Spotlight

zaterdag 04 juli 2020

 

op mei 30, 2020 Geen opmerkingen:

Dit e-mailen BlogThis!Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op Pinterest

vrijdag 29 mei 2020

de week rond...............

 

DE WEEK ROND………

Het is zondagmorgen vroeg, ik heb mijn dagelijkse rondje lopen halverwege afgebroken en ben op een draf huiswaarts gekeerd. Te koud gekleed en er kwam een flinke bui aan en om nu verkleumd en drijfnat thuis te komen is niet fijn. Wat dat betreft was het zaterdag een stuk beter tijdens onze trainingsvlucht, zelf zag en benaderde ik het niet als een trainingsvlucht. Wanneer je bij de compuclub kijkt, kan je constateren dat er nogal wat clubs de bestanden niet hebben ingestuurd, of misschien zijn de duiven wel niet over de antenne gegaan. Clubs/leden zullen daar wel een reden voor hebben maar dit jaar telt geen enkele vlucht voor een kampioenschap dus voor mij is elke vlucht een ‘wedstrijd’. Natuurlijk hoop ik dat wij dit jaar nog toekomen aan een paar mooie DF vluchten en daar wordt in de begeleiding/verzorging nog steeds rekening mee gehouden maar zolang nog niets zeker is, probeer ik alle vluchten een vroege duif te pakken.

Vorige week werd maar weer eens duidelijk dat je de vluchten Roosendaal en Vuren niet met elkaar kunt vergelijken, ondanks het gelijktijdige tijdstip van lossen. Het afstand verschil (30 km), de geografische ligging, zorgden voor een enorm verschil in snelheid. In kring 2 kun je dit prima zien, een liefhebber wiens duiven (gezien de afstand) in Roosendaal werden gelost pakt door die hoge snelheid ondanks 30 km meer, het hele podium. Stof tot nadenken, ook al is het een vlucht om den keizersbaard

.

Maandag was het ‘n dag dat ik de manden met jonge duiven (de duiven waren zondagavond al in de mand gestopt) in de vroege ochtend in de auto plaatste om ze op een 20 km te lossen. Strakblauwe lucht, noordwestelijke wind en een zonnetje. Prima africhting! In de loop van de middag werd ik gebeld door Het Spoor der kampioenen, Rob Coort wilde graag weten hoe ik de vlucht had ervaren maar ook hoe de voorbereiding was geweest. Leuk gesprek en binnenkort een stukje in “Het Spoor”.

Maandag is ook altijd de dag dat ik naar de weerberichten kijk, nu weten wij allemaal dat er nog wel wat kan veranderen maar meestal niet veel. Het lijkt erop dat zaterdag de wind uit de oosthoek gaat waaien, dat brengt meestal ook warm, droog weer met zich mee. Zuidoost is best tricky, dat is nu ondertussen wel algemeen bekend, maar enkel oost en noordoost daar heb ik geen probleem mee. Gewoon zo vroeg mogelijk lossen en aangezien de Zeeuwen en Zuid-Hollanders van uit een andere richting gaan lossen (oost Brabant) is het een ‘must’.

Vorige week zaterdag bleven er 2 jaarlingdoffers achter van Roosendaal. De duiven waren prima in orde zo ook deze 2, dit is dan ook de reden dat ik al snel zeg ‘die kunnen het niet’ einde verhaal. Zaterdagmiddag word ik gebeld door een liefhebber uit Zierikzee dat hij een duif heeft opgevangen. Afgesproken dat de doffer maandag, nabij Rotterdam, gelost zou worden en om 9.00 uur zit mijnheer al op de plank. Broer Peter kreeg een paar duivinnen thuis die redelijk gekneusd waren en de volgende dag slecht omhoogkwamen. Maandag word ik opnieuw gebeld door een liefhebber uit Zeeland en wel uit Oost-Souburg, de andere doffer was daar binnengelopen. Waarom zijn die 2 duiven niet vertrokken en vallen zij beide in Zeeland ’n hok binnen. Vooralsnog ga ik ervan uit dat ze het “niet kunnen”.

Dinsdag, begon met een prachtige ochtendnevel. De duivinnen stormden het hok uit, behalve de gewonde duivin deze probeer ik voorlopig nog in het hok te houden om bij de andere duivinnen het ritme/snelheid erin te houden. Zelf trek ik dan voor ruim een uur de polder in en bij terugkomst vliegen ze vaak nog om huis maar dat is geen garantie dat ze nog niet op het hok hebben gezeten. Het boeit mij niet, één fluitje en ze rollen naar binnen. Hierna gaan de jongen eruit, om 11.00 uur worden die binnengeroepen, zodat de andere jongen (2e hok) naar buiten kunnen, deze mogen buiten blijven zolang ze willen. Tegen 16.00 uur gaan de duivinnen er wederom uit en na 17.00 uur de doffers. Verder laat ik het bad op dinsdag van afdeling naar afdeling gaan. Dinsdag is bad dag. Lekker relax met volop tijd en aandacht voor de kleinkinderen.

 

Woensdag, herhaalt het schema zich (van zondag t/m donderdag gelijk) Woensdag ook de dag om via de app de hoeveelheid duiven op te geven voor de inkorving. Dinsdagavond las ik op de mail de brief van de afdeling over het vervolg van het programma. Voorlopig dus van week tot week bekijken maar woensdagmiddag komt het bericht WE MOGEN FRANKRIJK IN!! Voor de duidelijkheid België nog niet. Kunnen er toch plannen gemaakt worden!

Het goede doel zong er al over! Ik zou zeggen voorlopig overslaan…………….

'k Heb getwijfeld over België
Omdat iedereen daar lacht
'k Heb getwijfeld over België
Want dat taaltje is zo zacht
Ik stond zelfs in dubio
Maar ik nam geen enkel risico
'k Heb getwijfeld over België
Het stond zelfs in dubio
Maar ik nam geen enkel risico
'k Heb getwijfeld over België

Donderdag, keek ik toch nog een keertje naar de voorspellingen, het lijkt zaterdag een mooie warme dag te worden met de wind uit de oosthoek met een beetje noord (O.N.O.). Totaal andere omstandigheden dan vorige week, kijken of ik nu ook een duif op tijd kan pakken. De gehele week is het lekker weer geweest met een windje uit het noorden altijd opvallend dat door die droge lucht de duiven eerst naar de drinkbak lopen en met lange tanden naar het eten kijken. Vandaag de jonge duiven opnieuw een oefenvluchtje gegeven met een prima verloop.

De 11 jonge duiven van hok 2 gaan om 11.00 uur los en haal ik rond 14.00 uur binnen, tenminste de duiven die dan aanwezig zijn. Mijn duivenvriend Steef kwam even langs en bij het weggaan om 16.00 uur vertelde ik dat er pas 8 terug waren. Zonde Jos want wat zien die duifjes er geweldig uit, zou jammer zijn wanneer die achter blijven. Ik antwoorde stoer dat het regelmatig voorkwam en dat woensdag er nog één om 19.00 uur thuiskwam. Om 18.00 uur nog steeds 3 weg en begon hem nu toch wel te knijpen, om 19.00, rond 20.00 en om 20.45 kwamen de laatste thuis. Compleet afgevlogen en één gewond. Ik wil ze laten zitten voor de nalijn maar begin te twijfelen………deze duiven hoef je niet af te richten.

 

Vrijdag, vanavond gaan er 15 doffers en 23 duivinnen mee naar Roosendaal…………

zaterdag 30 mei 2020

THE DAY AFTER

 

The Day After,

 

Vrijdagavond zijn er in Heemskerk weer tegen de 1100 duiven ingekorfd, waarvan er 841 in concours staan. Ook deze keer verliep het inkorven prima en rond 22.00 uur kwam de wagen al aanrijden om de duiven op te halen. (Deze keer de wagen van kring 1) Een uurtje eerder kwam er ook al ‘n wagen, (prachtig handzame auto) van afdeling 5 maar deze kwam legen manden brengen!

 

Zaterdagmorgen was het al vroeg prachtig weer met nog een kalm oostelijk windje, later wat steviger met wat noord er in. Om 8.00 uur geen berichtgeving, taal noch teken dus nog maar even voor een wandeling de polder in, om 8.15 een appje van de club duiven los 8.00 uur dus snel huiswaarts gekeerd. (Dit kan echt beter, je kunt eerder en wat meer vertellen, o.a. waar je staat, gelijk handig met de juiste coördinaten en wat je voornemens bent!)

