Jos Nijman

De vlucht uit Pontoise afgelopen zaterdag, liep met een sisser af, gelukkig alles thuis en dan moet je met de ‘kop’ schudden en het snel vergeten. Deze week staat onze 3e DF vlucht op het programma en wel Issoudun, (een sector vlucht). Ik heb er een 20 tal klaar voor zitten, of ze allemaal meegaan, hangt af van de conditie want met de wind in de noordoost hoek moeten ze tiptop in orde zijn!

Deze week de jonge duiven nog een keertje samen met 2 clubgenoten weggebracht, de (vlieg) selectie is begonnen. Ik was er als enige nogal wat kwijt, verschil tussen super gezond zitten en “net nog niet” maar de volgende dag tot in de avond kwamen er nog thuis en uiteindelijk(nog) 4 achter.

Dinsdag de ingelaste africhting, die ik aan mij voorbij liet gaan vanwege “de eigen” africhting (maandag)maar ook door andere verplichtingen alsmede twijfels over het weer. Ze gaan vrijdagavond voor het eerst met de vrachtwagen mee en krijgen een totaallossing met een noordoostenwindje voor de kiezen. Het is niet anders of ik moet mij nog bedenken. De dinsdaglossing (africhting) van de kring liep niet echt lekker, enkel de zomerjongen van 2018 kwamen prima door en ook die van de liefhebbers die ze al 25x op 40 km hebben gelost maar de meeste liefhebbers hadden rond het middaguur hooguit 50% thuis en dan spreek ik over kring 1 en 3. Ik weet de oorzaak niet maar weet wel dat wanneer de jongen ‘goed’ zijn er altijd nog de nodige nakomen, neemt niet weg dat het tot nu toe een rampzalig begin van het jonge duivenseizoen is. Annuleren, verzetten, terugbrengen en dan dinsdag met een hoop vlieg en kunstwerk toch nog een oefenvlucht organiseren, daar is een hoop werk aan geweest. In kring 3 en 1 schat ik de verliezen uiteindelijk op zo’n 20 %, niet echt een lekker begin.

Voor Issoudun heb ik er dus een 20 tal klaar zitten, bij de jonge duiven zal ik er een aantal uitzoeken en een 20 tal oude duiven die dan meegaan naar Roosendaal. Van deze vlucht, oud en jong verwacht ik helemaal niets, ze zijn mee om in te vliegen, de oude duiven zullen wel rap thuis zijn en hopelijk komen de jongen ook goed naar huis, altijd weer spannend. De dagfond duiven zijn prima in orde en hopelijk een vroege duif op de plank.

De omstandigheden voor zaterdag zijn op de gehele vluchtlijn, noordoost windje, zonnetje, wolkje en temperatuur die boven de 20 graden gaat uitkomen.

Uiteindelijk heb ik er 21 voor Issoudun ingekorfd, in de club helaas maar een 130 duiven, incluis Beverwijk. Voor Roosendaal gaan er 7 zomerjongen (2018) en 8 weduwnaars, 9 duivinnen mee. Bij de jonge duiven zal niet alles meegaan maar zal ze stuk voor stuk nog eens goed bekijken.

The Day After,

Zaterdag stonden Issoudun (DF) en Roosendaal, (oud &jong )op het programma en de omstandigheden waren prima met een noordoostenwindje, zonnetje en een lekkere temperatuur.

Waar ik vorige week nog schreef over de vlucht Pontoise, dat ik met mijn kop moest schudden en het snel moest vergeten, zal ik deze dag (vandaag) wat langer koesteren. De duiven in Issoudun gingen om 7.15 uur los, samen met die van Afdeling 5 en het konvooi (20.000 duiven) oud en jong in Roosendaal , ging om 8.00 uur totaal los.

Uiteraard stonden wij op tijd klaar en exact op het tijdstip dat wij ‘in het hoofd hadden, meldt zich de eerste duif, een jaarling doffer (de 22) die zich nu al een paar keer goed heeft laten zien, hij komt uit mijn UDO doffer x DE GEELOOG duivin, zijn 2 broers weten ook van wanten, maar hij is tot nu toe de beste van de 3 musketiers. Na een paar minuten begint de trein binnen te lopen en zowaar zit er een jong tussen, die de punt van het dak op zoekt, na verloop van tijd zitten de oude binnen en alle jongen nog steeds buiten en vliegen diverse keren van de punt van het dak de sloot in, ik zal de rest maar besparen, ze zaten overal behalve in de klok. Mijn bezoekers konden er wel om lachen toen ik het op gaf….eind van het liedje om 18.00 uur zitten er 28 van de 31 in het hok. Daar heb ik de komende dagen werk aan om ze opnieuw te conditioner, voor vandaag was thuiskomen het belangrijkste.

In de loop van de middag komen de ‘letters’ en kunnen we lachen om het fiasco van de jongen, toen echter de eerste meldingen van Issoudun op ‘compulive’ van afdeling 5 kwamen, begon het rekenen en nam de spanning toe, zeker toen de eerste Noord-Hollandse duiven werden gemeld, gelukkig meldt mijn 1e duif zich om 17.03, rap gevolgd door de 2e en komen de duiven prima door…….. eind van het verhaal kan ik mijn geluk niet op, 2x de 1e in de club en 2x de 1e in de kring en een mooie uitslag in de Afdeling.

Hoe kwamen de duiven in Heemskerk;

De jonge duiven vlucht werd gewonnen door Frank Rodenburg, de Uitgeesters deden het prima met maar liefst 7 duiven bij de eerste 10.

1e Frank rodenburg. 2e Hans Baltus, 3e Wim Geerlofs, 4-10 Piet Baltus, 5e Cees Niesten, 6e Dirk Ebbers, 7e Peter Beentjes, 8e Max van Delden, 9e Gerrit Twaalfhoven

Frank Rodenburg

Roosendaal oud

1e Jos Nijman, 2-7 Gerrie Lotterman, 3e Max van Delden, 4e Piet Baltus, 5-6-8 Frank Rodenburg, 9-10 Peter Beentjes.

Issoudun

1-3-5-6-7-10 Jos Nijman, 2-9 Gerrit Twaalfhoven, 4e Gerard Weel, 8e Peter Zonneveld.