Gerard Dekker

Duivensport is een mooie sport, als het lukt !

Duivensport wordt deels gemaakt door het weer en dat kan mee en tegen zitten.

De laatste weken zit het tegen, lossingen waarbij je zo nu en dan je wenkbrauwen optrekt. Nu mopperen overnachtfondspelers niet zo gauw over het weer of de omstandigheden onderweg.

Maar de lossingen van de achter ons liggende Barcelona en Agen hebben toch wel een randje.

Maar duiven die dit soort omstandigheden het kopje weten te bieden zijn kanjers eerste klas, hoewel anderen daar weleens anders over denken en het allemaal maar geluk vluchten vinden.

Maar het zijn geen geluk vluchten, overnachtfondduiven zijn zeer gecompliceerde machientjes die uiterst zorgvuldig met hun krachten weten om te gaan om de lange afstanden onderweg en de vele gevaren die ze moeten trotseren, succesvol achter zich weten te laten.

De vlucht vanuit Agen was een zware, een heel zware die gewonnen wordt door de NL.17-944 van An van de Peppel uit Wormer. An is lid van P.V. Zaanstreek-Noord, net als alle andere liefhebbers uit de top 10.

Na eerder dit jaar St. Vincent aan haar zege kar te hebben gebonden, flikt ze het zoals we dat zeggen op deze Agen weer, zoals gezegd met haar NL.17-944 die de afstand van 974 kilometer weet af te leggen met een snelheid van 774.296 meter per minuut, slechts 46 kilometer per uur en iedereen zal begrijpen dat dit niet de echte vliegsnelheid is, maar dat deze winnaar maar ook de andere duiven onderweg hun rust zullen hebben genomen om het weer en de omstandigheden te kunnen trotseren. Chapeau voor deze doorzetter.

Naast de 1e prijs pakt An ook de 8e en 10e prijs in de Z.C.C. en dat doet ze met respectievelijk haar 3e, 1e en 2e getekende. Ze had 5 duiven ingekorfd waarvan er 4 in de uitslag staan, dat is klasse 80%.

An, van harte gefeliciteerd

Vaste waarden in de Z.C.C. op de overnachtfond zijn de heren Rob Swart en Cees Gruys uit Zaandam. Zij staken 11 kanshebbers in de korven en draaien er 5 in de uitslag. Zij beginnen met 2e, 3e en 5e prijs en dat zijn respectievelijk hun 11e, 2e en 8e getekende. Ze maken een prijspercentage van ruim 45 %

In Assendelft draaien de Gebroeders Brugemann de 4e en 6e duif en dat zijn de om te beginnen de 3e en 1e getekende. Verder hadden ze 30 duiven, grotendeels jaarlingen in opleiding ingezet en ook voor hun duiven gold dat Agen in deze vorm een behoorlijk zware opgave was. 5 duiven in de prijzen is 17%.

Afsluiter in de top 10 is Theo Renting uit Westzaan, die gedurende de afgelopen seizoenen duidelijk heeft laten weten wat zijn duiven aan kunnen. Ook dit seizoen heeft hij al meerdere keren van voren gezeten. Agen begint hij met de 7e en 9e prijs en van de 6 ingekorfde duiven vinden we er 3 terug in de lijst goed voor een prijspercentage van 50% en wel knap hij begint met zijn 2e en 1e getekende.