 

Wij stonden met zijn drieën in de lucht te turen en plots hangen er 2 boven het hok. Je ziet gelijk dat het doffers zijn en die klapwiekten (helaas) nog de nodige ererondes, mooi om te zien maar slecht voor het hart. De duiven volgen elkaar in een rap tempo op en met 20 minuten zitten er 36 van de 38 in de klok. Je kijkt op de verengingsapp en je ziet dat je er aardig bijzit. Broer peter pakt de eerste maar blijkt later…… hij maakt een topuitslag.

In de club tegen 841 duiven peter Nijman 1-2-4-5-7-8-9 enz. Kuilman Zwanenburg 3 enz. Gerard Twaalfhoven 6 enz. Comb van Vliet-Paap 10 enz. Comb Zoontjes 11-13 enz. J.A. Nijman 13-15 enz. Peter Beentjes 14e enz.

 

In de kring maken wij (de club) ondanks de O.N.O. Wind een prima uitslag te beginnen met de 5e plaats.. (Peter Nijman)

 

 

Wanneer we verder rondkijken en horen hoe de duiven elders vallen, blijken er ook nogal wat duiven later en onregelmatig thuis te komen. De Nijmannen en zeker mijn broer mogen niet mopperen, al moeten die van mij er wel een tandje bijzetten.

donderdag 04 juni 2020

donderdag, mei 28, 2020

Op naar Frankrijk

 
Wat een goed bericht, gisteren via de sociale media kanalen!
Met wat spelregels kunnen we dooooooor Belgie, en lossen in Frankrijk op een officiële losplaats.
Dag België, Hallo Frankrijk!

Zeeland gaat al naar Niergnies.
Onze afdeling gaat vanaf volgende week Frankrijk in!

mooi zo!

Op eigen hok heb ik zowel bij de doffers, duivinnen als bij de jonge garde duiven die al eerder dalen. Ik vind dat verschrikkelijk. Die trekken de ploeg naar beneden. Half uurtje is matje voor deze snellere dalers bij de ouden. Ik moet aan de bak om ze eruit te vissen of ook deze langer te laten trainen!

Jongen vorig weekend geënt tegen pokken.
Dit weekend weer een keer mand en wie weet maandag wel eens de eerste x lossen.

Eerste keer 2020 zit erop!

 
Het was iets meer dan 40 km, Hazeldonk.
W5 en best onstuimig daardoor . Los om 10:15. De eersten op 10:50 bij JP, 3 tegelijk.
Hier vanaf 10:51 op een leuk tempo. De laatste was er pas na 17:30. Had flink meer km's gemaakt. Ervaring kwam voorop, die lieten zich niet gek maken.

Filmpje gezien van de lossing. Dat was onverantwoord.
Draden, palen en vrachtauto's in de zeer directe nabijheid heeft duiven gekost!
NPO en lossers van afdeling 5, schaam je.

Op naar volgende week. Deurne en daarna Sittard.
Ik hoop toch echt dat we snel België en Frankrijk in mogen.
 
woensdag 03 juni 2020

             30 mei net thuis na rare vlucht Neeritter


Programma’s

Voor de zoveelste keer worden of is het vluchtprogramma veranderd. Of we dit jaar alleen maar africhtingen mogen houden weet men nog niet. Misschien is het zo veranderd en kunnen we weer een gewone vlucht houden en normaal inkorven en ook met de liefhebbers een praatje maken met een bakkie koffie. We zullen het af moeten wachten en ons nu aan het protocol moeten houden. Bij ons in de club gaat het eigenlijk best goed. Alleen dus bijna geen contact met de andere liefhebbers. Met inkorven is het dat de ene weg gaat en de andere er aankomt. Zo gaat het tot alle duiven in de mand zitten. Over programma’s gesproken , op de televisie is ook niet zoveel te bekijken. Wel nog wat over de vroegere Boer zoekt vrouw , verder de familie Neiland en de Voice. Ik vind niet dat bij de Voice Sanne en Anouk de beste hebben laten doorgaan. Maar goed , ik heb er geen kijk op denk ik dan maar. Net zo min als het aanwijzen van de bovenste drie. Nu geef dat niet met alleen het maken van een aankomstlijst. Toch wil ik het wel proberen. Als je één echte topper heb is het eenvoudig natuurlijk. Maar die heb ik nu nog niet , maar wat niet is kan altijd nog komen. Hoop doet leven zeggen we dan maar en blijken later dromen geen bedrog.

Corona

De pedicure van de vrouw had onlangs hevige buikpijn. Ze kon niet naar de dokter was gesloten. Na enkele dagen lag ze op de grond te kreperen van de pijn. De huisartsenpost gebeld en er moest hemel en aarde worden bewogen om te komen. Daar aan gekomen direct het ziekenhuis in. Wat bleek de blinde darm was gebarsten. Gelijk geopereerd en een week in het ziekenhuis gelegen. Toen ze enkele dagen thuis was kreeg ze te horen dat de zuster die haar had verpleegd corona had. Dus met het hele gezin 14 dagen binnen blijven. Had haar man er niet op aan gedrongen om naar de dokterspost te gaan dan had het heel anders kunnen aflopen. Dit is zomaar een geval en zo zullen er nog veel meer zijn. Ook mensen die toch maar niet naar de dokter zijn gegaan en waarvoor het nu te laat is. Dan denk ik zijn de gevolgen om alles te sluiten niet erger dan de kwaal. Deze pedicure kan het na vertellen maar hoeveel kunnen dat nu of de komende tijd niet.

Op eigen hok

Alle 55 duiven zijn mee gegaan naar Neeritter 93 km dit ligt in Limburg tegen de grens met België. Er waren veel lossingen daar in de omgeving gepland. De onze werden om 8.45 uur gelost met hier een staal blauwe hemel , 17 graden en een oostelijke wind. De eerste kwamen redelijk en daarna kwamen ze zoals gewoonlijk achter elkaar maar wel met hele grote gaten er tussen. Om 12 uur moest ik er nog 14. Hoorde om 14.00 uur nog 4/13 , 10/41 , 12/49 en toen zelf nog 10/55. Van deze 10 waren 5 die vorig jaar enkele natour hebben gehad. De andere 5 waren ook jaarlingen. Dus toch te weinig ervaring en kilometers gehad vorig jaar ? Ik begin er wel aan te denken. Als ik bij de compuclub kijk is het bij andere afdelingen wel goed gegaan. Bijvoorbeeld in afdeling 8 draaide vele liefhebbers in 10 minuten tijd de helft van de ingekorfde duiven uit Maastricht. Zijn de onze tussen andere duiven gekomen ? Iedereen dacht wat is er met onze duiven gebeurd anders kan het nooit zo zijn dat van een vluchtje van onder de 100 km er zoveel duiven uren later nog moeten komen. De eerste hier was een late van vorig jaar gelijk met een oude overnachtduivin. Als dat je eerste duiven zijn is dat normaal gesproken niet goed en dat bleek later ook wel. Toch begonnen we nog met de 21e en 23e duif van de 735 deelnemende duiven. Zaterdagavond waren er hier nog 7 onderweg. In heel de club waren er verschillende die er een overnachting van hebben gemaakt. Een goede leerschool voor de overnachters. Negen uur zondagmorgen waren er 2 bij gekomen , nog 5 te gaan. Goede gezondheid en hou je haaks.

mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                                                                     http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

woensdag 03 juni 2020

Het is nu nog voor 7 uur op deze prachtige Pinksterzondagmorgen als ik deze woorden aan “het papier” toevertrouw. Ik heb net de eerste mooie uitslagen van gisteren op facebook voorbij zien komen en het geweldige vluchtverloop hier en daar.Hier in Krimpen a/d Lek en met mij bijna alle programma spelers in mijn regio hebben dat gisteren heel anders ervaren. Er is gisteren iets goed mis gegaan met onze duiven en dat hebben we geweten ook. Heb net even een praatje met buurman Arie gehad en hij mist nog 1/3 van zijn totaal ingekorfde oude duiven. En zijn duiven waren (net als mijne)super in orde en trainde met mijn duiven samen makkelijk 2 x een uur (en langer) op een dag. Er zijn hier in de regio nog heel veel goede duiven niet thuis. Bij mij waren er gisterenavond nog 9 niet thuis van de 65 ingekorfde duiven.

