By Ome Willem /
Gelijktijdig koppelen
Ook wanneer je alle koppels gelijktijdig samenstelt zal het leggen van eieren niet gelijktijdig gebeuren. Wanneer de leg voorspoedig gaat kan er tussen het eerste koppel wat legt en het laatste koppel makkelijk 4 dagen tussen zitten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige koppels zijn wat jong of al wat ouder. Op zich maakt dit natuurlijk niet veel uit.
Winterkweek
Tijdens de winterkweek zul je merken dat lang niet alle eieren bevrucht zijn. Wanneer 90% van de eieren bevrucht zijn mag je spreken over een goede winterkweek vaak zal het percentage lager zijn. Reden hiervoor is dat de natuur het eieren leggen in de winter niet slim vindt. Wil je een betere bevruchtingspercentage moet je gebruik maken van daglicht en kunstmatig de dagen verlengen. Pas bij 16 uur licht per dag kun je een hoog percentage van bevruchte eieren verwachten.
Eieren schouwen
Na vier of vijf dagen broeden kun je al zien of de eieren bevrucht zijn. Meeste mensen hebben een mobiel telefoontje met een lichtbron voor het maken van foto’s. Hier kun je heel makkelijk mee zien of een ei bevrucht is. Wanneer je het ei tegen licht aan houd zie je embryo als een rode stip met rode bloedvaten erom heen. Daarnaast zal een bevrucht ei zwaarder zijn en meer glimmen.
Eieren overleggen
Wanneer je van je kweekduiven meer jongen wilt. Kun je de eieren overleggen naar je vliegduiven. Om te voorkomen dat je niet meer weet van wie welke eieren zijn. Bewaar je ze in een tupperware bakje en schrijf de ringnummers van de ouders op het doosje. Op het ei zelf een merkteken zetten is niet zo slim. Potlood vervaagt heel snel en stift kan er vor zorgen dat het embryo afsterft. Daarnaast loop je het risico dat je het ei beschadigd.
Eieren in de broedmachine
Jonge doffers kunnen tijdens het broeden ongedurig zijn en de duivin gaan opjagen. Heb je pech worden de eieren beschadigd. Een oplossing zou zijn de eieren in een broedmachine uit te laten broeden. En de ouders zolang op nep eieren laten broeden. Wanneer de eieren op uitkomen staan leg je ze weer terug bij de ouders. Het voordeel is ook dat je de eieren ook gelijktijdig kan laten uitkomen door de eieren gelijktijdig in de broedmachine te leggen. Jongen kunnen dan geen groeiachterstand oplopen omdat het ene jong meer eten krijgt dan het andere jong.
Het broeden in een broedmachine is niet hetzelfde als met kippen eieren. De beste temperatuur is 101 graden fahrenheit.
Bewaren van eieren
Eieren kun je niet onbeperkt bewaren. Maximaal is dat twee weken maar de kans dat ze uitkomen verminderd snel na een dag of 8. Probeer ze dan ook altijd zo snel mogelijk over te leggen en hou voor de zekerheid vijf dagen aan om een optimaal uitkomst percentage te krijgen.
In de tussentijd kun je de duiveneieren het beste bewaren bij een temperatuur van 12 tot 15 graden. Het liefst zo donker mogelijk en zodanig dat er om de eieren verse zuurstof kan komen. Wil je het helemaal goed doen keer dan de eieren twee keer per dag om. Zodat de kiem niet kan vastplakken aan de zijkant. Ook de ouders draaien de eieren minstens twee keer per dag om.
Onbevruchte eieren
Duiveneieren die binnen zes dagen na het koppelen worden gelegd zijn meestal niet bevrucht. Alhoewel het theoretisch mogelijk is dat twee dagen na de koppeling een ei gelegd kan worden en toch bevrucht kan zijn blijkt dat in de praktijk het toch vaak niet zo is.
Hoeveel eieren legt een duif
Een duivin heeft maar 1 eierstok en bij de geboorte is al genetisch bepaald hoeveel eieren ze kan leggen in haar leven. Onbeperkt eieren leggen is niet mogelijk. Normaliter zal dat gemiddeld 80 eieren zijn in haar vruchtbare leven met een maximum van circa 20 eieren per jaar. De ene duif wat meer en de andere duif wat minder.
Het om koppelen
Er is maar één paring nodig om toch beide duiveneieren te bevruchten. Het tweede ei wordt precies 44 uur na het eerste ei gelegd.
Sperma van de doffer wordt door de duivin circa twee weken opgeslagen in haar eileider. Stel dat je na het leggen van de eieren de duivin wilt omkoppelen naar een andere doffer. Zal het beste sperma gebruikt worden om de eieren te bevruchten. Het kan dan zomaar zijn dat ondanks je de duivin aan een andere doffer gekoppeld hebt de eieren toch bevrucht zijn door de eerste doffer. Je moet dan ook altijd twee weken wachten voordat je de duivin koppelt aan een andere doffer.
Eieren transport
Heb je een ronde duiveneieren gekregen ontkom je er niet aan om ze te vervoeren. Dit gaat moeilijker als kippeneieren. De beste methode is een bak met duivenvoer te nemen en de eieren liggend te vervoeren.
Zijn de duiveneieren bebroed is het risico op sterfte het hoogst rond de vierde dag. Je kunt bebroede eieren dan ook het beste vervoeren tegen het einde van de broedperiode als de eieren op uitkomen staan.
Thuis aangekomen
Thuis aangekomen kun je het beste de eieren directt onder de voedsterkoppels leggen. Er mag maximaal twee dagen verschil zitten in de leg datum van de voedsters en de ouders.
Papvorming
Papvorming van de broedende duiven begint pas na 14 dagen broeden en wordt gestimuleerd door het geluid en pikken van de jongen in de eieren
Beschadigde eieren
Een ei wat beschadigd is maar waarvan het schaalvlies nog heel is. Kan alsnog uitkomen eventueel een klein stukje schilderstape eroverheen plakken en afwachten.
Eieren komen uit
Je hebt liefhebbers die hun piepers gaan helpen uit het ei te komen. Maar waarom, laat het ei gewoon liggen soms kan het 24 uur duren voordat het jong uit het ei is. Lukt hem dat niet zelf is dat een teken van gebrek aan vitaliteit. Wil je toch helpen kun je het ei licht benevelen met wat lauw water.
Wie weet nog wat meer over duiveneitjes?