze zal vermoedelijk het kweekhok van Hugo Batenburg gaan versterken, want hier komt ze eigenlijk vandaan of beter gezegd het eitje waar ze uit voortkwam. Haar vader is “Golden Monar Boy" een samenkweek met Etienne Meirlaen Deurne/Batenburg-v.d. Merwe. (lijn Monar en Wittenbuik) Moeder is “Yvette" eveneens een samenkweek met Etienne Meirlaen/Batenburg-v.d. Merwe (lijn Bonte Narbonne en Montali) Ad klokte verder om 9.07 en 10.01 uur (jaarling), de 35ste en 101de gemelde en deze beiden zijn broer en zus van de Asduif ZLU WHZB 2018 van Hugo Batenburg, de Nl16-1509101 welke een 2e Nat. St. Vincent en 9e Nat. Pau won.
Zie ook de stamkaart.




Alleen op nest.
Ad, 58 jaar en werkzaam als projectleider bij de fa. Numan & Kant uit Strijen. Dit bedrijf verzorgt de regel- en meettechniek voor klimaatinstallaties voor o.a. ziekenhuizen over heel Nederland. Dit betekent dat hij soms door het hele land reist. Daarnaast is hij ook nog parttime Supply Agent voor Nederland bij PIPA. Toch tracht hij zijn duiven in een goede regelmaat te verzorgen. Mocht hij verhinderd zijn dan krijgt hij een helpende hand van zijn jongste zoon Cas. Zoon Cas was in zijn jeugd ook een fervent duivenliefhebber en stond als jeugdlid al op het hoogste podium bij WHzB met een hokje van 8 jonge duifjes. Vader Ad was zijn mentor. Ad kwam in de duivensport terecht door duivenmelkers uit Strijen die hem en nog negen klasgenootjes van de lagere school enthousiast maakten voor de duivensport. Drie hiervan zijn nog met duiven in de zwier. Vloog hij vroeger mee op de programmavluchten, door toedoen van o.a. Hugo Batenburg, richtte hij zijn vizier in 1995 ook op de grote fond. In 2012 werd alleen nog maar op de grote fond meegevlogen.




Bijhuis Batenburg-v.d. Merwe uit Klaaswaal
Op zijn erf beschikt Ad over twee hokken. Een stenen hok met drie afdelingen waarop twee afdelingen beschikbaar zijn voor de vliegduiven. Hierop zitten de duiven van jaargang 2017. Verder is er op dit hok een afdeling voor ca. 80 jonge duiven. Een tweede hok is in de schuur gebouwd en bevat eveneens drie afdelingen. Hier zitten op twee afdelingen de jaargangen 14 t/m 16 en de jaarlingen. Op de derde afdeling zitten 12 voedsterkoppels welke de eitjes afkomstig van Hugo Batenburg- v.d. Merwe uit Klaaswaal mogen uitbroeden. Ook zitten er twee kweekkoppels, waarbij een zoon van “New Laureaat" (1e Int. Barcelona") en een zoon van de 1e Nat. Narbonne. Pieter Woord uit Urk vloog dit jaar de 5e Nat. Barcelona met een duif uit zoon “New Laureaat". Hoofdzakelijk zijn de jonge duiven afkomstig van het hok van Hugo Batenburg-v.d. Merwe uit het naburige Klaaswaal. Elk jaar komen er eitjes uit de kweek- en vliegduiven van Hugo Batenburg om de jongen hieruit verder uit te testen in Strijen. We mogen gerust schrijven dat Ad het satelliethok is van Hugo. Uitzondering is een duivin afkomstig van de combinatie Wim en Bertrik Murk uit IJsselstein, lijn 1e Nat. Barcelona van de familie van Houten eveneens uit IJsselstein. Ad‘s eerste duif van Barcelona 2019 was er een uit deze duivin.
Voor het spel op de fondvluchten beschikt Ad over 46 koppels en enkele losse jaarling doffers. Om aan de vele vragen voor jonge duiven te voldoen werden de tweejarigen (13 koppels) half februari gekoppeld en enkele jongen hiervan werden voor eigen gebruik gespeend, de overige waren voor bonnen. De overige duiven werden half maart gekoppeld en konden overbroeden op plastic eitjes. Hierna werden ze gescheiden en ingevlogen op weduwschap. Een groep tweejarigen werd zodanig opnieuw gekoppeld zodat ze op Pau op jongen van ca. 5 dagen mee gingen. Deze gaan veelal weer mee op St. Vincent en dan broeden ze weer op eitjes van enkele dagen. Ad zorgt ervoor dat zijn duiven welke naar een vlucht toe gaan de eerste keer op jongen mee gaan en een tweede keer op eitjes of eventueel weer jongen. Jaarlingen doen Agen en eventueel Narbonne, tweejarigen Pau, St. Vincent en Perpignan en de driejarigen en ouder Barcelona. Naar Marseille zitten nu 10 duiven gereed. Alles is natuurlijk afhankelijk van het verloop van het seizoen.




Verzorging zo eenvoudig mogelijk
Mede gezien zijn drukke baan en daarnaast zijn parttimebaan bij Pipa, tracht hij alles zo eenvoudig mogelijk te houden. Zo trainen de duiven alleen ‘s avonds. In de periode dat ze gescheiden zitten gaan eerst de duivinnen los van 18 tot 19 uur en daarna de doffers van 19 tot 20 uur. Zitten ze op nest dan gaan ze er allen samen uit en mogen anderhalf uur trainen over de landelijke omgeving. In de vliegperiode krijgen de duiven dagelijks een volle bak van een mix bestaande uit twee mengelingen en wel Vlucht/Sport met Cribbs maïs en Weduwschap (Beyers). De laatste drie dagen voor het inmanden naar een vlucht komt hierbij een energierijke mengeling (Beyers). Als supplementen geeft hij de supergrit mix Vanrobaeys, en na de vlucht een eiwitpoeder voor snel herstel. Twee tot drie keer per week krijgen ze ook Wonder Pigeon in het drinkwater en soms krijgen ze Optima over het voer.
Als de duiven op eitjes zitten krijgen ze een geelkuur. Tijdens het vliegseizoen doet hij, een week voor en de dag waarop de duiven de mand ingaan, een controle op het geel met een eigen microscoop. Jelle Jellema maakte hem hierin wegwijs. Indien hij iets waarneemt geeft hij alsnog een geelpil. Eenmaal per zes weken gaat hij ook met mest en een enkele duif op controle bij Dr. Marien. Mochten de koppen van de duiven niet naar eigen inzicht goed zijn, dan geeft hij wel eens iets voor de luchtwegen.




Tenslotte.
Ad gaf toe dat hij tot nu toe nog niet zo tevreden was over dit seizoen. Weliswaar een vroege duif op Pau en Agen Jaarlingen, doch de serie die hij eveneens graag ziet, ontbraken eigenlijk. Maar een 1ste Nationaal en 1ste Internationaal maken het toch dat het een onvergetelijk seizoen zal gaan worden. Afgelopen jaar mocht hij al ervaren wat het is om een nationale overwinning te behalen (Agen jaarlingen). Nu werd het op 14 juli een dag waarop hij opnieuw in het middelpunt stond. Een nationale feestdag in Strijen.
Ad van harte gefeliciteerd.

Marcel Görtzen

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40