Wat er gebeurd is kunnen we een beetje aflezen aan de uitslagen. 90 km met dit mooie weer moet voor geen enkele duif een probleem zijn, al los je ze in Roodeschool. Maar de combinatie van een aantal factoren heeft er voor gezorgd dat snelle programma duiven (jagers) met de wind op staart in een grote massa duiven omhoog zijn gekropen en door de afwijkende vluchtlijn gigantisch door gekacheld zijn. De overnachtfond duiven hadden totaal geen enkel probleem met dit vluchtje en vielen overal met bosjes of  er niets aan de hand was. Ook bepaalde regio’s zoals Oudewater schijnen veel minder problemen te hebben gehad dan hier. We kunnen het een beetje vergelijken met een Zuidoosten wind op de normale vlieglijn. Snelle duiven in vorm kruipen omhoog en kachelen door tot aan ver in Engeland toe. Maar niet inkorven was voor mij geen optie met dit prachtige weer. En elke duif krijgt een keer met deze omstandigheden te maken. En diegene die ze nu thuis hebben gehouden komen ook nog aan de beurt. Die stelling durf ik na meer dan 50 jaar duivensport wel te lanceren. Duiven die nu een keer diep gegaan zijn ,zijn helemaal wakker voor het hele seizoen. Hopelijk keren er vanmorgen nog wat duiven terug en anders moeten we het doen met de duiven die deze selectie wel hebben overleefd. Zo simpel is duivensport en hier moeten we het doen.

Zaterdag morgen waren we met een behoorlijke pijnlijke knie op gestaan en ook had ik door die knie knap slecht geslapen. Na het inkorven Vrijdag avond was ik nog even met Donna gaan fietsen. Op de terug weg gingen we samen voluit door de laatste bocht en daar lag midden op straat een kat. Deze kat bleef liggen en Donna liep rechts van mijn fiets en de kat lag links. Donna ging voor mijn fiets langs en ik dus over de kop en werd met 20 km per uur op de straat gelanceerd. Dit voor de 3e keer dit jaar ,ik kan aardig val breken maar de eerste klap op de grond komt toch aardig aan en de impact op je knie ook. Maar het mooie weer en de duiven die werkelijk super goed waren maakten dat we toch met veel verwachtingen op onze duiven stonden te wachten.

Nadat Nico en Jochem waren gearriveerd kon het feest beginnen. Dachten we en de eerste tekenen waren ook goed. Toen we wat duiven in de lucht heen en weer zagen trekken vermoedde we dat dit duiven waren van de eerdere lossingen en wisten we dat we binnen 10 minuten duiven zouden krijgen. Nog geen twee minuten later zagen we een stip aankomen precies uit de lijn waar we duiven vandaan verwachtte en met haar speciale manier van vallen en de daardoor gevolgde draai over ons hok zagen we al snel dat Sara weer mee deed dit jaar.

Na een jaar niet uitvliegen en alleen kweken ,en amper weer opnieuw geleerd dit jaar, vloog ze vorige week al weer prijs op de razend snelle Hazeldonk (45 km). En nu op deze aparte vlucht geeft ze weer gelijk haar visite kaartje af door gewoon weer de 7e te winnen (als 1e getekende) tegen 3897 duiven in Gouwe en Ijssel. Wat een bijzondere duif is dit toch. Dan even later komt er een bonte jaarling duivin die verleden jaar absoluut de slechts presterende jonge duif hier op het hok was. Dan denk je nog dat is geluk maar als even later nummer 3 een vale is die verleden jaar ook amper prijs vloog dan vraag je jezelf toch af waar zijn mijn andere goede duiven.

We kijken bij ons richting Zuid en daar zien we soms duiven vallen maar nu bleven daar duiven vallen, de een na de ander zagen we daar vliegen en dachten dat die bij Rodenburg thuis hoorden. We snapte er geen hout van, bij ons viel amper of geen duif en daar vlak bij ons oude clubgebouw bleven maar duiven vallen. Toen we om 11 uur afgingen slaan hadden we nog niet de helft thuis en we waren in goed gezelschap. Mijn grootste concurrenten in de club hadden het zelfde probleem en misten ook nog heel veel van hun beste duiven. De duiven die we op het dorp hadden zien vallen bleken van Jaap Burgraaf te zijn geweest. Een prima overnachtspeler die zijn jaarlingen afgelopen jaar slechts een paar keer op de na lijn heeft gehad. Jaap zat met zijn eerste duiven ook gewoon aan de kop van Gouwe en Ijssel. Dat is het mooie van de duivensport, je hebt niet alles in de hand. Na het afslaan leek het wel een marathon vlucht en veel van mijn allerbeste duiven verleden jaar kwamen eind van de middag pas thuis en enkele zelfs tegen de avond. We moeten er nu nog 6. En we gaan weer aan het werk zodat onze duiven volgende week weer top ingekorfd kunnen worden voor Niergnies. Jochem belde me net met de vraag of alles al thuis was en we namen de vlucht nog even door samen. Hij vertelde me dat ondanks het vreemde verloop en de teleurstelling Sara voor hem de dag compleet goed had gemaakt. Zijn laatste woorden vanmorgen voor hij ophing waren. “Ik kreeg kippenvel over heel mijn lijf toen ik Sara weer aan zag stormen, ongelooflijk wat een duif zo’n duif vergeet je je hele leven niet meer”

Fijne Zondag allemaal,

Martin.

dinsdag 02 juni 2020

VLUCHTVERLOOP HOEKSCHE WAARD EO V22 YSSELSTEIN MET 4305 DUIVEN OP 30-05-2020 OM 08.10 U.

RAYON OOST 2082 DUIVEN.

GROEP A 876 DUIVEN

GROEP B 1206 DUIVEN

RAYON WEST 1625 DUIVEN.

GROEP A 589 DUIVEN

GROEP B 1036 DUIVEN

Klik hier voor gehelen verloop

dinsdag 02 juni 2020

In alle rouwadvertentie staat onderaan ín ‘besloten kring’. Twaalf man bij een crematie van een geliefde dat maakt het nog droeviger als dat het al is. Waar dringt de werkelijkheid van verdriet zich zo wreed op? Dat is in het rouwcentrum van de uitvaartverzorger en in het crematorium. Wereldwijd zijn door het corona nu al 300.000 doden gevallen. Het schokt altijd als je in de krant opeens een overlijdensbericht leest dat de vrouw van een duivenvriend en clubgenoot is overleden. Dat las ik onlangs in “de Limburger”. Onwillekeurig denk je dan dat het coronavirus daar de oorzaak van is. Het medeleven met dat grote verlies wat mijn duivenvriend was overkomen dat drong zich bij me op. Maar tevens maakte het me ook nieuwsgierig. Zou Cato, zo heette de vrouw, door het corona aan haar einde zijn gekomen? Daar ik wist dat ze over enige jaren terug door een “ Tia” werd getroffen en ze met haar ouderdom van 78 jaar bij de gevaarlijke groep hoorde, deed het me denken dat ze het zoveelste slachtoffer van de heersende epidemie was geworden. Het trok me in twijfel of ik een condoleance kaart naar de familie zou sturen, ofwel dat ik persoonlijk mijn medeleven bij hun thuis zou gaan betuigen. Ik koos voor het laatste hoewel ik wist dat het verdriet bij de familie nog heel vers en scherp was. De zon die scheen in een schuine baan over de oprit van het huis toen ik daar met mijn auto halt hield. De stilte die er heerste die deed me voelen dat de rouw tegen de gevel van het huis aan beukte. Ik trof er mijn duivenvriend aan die zich teruggetrokken had op zijn eigen eilandje van verdriet. Omdat rouw geen regels kent doet iedereen dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tijd. Dat merkte ik ook bij mijn duivenvriend. Hij koos er voor om zich de eerste tijd zo veel als mogelijk van de buitenwereld af te sluiten. Zijn kleine kolonie duiven op zijn eveneens klein duivenhok die verdoofde enigszins zijn pijn. Ik kwam niet alleen binnen in ’t huis van mijn duivenvriend maar ook in het diepste van zijn eigen binnenste. Hij verteld me tussen snikken en snotteren door dat zijn vrouw door een hersenbloeding is komen te overlijden en hoe haar uitvaart is geweest. Niet alleen het overlijden van zijn vrouw vond hij intriest maar nog meer omdat het werd vergroot doordat ze in een “ besloten kring “ afscheidt van haar moesten nemen. Het was een rouwstoet van niks. De hal van het crematorium was kaal en er heerste een doodse stilte. Ook geen nazit met een bakje koffie en vlaai en napraten of herinneringen oproepen. Mijn vriend had het anders gewild. Zijn vrouw was bij velen geliefd en als de corona er niet was dan zou de ruimte in het crematorium bomvol zijn geweest. Maximaal twaalf man op de uitvaart. Hij telt op zijn vingers ‘met hem zelf waren het zijn kinderen met aanhang en kleinkinderen en een paar nichten die het twaalftal gestalte gaven. Samen hadden ze bij haar gestaan in de kamer van het “hospice” en in het crematorium. Met niemand anders er bij om hun te troosten. Kan het nog erger? Op de kast lagen veel rouwkaarten als bewijs dat de familie omringd was door mensen die zeer met hun smartelijk verlies meeleefden. Ik was er bij toen er een dame aan de deur klopte die persoonlijk haar medeleven kwam betuigen. Haar ogen waren nat terwijl ze met een ingetogen stem haar condoleance deed. Ze wilde dat doen met een knuffel maar dat mocht helaas niet. Haar omarming zou mijn duivenvriend veel troost geboden hebben. Ik moest het ook laten met hem “veel sterkte” te wensen en er aan toe te voegen dat zijn duiven hem hielpen om zijn verdriet te verwerken. Zo zal het zijn want ik heb het zelf ervaren.

