Eerste jongen van dit jaar

Alweer een paar weken onderweg, vliegseizoen 2017. Wisselende winden, temperaturen van koud tot redelijk, de afstanden kruipen zo langzamerhand op. Het begint te kriebelen. De eerste dagfond vlucht komt in zicht, de magische 500 kilometer grens. Als die is geslecht komen de mooie vluchten!

 

Hoe het seizoen er tot nu toe uit ziet? Iedere week duiven mee, niet ontevreden met hoe het gaat tot nu toe. Nee, geen vroege duiven, soms lukt dat met mijn dieseltjes op een vitesse vlucht, meestal neem je genoegen met een plekje op het tweede plan(lees tweede blad). Toch komen ze vlot af.

De doffers komen goed, dit jaar voor het  eerst op weduwschap, het valt me tot nog toe alles mee. Al is het alleen maar om het plezier als ik ze door de lucht zie zeilen en klappen. Het plezier in je liefhebberij beleef je voornamelijk thuis, toch? 

Voor de duivinnen is het nog even wachten. De kweekdoffers komen met ongeveer 3 weken beschikbaar, de overjarige duivinnen kunnen dan op een nestje gebracht worden. De duivinnen waar nog geen doffer voor beschikbaar is moeten nog meer even in het jongen hok blijven. Ze blijven de programmavluchten afwerken om te leren en in het ritme te blijven.

De eerste jongen zijn zaterdag op het jongen hok gezet. Ruilduifjes, het zijn de duifjes die ik terug krijg voor het uitgeven van mijn eigen jongen in de eerste ronde. Iets later dan gemiddeld bij de doorsnee liefhebber. Er is geen haast, de jongen hoeven niet mee, africhten is voldoende.

De kwekers zijn afgelopen week op jongen gekomen, deze week ringen. Er blijven ene paar koppels doorkweken. Verdere jongen kunnen nog getrokken worden van de nestduivinnen en na het seizoen van de beste vliegdoffers. Kom ik ook nog wat te weten over de kweekwaarde van de betere vliegers.

Opvallend tot nu toe: de doffers komen goed af, beter dan verwacht. De duivinnen doen het wat minder dit jaar, heeft wellicht te maken met het hok waarin ze zitten. Ingericht om jongen op te laten groeien, niet om te spelen. Vreemd is dan wel weer dat er doffers worden verspeeld en duivinnen juist weer niet.... Tot nog toe 3 doffers kwijt van de vluchten, allemaal jaarlingen. Voor het seizoen twee van het hok, daar zal een kromsnavel iets mee te maken hebben gehad.

Piet Bron, 87 jaren jong

En verder: Klaas is aan het vloggen geslagen, aan Bram is te merken dat de duiven per week beter komen, Wim ziet alleen het goede van de dingen, Hans trekt zijn eigen plan, Frans en Jannie runnen de club, Cor zit weer verstopt achter de computer in het "Hok" en Piet Bron komt gewoon elke week voor het programma inkorven. 87 inmiddels, de jaren en ongemakken lijken maar geen vat op hem te krijgen.... Laat het maar lekker zo blijven, het wordt weer een mooi jaar!

Oh ja, toch maar een paar naar Limoges, over een paar weken.

Tot de volgende.

www.postduivenblog.nl