Zaterdagmiddag, eind oktober. Het eerste grote schaatstoernooi is weer op tv. NK afstanden, Nederlandse titels en plekken voor de wereldbeker worden verdeeld. Oude rotten knokken voor hun profbestaan, jonge honden rijden PR na PR. Blijkbaar zijn de omstandigheden in Thialf optimaal.

Optimaal is wat je ook nodig hebt op het duivenhok. Optimaal in kwaliteit van duiven, de hokken optimaal en ook de verzorging optimaal. Goede duiven is een must, de hokken en verzorging maken dat die goede duiven gaan renderen.

Optimaal is ook wat we nodig hebben om onze sport te kunnen blijven beoefenen. Iets waar ik best wel vaak over nadenk en spreek met collega melkers. 

Optimaal is hier: hoe kunnen we er voor blijven zorgen dat het makkelijk blijft om in te korven, hoe kunnen we ervoor zorgen dat de duivenhobby geen duivenbelasting wordt, hoe kan je ervoor zorgen dat de duivenhobby in deze tijd van individualisme en digitale snelweg een plek blijft houden in onze bestaan.

Individualisme is iets wat echt bij duivensport past, het gros van de melkers wil het op eigen erf beleven, op eigen manier de duiven verzorgen, ieder wil eruit halen wat voor hem van belang is. 

De digitale snelweg wordt echter nog onvoldoende benut. Technisch kan deze belangrijk zijn om bijvoorbeeld online te kunnen afslaan, scheelt weer een ritje duivenlokaal. Voor PR doeleinden, de socials kunnen een belangrijke schakel zijn in het promoten van onze sport. 

Nog eens technisch: misschien moet er toch meer gekeken worden naar realtime volgen van onze favorieten.  Voor de doorgewinterde melkers, waaronder ikzelf, bijna een vloek, het verrassingselement raakt daar helemaal mee weg en daarmee die adrenalinekick die je krijgt als er plots een duif als een raket op het hok af duikt. Jonge mensen waar ik mee in gesprek raak over de duiven vinden het raar dat dat nog niet mag of mogelijk is. Mooi makkelijk, kan je onderweg zien waar ze zijn, ben je mooi op tijd bij het hok als ze thuis komen. 

Niet wat ik er van denk maar als dat een manier is om de sport voor de toekomst te bewaren, waarom niet?

Als je daar verder over nadenkt komt ook een stuk commercie om de hoek. In AziĆ« is het normaal dat er wordt gegokt op duiven wedvluchten, net als op andere sportwedstrijden, misschien een platform om aandacht en financiĆ«n voor de sport los te krijgen. Daarbij kan het realtime volgen van duiven helpen om in te kunnen zetten of inzet te verhogen. Natuurlijk komt er dan een spook voorbij als matchfixing, fraude en andere minder fraaie zaken. Waar geld verdient wordt gebeuren vreemde dingen en gaan mensen rare fratsen uithalen.

Individualisme betekend ook: verenigingsleven is niet meer zo belangrijk, dat vraagt immers ook tijd en aandacht, tijd die je ook in andere activiteiten kan stoppen.

Opvallend is de beleving bij de one loft races. Er wordt voor veel geld een team jonge duiven ingezet, liefst in een wat zonniger oord, tegen de tijd dat er een finale wordt vervlogen reist men af voor een korte vakantie en het beleven van de sport, samen met andere one loft racers. Aankomsten zijn daarnaast goed te volgen via een livestream, alle vluchten, africhtingen en inkorvingen zijn ook terug te vinden op de diverse websites die hiervoor zijn ingericht. Individualisme ten top, men kweekt de duiven thuis of koopt ze op bij een collega, daarnaast heel gericht de beleving samen met gelijkgestemden. Een concept waar misschien in onze traditionele duivensport ook wat mee kan worden gedaan?

Optimaal is een zo eerlijk mogelijke sport. Hoewel bijna iedereen weet dat de wind de prijzen maakt, zeker op de kortere vluchten. Hoe kan je bijvoorbeeld het hoofd bieden aan het fenomeen megahokken? Niet verbieden, zeker niet, maar wel zorgen dat de mensen met de kleine korf en wat minder ambities toch plezier in de sport houden en aangehaakt blijven.

Optimaal heeft nog een toevoeging: dierenwelzijn, iets wat in de samenleving leeft en waar we als duivensport niet altijd goed mee wegkomen. Denk hierbij aan vervoer, met name de omstandigheden in de duivenauto's, maar ook rampvluchten. Duivensport komt in het landelijke nieuws als er of een dure duif wordt verkocht, of er veel worden gepakt door de rovers, waarbij overigens de rovers er beter afkomen in de opinie dan de duiven en als er veel duiven zoek zijn door slechte omstandigheden. Hier moet meer positiviteit tegenover komen staan, er wordt nooit gemeld dat alle duiven weer heelhuids thuis zijn na een vlot verlopen vlucht.

Ik ben gevraagd om deel te nemen aan de sectie Sportbeleving, hierin gaat het vooral over hoe de sport aantrekkelijk te houden en voor de toekomst te bewaren, zodat volgende generaties ook nog van de duiven kunnen genieten. Het is de bedoeling dat er vanuit de sectie voorstellen worden gedaan, feitelijk goed onderbouwd, die dan door de ledenraad kunnen worden besproken, daar verdedigt door de leden van de sectie. Het zal erop uit komen dat er meer discussie richting toekomst en strategie zal zijn, in plaats van kortere termijn besluiten over vliegprogramma's e.d.

Input van mede melkers/ters is wenselijk en wordt met de nodige vertrouwelijkheid behandeld. 

Optimaal is dus ook: een veilige omgeving waar serieus met voorstellen ter verbetering wordt omgegaan.

 

Tot de volgende!