Pie.

maandag 01 juni 2020

Beste sportvrienden,
we zijn inmiddels weer 14 dagen verder.Van enig resultaat richting fondmannen is nog geen sprake, het is net als de quick stepp, twee stappen voorwaarts, 3 stappen achterwaarts ! Veel discussie inzake Nationaal vliegprogramma, puntentellingen, uitslag of aankomstlijst, al dit soort discussie staat nog ver weg van hetgeen de kilometervreters te wachten staat. Allerhande berichten vliegen ons om de oren, veel welles en nog veel meer nietes.Het covid protocol inzake poulebrieven, dubbelingen en noem maar op is nog niet op orde, of blijft het zo, dan zullen veel inkorvers problemen krijgen. Het invullen van de poulebrief ongeacht voor welke organisatiewas steeds een gezellige aangelegenheid die veelal in het lokaal aan de bar geschiedde. Maar ja, andere tijden, andere gebruiken. Ook dit dienen we te accepteren !! Het opleren zal een steeds groter probleem gaan worden. Afdelingen zullen selectief te werk gaan om een beetje normaal programma op te bouwen, niet iedereen zal volgens mij aan zijn trekken komen, duidelijke keuzes zullen gemaakt moeten worden.Vooralsnog geen uitslagen tijdens vliegseizoen

Afgelopen weekend is het seizoen 2020 van start gegaan. Nederlandse sportclubs mogen tot op heden geen competitie organiseren. Dat geldt ook voor de duivensport. Dit betekent dat er dus geen uitslagen op clubniveau, regioniveau en op andere niveaus of spelverbanden gemaakt worden. Vooralsnog is er enkel sprake van vluchtverloop. Deze regel geldt voor ons allemaal. Zodra de competitie opgestart kan worden, maken wij dat uiteraard kenbaar. Wij begrijpen dat het jammer is dat er geen competitie plaatsvindt en dat er dus ook geen uitslagen gegenereerd worden. Echter dienen wij net zoals alle andere sportclubs de maatregelen op te volgen. Als gevolg van de huidige richtlijnen vanuit de regering waarin competitie tot 1 september niet tot de mogelijkheden behoort, is onderstaande brief vorige week naar de applicatieschrijvers verzonden.

Hoe moet je dit vertalen naar goed Nederlands !!
Daniel Stoclet ziet het niet meer zitten en heeft de stekker uit de organisatie van o.m. Marseille getrokken, wat gaat de rest doen, nog azen op de ZLU euro‘s in de hoop dat het seizoen nog te redden valt. De 1e week van juni gaat bestuur ZLU vergaderen volgens het nieuwe model, wij houden U op de hoogte.

Hub Wetzelaer, Pr. Wedvluchten.
maandag 01 juni 2020

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of dit echt wel zo is vraag ik mezelf nog steeds af.
Onze duiven van Afd. 5 / Drechtsteden werden gelost in HAZELDONK aan de grens met onze zuiderburen. Maar wat word het volgende week? Op meerdere social media kunnen we zien dat het lossen vanuit HAZELDONK ook niet geheel risicoloos was met de obstakels die er ter plaatse en in de directe omgeving opdoemen. In ieder geval werd er op social media al flink over losgegaan...

ER MOET DUIDELIJKHEID KOMEN EN WEL NU!

Het inkorven is toch wel een ding voor velen. Veel lokalen zijn vrij ruim waar, naar mijn mening, echt wel meer inkorvers tegelijkertijd verantwoord in kunnen korven en dan voldoen zij nog altijd aan alle richtlijnen voor wat betreft onderlinge afstand van elkaar etc. Anderzijds zijn we blij met zijn allen dat we de eerste vlucht gehad hebben maar, zoals ik het ziet, zijn we namelijk sinds kort aangesloten bij het NOC/NSF als NPO, wat betekend dat wij tot 1 september niks kunnen. Dan kunnen landen om ons heen open gaan maar daar schieten wij als melker in Nederland niets mee op.
Dus zijn we nu uitsluitend bezig met lapvluchtjes en hoelang gaan we dit doen? Op dit moment zal het merendeel het nog leuk vinden en is iedereen happy maar ik kan de lezer nu reeds op een briefje geven dat we dit over een paar weken meer dan zat gaan worden.

De losplaats van onze duiven afgelopen zaterdag: HAZELDONK...

Ik zie op korte termijn maar 1 oplossing: GA DUITSLAND IN.
Daarom: NPO geef duidelijkheid aan iedereen, want hier schieten we geen reet mee op...!

Van ons hok zijn er 26 mee naar HAZELDONK geweest. Bij terugkomst van de duiven was het landen vanwege de wind tussen de huizen een beetje moeilijk maar voor de rest best oké. We hebben er zelf in ieder geval geen stress van aan overgehouden. Hahaha...

Voor de rest heb ik weinig te melden. We gaan maar rustig afwachten wat het volgende week wordt al hoop ik wel dat we snel uit ons lijden verlost gaan worden en dat de grenzen in zuidelijke richting opengaan en dat er een duidelijk plan gaat komen waar we iets mee kunnen!

Daarom: houd moed melkers!

Groetjes: Evelien.

zondag 31 mei 2020

Voorwoord


Vrijdag en dus weer tijd voor Op (de) Hoogte. De sport is veel in de media en daar besteden we in deze ODH aandacht aan. Daarnaast ruimte voor liefhebbers om hun beelden van de sport en wat nodig is voor een toekomstbestendige sport te delen met de lezers en uiteraard aandacht voor de sport in relatie tot corona. Voor mij persoonlijk een bijzondere editie, want de laatste editie in mijn rol als voorzitter. Dinsdag 2 juni draag ik tijdens de Ledenraad het stokje aan de nieuwe voorzitter van de NPO. Aan hem de mooie taak om met een voltallig 9-koppig bestuur onze duivensport naar een volgende fase te gaan brengen.

Ik had graag mijn periode tot maart 2021 volbracht als oprichter en vader van het strategisch plan GPS2021. Veel uit het plan hebben wij kunnen realiseren. Helaas echter nog niet zover dat wij de stappen op het gebied van de ICT technologie hebben gemaakt die nodig zijn om nieuwe doelgroepen te enthousiasmeren. Dat zal zoals het er nu naar uitziet nog een paar jaar langer duren, waardoor wij dan ondertussen op een aantal leden van hoog in de 13.000 terecht zullen komen en het aantal spelende hokken op zo'n 10.000 over het gehele land. De gemiddelde leeftijd is nog niet afgenomen, dus we weten precies waar wij op af koersen. Ik hoop dat u als liefhebber hier ook van doordrongen bent! Het idee dat alles wel goed zal komen moeten we allang voorbij zijn..... en het elkaar moeilijk maken omdat iets niet 'in het straatje past' zou nu uiteindelijk eens tot de verleden tijd moeten gaan behoren.

