Zondagochtend, eind Februari, zo'n regenachtige dag. Het nodigt niet uit om naar buiten te lopen en de duiven te verzorgen, toch moet het, en ja, ik ga zo....

Toos, onze jongste kat, zit naast me op de vensterbank, beetje te mauwen naar de merels die door de tuin scharrelen. Ze leert net zo'n beetje zelfstandig naar buiten te gaan, "learning to crawl", zouden de Engelsen zeggen. Ook zij zei vanochtend in haar eigen lichaamstaal: "Bekijk het maar, niet in dit weer". 

Ok, je weet weer waar je dan staat. Rondje langs de velden, of liever, de gekende websites, wat speelt er in de duivenwereld? Nou, eigenlijk niet veel, in België wat commotie over vogelgriep, ik begrijp dat de ophokplicht weer wordt opgeheven. De Fugare, de Belgische duivenbeurs ging in ieder geval door.

Volgende week staat de Voorjaarsbeurs in Houten gepland, ik laat dit soort gelegenheden meestal voorbij gaan, heb het al druk zat in mijn vrije tijd.

Als ik iets wil weten of ideeën wil op doen, struin ik meestal internet af, je komt altijd wel iets tegen, daarnaast zijn er de onvolprezen één op één gesprekken met de liefhebbers hier in de buurt, ik leer daar eigenlijk nog het meeste van.

Vorige week was Wim hier nog op bezoek, samen met zijn zoon Wouter, even bijkleppen, bakkie koffie, duiven even bekijken. Hij wees me nog op iets belangrijks, of eigenlijk drong het tot me door tijdens het gesprek dat we hadden over het "voor de bak spelen" zoals Wim dit noemt. Territoriumdrift, daar kwam het op neer.

Ik sprak gisteren nog even de dame van de voerhandel, U weet wel, waar zo'n anderhalve week terug een lezing werd gegeven. Ik vroeg of ze gemerkt had dat de omzet in die producten toegenomen was. Haar antwoord was klip en klaar: "De dagen er na hebben we veel aanvragen gehad voor die producten". Het verbaasde me niet, ik merk het bij mezelf, duivenmelkers zijn twijfelkonten, het gras bij de buren lijkt altijd groener. Ze vulde nog aan dat het allemaal zo tegenstrijdig is, na de lezing kregen ze van een ander merk de aankondiging van twee nieuwe producten, samenstelling haaks op het verhaal wat werd verteld, dus wat vertel je je klanten dan? Tja....

Of is het iets menselijks, kijk maar naar wat er gebeurd met het fenomeen "zwevende kiezer". Zet iemand van een rechtse partij voor zo'n groep en de groep laten weten naar de rechter kant te gaan, zet er een paar dagen iemand voor van een linkse partij en de groep draait zo weer naar links. Compleet ander verhaal met dezelfde uitkomst uiteindelijk. We hebben het beste voor met U! U staat dan wel voor diegenen die er met hun stemmen voor zorgen dat men weer 4 jaar onder de pannen is.

Wat er hier op de hokken gaande is? De kweekkoppels twee weken geleden gekoppeld, zitten allemaal op eieren, mooi op tijd dus, ook de sierduiven deden het voor hun doen goed, ook alle 5 koppels op eieren. Deze week kunnen we zien wat de bezettingsgraad van de eieren is.

Ik heb vorige week zondag de vliegers bij elkaar gelaten, was niet het plan, maar door het eerder genoemde gesprek met Wim drong het tot me door dat de duiven pas echt hun plekkie gaan innemen, als ze er ook daadwerkelijk hun plekkie van kunnen maken. Dat lukt het best als ze er een nestje hebben gehad. De vliegers dus bij elkaar, vrije paring, heb me er verder niet mee bemoeit. Elk broedhok een broedschaal en wat stro op de grond. Alleen gevoerd en water gegeven, niet met de grote mensen handen door de broedhokken om schoon te maken, hun leven, hun proces.

Ik was wel blij dat ik ze gisteren naar buiten kon doen en die teringzooi kon opruimen, vandaag nog een keer er uit en dan weer een hele week laten rommelen.  Normaal maak ik iedere dag de hokken schoon. Ik zag gisteren dat bijna alles is gekoppeld en een plekje heeft. Ik laat ze broeden, maar geen jongen groot brengen, eerst maar bewijzen of ze dat waard zijn. Daarna uit elkaar, de doffers allemaal een eigen bak, nodig in het seizoen, om te zorgen dat ze individueel wat extra kunnen krijgen op voorbereiding van de vluchten waar ze voor bestemd zijn mee te doen. De overjarigen naar de overnacht vluchten, de jaarlingen naar de programma en dagfond vluchten, als leerproces. De overjarigen worden gepaard aan de kwekers, zodat er een partner is de de nesten eventueel in stand houdt. Jaarlingen worden gescheiden gehouden, doffers op hun bak, duivinnen tussen de jongen.

Zo, weer genoeg geheimen verklapt, oh ja, nog even de planning van het vliegseizoen op zoeken, beetje zuinig spelen, hou je ook wat over zeggen ze.

Tot de volgende!

www.postduivenblog.nl