De nieuwe ploeg wens ik veel succes met de te nemen stappen en het omgaan met de continue veranderde maatschappelijke omstandigheden. Mijn thuisfront en ook mijn duiven gaan nu meer tijd en aandacht krijgen, dat is wat zij de afgelopen 5 jaar natuurlijk gemist hebben.

Ik zie ernaar uit om weer lekker wekelijks met duiven te gaan spelen. Daar zag het weliswaar een aantal maanden geleden helemaal niet naar uit. Gelukkig hebben we dat ondertussen met de NPO Covid-19 werkgroep, waar ik zelf ook onderdeel van ben, kunnen bewerkstelligen.

De duivensport is en blijft een fijne hobby. Ik wens iedereen nog vele mooie jaren in de duivensport toe!

Have fun!

Maurice van der Kruk
voorzitter

 
 
 

NPO BUREAU
Wat kan en mag er wel in België en Frankrijk?

Afgelopen week zijn alle afdelingssecretarissen door het NPO Bureau geïnformeerd over de actuele situatie met betrekking tot lossingen in Frankrijk en België. Graag delen we deze informatie ook met alle leden.
 
We hebben de checks gedaan op de mogelijkheden en risico’s om te mogen lossen in Frankrijk en België. In België staat het sein nog op rood. Transport door België is wel mogelijk. In Frankrijk staan de seinen qua transport en lossingsvergunningen beide op groen.  
 
Voorstel is om de (zuidelijke) afdelingen de mogelijkheid te bieden de stap te maken om in Noord-Frankrijk te lossen. Dit kan, mits voldaan wordt aan de transporteisen gedurende deze Covid-19 periode.
 
De transporteisen waaraan moet worden voldaan zijn de volgende:
 • In Belgie, Duitsland en Frankrijk is het verplicht voor de chauffeurs en begeleiders om mondkapjes te dragen. (niet in de auto tijdens het transport);
 • In Duitsland en Frankrijk moeten de chauffeurs en begeleiders een werkgeversverklaring bij zich hebben met een salarisstrook van de vorige loonperiode;
 • Verder moeten alle ondertekende entbewijzen van de verenigingen in de auto’s aanwezig zijn;
 • Als men lege manden in de containers heeft moet men hiervoor een CMR maken waar duidelijk op staat hoeveel manden dit betreft en waar men deze gaat lossen;
 • Er mogen naast de in gebruik zijnde manden, geen vuile manden in de auto staan;
 • Verder is het advies een schoonmaakprotocol en een verzorgingsprotocol bij zich te hebben.
Ondertussen kunnen andere afdelingen naar het zuiden van Nederland bewegen om eventueel daarna de stap naar Frankrijk te maken. 

Wij realiseren ons dat er veel veranderingen zijn op deze korte termijn, maar dat deze veranderingen weer mooie mogelijkheden bieden. Graag horen wij wat uw plannen zijn voor aanstaande zaterdag en de zaterdag erop, waarbij dan nu alleen lossen in Nederland, Duitsland en Frankrijk mogelijk is. Dit om alvast de voorbereidingen te kunnen treffen. Ondertussen hopen wij dat wij dan in de komende weken met de KBDB tot een oplossing met betrekking tot het lossen in Belgie kunnen komen.
Actuele informatie vanuit de FCI
 

NPO-WERKGROEP COVID-19

Verslag van de NPO-werkgroep Covid-19

Na de introductie van het protocol bij de afdelingen en de verenigingen is de werkgroep druk bezig geweest met de organisatie daarom heen. We moeten immers bewijzen dat we als organisatie in staat zijn de regels duidelijk te maken, maar die ook te handhaven. Het zijn de regels waaraan we ons moeten houden binnen de bestaande regelgeving die vastgelegd is in de van kracht zijnde noodverordening. En dat is wel even wennen. Wat bijvoorbeeld voor de horeca mag, is niet van toepassing voor onze verenigingsgebouwen. En daar moeten we het mee doen. Precies zoals dat in beeld gebracht wordt door het filmpje dat Falco Ebben samen met de leden van de werkgroep heeft gemaakt. Dat is goed ontvangen en voor iedereen duidelijk.

De afgelopen week hebben alle afdelingen hun eerste trainingsvluchten kunnen organiseren. De afdelingen hebben controles gehouden en verslagen daarvan met hun bevindingen opgestuurd naar de werkgroep. Daaruit bleek dat het protocol prima werkbaar is.

We zien wel dat veel mensen het lastig vinden om na het inkorven van de duiven of het afgeven van de klok meteen weer naar huis te gaan. Maak het de toezichthouders niet onnodig zwaar en blijf niet hangen bij de vereniging. We hebben een uitzonderlijke toestemming en die willen we graag behouden. Mocht u tijdens het inkorven of afslaan een controle krijgen van een BOA of de politie zou u dit dan willen melden bij de contactpersoon voor uw vereniging vanuit het afdelingsbestuur.

Ook worden er voor het afslaan van de klokken combinaties gemaakt door leden. Een van de leden neemt dan de klokken van buurgenoten mee naar het verenigingsgebouw. Een slimme manier om veel verplaatsingen en risico’s op onnodige samenkomsten voor het verenigingsgebouw te voorkomen.

Inmiddels is de werkgroep bezig aan  een update van het protocol nu er per 26 mei weer een nieuwe noodverordening van kracht is. Dit vernieuwde protocol wordt 3 juni besproken met de Corona-contactpersonen van de afdelingen en zal daarna z.s.m. vastgesteld en gepubliceerd worden.

Inmiddels heeft de werkgroep ook bericht ontvangen van het ministerie van LNV. Een werkgroep bestaande uit leden van verschillende ministeries heeft ons protocol goed bevonden en adviseert om een aantal aandachtspunten in acht te nemen op het vlak van communicatie en evaluatie van de maatregelen.

We houden u op de hoogte!

Theo Boelens
Namens werkgroep Covid-19 NPO

 

NPO BESTUUR

Definitieve agenda Ledenraad 2 juni 2020

 

1. Opening
2. Appèl der afgevaardigden
3. Financieel verslag 2019
4. Verslag FBCC en decharge verklaring
5. Bestuursverkiezing
    5.1 Eindrapport selectiecommissie
    5.2 Bestuursverkiezing
6. Sluiting 

De vergadering begint om 20.00 uur bij Zaal Verploegen, Woeziksestraat 100 in Wijchen. In verband met de maatregelen van het RIVM kunnen er maar maximaal 30 personen bij de vergadering aanwezig zijn. De vergadering is daarom enkel toegankelijk voor de genodigden die zich hebben aangemeld. Voor degenen die de vergadering toch graag willen volgen, is er een livestream beschikbaar. De link naar de livestream wordt dinsdag via de website en Facebook verspreid. 
Vergaderstukken Ledenraad 2 juni 2020
 

Is er toekomst voor bestuurders die verantwoordelijkheid durven nemen?


door J. v.d. Berg

Zou er nu echt een einde komen aan het “neersabelen” van mensen die nog wel bestuurlijke verantwoordelijkheid durven nemen? 
 
We hebben met elkaar als Duivensportbond in de laatste 20 jaar, in veel verenigingen, samenspelen, afdelingen en NPO veel te veel bestuurswijzigingen veroorzaakt. Meestal werden deze nieuwe besturen of individuele bestuurders met applaus onthaald en gingen zij voortvarend en met nieuwe energie aan de slag. Na verloop van tijd verschenen er dan vaak, voorzichtig uitgedrukt, negatief kritische geluiden. Meestal zonder onderbouwing, soms door liefhebbers die genomen besluiten niet konden billijken, meestal zonder kennis van zaken.

Dat men niet alles leest, of selectief leest, is niet goed te praten maar dan stellingen of pertinente onwaarheden rondslingeren is ongepast. Wie de laatste zes maanden de Sociale Media heeft gevolgd wat een aantal regelmatige schrijvers heeft geschreven moet toch het schaamrood op de kaken hebben gekregen.

Wat een vreselijk eenzijdig en bekrompen manier van stellingen poneren met als enig effect het beschadigen van mensen, allemaal vrijwilligers! Wat bereikt men? Schade aan de mensen die op termijn hun mandaat teruggeven en dit binnen onze behoorlijk krimpende liefhebberij. Waar de groep met enige bestuurlijke affiniteit en capaciteit behoorlijk schaars is geworden.
 
De plaatsen moeten toch worden “gevuld”, met als gevolg dat deze gevuld worden door liefhebbers die dit zeker doen met de beste intenties, maar die helaas dus onvoldoende bestuurlijke capaciteiten bezitten. Dit leidt tot een steeds zwakker wordende organisatie en daar zijn we anno 2020 in aangeland.

Als we kijken naar de Ledenraad, ons hoogste bestuursorgaan dan kunnen we vaststellen dat de afgelopen twee jaar de sfeer behoorlijk te wensen overlaat. Vanwege de aanhoudende kritiek door enkelen, gesteund door de meelopers, maar zonder frisse en baanbrekende nieuwe ideeën of suggesties. Naar het zich laat aanzien heeft de selectiecommissie meer gedaan dan van haar verwacht mocht worden. De paar mensen die zich zo vreselijk druk hebben gemaakt met het vervangen van het zittende bestuur konden uiteindelijk slechts één kandidaat naar voren schuiven! Maar de selectiecommissie heeft met enige hulp kans gezien een bestuur voor de Duivensportbond te presenteren wat weer voltallig is en waarin mensen zitten met ruime bestuurlijke kwaliteiten en ervaring.
     
Maar wat gaat er nu veranderen?
Moeten we het dan gelijk maar met alles eens zijn? Zeker niet, maar de wijze van discussiëren dient met respect te gebeuren, ter zake kundig en onderbouwd, met respect voor de algemene omgangsvormen. Niet door het uiten van verwensingen en zeker niet door het schofferen van onze eigen bestuurders op allerlei forums en sociale media zoals tegenwoordig helaas heel gebruikelijk is geworden.

Wij zijn er in geslaagd om van o.a. Facebook “Het riool van de duivensport” te maken in plaats van het te benutten om onze mooie sport te promoten. Zodra we het nieuwe bestuur hebben gekozen, zouden we er eens ernstig over na moeten denken of Afdelingen geen betere inbreng voor een Ledenraad kunnen hebben met behoorlijke gesprekspartners voor een nieuw bestuur. Elke afdeling zou toch haar beste vertegenwoordiger(s) moeten willen inzetten.

We zitten met onze sport in een neergaande flow, daar komt bij dat de gemiddelde leeftijd zorgwekkend hoog is, waardoor elke vorm van jeugdig elan ontbreekt. Zouden we niet moeten besluiten om een verfrissende herstart proberen te maken met elkaar. Moeten we niet alles in het werk stellen om onze sport als interessant af te schilderen. Is het dan niet een eerste vereiste om elke vorm van negativiteit achterwege te laten. Kritiek mag en moet intern blijven en promotie van onze sport dient op elke moment en waar maar enigszins mogelijk is benut te worden. Het vergt van ons allemaal veel geduld en aandacht om deze slag met elkaar te maken.
 • De Sociale Media gaan we uitsluitend benutten voor promotie;
 • Wie openbaar collega liefhebbers beschadigt krijgt straf;
 • Leuke en mooie prestaties worden in beeld gebracht, van grote en kleine liefhebbers;
 • Simpele en leerzame stukjes over de duivensport plaatsen in streekbladen;
 • Promotie van het combinatiespel. Niet leden enthousiast proberen te maken;
 • Verenigingsactiviteiten stimuleren; BBQ voor supporters, Verloting van ...;
 • Samenwerking zoeken met omliggende verenigingen om samen meer leuke (buurt)activiteiten op te zetten en zichtbaar te worden voor een breed publiek.
Zo zijn er nog volop ideeën en mogelijkheden om onze sport te promoten en er voor te gaan zorgen dat de duivensport niet als een volkomen onbekende sport dreigt te verdwijnen. 

Het vereist een volkomen andere manier van denken. Daar is een creatieve geest voor nodig. En de absolute wil en instelling om onze prachtige duivensport te promoten.
 
 
 
 

IN DE MEDIA
Bricon in Onderweg naar de Regio (RTL4) 


Zondag 7 juni is Ivan Baetens van Bricon te zien in een aflevering van Onderweg naar de Regio bij RTL 4. In de aflevering gaat het over duivensportbeleving en constateren.
 
De aflevering staat gepland voor 15.30 en wordt herhaald op zaterdag 13 juni 2020 om 13.30 uur.

Mis het niet!
Kijken dus op zondag 7 juni om 15.30 uur.
Bricon
 

IN DE MEDIA
Twentse duivenmelkers blij: de duiven mogen weer vliegen


Vreugde in duivenland, de duiven mogen weer. En dat wordt ook opgemerkt door diverse media. Zo besteedde Tubantia op hun website op zondag 24 mei aandacht aan het begin van het seizoen.

 

IN DE MEDIA
Monument (Lille) ter nagedachtenis aan postduiven Eerste Wereldoorlog vernield


In Le Parisien stond deze week een artikel over het monument dat vernield is in Lille. 

Vertaling

Uniek in Frankrijk, het monument ter nagedachtenis aan postduiven, opgericht in Lille (Nord) in 1936, werd vorige week vernield. Een schok in de eerste duivensportregio waar 55% van de 15.000 Franse duivenliefhebbers “Coulonneux”, zoals ze in het noorden worden genoemd, wonen in de departementen Noord en Pas-de-Calais.

"Ik ben geschokt", zegt Jean-Jacques Dupuis die sinds 2010 de voorzitter is van de Franse Duivenbond. Dit symbool is het eerbetoon aan de 20.000 duiven die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor ons vaderland stierven? Vooral ook omdat het de duiven eert die door de vijand zijn neergeschoten. Zij hebben enorme diensten verleend door essentiële communicatie tijdens de gevechten te verzorgen! "

De stukken zijn niet gevonden
Het monument, dat staat voor Peace personified standing in a cloud of pigeons, was al vernield door anti-soort activisten in augustus 2018, maar dit keer is er geen claim. De schade is groot omdat er een deel van de basis is gebroken. De ontbrekende stukjes zijn niet teruggevonden. "Weinig mensen kennen de rol van postduiven in onze geschiedenis, dit unieke monument stelt ons in staat om te getuigen voor toekomstige generaties", zegt Jean-Jacques Dupuis. Het is walgelijk; dit vandalisme."

De stad Lille heeft een klacht ingediend wegens de beschadiging van een kunstwerk. En is van plan de ontbrekende stukken te reconstrueren door te modelleren uit foto's en archiefdocumenten.
Publicatie Le Parisien
 

200 jaar Postduivensport, maar hoe lang nog?
En hoe gaan we er mee om?

Door H.K. Boon

Deze sport zou ergens tussen 1815 en 1825 in België zijn ontstaan. Van oudsher een sport die werd bedreven door “de gewone man”. Het clubgevoel, de wedstrijden, de tentoonstellingen, het contact, het drankje en het gokje, later uitgegroeid tot het zg. poulesysteem waren de belangrijkste bindmiddelen.
 
Na de 2e Wereldoorlog is deze sport tot grote bloei gekomen met als top meer dan 100.000 leden in 1947. De jaren ’50 en ’60 waren hoogtijdagen voor de duivensport met enige tegenslag in 1953 vanwege de watersnood. Maar deze intensieve sport kampt al jaren met een gebrek aan belangstelling vanuit de jeugd. De jeugd die er nog is bestaat voor 70% uit opvolging via de vader op de zoon. Maar ook die categorie neemt af.
 
In 1997 waren er nog 60.000 leden, dat wil zeggen dat er in 50 jaar zo’n 40.000 liefhebbers afgehaakt zijn, dat zijn er 800 per jaar. Kijken we naar de 20 jaar daaropvolgend dan zien we dat er weer ruim 40.000 liefhebbers minder zijn, dat zijn er 2.000 per jaar. Anno 2020 zijn er nog ruim 10.000 liefhebbers over die daadwerkelijk actief aan deze sport meedoen. Het is ook al ruim 20 jaar een steeds terugkerend onderwerp van discussie binnen het landelijke NPO bestuur. Dit bestuur vierde in 2005 haar 75-jarig bestaan. Talloze initiatieven binnen evenveel besturen hebben getracht het tij te doen keren. Tot op heden zonder succes. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld een document van twee jaar geleden. "Lid worden van de NPO", mooi stuk, echter nog nooit behandeld in de Ledenraad. De duivensport bevindt zich in een neerwaartse curve en met een gemiddelde leeftijd van 66 jaar - en met 10 keer zoveel leden boven de 70 jaar dan onder de 20 jaar - moet er helaas worden vastgesteld dat elk zicht op een voortbestaan op de lange termijn ontbreekt.

Merkwaardige vaststelling
Het slinkende aantal beoefenaars is binnen het landelijke NPO bestuur al langere tijd een grote zorg en met talloze ideeën en activiteiten slaagt men er niet in om de basisverenigingen te bewegen tot de zo groot mogelijke inspanningen om hierin verandering te brengen.

Nog merkwaardiger vaststelling
De basisverenigingen zijn over het algemeen niet bezig om met creatieve ideeën of acties te komen om het tij te doen keren. En dat terwijl juist die verenigingen in hun voortbestaan worden bedreigd.
 
Aller merkwaardigste vaststelling !
Het heeft nergens hoogte prioriteit.
 
Dit heeft tot gevolg:
 • Liefhebbers kunnen geen tijdelijke vervangers meer vinden als ze eens een dag of wat niet kunnen.
 • Verenigingen zullen geleidelijk hun deuren gaan sluiten wegens gebrek aan animo en belangstelling.
 • De sport wordt eerder duurder dan goedkoper, de kosten blijven gelijk alleen zijn er minder mensen die meebetalen.
 • We zullen naar grotere inkorfgelegenheden moeten om nog deel te kunnen nemen.
 • Al die factoren bij elkaar opgeteld zullen de terugloop alleen maar stimuleren.
Wat moeten we hieraan doen?
 • Elke vereniging moet met al haar leden bij elke bijeenkomst en bij elke vergadering eerst het ledenwerven aan de orde stellen.
 • Elk idee, waar een kans van slagen in zit moet via de NPO landelijk bij alle verenigingen onder de aandacht gebracht worden.
 • Prijzen moeten beschikbaar komen voor die ideeën.
 • Aandacht moet worden verzorgd op de Sociale Media, de lokale pers er bij betrekken.
 • De NPO moet veel meer rechtstreeks met verenigingen communiceren over het zoeken naar leden. Afdelingen faciliteren alleen maar het spel op zich. Het zijn geografisch ingedeelde gebieden waarin leden spelen en afdelingen beheren en verzorgen het spel middels vervoer en lossingen en niet meer dan dat.
Naar een volwaardige landelijke organisatie voor de duivensport
De NPO moet de contacten herstellen met de basis. Het tweemaal per jaar vergaderen schept geen relatie, dat geldt voor zowel de afdelingen als ook voor de NPO. Het is aan te bevelen om als landelijk bestuur vier keer per jaar met de basis aan tafel te zitten. Daarbij moeten we oog hebben voor regionale aspecten en misschien moeten we Nederland wel indelen in bijv. vier rayons. Dan zouden er 16 vergaderingen kunnen komen met de basis.
 
Nu vergaderen afdelingen ook slechts twee keer per jaar met de verenigingen en in sommige gevallen zelfs dat niet eens meer en zijn het samenspelen die met een afdeling praten. In geen enkel geval staat de zorg voor ledenaanwas altijd op de agenda als nummer 1. Onze kleiner wordende organisatie met al haar regionale culturen moet nadenken over haar toekomst en zorgen dat bestuur en leden niet van elkaar vervreemden waardoor de meest essentiële zaken onvoldoende aandacht krijgen, zoals ledenaanwas.
 
Realiseren we ons wel wat 2 NPO vergaderingen per jaar opleveren en kosten ?
De grote klacht is dat de basis niet of nauwelijks iets merkt van wat er landelijk gebeurt m.u.v. een vliegprogramma. Het is meer dan zorgwekkend als we kritisch kijken naar de inbreng vanuit afdelingen in een Ledenraad! Maar is dat zo verwonderlijk als je de gemiddelde agenda van een afdeling bekijkt, die 2 keer per jaar vergadert ?  Nee toch…
 
De NPO
 • Zorgt voor een ringenadministratie;
 • Zorgt voor een ledenadministratie;
 • Buigt zich over een Nationaal vliegschema;
 • Huldigt de Nationale Kampioenen;
 • Zorgt voor Reglementen op elk gebied.
In grote lijnen is dat wat er centraal gebeurt inclusief alle administratie daar omheen. De NPO vergadert twee keer per jaar en namens 15.000 leden zijn er 26 stemmen uit te brengen en we weten allemaal dat 75% van de leden totaal geen interesse heeft in wat er zich daar afspeelt. De pogingen om leden rechtstreeks te laten stemmen zijn nog steeds niet geslaagd.
Dat zou een 2e prioriteit moeten zijn; leden direct te laten stemmen! Daarmee bereik je betrokkenheid!
 
Enig idee van de kostprijs van een NPO vergadering?
Vast niet, maar die vergaderingen kosten minimaal € 5.500, = per bijeenkomst. En dat minimaal twee keer per jaar! Dat vindt 75% van onze leden weggegooid geld. Tel daar bij op het minimale resultaat, dan rijst de vraag of we dat geld niet beter kunnen besteden. En ja, dat kan best beter besteed worden als we er in slagen de liefhebbers dichter bij het bestuur te brengen. Ooit hebben we de slogan gehad: “De NPO komt naar u toe”. Dat is niet gebeurd maar deze gemiste kans kan alsnog hersteld worden. Hoe verder een bestuur van haar leden afstaat hoe minder betrokkenheid er overblijft!
 
Pleidooi voor een nieuwe opzet en nieuw elan!
 • Laten we stoppen met alle kritiek te spuien via de Sociale Media.
 • Laten we die energie steken in het omzetten van kritiek in bruikbare voorstellen.
 • Laat een nieuw NPO bestuur weer rechtstreeks met de leden communiceren zodat beide partijen elkaar weer gaan begrijpen en hetzelfde doel nastreven, nl. continuïteit in de sport.
 • Laten we alle aandacht eens gaan richten op ledenaanwas en ledenbehoud en afspreken dat het prioriteit nummer één wordt op elk niveau.
 • Laten we het spel en het vervoer overlaten aan regionale samenspelvormen als afdelingen, districten, regio’s of samenspelen enz.
 • Laten we nadenken over hoe we onze sport weer aantrekkelijk en betaalbaar kunnen maken voor iedereen.
Maar het allerbelangrijkste is:
 • Laten we voor één keer proberen schoon schip te maken;
 • Laten we het nieuwe NPO bestuur de kans geven echt nieuwe paden in te slaan;
 • Laat het NPO bestuur praten met de verenigingen, want daar wordt de sport beleefd;
 • Nieuwe ontwikkelingen komen er echt wel als ze voldoende interessant zijn voor de ontwikkelaars en de leden;
 • Laten we proberen alle negatievelingen te verwijderen;
 • Laten we promotionele ideeën belonen;
 • Laten we proberen de duivensport weer aantrekkelijk te maken door samenwerking en pogingen om de basisleden weer te betrekken bij alles wat deze sport zo mooi maakt.
Een wens is altijd te realiseren als je er voor 100% in gelooft.
 
 
 

NPO BUREAU

Extra exemplaren Corona richtlijnen beschikbaar


Iedere vereniging heeft per post vier posters - met daarop de Corona richtlijnen - ontvangen. Er is nog een aantal posters beschikbaar.

Interesse?
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vermeld even hoeveel posters je wilt ontvangen, de naam van de vereniging en het adres waar de posters naar toegestuurd mogen worden. Dan zorgen wij dat de posters jullie kant op komen.
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. 
 WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden
 

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 
 
Wie lost waar
 

Inkorven in Corona-tijd: gewoon online volgen!
 

We hebben al talloze creatieve ondernemers in het nieuws gezien die in Corona-tijd het beste er van proberen te maken, want omzet moet er toch komen om de lasten te kunnen voldoen. Maar ook duivenverenigingen doen hun uiterste best om voldoening uit de duivensport te kunnen halen in deze bizarre en bijzondere tijden die de geschiedenisboeken zeker zal in gaan.

P.V. Zutphen, een 69 leden tellende vereniging die 48 vliegende hokken mag verwelkomen in het inkorflokaal, is daar een voorbeeld van. Opgericht in 2015, door leden van diverse verenigingen die eigenlijk geen bestaansrecht meer hadden. Het woord “fusievereniging” wil voorzitter Wilfred Pasman niet noemen maar de nieuwe club telt wel talloze leden van diverse (opgeheven) verenigingen uit de omgeving. Al voor het coronatijdperk zaten zij niet stil; kaartavonden, filmavonden en diverse competities werden er al georganiseerd. Toen het “vluchtseizoen” werd geopend, in de vorm van  “aankomstvluchten”  werden alle manschappen bij elkaar geroepen op 1.5 meter afstand en per moderne communicatiemiddelen.

Een plan was snel gemaakt en uitgevoerd zodat de afdeling (afdeling 8) haar goedkeuring kon geven tot inkorven. Voor de oudere liefhebber worden de duiven en klok opgehaald en ingekorfd volgens Covid-19 protocol.  De “jeugdigen” komen zelf hun duiven brengen volgens een strak gepland schema en voor hen geldt uiteraard hetzelfde protocol. De gemeenschappelijke factor is dat beide generaties hun duiven “uit handen moeten geven”. En dat valt niet altijd mee als fanatieke liefhebber!

  
  
P.V. Zutphen bedacht zich niet en wilde alle liefhebbers deelgenoot maken van het inkorfproces. Camera’s werden geïnstalleerd in het inkorfgedeelte en een You Tube kanaal werd geopend. Met een wachtwoord kan elk lid of participant inloggen op de livestream tijdens het inkorven vanaf elke device en kunnen “live” vanuit huis of wachtende in de auto meekijken hoe hun duiven worden ingemand.

Covid-19 brengt verenigingen en liefhebbers ook tot inventiviteit, creativiteit! Wat ik me afvraag… de dienstdoende functionarissen.. hebben die nu ook hun mooiste duivenbroek aan en haren keurig in de plooi nu ze live te volgen zijn?? 

R.E. Porter.

    
 
 

NPO BUREAU

Een terugblik op het hokbezoek van Kobe Vos


Door Roy Vos

Op de afgelopen najaarsbeurs van de NPO won mijn zoon Kobe Vos 10 jaar oud een hokbezoek bij de familie Bakker in Veenendaal. Na wat heen en weer appen werd er afgesproken om zondag 15 maart langs te gaan voor een bezoek. Kobe had in de dagen vooraf al een vragenlijstje gemaakt met vragen die hij de kampioenen wel wilde stellen. Op zondag 15 maart om tien uur waren we aanwezig in Veenendaal en werden we ontvangen door het jongste combinatielid Ruud met koffie en limonade.

Na de koffie begon Kobe met zijn mini-interview en kreeg hij de antwoorden die hij wilden. Na dit mini-interview nodigde Ruud ons uit om eens in het vlieghok te komen kijken, hier kregen we de ene naar de andere topper, NPO winnaars, TT duiven enz in onze handen dit was voor zowel Kobe als vader natuurlijk een geweldige ervaring. Ruud vertelde ondertussen hoe hij op het moment met de duiven omging en hoe hij naar de vluchten toe werkte. Na dit leerzame hokbezoek konden we nog even mee naar binnen voor nog een kop koffie en limonade en daar kreeg Kobe nog twee super mooie jongen, twee zusjes uit het kweekhok met de mededeling dat hij ze moet uittesten op de vluchten, en zo zitten ze nu met 15 hokgenootjes bij Kobe in zijn hok klaar om te starten.

Ruud en Dolf bedankt voor het leerzame bezoek en succes namens Kobe en Roy Vos.

 

 

NPO BUREAU

Opvang verdwaalde duiven bij lokalen

Door Harry Meijners

Verenigingslokalen waar het gebruikelijk is om verdwaalde duiven te verzamelen, hebben hiervoor op dit moment weinig mogelijkheden. Om het verzamelen van verdwaalde duiven wel door te kunnen laten gaan, doen wij bij deze een verzoek om dit onderling in de vereniging te regelen, bijvoorbeeld om het verzamelpunt tijdelijk thuis bij een duivenliefhebber te laten fungeren.

Hoe eerder deze verdwaalde duiven bij een centraal hok arriveren, hoe sneller de rechtmatige eigenaar van de duif wordt geïnformeerd.

 

IN DE MEDIA

Duivenmelker Dirk Dekkers klaar voor trainingsvluchten

 

Duivenmelker Dirk Dekkers doet zijn verhaal in het MAX Ouderenjournaal. Hij vertelt over de duivensport en geeft een rondleiding door zijn duivenhok. Het verhaal van Dirk Dekkers is terug te zien via onderstaande link (vanaf 8:55 minuten). 

Klik hier voor het verhaal van Dirk Dekkers
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 27 mei 2020

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

IN DE MEDIA

Duif over snelweg

 

Het programma Vroege Vogels toonde onlangs beelden van een duif die 20 kilometer over de snelweg vloog met een snelheid van ongeveer 100 km per uur. 
Vroege vogels: duif op snelweg
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
zaterdag 30 mei 2020

Brief van onze nationale voorzitter aan de bevoegde instantie !!
Straks vliegt men Barcelona zonder ons !!
Zie hieronder .
**********************************************************************

Geachte,

Wij wensen u te informeren over het feit dat vanaf dit weekend (30 & 31/05/2020) Nederlandse en Duitse lossingen zullen worden uitgevoerd in Frankrijk (zie bijlage)

Onze Belgische duiven dienen, volgens de instructies van de federale overheid, te worden gelost, als leervlucht, in BELGIE.

Belgische transportfirma’s verzorgen de ophalingen in Nederland, de transit door België en de lossing in Frankrijk. U zult dienen toe te geven dat de huidige situatie in België nog moeilijk kan worden aanvaard door de Belgische liefhebbers.

U zult begrijpen dat wij, als KBDB, er alles zullen aan doen om kruislossingen te voorkomen en contacten zullen worden gelegd met de betrokken buitenlandse federaties (bijgevoegd).

Wij willen u er dan ook wijzen dat wij, als KBDB, niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld indien er Belgische duiven verstrengeld geraken tussen de Nederlandse duiven aangezien deze duiven Nederland zullen bereiken via België.

Dergelijke kruislossingen, indien deze spijtig genoeg zouden plaatsvinden, zullen enorme verliezen van duiven inhouden voor onze liefhebbers.

Dergelijke problematiek zou zich niet of minder voordoen indien ook wij lossingen zouden mogen uitvoeren in Frankrijk. De contingenten zouden alsdan verdeeld worden tussen zowel de Belgische lossingsplaatsen als de Franse lossingsplaatsen.

Bovendien werd er dit weekend reeds een opsplitsing voorzien voor de Belgische lossingen nl. de lossingen voor Vlaanderen op zondag en deze voor Wallonië op zaterdag en dit voor het welzijn van onze duiven.

Wij worden eveneens geconfronteerd met de grensproblematiek in West-Vlaanderen, zodat deze duiven meer oostelijker dienen te worden gelost.

De Franse federatie, bevoegd voor het opmaken van de lossingsvergunningen in Frankrijk, verlenen hun volledige medewerking aan de KBDB.

Wij willen u hiervan nu reeds informeren zodat u voorafgaandelijk van deze problematiek op de hoogte bent en nog tijdig ons dossier zou kunnen verdedigen bij de bevoegde federale overheid.

Met vriendelijke groeten.

De nationale voorzitter,

Pascal Bodengien.

Handtekening_nationaal

--

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

31 mei 20
  Nog even over vaccins Als ik zie hoeveel vragen ik binnen krijg over vaccins, dan lijkt het me nuttig hier opnieuw even aandacht aan dit onderwerp te besteden. Er is veel te doen in vaccinland. Niet in...

Columnist in Spotlight

27 mei 20
  Land besproeien bij de buren Droogte Wat is het...
20 mei 20
     Jongen 2020 in de ren Start seizoen Afdelingen 9 en...
13 mei 20
  Vanaf 11 mei mogen er weer vluchten We kunnen...
09 mei 20
  Nieuw half gelaatsmasker Masker Had eerder al...
29 april 20
              Jongen in de manden PROTOCOL CORONA / COVID Het...
22 april 20
Red Pearl rechtstreeks Jan van Gils  Oosterhout...
15 april 20
Genieten van de bloesem Top weer Heel de...
08 april 20
   Alleen rondjes maken rond het hok Geen begin...
01 april 20
Kleinzoon Unionkoppel H Simonsz                   Andere spanning Dit...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40